Πρώτα βήματα στην δορυφορική

kosmous said:
Τα υπόλοιπα στην πράξη , αν ξεκινήσω με πιάτο 1,2 είναι καλά ?
Μένω Νάουσα Ημαθίας.

Υ.Γ.Σας ευχαριστώ όλους.

Kαντο 1.40 αν μπορεις να εισαι σιγουρος.

Παιδιά θά μού επιτρέψετε νά πώ και εγώ την άποψη μου στο φίλο μας. Μπορεί νά είμαι πρωτάρης στην παρέα,είμαι όμως παλιά "καραβάνα" στα δορυφορικά(επί εποχής αναλογικών και μόνο εκπομπών).
Θά πρότεινα λοιπόν στο φίλο μας Cosmus,νά ξεκινήσει όπως όλοι μας οι παλιοί, μέ ένα πιάτο 1.20μ. ένα LNB,και έναν αποκωδικοποιητή φτηνό,νά κάνει τα πρώτα του "χιλιόμετρα" στον ουρανό,ξεκινώντας από τον HOT BIRD πού είναι ο πιό "ευκολος" στη λήψη και μέ τα περισσότερα κανάλια γιά όλα τα γούστα,και αφού στρώσει το πράγμα,προχωράει σέ πιό εξειδικευμένα βήματα.
Ο υπάρχον εξοπλισμός του,αναβαθμίζεται συνεχώς, χωρίς νά πάει τίποτα χαμένο. Το κόστος δέ,δέν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Κατά την γνώμη μου επειδή το πιάτο δεν το αλλάζεις κάλο θα ήταν να εχεις μια επαρκή αρκετά καλή βάση από την αρχή.

Αυτό δεν είναι thread, είναι ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ!!! :award:
Να ρωτήσω κι εγώ παιδιά κάτι, σαν άσχετος, αλλά ταυτόχρονα εκπαιδευόμενος, στον τομέα της δορυφορικής. Εγώ που μένω Ρόδο, τι μέγεθος πιάτο θα χρειαστώ, για να μπορώ να πιάνω μερικούς καλούς δορυφόρους? Υπάρχουν διαφορετικα LNB? Κι αν ναι, επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας ή είναι μόνο για την σωστή λήψη του σήματος? (Αν λέω καμιά κοτσάνα, συγχωρήστε με, να μάθω θέλω :damnyou: )

LNB υπάρχουν διαφορετικά. Πρώτον ως προς την ευαισθησία τους (όσο πιο ευαίσθητο τόσο καλύτερο σήμα) και ως προς το πόσα καλώδια για σήμα μπορείς να πάρεις από πάνω τους.
Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι έχεις πιάτο με ένα και μοναδικό LNB τότε έχεις δυνατότητα να επιλέξεις, στην περίπτωση που θες να μοιράστείς το σήμα και με δεύτερο δορυφορίκό δέκτη, στη λύση του διπλού LNB (με 2 εξόδους δηλαδή).
Σε αυτή την περίπτωση το σήμα δεν χάνει καθόλου από ποιότητα και θεωριτικά όσο πιό ευαίσθητο είναι το LNB τόσο καλύτερο σήμα θα έχεις.

Γιώργο, με μπέρδεψες λιγάκι...
Δηλαδή θα πρέπει να έχω περισσότερα από ένα LNB αν θέλω να έχω καλύτερα αποτελέσματα(σήμα)?

Όχι ρε Πάνο.
Έχοντας πάνω από ένα LNB στο ίδιο πιάτο έχουμε δυνατότητα να στοχεύσουμε παραπάνω από έναν δορυφόρους μιας και το κάθε LNB στοχεύει ένα και μοναδικό δορυφόρο.
Καλύτερο σήμα για τον κάθε δορθφόρο έχεις όταν είναι αρκτετά ευαίσθητο το LNB που χρησιμοποιείς.
Το σκεπτικό του δορυφορικού πιάτου είναι να έχεις ένα LNB τοποθετημένο στο κέντρο του πιάτου ούτως ώστε με το συνδιασμό του όσο μεγαλύτερου πιάτου, όσο πιό ευαίσθητου LNB, και του κεντρίσματος του LNB στο πιάτο (ώστε να εκμετατλεύεται τα μέγιστα της λήψης) να έχουμε την καλύτερη δυνατή λήψη.
Αυτό που κάνουμε με τα παραπάνω LNB είναι το εξής:
Έχουμε ένα αρκετά μεγάλο πιάτο και τοποθετούμε στο κέντρο του ένα LNB.
Με αυτό το LNB στοχεύουμε τον πιό αδύναμο (μακρινό-δύσκολο) δορυφόρο από αυτούς που θέλουμε να πιάσουμε (από αυτούς που έχουμε τη δυνατότητα βέβαια.Δηλαδή ποιούς βλέπει το πιάτο μας σύμφωνα με τη θέση που είναι τοποθετημένο στον ορίζοντα).
Έπειτα τους υπόλοιπους δορυφόρους που θέλουμε να πιάσουμε τους "στοχεύουμε" με ξεχωριστά LNBs τοποθετημένα παράκεντρα σύμφωνα πάντα με τις μοίρες που βρίσκονται στον ορίζοντα. Οι υπόλοιποι δορυφόροι που θα "στοχεύσουμε" είναι λογικά πιό ισχυροί σε σήμα (πιο κοντά μας) γι' αυτό δεν μας πειράζει που δεν εκμεταλευόμαστε το κέντρο του πιάτου.
Δηλαδή όσο πιό κεντρικά είναι τοποθετημένο LNB στο πιάτο τόσο καλύτερη λήψη κάνει.

