Προσθήκη δορυφόρου σε υπάρχουσα εγκατάσταση με 13 και 19.2°E

kgeorgeg7

Senior Member
30 August 2007
389
Χεραιτώ την κοινότητα !

Αυτές τις μέρες παρήγγειλα το πακέτο της Nova με τα sports pack και όπως είναι λογικό θα μου δώσουν τα εξαρτήματα για την εγκατάσταση (10 ευρώ κοστίζουν από ότι μου είπαν)
Μόνο που έχω ήδη εγκατάσταση για τον Hotbird στις 13° και τον Astra στις 19.2°.

Θα με ενδιέφερε να βάλω και το πιάτο της Nova, έτσι ώστε αν γίνεται να προσθέσουμε κι άλλον/ους δορυφόρο/ους στην εγκατάστασή μου.

Η εγκατάσταση έχει ως εξής:
Δορυφορικό πιάτο 0,9*1,0 (πλάτος*ύψος) με 2 LNB (attached φωτογραφία)
Το πιάτο της Nova που θα έρθει όπου να'ναι ( δεν ξέρω διαστάσεις μου φένεται 60cm; ) με το LNB της Nova
Το multi-switch IKUSI MS-0916

Τον VU+ Uno και τον Nova HD 831 δέκτη.

Πως θα γίνει να προσθέσουμε και την λήψη κι άλλου δορυφώρου σε αυτό το switch; Στο manual που διάβασα μπορεί να πάρει μέχρι 4 δορυφορους, εγώ πως και έχω 2 συνδεμένους με 4 LNB ο καθένας; Κερδίζω κάτι με αυτό;
Και επίσης τι σημαίνει το 18V και το 13V; Όπως και το 0kHz με το 22kHz; Τι διαφορά έχει το High band από το Low band;

Γενικώς, έχω στοιχειώδεις γνώσεις πάνω σε επεξεργασία σημάτων και συστημάτων ( το μάθημα βέβαια δεν το πέρασα ακόμα, θα δούμε την επόμενη βδομάδα τι θα κάνω :Ρ ) οπότε αν υπάρχει κάπου εδώ ή σε ξένο φόρουμ αναλυτική εξήγηση όλων αυτών, θα με βοήθαγε πολύ !

Όσον αφορά στο τι θα ήθελα από τον δορφυφόρο που θα προσθέσουμε, θα ήθελα αν γίνεται να βρούμε κανά κανάλι με FTA ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά αυτό το βλέπω δύσκολο.
Με ενδιαφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγγλόφωνα κανάλια, και αν γίνεται να έχουν αρκετά FTA κανάλια μουσικής (προς το rock metal θα προτιμούσα)

Δεν θα ήθελα να ξοδέψω πολλά χρήματα: Για παράδειγμα δεν θα ήθελα να αλλάξω το multiswitch ή να πάρω άλλο πιάτο. Απλά θα ήθελα να εκμεταλλευτώ και το πιάτο της Nova κάπως. :)

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας !

Attachments

• 2013-09-09 20.00.44.jpg
    2013-09-09 20.00.44.jpg
    47.1 KB · Views: 379
Last edited:
Να σημειώσω ότι η περιοχή που βρίσκεται η εγκατάσταση είναι η Εγλυκάδα Πάτρας.

Πως θα γίνει να προσθέσουμε και την λήψη κι άλλου δορυφώρου σε αυτό το switch; Στο manual που διάβασα μπορεί να πάρει μέχρι 4 δορυφορους, εγώ πως και έχω 2 συνδεμένους με 4 LNB ο καθένας; Κερδίζω κάτι με αυτό;

Εννοούσα με 4 καλώδια στο LNB του καθενός, και όχι 4 LNB.

Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα κουμπί με edit σε προηγούμενο ποστ με τη δυνατότητα της προβολής της προηγούμενης έκδοσής του...

Last edited by a moderator:
Το multiswitch που έχεις είναι για 2 δορυφόρους. Μπορείς να προσθέσεις τρίτο δορυφόρο μόνο στη δική σου γραμμή.

Διάβασα αυτό το άρθρο και με βοήθησε να καταλάβω γιατί χρησιμοποιούμε single, dual και quad LNB.

