Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Πριν μερικά χρόνια είπα να ξεκινήσω ξανά το χόμπι της φωτογραφίας που είχα στα νιάτα μου. Είχα ρωτήσει εδώ, και τελικά πήρα το σετ:
Lumix DC-GX800
12-32 f/3.5-5.6
35-100 f/4.0-5.6

Αλλά δεν ασχολήθηκα. Βρήκα την όλη ψηφιακή διαδικασία υπερβολικά πολύπλοκη σε σχέση με τα slides που τραβούσα τότε. Την περνώ σε καμία εκδρομή σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ, αλλά γενικά μάζευει σκονη.

Τώρα όμως ασχολούμαι με ξωκλήσια. Και θέλω να βγάζω φωτογραφίες τις τοιχογραφίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι φακοί (ειδικά ο τηλεφακός που χρειάζεται περισσότερο) δεν είναι αρκετά φωτεινός. Γιατί σχεδόν κανένα δεν έχει ηλεκτρισμό, συχνά ούτε και παράθυρα. Το κινητό τα καταφέρνει καλύτερα στο να μου δώσει κάποια εικόνα.

Οι φωτογραφίες έχουν δύο χρήσεις. Καταγραφή ώστε να μπορώ να μελετήσω τις τοιχογραφίες. Εδώ μπορώ να κάνω συμβιβασμό στην ποιότητα. Και τελικά, αν φτάσει το θέμα σε δημοσίευση, πρέπει να τυπωθούν στο περιοδικό.

Έχω στην αποθήκη (αφού κανένας δεν ενδιαφέρθηκε με την αγγελία τόσα χρόνια) δύο Zeiss 50 f/1.8 και 28 f/2.8. Ο πρώτος με ένα Metabones γίνεται 100 f/1.6 Αλλά βέβαια χειροκίνητη εστί
Αση. Να το προχωρήσω;

Πριν μερικά χρόνια είπα να ξεκινήσω ξανά το χόμπι της φωτογραφίας που είχα στα νιάτα μου. Είχα ρωτήσει εδώ, και τελικά πήρα το σετ:
Lumix DC-GX800
12-32 f/3.5-5.6
35-100 f/4.0-5.6

Αλλά δεν ασχολήθηκα. Βρήκα την όλη ψηφιακή διαδικασία υπερβολικά πολύπλοκη σε σχέση με τα slides που τραβούσα τότε. Την περνώ σε καμία εκδρομή σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ, αλλά γενικά μάζευει σκονη.

Τώρα όμως ασχολούμαι με ξωκλήσια. Και θέλω να βγάζω φωτογραφίες τις τοιχογραφίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι φακοί (ειδικά ο τηλεφακός που χρειάζεται περισσότερο) δεν είναι αρκετά φωτεινός. Γιατί σχεδόν κανένα δεν έχει ηλεκτρισμό, συχνά ούτε και παράθυρα. Το κινητό τα καταφέρνει καλύτερα στο να μου δώσει κάποια εικόνα.

Οι φωτογραφίες έχουν δύο χρήσεις. Καταγραφή ώστε να μπορώ να μελετήσω τις τοιχογραφίες. Εδώ μπορώ να κάνω συμβιβασμό στην ποιότητα. Και τελικά, αν φτάσει το θέμα σε δημοσίευση, πρέπει να τυπωθούν στο περιοδικό.

Έχω στην αποθήκη (αφού κανένας δεν ενδιαφέρθηκε με την αγγελία τόσα χρόνια) δύο Zeiss 50 f/1.8 και 28 f/2.8. Ο πρώτος με ένα Metabones γίνεται 100 f/1.6 Αλλά βέβαια χειροκίνητη εστί
Αση. Να το προχωρήσω;
To κιτ που έχεις για δεν πολυτραβάει για εσωτερικό εκκλησίας, εκτός και εάν πας μόνο καλοκαίρι με ηλιόλουστες μέρες.
Φαντάζομαι το τρίποδο/μονόδοπο είναι για κάποιο λόγο εκτός συζήτησης, έτσι;
Γιατί με ένα τριποδάκι θα κάνεις άνετα τη δουλειά σου με τους ζουμ φακούς που έχεις (τουλάχιστον για καταγραφή).

Προσωπικά πάντα στα εσωτερικά κτηρίων/εκκλησιών είμαι είτε με τρίποδο ή/και με Z8/A7CII.
Μεγάλους αισθητήρες και γρήγορους φακούς, εφόσον είσαι σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον.
Με τη ΟΜ-1 που έχω, θα έλεγα είναι οριακά στο χέρι και αυτό με ορατή πτώση ποιότητας λόγω ISO.

