Πρόστιμο για κίνηση σε λεωφορειολωρίδα με δίκυκλο!

WolfRathmA

AVClub Enthusiast
23 January 2008
724
Νίκαια
Καλησπέρα σε όλους,

θέλω να μοιραστώ ένα περιστατικό που θεωρώ σοβαρό και αφορά αρκετούς από εμάς που κινούμαστε με δίκυκλο στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα μου επιβλήθηκε πρόστιμο 150€ για κίνηση σε λεωφορειολωρίδα στην οδό Σταδίου. Το πρόβλημα είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο εξακολουθούν να υπάρχουν πινακίδες που επιτρέπουν τη διέλευση δικύκλων από τη λεωφορειολωρίδα.

Ο νόμος άλλαξε από τον Σεπτέμβριο του 2025 και πλέον η κυκλοφορία δικύκλων στις λεωφορειολωρίδες δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην αφαίρεση ή επικαιροποίηση των σχετικών πινακίδων, όχι μόνο στη Σταδίου αλλά και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικά σύγχυση και θέτει τους οδηγούς προ τετελεσμένων. Ήξερα ότι άλλαξε ο κώδικας για τα νέα πρόστιμα, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα με τις λεωφορειολωρίδες.

Έχω ήδη καταθέσει ένσταση στην Τροχαία, καθώς θεωρώ ότι η επιβολή του προστίμου είναι άδικη, αφού βασίστηκε σε λανθασμένη και παραπλανητική οδική σήμανση. Παράλληλα, εξετάζω και τα επόμενα νομικά βήματα, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αλλά η ευθύνη για τη σωστή και ασφαλή ενημέρωση των οδηγών.

Θα ήθελα να ρωτήσω:
– Έχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοιο περιστατικό;
– Υπάρχουν αποφάσεις ή προηγούμενα για ακύρωση κλήσεων λόγω λάθους σήμανσης;
– Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει επίσημη οδηγία για το τι ισχύει όταν η σήμανση δεν έχει επικαιροποιηθεί;

Ο νομος εχει αλλαξει και ισχυει οντως να μην μπαινουν τα δικυκλα στις λεωφορειολωρίδες , απλα διαβασα οτι ειναι σε διαβουλευση να επιτραπει σε καποιες

Τραγικό λάθος η απαγόρευση των δίκυκλων στις λεωφ/δες...

Είναι θέμα ασφάλειας για τους αναβάτες που στο κάτω κάτω ΔΕΝ ενοχλούν τα Λ/Φ !!

Το λέω έχοντας 30 χρόνια σαν οδηγός λεωφορείου και ειδικά στην Σταδίου πρέπει να έχω γράψει άπειρα μίλια....

Σήμερα μου επιβλήθηκε πρόστιμο 150€ για κίνηση σε λεωφορειολωρίδα στην οδό Σταδίου. Το πρόβλημα είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο εξακολουθούν να υπάρχουν πινακίδες που επιτρέπουν τη διέλευση δικύκλων από τη λεωφορειολωρίδα.

Απο την μια φαινεται σωστο παντως να μην επιτρεπεται τελικα αν και τα δικυκλα δεν εμποδιζουν την ταχεια διελευση των λεωφορειων το αντιθετο θα ελεγα αφου το να αποσυμφοριζονται οι αλλες λωριδες απο τα δικυκλα ισως κανει λιγοτερο πιθανο ενας οδηγος αυτοκινητου να σαλταρει και να μπει σε λεωφορειοδρομο.

Απο την αλλη δεν υπαρχει ουτε μια πιθανοτητα οσο υπαρχει αυτη η σημανση να μην δικαιωθεις.

Απο την μια φαινεται σωστο παντως να μην επιτρεπεται τελικα αν και τα δικυκλα δεν εμποδιζουν την ταχεια διελευση των λεωφορειων το αντιθετο θα ελεγα αφου το να αποσυμφοριζονται οι αλλες λωριδες απο τα δικυκλα ισως κανει λιγοτερο πιθανο ενας οδηγος αυτοκινητου να σαλταρει και να μπει σε λεωφορειοδρομο.
Δεν συμφωνώ σε αυτό..
Ποτέ ένα μηχανάκι δεν ενοχλεί ένα Λ/Φ , γιατί πάντα το μηχανάκι πάει πιο γρήγορα!
Αλίμονο αν πάω με το Λ/Φ να "κοντράρω" μηχανάκι.. θα κάνουν εμετό οι επιβάτες.... !

Απο την αλλη δεν υπαρχει ουτε μια πιθανοτητα οσο υπαρχει αυτη η σημανση να μην δικαιωθεις.
Εδώ συμφωνώ απόλυτα !!!

500 παραβιασεις κοκκινου σηματοδοτη....

και ρωταω διοτι εδω ειναι Ελλαδα...Πως θα ταυτοποιειται ο οδηγος εαν αρχισουν να φορουν σκουφια κασκολ και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις;

Ποτέ ένα μηχανάκι δεν ενοχλεί ένα Λ/Φ , γιατί πάντα το μηχανάκι πάει πιο γρήγορα!

Αυτο ειπα και εγω οτι δεν ενοχλει ποτε η διελευση δικυκλων.