Επίσης κάτι που με πείραξε λιγάκι και ουσιαστικά καθιστά το thread που άνοιξα άχρηστο, είναι ότι δεν χρεώνουν μόνο τον εξοπλισμό 10 αλλά και υποχρεωτική εγκατάσταση 50 αν θες τον εξοπλισμό της Nova... Αν ήταν έτσι γιατί να έχουν 2 διαφορετικές τιμές στον κατάλογό τους και να μην λένε ότι εγκατάσταση και εξοπλισμός κοστίζει 60 ; :violent-smiley-030:

Αν έβαζα ένα LNB για τον 23.5E (με ενδιαφέρει η λήψη της ΕΡΤ) πώς θα ήταν καλύτερα να ρυθμίσω το πιάτο; κέντρο στις 19.2, αριστερά (όπως κοιτάω το πιάτο) τον 23.5 και δεξιά τον 13;

Και επίσης πως πρέπει να κάνω την συνδεσμολογία στο multiswitch; Οι συχνότητες της ΕΡΤ από ότι είδα είναι σε Low Band, Vertical. Θα πρέπει να αποσυνδέσω κάποιον από τους Astra/Hotbird στην αντίστοιχη θέση και να συνδέσω τον καινούργιο δορυφόρο; Μονό LNB να πάρω;

Το multiswitch που έχεις είναι για 2 δορυφόρους. Μπορείς να προσθέσεις τρίτο δορυφόρο μόνο στη δική σου γραμμή.

Δικές μου είναι όλες οι γραμμές και θα με ενδιέφερε να πιάνω την ΕΡΤ σε όλες αν γίνεται.

Επεξεργασία:
Τα έχω γράψει όλα τόσο σωστά και δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση;

Μπορώ με κάποιον τρόπο χωρίς να χάσω συχνότητες από τον 13 + 19 να βάλω και τις συχνότητες του 23,5 που με ενδιαφέρουν; Χωρίς να αλλάξω το multiswitch που έχω.

Μέσω του ίδιου καλωδίου ίσως γίνεται αν βάλεις ένα diseqc 1.1 μετά την έξοδο του multiswitch. Δηλαδή στις εισόδους του diseqc βάζεις την έξοδο του switch και το lnb από τις 23,5[sup]ο[/sup]Ε.

Η μια λύση είναι αυτή με το diseqc 1.1 που σου είπε ο nautilus7 με την κάθοδο να καταλήγει στον VU+. Αν θέλεις και δεύτερη κάθοδο θα χρειαστείς twin lnb, δεύτερο diseqc 1.1 και δέκτη που να χειρίζεται καλά το diseqc 1.1
Άλλη λύση είναι να βάλεις lnb quattro στον 23 και την έξοδο L+V να την βάλεις στην αντίστοιχη του 19.2. Έτσι φυσικά θα χάσεις τις l+v του 19.2 αλλά θα έχεις σε όλες τις καθόδους την ερτ.
Υπόψιν ότι οι εκπομπές της ερτ στον 23 μπορεί να έιναι και προσωρινές.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !

Ναι το γνωρίζω για την ΕΡΤ, αλλά ακόμα και αυτό το λίγο που θα παρακολουθήσω μου αρκεί.
Ξέχασα να αναφέρω, έχω και αυτόν τον δέκτη, http://www.hellasdigital.gr/commander-3000-fta.html όπου με ενδιαφέρει να πιάνω τον 23.5Ε και εδώ.

Άρα από τις προτάσεις που μου είπατε, πιστεύω ότι αν έβαζα ένα single LNB για τον Astra 23.5 στην είσοδο L+V του multiswitch αντί του Astra 19.2, και έβαζα ένα DiSEqC 1.1 με την έξοδο L+V του Astra 19.2 σε αυτό όπως και την έξοδο του Multiswitch, το οποίο θα οδηγεί το VU Uno, θα ήταν η καλύτερη λύση.
Οπότε θα έχω Hotbird, Astra 23.5E L+V και Astra 19.2E χωρίς την L+V σε όλες τις γραμμές, εκτός από αυτήν του VU Uno που θα έχει και την L+V του Astra 19.2E

Συγνώμη που κουράζω και τα γράφω αναλυτικά, αλλά δεν έχω ξαναπειράξει εγκατάσταση δορυφορικών οπότε θέλω να είμαι προσεκτικός :)