Με speedbooster δεν ξέρω τι θα πιάσεις, το δικό μου - canon EF to M43 - το έδωσα σε χρόνο dt επειδή μείωνε αισθητά τη οπτική ποιότητα.
Δεν ξέρω εάν σε δώσει ότι περιμένεις για περιοδικό/εκτύπωση.

Για προτάσεις σε φακούς ή σώματα, θα στα πουν άλλοι που ξέρουν πολύ καλύτερα το οικοσύστημα των Μ43.

Και πως θα βγάζεις εσωτερικά με 100άρη φακό? Ο 28 f/2.8 έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον αφού θα προκύψει 56/f2 περίπου. Λάβε υπόψιν βέβαια ότι η GX800 ΔΕΝ έχει σταθεροποίηση στο σώμα - ούτε EVF, και σίγουρα θα χρειαστείς πολύ σταθερό χέρι ή τρίποδο + βαρειά επεξεργασία μετά, αφού ο αισθητήρας είναι 10ετίας και βάλε.

Λύσεις:

α) δίνεις την GX ανταλλαγή στο mpb.eu και παίρνεις ότι πιο φτηνό βρεις ΜΕ σταθεροποίηση π.χ. oly OM10 II, panasonic GX7 - κατά προτίμηση την πρώτη, έχει καλύτερο αισθητήρα. Σε "σφάζουν" βέβαια αλλά...

β) Αλλάζεις σύστημα, μια φρέσκια μεταχειρισμένη FF + 1-2 φωτεινοί φακοί, υπολόγισε 1500€ +...

Lumix DC-GX800
12-32 f/3.5-5.6
35-100 f/4.0-5.6

Αση. Να το προχωρήσω;
Καλησπέρα.
Αν οι φακοί είναι m42 και είσαι Βόλο μπορώ να σου δανείσω αντάπτορα για να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις.
Απλό, όχι speedbooster.
Αν σε ενδιαφέρουν λεπτομέρειες στο εσωτερικό, καθώς ανέφερες ότι χρειάζεσαι τηλεφακό, ίσως ένας μάκρο να εξυπηρετήσει καλύτερα.
Εγώ τον πήρα για να βάλω πάνω έναν 50αρι μάνιουαλ για καμιά βόλτα προς Επισκοπή.

Για εσωτερικά αρχιτεκτονικά, τοιχογραφίες, πίνακες κλπ, θέλει κλειστό διάφραγμα να είναι εστιασμένες όσο περισσότερο οι επιφάνειες και ιδανικά τρίποδο.
Είτε θα χρησιμοποιήσεις φλάς (δύο τουλάχιστον) να φωτίσεις τον χώρο, ή με τον υπάρχοντα φωτισμό, πολύ αργή έκθεση όση χρειάζεται η μηχανή πάνω σε τρίποδο να εκθέσει σωστά.

H μηχανή σου βλέπω έχει ενα μικρο ενσωματωμένο φλασάκι που δέ κάνει, και δεν γνωρίζω αν παίρνει εξωτερικά φλάς με hotshoe & trigger...
Αν ναι κάνεις δουλειά.
Αν όχι η λύση είναι τρίποδο και αργή λήψη,
ή όπως προτάθηκε, αλλαγή εξοπλισμού με μια οικονομική FF,
και αν θες μεγάλη ανάλυση για λεπτομέρειες και κροπ απο την α7Rii (που βρισκεται πολύ οικονομικά) και πάνω με εναν φακό της προκοπής.

Το φλασάκι της μηχανής είναι για γέλια. Και δεν έχει hotshoe. Αλλά έχω τρία flash από τα παλιά, μεταξύ των οποίων και ένα Metz 45 με διάφορα εξαρτήματα. Θα μπορούσα να του βάλω trigger (optical slave);

Μια φορά δανείστηκα και κουβάλησα προβολέα LED μπαταρίας κι έκανα δουλειά. Σκεφτόμουν να πάρω δύο ώστε να φωτίζω καλύτερα και πιο ομοιόμορφα τον χώρο. Αλλά:
1. Δεν είναι εφικτό, παρά μόνο με συννενόηση και άδεια. Που δεν είναι απαραίτητο να δοθεί, εδώ παπάς δεν με άφησε να τραβήξω φωτογραφία τις εικόνες ούτε με το κινητό.
2. Χάνω τους "στόχους ευκαρίας", γιατί δεν μπορώ να τους έχω μόνιμα στο αυτοκίνητο.

Παρόμοια ισχύουν και για το τρίποδο (αν και αυτό μπορώ να το έχω μόνιμα στο αυτοκίνητο). Ειδικά σε μοναστήρια, πρέπει να κινούμαι "αθόρυβα", έχω βγάλει στη ζούλα κάμποσες λήψεις. Μια φορά μέχρι να κατέβει ο συντηρητής από τη στέγη και να μου πει ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες, είχα τελειώσει αυτό που με ενδιέφερε. Και σε μνημεία θέλει άδεια φωτογράφησης από την εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων (και άδεια μελέτης υλικού και άδεια δημοσίευσης).

Φυσικά αν η εκκλησία είναι ξεκλείδωτη και χωρίς παπά δεν υπάρχει θέμα, αλλά συνήθως πια είναι κλειδωμένες. Γι' αυτό σκεφτόμουν τον γρήγορο τηλεφακό.

Αν είναι να τα έχω όλα προσυννενοημένα και τακτοποιημένα, μπορώ απλά να δανειστώ μια DSLR Nikon από το πανεπιστήμιο.

Last edited:
Και πως θα βγάζεις εσωτερικά με 100άρη φακό?
Οι τοιχογραφίες που με ενδιαφέρουν είναι συνήθως στον τρούλο του νάρθηκα. Απ' ότι είδα στην πράξη για να πάρω τις λεπτομέρειες έχω το ζουμ στο στο 70 στις μικρές εκκλησίες και δεν έφτανε το 100 στις μεγάλες.

Αχ, σταθεροποίηση... Στα νιάτα μου τράβαγα 1/4 στο χέρι. Τώρα...

Οι φακοί είναι από Contax, @milaber22, αλλά δέχομαι την πρόσκληση να τα πούμε από κοντά για να με συμβουλέψεις.

Αν μιλάμε για φωτο σε τέτοια ύψη το φλας το ξεχνάς εκτός αν έχεις κάποιο εξάρτημα που ζουμάρει το φως ανάλογα την απόσταση .

Αλλωστε όπως γράφεις στις περισσότερες εκκλησίες με παλιές εικόνες απαγορεύεται δια ροπάλου το φλας

Ή μηχανή σου είναι ανεπαρκής πλέον όπως αναφέρθηκε (παλιός αισθητήρα, δεν έχει σταθεροποίηση, μικρή ανάλυση, δεν δέχεται φλας κλπ)

Μια FF με φωτεινό φακό και ανοιχτό διάφραγμα δεν θα σου δώσει απαραίτητα την καλύτερη ποιότητα στα άκρα στην εικόνα εκτός αν πάρεις τοπ φωτεινό φακό. Θα πρέπει να κλείσεις το διάφραγμα για να έχεις στα άκρα καλό αποτέλεμα. Αρα αν πας σε FF αυτό που ενδιαφέρει είναι ο φακός να είναι καλός σε απόδοση σε κλειστά διαφράγματα f4-f8 και όχι απαραίτητα φωτεινός και η μηχανή να έχει σύγχρονο αισθητήρα για να αποδώσει καλά σε ψηλά ISO και σχετικά καλή σταθεροποίηση για να χαμηλώσεις ταχύτητες όσο μπορείς.

Σε ακίνητο θέμα όπως είναι οι εικόνες μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα κάποιο m43 σώμα αλλά να έχει καλή σταθεροποίηση. Δεν χρειάζεται να κλείσεις διάφραγμα γιατί οι φακοί αποδίδουν το max σε f2.8-4.5 με καλή απόδοση στα άκρα σε φλατ θέμα αφού έχουν και διπλάσιο DOF. Ο μικρούλης Lumix τηλεφακός σου 35-100/4-5.6 που έχεις είναι εξαιρετικό φακουδακι , έχει σταθεροποίηση και απλά θέλει ένα πιο σύγχρονο σώμα Panasonic με συνδιαστική σταθεροποίηση για να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το σώμα τραβάει και hires αρχείο (σε τρίποδο ή στο χέρι) θα κάνεις δουλίτσα και θα πάρεις τοπ αποτέλεμα ανάλυσης και χαμηλού θορύβου. Και ο 12-32 επίσης είναι εξαιρετικός αν έχεις καλή κόπια.

Πρόταση μου για να ξεκινήσεις με το ελάχιστο κόστος είναι να δώσεις το σωματάκι σου όσο όσο (120-150 ευρώ) και να βρεις μια μτχ. G9 (στα 400-500 ευρώ παίζουν τιμές χώμα γιαυτό το σώμα) και να δοκιμάσεις τους δύο Lumix φακούς σου καθώς και τους χειροκίνητους. Δεν σου προτείνω ΟΜ σώμα γιατί θα χάσεις τη συνδιαστική σταθεροποίηση.

