Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Όντως το φλας προκαλεί μυωπία;
Δεν το είχα ξανακούσει.

Σταύρο καλοσωρισες στο forum και επίσημα, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου από την εμπειρία σου με ανάλογο εξοπλισμό, πρόσθεσες μάλιστα μια σημαντική παράμετρο που ξεχάστηκε να αναφερθεί πριν, την απουσία φλας στις φωτογραφίες των νεογέννητων που δυσκολεύει αρκετά την φωτογράφηση ειδικά σε εσωτερικούς χώρους.

Ευχαριστω Κωστα
Γι' αυτο το λογο ειπα να γραψω, επισης να τονισω το ποσο με εχει βολεψει ο 23αρης 1.4, ειναι απο τους πιο αξιολογους φακους που εχουν περασει απ' τα χερια μου.
Βεβαια αγαπημενο μου εστιακο ισοδυναμο με πληρους καρε μηκος ειναι λιγο πανω απο τα 35mm, αφου εχω περασει τα πρωτα μου 11 φωτογραφικα χρονια ('94-'05) με μια Olympus 35 RC

Όντως το φλας προκαλεί μυωπία;
Δεν το είχα ξανακούσει.

Σε καμια περιπτωση δεν προκαλει μυωπια ή καποιο προβλημα στην οραση , οπως εχει αναφερθει απο αρκετους παιδιατρους , απλα ειναι αρκετα ενοχλητικο για το βρεφος ιδιως αν δεν χρησιμοποιειτε καποιο diffuser ή bounce.

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Ούτε έξω ούτε μέσα φλας σε παιδιά χαλάνε τα μάτια και μεγαλώνοντας φοράνε πατομπούκαλα.

Και εγω φοραω ''πατομπουκαλα" ή κοινως γυαλια ορασεως αλλα οι δικοι μου δεν ειχαν καν φλας οταν με μεγαλωναν !

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Πάντως προσωπικά και εγώ σπάνια χρησιμοποιώ Flash με παιδιά, προτιμώ ένα φωτεινό φακό από 1,8...

stavro Πολύ καλές οι συμβουλές σου, θα συμφωνήσω απόλυτα, το φλάς αν και πολύ χρήσιμο με μικρά παιδιά δεν ειναι ότι καλύτερο.

Διαφωνώ κάθετα προκαλεί βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα.
Οι παιδίατροι δεν είναι οφθαλμίατροι.

... μάλιστα κάποτε οι οδηγίες ήταν σαφείς για τα φλας έλεγαν πάνω από δύο μέτρα η χρήση τους...δε μιλώ για βρέφη. Σήμερα δε ξέρω αν το αναγράφουν.

Φίλα τα ρούχα σου να έχεις τα μισά λέει ο λαός μας, καλύτερα με έναν φωτεινό φακό φωτογράφιση βρεφών/παιδιών και αφήστε τα Flash, κάνουν δεν κάνουν ζημιά γιατί να το ρισκάρεις για μερικές φώτος....

Για αποτέλεσμα περίπου 10-20mm (ή 15mm - 30 σε APS-C ) μήπως υπάρχει πακέτο σώματος-φακού ή compact
που να κοστίζει λιγότερο από αντίστοιχο σετ dslr ή mirrorless?
(δηλαδή λιγότερο από 650 με κάποια ευχέρεια σε χαμηλό φωτισμό αλλά και zoom)

Το 15-30 σε APS-C είναι περίπου 23-47 σε FF, πες μας τι θέλεις σε FF για να μην μπερδευόμαστε.

15-30 σε FF εννοεί .. δηλ. 10-20 σε aps-c .. και οχι δεν ξέρω να υπάρχει μηχανη με ενσωματωμένο φακό με τέτοια κάλυψη .. κατι κοντινό σε κάλυψη (ισοδύναμο με 18-50 FF αλλά σε αισθητήρα 1" ) σχεδίαζε η Νικον αλλά το εγκατέλειψε.

10-20 σε FF θέλω...

Last edited:

είμαστε πολύ λίγοι;:bigcry:

Μια αξιοπρεπέστατη λύση είναι να βρεις μεταχειρισμένο σώμα m4/3 olympus κατά προτίμηση για να έχει σταθεροποίηση - ακόμα και σε αυτές τις εστιακές βοηθάει την νύχτα - και έχουν καλύτερο αισθητήρα sony. Της φοράς έναν επίσης μεταχειρισμένο 9-18 και είσαι 18-36 σε FF.