Επίσης ποιό DiSEqC μου προτείνετε να αγοράσω; Ακόμα, θέλω να αγοράσω κάποια μέτρα καλώδιο τηλεόρασης και δορυφορικής. Κατά προτίμηση να είναι στοιβαρό μιάς και λίγο από αυτό θα το χρησιμοποιήσω για το LNB οπότε θέλω να είναι γερό για εξωτερική χρήση. Έχω δει αρκετούς τύπους εδώ και δεν ξέρω ποιόν να διαλλέξω. ( Είναι αξιόλογο αυτό το κατάστημα; )

Άλλη μία ερώτηση: Άν πάρω twin LNB και συνδέσω μόνο ένα καλώδιο, θα κάνει την δουλειά που θέλω; Ή πρέπει όπως και να'χει να είναι συνδεδεμένα 2 καλώδια;

Τι διαφορά έχει το Relay από το DiSEqC;
πχ αυτά τα 2:

http://www.hellasdigital.gr/spaun-diseqc-1-2-sar212wsg-871430.html
http://www.hellasdigital.gr/spaun-sur211wsg-relay-871437.html

Κάπου τα μπερδέψαμε. Τις 2 λύσεις δεν μπορούμε να τις ανακατέψουμε. Την έξοδο ενός single lnb που έχει όλες τις μπάντες δεν μπορούμε να την βάλουμε σε ένα multiswitch
Αν πας στη δεύτερη λύση θα χρειαστείς lnb quattro όπως αυτά που έχεις.
Η διαφορά των 2 disecq είναι ότι το ένα είναι 1.0 και το άλλο 1.1 Αν πας στη πρώτη λύση θα χρειαστείς υποχρεωτικά το 1.1

Ο commander μπορεί να δουλέψει μόνο στη δεύτερη λύση γιατί δεν υποστηρίζει το disecq 1.1

Από το multiswitch πόσα καλώδια κατεβαίνουν στα δωμάτια σου;

Μονοκατοικία είναι το σπίτι και έχουμε βγάλει 1 καλώδιο για κάθε δωμάτιο μου φένεται + κουζίνες υπόγεια κλπ. Σε 2 δωμάτια έχουμε όμως τηλεόραση αυτή τη στιγμή. Στο ένα (το σαλόνι) έχω το VU Uno και την Nova και στο άλλο δωμάτιο τον commander.
Δηλαδή αν το single LNB συνδεθεί στην θέση L+V του multiswitch, το multiswitch δεν θα λάβει τις ανάλογες συχνότητες; Είχα την εντύπωση ότι το multiswitch μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Ο commander από ότι διαβάζω στα site που τον πουλάνε υποστηρίζει DiSEqC 1.2, και από ότι λέει το wikipedia ένας 1.2 DiSEqC receiver υποστηρίζει τους συνδυασμούς που μου προτείνατε.

Όσον αφορά τον Nova HD 831, επειδή είναι στην ίδια γραμμή με τον VU Uno, υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να συμβαδίσει με τις αλλαγές που θέλω να κάνω και να μην βρίσκει τον Hotbird πχ;

Η καλύτερη λύση τελικά μοιάζει αυτή με το twin LNB αν όντως ο commander μπορεί να χειριστεί το DiSEqC 1.1.

Τελικά θα πάρω ένα DiSEqC μόνο για το VU Uno μιάς και στον commander με ενδιαφέρει η ΕΡΤ και όχι τόσο ο 19.2:
Θα βάλω το ένα από τα υπάρχοντα quattro στον hotbird, το άλλο στον Astra 23.5 και το twin LNB που θα πάρω στον Αστρα 19.2

Παρήγγειλα ένα Inverto black ultra twin και ένα spaun sur 211F. (twin, όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, απλά έτσι για να υπάρχει άλλη μία έξοδος του δορφυφόρου - που ίσως μου χρειαστεί αργότερα)

Όσον αφορά το καλώδιο που θα βάλω, παρήγγειλα αυτό από amazon.co.uk μιάς και θα έφερνα και κάποια άλλα πράγματα από εκεί. Θα την κάνει τη δουλειά του έτσι; Ή λέτε να βγει μάπα; :Ρ Anyway 9ευρώ ήταν, στην τελική πάω και παίρνω ένα από κανένα τοπικό κατάστημα.

Πήρα επίσης ένα konig satfinder για να με βοηθήσει στην εστίαση, να ξέρετε θα επανέλθω με πολλές ερωτήσεις όταν θα αρχίσω την εγκατάσταση !