Γιώργο, ομολογώ, αυτή ήταν κανονική διάλεξη! :music-smiley-005:
Τώρα αρχίζω και μπαίνω στο νόημα σιγά σιγά. Κι αν θέλω να πιάσω πάνω από έναν δορυφόρους, τι είναι καλύτερο? Να βάλω σε ένα πιάτο σταθερό περισσότερα από ένα LNB, να βάλω 2 πιάτα ας πούμε με ένα LNB στο κάθε πιάτο ή ένα πιάτο με ένα LNB το οποίο όμως πιάτο να είναι κινούμενο?

to kalutero apo ola gia olous mas tha itan na eixame ena piato gia kathe doruforo! ekei tha eixame to apoluto apotelesma!
oute xasimo xronou se allagn doruforou me moter, oute xasimo snmatos apo piato me pollapla LNB's.

epeidn auto omws kostizei akriba, alla polu perissotero thelei polu ma polu xwro!!! den to kanoume.

egw eixa 2 piata me pollapla LNB, apo tote pou ebala moter, den prokeite na 3anagurisw se tetoia methodo omws.
kata tin gnwmi mou ena piato me moter einai n apolutn egkatastasn. kai gia STAB/USALS motors, den tithetai thema thorubou.

einai pragmatika athoruba! :violent-smiley-030:

Φίλε aktizol, τι γίνεται όμως με την περίπτωση που για να πιάσεις ένα δορυφόρο θέλεις σχετικά μεγάλο πιάτο? Γιατί έχω ακούσει και διαβάσει, ότι αν έχεις μεγάλο πιάτο και του βάλεις μοτέρ, δεν είναι και τόσο σταθερό (π.χ.με τον ανέμο μπορεί να αλλάξει θέση).
Ισχύει αυτό? :popcorn:

den tha xreiasteis piato megalutero apo 1.20m! gia ta perissotera kanalia stous perissoterous doruforous.
mexri 1.20m mporeis na baleis STAB/USALS motor.

gia na deis megaln diafora sta kanalia pou katebazeis prepei na pas se piato polu megalutero twn 2.0m
opote ekei suzntame gia allo pragma kai oxi apla gia doruforikn tnleorasn.

fusika paizei rolo kai n topothesia pou briskesai stin ellada, opote egw milaw gia athina kai panw. :Banane0:

Εγώ όμως βρίσκομαι Ρόδο, οπότε θα χρειστώ μεγαλύτερο πιάτο λογικά, ε?
Πόσο κάνουν τα πιάτα γενικά? Εϊναι ακριβα?

pragmatika den 3erw ti ginetai stin rodo. sigoura omws xreiazesai polu megalutero gia tous boreious doruforous.

ta piata mexri 1.40 einai se logikes times. apo ekei kai panw au3anoun apotoma! -bye-

Δηλαδή όταν λέμε "λογικές τιμές", πόσα? Γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου και δεν ξέρω...

stin athina eixa ena Gibertini 1.20x1.30m Aluminum to eixa parei 90euros.
ena Televes 1.0m Steel to eixa parei peripou 60-70euros.
edw exw ena Wisi 60cm Aluminum to eixa parei 40euros.

twra gia megalutera den 3erw na sou pw akribn timn alla 3erw oti au3anoun apotoma! :twoguns:

Στην τιμή περιλάμβανεται και η τιμή του μοτέρ ή αυτό είναι έξτρα? Κι αν ναι, πόσο περίπου?

Ε, βρε Πάνο πολλά ζητάς.
Δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται η τιμή του μοτέρ σε αυτά τα νούμερα. Τα μοτέρ νομίζω ξεκινούν από 120 ευρώ και πάνω.

Τι να κάνω βρε Γιώργο? Ακολουθώ το γνωστό ρητό "Δεν ήξερες, δεν ρώταγες?"
Σας ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες και το χρόνο σας.

Και τώρα που έμαθες να σε δω...
Μάλλον τώρα μπερδεύτηκες περισσότερο. ;-)

Μην στενοχωριέσαι, πάλι μπροστά σου θα με βρεις! :flipout:
Και που να προβώ και σε αγορές! Εκεί να δεις τι έχει να γίνει!!! :Banane0:
:Banane0: :Banane0: :Banane0: