Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Βλάση πολύ σκληρός αλλά πραγματικός.

σε διαβεβαιώ δεν είμαι καθόλου σκληρός... Ξέρω τί θα πει Off road φωτογραφικά. Είσαι στα 5 μέτρα και κινδυνεύεις να έλθει το όχημα πάνω σου. Πρέπει να "περάσει" και να το πάρεις από κοντά. Έμεινα γι αυτό το λόγο 5 λπτ. μέσα σε λάκκο με λάσπη 20 πόντους πάνω από το γόνατο. Και το σπινάρισμα, παρά τα μπλοκαρισμένα διαφορικά, με έκανε χάλια μέχρι και στα μαλλιά. Άρα θέλεις τηλεφακό και μάλιστα 2.8. και ποιά μηχανή θα αντέξει αυτού του είδους τις κακουχίες; Έχω φωτο από Nikon d5100 πάνω στο Γράμμο πέρυσι τέτοια εποχή που δεν είχε σχεδόν καθόλου χιόνι και δεν ήταν εύκολα τα πράγματα.

και στο θέατρο... από πού θα τραβά ; Πάνω από τη σκηνή δηλ. τα παρασκήνια; αν ναι, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Σε κάθε άλλη περίπτωση χρειάζεται τηλεφακό και σταθερή βάση, δηλαδή είτε μονόποδο (μόνο τον Τάσο γνωρίζω που πήγε με μονόποδο στο θέατρο) είτε τριπόδι. Και με σημειακή φωτομέτρηση. Και iso τουλάχιστον 2500. Και θα τραβά από τον διάδρομο που είναι πίσω από τις σειρές των καθισμάτων.

Φυσικά υπάρχουν μηχανές και φακοί που μπορούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες με μειωμένο κόστος. Σε κάθε περίπτωση όμως τις μειωμένες προδιαγραφές θα πρέπει να αντισταθμίζει η εμπειρία του φωτογράφου και η γνώση του αντικειμένου. Π.χ. μπορείς να τραβήξεις καλά μια παράσταση, μόνο όταν την έχεις ξαναδει και όταν γνωρίζεις πολύ πολύ καλά τα όρια (τα πάνω όρια) του εξοπλισμού σου..

σε διαβεβαιώ δεν είμαι καθόλου σκληρός... Ξέρω τί θα πει Off road φωτογραφικά. Είσαι στα 5 μέτρα και κινδυνεύεις να έλθει το όχημα πάνω σου. Πρέπει να "περάσει" και να το πάρεις από κοντά. Έμεινα γι αυτό το λόγο 5 λπτ. μέσα σε λάκκο με λάσπη 20 πόντους πάνω από το γόνατο. Και το σπινάρισμα, παρά τα μπλοκαρισμένα διαφορικά, με έκανε χάλια μέχρι και στα μαλλιά. Άρα θέλεις τηλεφακό και μάλιστα 2.8. και ποιά μηχανή θα αντέξει αυτού του είδους τις κακουχίες; Έχω φωτο από Nikon d5100 πάνω στο Γράμμο πέρυσι τέτοια εποχή που δεν είχε σχεδόν καθόλου χιόνι και δεν ήταν εύκολα τα πράγματα.

και στο θέατρο... από πού θα τραβά ; Πάνω από τη σκηνή δηλ. τα παρασκήνια; αν ναι, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Σε κάθε άλλη περίπτωση χρειάζεται τηλεφακό και σταθερή βάση, δηλαδή είτε μονόποδο (μόνο τον Τάσο γνωρίζω που πήγε με μονόποδο στο θέατρο) είτε τριπόδι. Και με σημειακή φωτομέτρηση. Και iso τουλάχιστον 2500. Και θα τραβά από τον διάδρομο που είναι πίσω από τις σειρές των καθισμάτων.

Φυσικά υπάρχουν μηχανές και φακοί που μπορούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες με μειωμένο κόστος. Σε κάθε περίπτωση όμως τις μειωμένες προδιαγραφές θα πρέπει να αντισταθμίζει η εμπειρία του φωτογράφου και η γνώση του αντικειμένου. Π.χ. μπορείς να τραβήξεις καλά μια παράσταση, μόνο όταν την έχεις ξαναδει και όταν γνωρίζεις πολύ πολύ καλά τα όρια (τα πάνω όρια) του εξοπλισμού σου..

Σε ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σου!
Οσον αφορα το θέατρο οι φωτογραφίες θα βγαίνουν πάντα στην πρόβα τζενεράλε και πάνω στη σκηνη!ΠΟΤΕ απο διάδρομο και φυσικά ΠΟΤΕ βίντεο...
Τώρα για γουτερπρουφ χάουζινκ δεν έχω σκεφτεί κάτι , δεν χρειάζομαι (για αρχή τουλάχιστον) , οι περισσότερες θα είναι από πίστα (άσφαλτος) και με νορμάλ καιρικές συνθήκες.Καταλαβαίνω αυτό που λες για το οφφ ροουντινγκ αλλά πιστεύω οτι μπορεί να τραβηχτεί φώτο και χωρίς να γίνεις χάλια (μούρη σε απχιλ, τα πάντα σε ντράη τερέν κλπ)παρακολουθώ σχεδόν καθε χρόνο το Ακροπολις και το μόνο που έχω φάει είναι πετρες και χαλίκια , με τα οποία μπορει να γίνει ζημιά και στην μηχανή του 300ευρου αλλά και στου 5χιλιαρου (φυσικά και με συμφέρει στη φθηνότερη ;) ).

Εν ολιγης τα ποσά για εμενα ειναι άκρως απαγορευτικά:( ! Αλλα σίγουρα θα το δοκιμάσω με κάτι φθηνότερο!

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες και πάλι!

To δύσκολο είναι που οι περισσότεροι θέλουν με λίγα χρήματα να τα κάνουν όλα.
Πήρες φίλος dslr πριν 2-3 χρόνια, έλιωσε τη μηχανή να τραβάει στο auto και στην τελική κατηγορεί τη μηχανή του γιατί ενώ έδωσε το τρομερό ποσό των 500 ευρώ για σώμα και έναν tamron 18-200
το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό.
Οι απορίες οι γνωστές:
γιατί να πάρω εξωτερικό φλας?
γιατί αγόρασες τον tamron 17-50 τόσα χρήματα με τόσο μικρό εστιακό μήκος?
κτλ
Το φόρουμ είναι εδώ για αν βοηθάει τον καθένα μέσα από τις εμπειρίες των άλλων να δει τις ανάγκες του και να κρίνει ανάλογα.
Όπως έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιά μου "Το ακριβό είναι και φτηνό".

NIKON COOLPIX S5200.....Αξίζει????

καλημέρα
σκεφτομαι να αγοράσω την NIKON COOLPIX S5200. την έχω βρει στα 130 ευρώ. αξίζει??? την ξέρεις κανείς...μπορεί να μου πει κάποιος καμιά γνώμη για την συγκεκριμένη μηχανή?? ...κάποια άλλη πρόταση???
προσωπικά είχα πριν την Sony Cyber-shot DSC-W730 και δεν μπορώ να πω οτι έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημενος
επειδή θέλω να αγοράσω μια άμεσα θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα
ευχαριστώ

Σε ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σου!
Οσον αφορα το θέατρο οι φωτογραφίες θα βγαίνουν πάντα στην πρόβα τζενεράλε και πάνω στη σκηνη!ΠΟΤΕ απο διάδρομο και φυσικά ΠΟΤΕ βίντεο...
Τώρα για γουτερπρουφ χάουζινκ δεν έχω σκεφτεί κάτι , δεν χρειάζομαι (για αρχή τουλάχιστον) , οι περισσότερες θα είναι από πίστα (άσφαλτος) και με νορμάλ καιρικές συνθήκες.Καταλαβαίνω αυτό που λες για το οφφ ροουντινγκ αλλά πιστεύω οτι μπορεί να τραβηχτεί φώτο και χωρίς να γίνεις χάλια (μούρη σε απχιλ, τα πάντα σε ντράη τερέν κλπ)παρακολουθώ σχεδόν καθε χρόνο το Ακροπολις και το μόνο που έχω φάει είναι πετρες και χαλίκια , με τα οποία μπορει να γίνει ζημιά και στην μηχανή του 300ευρου αλλά και στου 5χιλιαρου (φυσικά και με συμφέρει στη φθηνότερη ;) ).

Εν ολιγης τα ποσά για εμενα ειναι άκρως απαγορευτικά:( ! Αλλα σίγουρα θα το δοκιμάσω με κάτι φθηνότερο!

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες και πάλι!

τώρα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Για τις πρόβες στο θέατρο πάνω στη σκηνή τοτε αρκεί η όποια NIKON 3200/CANON 650D με φακό AFS 35 1.8 / 40 2.8 STM. Ο κιτ φακός αντενδείκνυται. Απλώς θα μάθεις την τεχνική και δεν θα τραβάς με όλα στο auto αλλά με συγκεκριμένο τρόπο.

Στο offroad τώρα. Το dryterrain συνήθως είναι γεμάτο σκόνη. Η σκόνη είναι πολύ κακό πράγμα για τους αισθητήρες και για τους φακούς. Μπαίνει παντού. Γι αυτό και η πρόταση για αδιάβροχο σώμα, που είναι γεμάτο λαστιχάκια που κρατούν τα εσωτερικά της μηχανής απροσπέλαστα στη σκόνη. Πάντως νόμιζα ότι μιλούσαμε για πραγματικό offroad κι όχι για γιαλαντζί. Δηλαδή διάβαση ποταμού, μούρη στη λάσπη έλξη κολημμένου οχήματος, ανάβαση , τέτοια πράγματα .... εσύ , από όσο καταλαβαίνω μιλάς για αγώνες επίδειξης.