Σώμα με 16άρη αισθητήρα κάτω από 200 και ο φακός γύρω στα 300 ανάλογα την κατάσταση του...

Μια αξιοπρεπέστατη λύση είναι να βρεις μεταχειρισμένο σώμα m4/3 olympus κατά προτίμηση για να έχει σταθεροποίηση - ακόμα και σε αυτές τις εστιακές βοηθάει την νύχτα - και έχουν καλύτερο αισθητήρα sony. Της φοράς έναν επίσης μεταχειρισμένο 9-18 και είσαι 18-36 σε FF.

Σώμα με 16άρη αισθητήρα κάτω από 200 και ο φακός γύρω στα 300 ανάλογα την κατάσταση του...

Σε ευχαριστώ!
Δεν με δελεάζει...
Μάλλον πολλά λεφτά για μτχ και δεν καλύπτουν τα 10-18.
Το οριο των 650 είναι μιας καινούριας 750D + EF-S 10-18mm, που και πάλι δεν μου καλύπτει το 10-16.

Αλλάζω λίγο το πρόβλημα επειδή ίσως δεν υπάρχει λύση.

Αν θέλατε υπερευρυγώνιες λήψεις (10-20+ σε FF)
και δεν είχατε άλλο σύστημα,
σήμερα, αλλά και με προοπτική μελλοντικών προσθηκών
σε ποιό θα επενδύατε (και για όλα τα υπόλοιπα εστιακά μήκη
ή και 2ο σύστημα για κάποια εστιακά μήκη) ;

(υπάρχει ο βασικός στοιχειώδης εξοπλισμός σε APS-C, Α mount και δεν θέλω να πάρω τον 8-16 της sigma (=12-24) γιατί τον βρίσκω ακριβό και αν το σώμα μου χαλάσει μάλλον δεν θα ξαναπάρω Α mount και δεν θέλω να πρέπει ο 8-16 να πουληθεί ως μτχ...)

Επίσης δεν θέλω να πάρω ξανά APS-C, σκέφτομαι μόνο για FF... και ό,τι αυτό συνεπάγεται...:help:

Last edited:

10-20 FF αντιστοιχεί σε 6.7-13.3 ΑPS-C 1.5X crop (Nikon-Sony-Pentax) ή 6,25-12,5 1.6x crop (Canon) ή 5-10 σε m4/3 .. δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε κανονικούς φακούς** .. για να έχεις αυτή την κάλυψη πρέπει να πάς σε FF σώμα και φακό εναν 11-24 Canon ή 12-24 Sony ή Sigma .. συνολο πάνω απο 2 χιλιάρικα έστω και με μεταχειρισμένο σώμα ευκαιρία ..

** Η μόνη λύση για σούπερ ευρυγώνια όπως αυτά που ζητάς (10mm FF !!!) είναι οι φακοί fisheye .. όμως δύσκολο να βρείς ζοομ .. νομίζω υπάρχει ενας Tokina 10-17 (500E) και ο Canon 8-15 (1300E)

Eκτός αν τραβάς στατικά θέματα οπότε πας σε έναν απλό ευρυγώνιο και κάνε συνεννώσεις σε πανοραμα ..

10-20 FF αντιστοιχεί σε 6.7-13.3 ΑPS-C 1.5X crop (Nikon-Sony-Pentax) ή 6,25-12,5 1.6x crop (Canon) ή 5-10 σε m4/3 .. δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε κανονικούς φακούς** .. για να έχεις αυτή την κάλυψη πρέπει να πάς σε FF σώμα και φακό εναν 11-24 Canon ή 12-24 Sony ή Sigma .. συνολο πάνω απο 2 χιλιάρικα έστω και με μεταχειρισμένο σώμα ευκαιρία ..

** Η μόνη λύση για σούπερ ευρυγώνια όπως αυτά που ζητάς (10mm FF !!!) είναι οι φακοί fisheye .. όμως δύσκολο να βρείς ζοομ .. νομίζω υπάρχει ενας Tokina 10-17 (500E) και ο Canon 8-15 (1300E)

Eκτός αν τραβάς στατικά θέματα οπότε πας σε έναν απλό ευρυγώνιο και κάνε συνεννώσεις σε πανοραμα ..
εκτός κι αν πάρει action camera με 165 μοίρες κάλυψη όπως η yi 4k.