ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρόβλημα στην σειρά 3800 της ΑΤΙ;

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Αγόρασα πρόσφατα μια Sapphire 3850/512MB. Η κάρτα έχει τρομερό πρόβλημα θερμοκρασίας... Ενώ το GPU-Z δείχνει 54 βαθμούς κελσίου, είναι αδύνατο να πιάσεις την κάρτα με γυμνό χέρι - ΖΕΜΑΤΑΕΙ! Και όλα αυτά σε idle...

Από ότι φαίνεται, υπάρχει πρόβλημα στο BIOS όλων των καρτών με 3850/3870, το οποίο ίσως να διορθωθεί με BIOS update, αλλά ακόμα είναι άγνωστο το πότε.

Οπότε, ΔΕΝ συνιστώ σε κανέναν να πάρει τέτοια κάρτα αν έχει ανεμιστήρα!
Αντί αυτής, προτιμήστε αυτές με παθητική ψύξη - έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια και το BIOS bug του ανεμιστήρα δεν τις επηρεάζει (αφού δεν έχουν).

http://www.sapphiretech.com/en/forums/showthread.php?t=18139&page=1&pp=10

Εγώ έχω την 3850 256ΜΒ και το αρχικό bios είχε όντως πρόβλημα γιατί δεν δούλευε το ανεμηστηράκι.Εχει βγει νέο bios που έχει διορθώσει το πρόβλημα και ανάλογα την θερμοκρασία ανεβάζει στροφές η δεν γυρίζει καθόλου.
Εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την καρτούλα.

Τι μάρκα κάρτα; Το bios το βρήκες στο σαιτ του κατασκευαστή;
Εμένα πάλι στην sapphire, από την θερμοκρασία αποκολλήθηκε το χρωματιστό στίκερ, και μπλέχτηκε με τον ανεμιστήρα. Αλλά και με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία, έσβησα το pc και έπιασα την κάρτα για να την βγάλω: έπαθα έγκαυμα στο χέρι :mad:
Κατά τα άλλα, το riva tuner δείχνει 50-60 βαθμούς θερμοκρασία. Αλλά μην τολμήσεις και την ακουμπήσεις... Κάτι δεν δουλεύει καλά...

sapphire έχω αλλά το bios δεν το βρήκα στο site του κατασκευαστή.Τώρα είμαι σε άλλο pc και δεν έχω το link,θα ποστάρω αργότερα.

να το αλαξουμε το bios? Και στην δικια μου3870, το ατι ΤοοL δειχνει συνεχως 0 στροφες στο fan. H θερμοκρασια του ειναι γυρω στα 44-45 kecliou.

ποιο program χρησιμοποιουμε για αλλαγη του bios? ειναι ασφαλες σε περιπτωση που αποτυχει η αναβαθμιση?

Εγώ σκέφτομαι να αλλάξω εντελώς την κάρτα. Δεν θέλω να βάλω νέο bios εκτός και αν το κάνει release ή sapphire. Αλλιώς χάνουμε την εγγύηση, ακόμα και αν η αναβάθμιση είναι επιτυχής...

Ναι το site είναι αυτό που έδωσε ο akren.Από εκεί φλάσαρα την κάρτα και όλα καλά.Το πρόγραμμα που την φλάσαρα έιναι το ΑΤΙflash:
http://www.techpowerup.com/downloads/Utilities/BIOS_Flashing/ATI/
μέσα από τα windows και αφού πρώτα κρατήσουμε ένα backup το original bios της κάρτας.Είναι πολύ εύκολο.Κανονικά η sapphire θα έπρεπε να είχε βγάλει επίσημο bios αλλά μέχρι τότε...

Να προσθέσω ότι τα bios ...067.. έχουν πρόβλημα ενώ το ..071.. είναι εντάξει.Tο gpu-z βλέπει κανονικά την κάρτα αλλά δεν θυμάμαι εκεί που λέει subvendor,τώρα λέει ΑΤΙ νομίζω ότι πρίν έλεγε sapphire.Μπορεί κάποιος που έχει sapphire να δεί τι γράφει το gpu-z?
Eτσι και αλλιώς δεν με πειράζει γιατί οι κάρτες τις sapphire είναι στην ουσία σαν build by ATI.

ανοιξα το κουτι και βλεπω οτι δουλευει το ανεμηστηρακι στη 3870, αλλα με το ati tool δειχνει οτι "speed fan = 0%". To καλωδιο απο το ανεμηστιρακι απο οτι ειδα ειναι συνδεδεμενο πανω στην καρτα και οχι στο motherboard. einai σωστο αυτο?

Απο σημερα ειμαι κατοχος της SAPPHIRE RADEON HD3850 ULTIMATE 512MB PCI-E. Αυτο το bios update χρειαζεται να γινει και στην σειρα ULTIMATE?????

Απο σημερα ειμαι κατοχος της SAPPHIRE RADEON HD3850 ULTIMATE 512MB PCI-E. Αυτο το bios update χρειαζεται να γινει και στην σειρα ULTIMATE?????

Όχι δεν χρειάζεται. Φίλος που την έχει λέει ότι είναι πάντα μόνο χλιαρή. Ελπίζω να είναι έτσι και η δικιά σου, γιατί η δική μου που έχει ανεμιστήρα βράζει...

ρε παιδια η δικια μου 3870 δουλευει σταθερα το ανεμιστηρακι (θορυβοδες) και ειναι στους 43c. To ανεμιστηρακι ειναι συνδεδεμενο πανω στην καρτα, το καλωδιο εννοω, και οχι πανω στην motherboard. Me to ati tool μου λεει 0% fan speed. Ti φταιει εχετε υποψιν?

Πιο από όλα είναι το πρόβλημα; Οι 43 βαθμοί (που δεν είναι κακοί για 3870 - εγώ έχω σταθερά πάνω από 50 σε idle με 3850) ή ότι το ΑΤΙ τουλ (που δεν υποστηρίζει ακόμα 3850/3870) δείχνει 0% ταχύτητα ανεμιστήρα;

οτι δεν υποστηριζει το ati tool 3870 δεν το ηξερα. thanx. O ανεμιστηρας δουλευει σταθερα σε καποιες στροφες. Υπαρχει εργαλειο που να το ρυθμιζω σε πιο χαμηλες στροφες? Ειναι λιγο θορυβωδες. To speedfan δεν υποστηριζει 3870.