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και την σημαντική βοήθειά σας !

Last edited:
Συγνώμη που επαναφέρω τόσο παλιό θέμα αλλά δεν θέλω να ανοίξω καινούργιο.

Έχω μια ερώτηση: Πώς μπορώ με το ίδιο καλώδιο που έρχεται από το multiswitch στο σαλόνι μου, να βλέπω παράλληλα και Nova και VuUno; Μέχρι στιγμής απλά άλλαζα το καλώδιο για να δω στο ένα ή στο άλλο. Υπάρχει κάποιος τρόπος; Κάτι σαν multiplexer και demultiplexer ας πουμε; Και επειδή πιθανόν να πάρω και τον HD 865 θα θέλω 3 καλώδια...

Πείτε μου πρώτα τι γίνεται στην πιό απλή (φαντάζομαι) περίπτωση των 2 δεκτών και βλέπω και για το PVR.

Περιοχή: Πάτρα

Έχω πιάτο 90x100 με κέντρο στις 19.2Ε και παράκεντρα 13.0Ε. Αν βάλω παράκεντρα από την άλλη μεριά LNB για τον Badr 4 στις 26.0Ε, θα έχω ικανοποιητική λήψη;

Και επίσης ποιό LNB μου προτείνετε να πάρω; Ένα twin θέλω.
Δύσκολα θα κάνεις λήψη... Ποια κανάλια σε ενδιαφέρουν, γιατί εξαρτάται σε ποιον από τους 3 δορυφόρους στις 26Ε βρίσκονται.

Γενικά θέλω όσο το δυνατόν περισσότερα ελεύθερα κανάλια (κατά προτίμηση αγγλικής/γαλλικής/γερμανικής γλώσσας σχολιασμού) τα οποία να μην υπάρχουν ήδη στους εξής δορυφόρους τους οποίους τους πιάνω ήδη:
19.2E
13.0E
9.0E
5.0W

Από αθλητικά είμαι υπέρ-καλυμμένος. Έχω και Nova και OTE TV. Απλά θα ήθελα σε περίπτωση που τα κόψω κάποια στιγμή αυτά να έχω κάτι να βλέπω...

Ζόρικο αυτό. Πρέπει κάποιος να το έχει δοκιμάσει από πάτρα, για πιο σίγουρα.
Δυνατό lnb για μένα είναι αυτό αλλά παράπλευρα θα κάνει την ίδια δουλειά που κάνει κεντραρισμένο(?)
Λογικά πας για τα mbc στις 26
Δε μένει παρά να το προσπαθήσεις :smile:

Ζόρικο αυτό. Πρέπει κάποιος να το έχει δοκιμάσει από πάτρα, για πιο σίγουρα.
Δυνατό lnb για μένα είναι αυτό αλλά παράπλευρα θα κάνει την ίδια δουλειά που κάνει κεντραρισμένο(?)
Λογικά πας για τα mbc στις 26
Δε μένει παρά να το προσπαθήσεις :smile:

Τέτοιο LNB έχω και κάθεται. Ένα twin inverto black ultra. Από βδομάδα θα το εγκαταστήσω. Ελπίζω να πιάσει όσα περισσότερα κανάλια γίνεται.
Όσον αφορά το περιεχόμενο, πραγματικά στην τύχη διαλέγω τον badr4, μιάς και είχε τα περισσότερα fta που βρήκα ανατολικότερα του 19.2E.
Μόνο και μόνο για να μην κάθεται το LNB θα την κάνω την εγκατάσταση.

EDIT:

Σκόπευα να βάλω το twin inverto που έχω στο πιάτο που πιάνει τον ΟΤΕ στις 9 μοίρες αλλά τελικά μου αρκεί 1 LNB-out για εκεί. Οπότε δεν θα χρειαστεί να πάρω και δεύτερο twin. Θα βάλω στον 26 το inverto black.

Last edited:
Στο πιάτο 95x102cm (λίγο μεγαλύτερο από το δικό σου) όταν κεντράρω 26 έχω ικανοποιητική λήψη στην 11919 αλλά όχι πολύ δυνατή.
Παράπλευρα εσύ θα έχεις απώλειες αλλά στα + σου βάζω την περιοχή που είσαι πιο νότια!
Περιμένουμε ενημέρωση.