Για κάλυψη αγώνων ταχύτητας πάντως χρειάζεσαι μηχανή με πολλά καρέ το δευτ. (5 ή και περισσότερα) και φακό, τηλεφακό με άμεση εστίαση. Αλλιώς ή θα έχεις ή δεν θα έχεις φωτο.

Το water housing για αυτά που θέλεις να κάνεις είναι άχρηστο, δεν ενδείκνυται, είναι για τη θάλασσα.

τώρα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Για τις πρόβες στο θέατρο πάνω στη σκηνή τοτε αρκεί η όποια NIKON 3200/CANON 650D με φακό AFS 35 1.8 / 40 2.8 STM. Ο κιτ φακός αντενδείκνυται. Απλώς θα μάθεις την τεχνική και δεν θα τραβάς με όλα στο auto αλλά με συγκεκριμένο τρόπο.

Στο offroad τώρα. Το dryterrain συνήθως είναι γεμάτο σκόνη. Η σκόνη είναι πολύ κακό πράγμα για τους αισθητήρες και για τους φακούς. Μπαίνει παντού. Γι αυτό και η πρόταση για αδιάβροχο σώμα, που είναι γεμάτο λαστιχάκια που κρατούν τα εσωτερικά της μηχανής απροσπέλαστα στη σκόνη. Πάντως νόμιζα ότι μιλούσαμε για πραγματικό offroad κι όχι για γιαλαντζί. Δηλαδή διάβαση ποταμού, μούρη στη λάσπη έλξη κολημμένου οχήματος, ανάβαση , τέτοια πράγματα .... εσύ , από όσο καταλαβαίνω μιλάς για αγώνες επίδειξης.

Για κάλυψη αγώνων ταχύτητας πάντως χρειάζεσαι μηχανή με πολλά καρέ το δευτ. (5 ή και περισσότερα) και φακό, τηλεφακό με άμεση εστίαση. Αλλιώς ή θα έχεις ή δεν θα έχεις φωτο.

Το water housing για αυτά που θέλεις να κάνεις είναι άχρηστο, δεν ενδείκνυται, είναι για τη θάλασσα.

Σωστός για τη σκόνη!Δεν είχα σκεφτεί την πιθανότητα εισχώρησης στη μηχανη!Το βάζουμε στην ακρη ομως καθώς το μπατζεντ ειναι χαμηλό προς το παρόν :)

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές!
Κάτι λίγο άσχετο τώρα , εχω μιλήσει με κόσμο που ασχολείται και εχω ακούσει ατάκες του στυλ "ΜΗΝ πάρεις canon" και "MHN πάρεις NIKON".Το θέμα είναι πρακτικό και μόνο?Δλδ οσον αφορα το user interface και τον "τροπο" ρύθμισης των παραμέτρων του κάθε κατασκευαστή ή κάτι άλλο?

Απλά και η φωτογραφική σκηνή έχει fanboys.
Αγνόησε τους γιατί όλες οι εταιρίες βγάζουν καλές μηχανές.
Το θέμα ειναι να πάρεις το καλύτερο για τις ανάγκες σου.

Σωστός για τη σκόνη!Δεν είχα σκεφτεί την πιθανότητα εισχώρησης στη μηχανη!Το βάζουμε στην ακρη ομως καθώς το μπατζεντ ειναι χαμηλό προς το παρόν :)

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές!
Κάτι λίγο άσχετο τώρα , εχω μιλήσει με κόσμο που ασχολείται και εχω ακούσει ατάκες του στυλ "ΜΗΝ πάρεις canon" και "MHN πάρεις NIKON".Το θέμα είναι πρακτικό και μόνο?Δλδ οσον αφορα το user interface και τον "τροπο" ρύθμισης των παραμέτρων του κάθε κατασκευαστή ή κάτι άλλο?

Για ρωτα τους, γιατι οχι την ταδε μαρκα, να δεις τι θα σου πουν...
ειμαι 99,99% σιγουρος, ασυναρτησιες...
καλες μηχανες βγαζουν ολες οι εταιρειες, αλλα δεν ειναι ολες καταλληλες για σενα...

Χα χα χα.. Εγω παντως εχω πει πολες φορες μην παρεις sony!!!
Ο λογος; Οτιδηποτε εχω παρει sony, tv, ps3, dv camera, κινητο, στην 3ετια (το πολυ!!) τα φτυσε, μη επισκευασιμα... Μπορει βεβαια να ναι καθαρα τυχαια γεγονοτα, αλλα ηταν αρκετα να ξενερωσω αγρια με την φιρμα αυτη... Ποτε δε ειχα καποιο σοβαρο θεμα ουτε με canon ουτε με pentax ουτε με panasonic, ανεξαρτητως τυπου συσκευης...