Μην πω οτι μερικες φορες "χρειαζεται" ας πουμε να υπαρχει ενα μετριας ταχυτητας δικυκλο (ενα παπακι με μια κοπελα επανω που δεν πανε με χιλια) για να μετριαζεται και η ταχυτητα καμια φορα ελαχιστων θερμοκεφαλων οδηγων λεωφορειων (οι παροντες εξαιρουνται :) )

• Like
Reactions: vlad66

και ρωταω διοτι εδω ειναι Ελλαδα...Πως θα ταυτοποιειται ο οδηγος εαν αρχισουν να φορουν σκουφια κασκολ και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις;

Πινακιδα κυκλοφοριας.

Λογικα ναι Διονυση δεν εχουν μπει ακομη στο κολπο η ΑΙ καμερες
Επισης θα ηθελα να δω , μηχανες που εχουν διπλωμενες πινακιδες σε βαθμο αηδιας ή καλυμενες με ενα μαυρο πλαστικο πως θα τις ταυτοποιουν ;

Πινακιδα κυκλοφοριας.
εννοω για την περιπτωση αφαιρεσεως διπλωματος ....εχει να πεσει διπλωμα ,παππουδογιαγιαδων, συννεφο

απο την φωτογραφια ειναι εμφανες τι ειδους οδηγος οδηγαει.....ομως . Και ο Τσιτσιπας τετοια εξυπναδα πηγε να κανει αλλα δεν εγινε δεκτη η παρεμβαση του πατερα....

...μηχανες που εχουν πινακιδες καλυμενες με ενα μαυρο πλαστικο...
Το συγκεκριμένο, αν και δίτροχος, με εξοργίζει σε υπερβολικό βαθμό! Θράσος απύθμενο! Το βλέπω, σπανιότερα, και σε αυτοκίνητα.

Αναρωτιέμαι, αυτοί οι τύποι δεν έχουν περάσει ποτέ δίπλα από εποχούμενο αστυνομικό;

• Like
Reactions: Giorgios and vlad66
Καλησπέρα σε όλους,

θέλω να μοιραστώ ένα περιστατικό που θεωρώ σοβαρό και αφορά αρκετούς από εμάς που κινούμαστε με δίκυκλο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο νόμος άλλαξε από τον Σεπτέμβριο του 2025 και πλέον η κυκλοφορία δικύκλων στις λεωφορειολωρίδες δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην αφαίρεση ή επικαιροποίηση των σχετικών πινακίδων, όχι μόνο στη Σταδίου αλλά και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικά σύγχυση και θέτει τους οδηγούς προ τετελεσμένων. Ήξερα ότι άλλαξε ο κώδικας για τα νέα πρόστιμα, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα με τις λεωφορειολωρίδες.

Έχω ήδη καταθέσει ένσταση στην Τροχαία, καθώς θεωρώ ότι η επιβολή του προστίμου είναι άδικη, αφού βασίστηκε σε λανθασμένη και παραπλανητική οδική σήμανση. Παράλληλα, εξετάζω και τα επόμενα νομικά βήματα, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αλλά η ευθύνη για τη σωστή και ασφαλή ενημέρωση των οδηγών.

Θα ήθελα να ρωτήσω:
– Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει επίσημη οδηγία για το τι ισχύει όταν η σήμανση δεν έχει επικαιροποιηθεί;
Για την Ελλαδα δεν ξερω. Αν σου συνεβαινε στην Αγγλια θα εσβηνε 100%. Εδω σβηνονται για παρανομη σταθμευση αν εχει ξεθωριασει η γραμμη. Εξοργιστικο παντως, να επιβαλλεται προστιμο οταν η επισημη πινακιδα επιτρεπει την κινηση

Τραγικό λάθος η απαγόρευση των δίκυκλων στις λεωφ/δες…

Όταν νομοθετούν με εισηγήσεις ηλιθίων, τάχα μου συγκοινωνιολόγων, τι περιμένεις;
Ήθελα να ήξερα το σκεπτικό πίσω απ’αυτό, τι σκεφτόταν αυτό το τζιμάνι που έκανε την εισήγηση, εκτός του οτι μισεί, προφανώς, τις μηχανές. :mad:

Κάθε φορά που βλέπω το "Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αλίμου" σκέφτομαι ότι πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα να έχεις φανάρι σε ανισόπεδο κόμβο.

Για την Ελλαδα δεν ξερω. Αν σου συνεβαινε στην Αγγλια θα εσβηνε 100%. Εδω σβηνονται για παρανομη σταθμευση αν εχει ξεθωριασει η γραμμη. Εξοργιστικο παντως, να επιβαλλεται προστιμο οταν η επισημη πινακιδα επιτρεπει την κινηση

Eνταξει θα τα αλλαξουν αυτα απο την στιγμη που αλλαξε η νομοθεσια θα γινει αυτο αναγκαστικα απλα μιλαμε για ΠΟΛΛΕΣ πλεον πινακιδες.....δεν ειναι 10-20

Οσον αφορα τα λαθη μου εχουν σβησει βασει κληση παρκαρισματος επειδη ειχαν γραψει λαθος το χρωμα του αυτοκινητου στην Αθηνα.

το πρόστιμο πάει στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, Αν το έχει δώσει σε άλλον, πρέπει να υποδείξει ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητό του εκείνη τη χρονική στιγμή.... απλό;

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να ρωτήσω:
Screenshot 2026-01-24 082548.png