Ή G9 έχει τοπ συνδιαστική σταθεροποίηση για τους 2 φακούς σου και θα σου δώσει χαμηλούς χρόνους κλείστρου στο χέρι. Σε τρίποδο αν έχεις την ευκαιρία να βάλεις στο χώρο σου δίνει hires αρχείο που είναι από τα καλύτερα σε m43 σώμα και σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση . Εχει τεράστιο EVF να δεις κατακαθαρα που εστιάζεις με τους χειροκίνητους φακούς και παρά πολλά βοηθήματα για να το κάνεις με μεγενθυνση, focus peaking , zebra κλπ. Μπορείς τους δύο χειροκίνητους φακούς σου να τους δουλέψεις στο χέρι και να στους σταθεροποίησει μέσα από το μενού αν τους δηλώσεις.

Οσο για την ανάλυση σε hires αρχείο που μπορείς να πάρεις με ένα τρίποδο σε σταθερό κάδρο δες π.χ. την μικρή ΟΜ5 (m43 σώμα που το βρίσκεις στα 500ευρω μτχ) σε σύγκριση με FF σώματα μεγάλης ανάλυσης και πολλαπλάσιας αξίας

1769288728459.jpeg

Αν το σώμα της G9 θες να το δεις , είσαι ΑΘΗΝΑ μπορώ να το κανονίσω , το έχει φίλος (δεν το πουλάει) που έχει καμία δεκαριά σώματα όλων των εταιριών

Αν δεις ότι πάει καλά η ιστορία και θες hires στο χέρι πας σε G9II καινούργια πλέον έχει πέσει πολύ η τιμή της (την βρίσκεις μτχ. λίγο πάνω από χιλιάρικο). Αλλά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να επενδύσεις Φακοι φθηνοί και καλύτεροι από τους που έχεις πιο φωτεινοί , macro κλπ. θα βρεις εύκολα αν χρειαστείς για πιο ειδική χρήση σε συγκεκριμένη απόσταση . Π.Χ ο κοντός τηλεφακός Lumix 42.5/1.7 (85mm σε FF) που έχει και σταθεροποίηση (μτχ παίζει κάτω από 200 ευρώ) σε f2.8 είχε σχεδόν ισοδύναμα αρχεία σε στατικό θέμα με τον mzuiko 45/1.2 pro που στοιχίζει ένα χιλιάρικο.

Οταν φωτογραφίζουμε για ώρα ψηλά σε τρούλους κλπ. σημαντικό είναι επίσης ο εξοπλισμός να είναι ελαφρύς να μην κουράζονται τα χέρια , ο αυχένας κλπ. και σίγουρα να έχει η μηχανή τοπ σταθεροποίηση γιατί κινούμαστε περισσότερο λόγω μη βολικής θέσης.

Αν δεις ότι το αποτέλεσμα δεν σε καλύπτει με μια σύντομη δοκιμή της G9 ανοίγεις πανιά για κάτι καλύτερο με την ανάλογη επιβάρυνση

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and evanfotis
Οι τοιχογραφίες που με ενδιαφέρουν είναι συνήθως στον τρούλο του νάρθηκα. Απ' ότι είδα στην πράξη για να πάρω τις λεπτομέρειες έχω το ζουμ στο στο 70 στις μικρές εκκλησίες και δεν έφτανε το 100 στις μεγάλες.

Αχ, σταθεροποίηση... Στα νιάτα μου τράβαγα 1/4 στο χέρι. Τώρα...

Οι φακοί είναι από Contax, @milaber22, αλλά δέχομαι την πρόσκληση να τα πούμε από κοντά για να με συμβουλέψεις.
Καλημέρα.
Θα στείλω να κανονίσουμε, αν και δεν έχω εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος.
Πάντως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η άδεια για φωτογράφιση στους χώρους.
Στα λάιβ πχ και εγώ είχα παρόμοιο θέμα μέχρι να αρχίσω να αποκτώ πρόσβαση μπροστά ή και πάνω στην σκηνή.
Μετά ήρθε ο covid μεγάλωσα και εγώ.
Μπορώ να σου δανείσω την gx8 που έχω και διαθέτει σταθεροποίηση αν και η λύση του Κώστα είναι καλύτερη.
Αυτό σκέφτομαι να κάνω και εγώ , να δώσω την gx8 και έναν σταθερό mpb και να πάρω μια G9 , κυρίως για τον lumix 100-300 για καμιά βόλτα Κάρλα.
Επίσης, για επεξεργασία μετά, κυρίως για τον θόρυβο, έχω καλή εμπειρία με το dxo photolab. Αν και έχω μείνει με παλιά έκδοση.