Χα χα χα.. Εγω παντως εχω πει πολες φορες μην παρεις sony!!!
Ο λογος; Οτιδηποτε εχω παρει sony, tv, ps3, dv camera, κινητο, στην 3ετια (το πολυ!!) τα φτυσε, μη επισκευασιμα... Μπορει βεβαια να ναι καθαρα τυχαια γεγονοτα, αλλα ηταν αρκετα να ξενερωσω αγρια με την φιρμα αυτη... Ποτε δε ειχα καποιο σοβαρο θεμα ουτε με canon ουτε με pentax ουτε με panasonic, ανεξαρτητως τυπου συσκευης...

Nα πω την αληθεια, αναφερομουν στα "οχι ΝΙΚΟΝ" & "οχι CANON" που ειδα παραπανω...
Για μενα (γερικο κοκκαλο γαρ...) φωτογραφικες εταιρειες ειναι οι Canon,Nikon,Pentax,Olympus,Leica,Hasselblad κτλ (καταλαβαινομαστε ετσιιι ???)
Ολες οι αλλες ειναι gadget-makers...
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΛΕΩ ΜΟΝΟ !!!

φωτογραφικες εταιρειες ειναι οι

εταιρίες που φτιάχνουν δικούς τους αισθητήρες δεν πρέπει να υπολογίζονται ως φωτογραφικές εταιρίες?
Sony και Fujifilm είναι κατά τη γνώμη πολλών φωτογραφικές εταιρίες.
Η Nikon που έχω (d5100) έχει αισθητήρα Sony...άρα τελικά ποιος είναι ο gadget maker?

Επίσης η mercedes δεν φτιάχνει μόνη της τα καθίσματα ούτε τα ελαστικά ...

ακριβώς. συμφωνούμε.
φτιάχνει όμως τον κινητήρα της.
αν δεν είναι ο αισθητήρας το αντίστοιχο με τον κινητήρα σε μία ψηφιακή μηχανή τότε τι είναι; το weather seal της pentax ή το εφέ selective colour της Nikon μου;

Αυτή η συζήτηση δεν έχει τελειωμό παίδες, και μια και το πήγαμε στα τεράτροχα, η mercedes έδινε (δίνει?) κινητήρες στην Sangean... Την ξέρετε? Βέβαια η Sony (και η Panasonic, ακόμη και η Samsung) ΔΕΝ είναι... Sangean! Αλλά αφενός είχανε εμπειρία ετών στις κάμερες βίντεο, αφετέρου "όρμησαν" με τον Ιαπωνικό τρόπο και τα αποτελέσματα δεν είναι gadget (με τίποτα!). Ναί έχουν "κονσουμεράδικα κόλπα" και άλλα πολλά, αλλά όταν δεις έναν m4/3 Lumix 35-100/2,8 γεμίζεις σεβασμό για αυτούς που τον σχεδίασαν και τον κατασκεύασαν - ειδικά όταν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επί σειρά ετών δεικτη αξιοπιστίας ΔΙΠΛΑΣΙΟ από την αμέσως επόμενη εταιρεία! Ξεφύγαμε όμως, άντε χρόνια πολλά!!! :smile1:

Βρε δεν κοντραρουμε... Κουβεντουλα κάνουμε... Δεν είμαστε χούλιγκανς.. Εμένα στο μυαλό μου έχουν μείνει αυτές οι εταιρείες σαν καθαρά φωτογραφικές. Ούτε εγώ θα αλλάξω γνώμη ούτε ο φιλτατος. Καλά χριστούγεννα να έχουμε όλοι !!!!!

Παίδες λέω για D3200, φαίνεται τίμια και πολύ καλή για entry level(αν το λεω σωστά :) ) Τι λέτε?

Για όσους το ψάχνουν κάτω από τα 300 ευρώ προστέθηκαν:
Sony a3000 σε προσφορά με λιγότερα από 300 ευρώ στα 279 αν δεν κάνω λάθος στο e-shop
και
Nikon 1 j2 στο παπαδάκη στα 219 ευρώ.
Για την nikon 1 τα έχουμε ξαναπεί αξιόλογη μηχανή ειδικά σε αυτά τα χρήματα αλλά έχει και τους περιορισμούς της
για τη sony a3000 δεν έχω να εκφέρω φωτογραφική άποψη μόνο μπορώ να πω ότι την έπιασα στα χέρια μου και μυ φάνηκε πολύ φτηνή και απλή σε αντίθεση με τις φτηνές dslr της nikon και canon.