1) Σωστα δεν θες να πας για κυριο σωμα φωτογραφικο σε m43 .
Μιλαμε για ενα συστημα που εχει παραδοσει προ πολλου την εξελιξη του σε οτι υπαρχει ακομα στα συρταρια της παραιτημενης Olympus και φωτογραφικα μιλωντας (γιατι στο βιντεο εχει ακομα ψωμι) δεν εχει να δωσει τιποτα εκτος του μικρου του μεγεθους και βαρους.
2) Οι RF zoom εχουν ενα μειονεκτημα . Αν θες να πας σε extender η λυση που προσφερουν ειναι τραγικη για την χρηση του φακου. Περισσοτερα
εδω
Οποτε οι επιλογες που εχεις ειναι
* πας οντως στον RF 100-400 ή στον πιο ολοκληρωμενο RF 100-500
* πας σε λυση EF με ανταπτορα οπου εχεις περισσοτερες επιλογες και το κυριοτερο βαζεις extender (για να αποφυγεις κτηνη οπως ο 150-600) χωρις παρομοια προβληματα με τους RF. Με αυτην την λυση μπορεις να διαλεξεις πραγματικα ελαφριους φακους οπως τον εξαιρετικο sigma 100-400mm C (χωρις κολαρο και με συμβιβασμους στην σταθεροποιηση αλλα οπτικα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ )
Αν σκεφτοσουν αναβαθμιση σε σωμα παρολα αυτα εγω θα προτεινα ειτε να πας στην R7 ως επομενο βημα με πολλαπλα οφελη ειτε να πας σε καμια sony που επισης υπαρχουν αρκετοι φακοι σε καλη τιμη για το ειδος της φωτογραφιας που την θες.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Δεν ξέρω για το θέμα "παρατημένο" και δεν είναι τρομερό για την περίπτωση μου, επειδή θέλω κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Οι extender είναι όντως προβληματικοί, αλλά με 1.4Χ, ίσως γίνει δουλειά.
Για τον RF100-500L δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμη και εάν είχα 3.5Κ€ για φακό, επειδή το θεωρώ καθαρή κλεψιά από την canon.
Ο RF100-400 ίσως είναι μια κάποια λύση, αλλά τα 200mm διαφορά με τον sigma 150-600 που έχω είναι μάλλον απογοητευτικά.
Για EF, θα το ψάξω.
Δεν πάω σε R7, εφόσον είναι πολύ μεγαλύτερο σώμα - και ακριβότερο.
Πέρα από το μεγαλύτερο EVF (και ίσως τα περισσότερα mpixel για κροπ) δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα για την χρήση που θέλω.
Το IBIS της canon είναι μάλλον αδιάφορο σε superzoom.
Ο Sigma 100-400 που ήδη προτάθηκε ειναι σχεδιαστικά και οπτικά πανομοιοτυπος ο Olympus 100-400 αλλά στα σωματα Olympus δουλεύει έως ένα βαθμό (όχι φουλ συνδιαστικα) η σταθεροποίηση του 3 αξόνών του φακού με βοηθεία από το σώμα στους άλλους 2 αξονες. Στον rebranded Olympus 100-400 υπαρχει και κολλαρο και στεγανότητα. Οπτικά και ο ένας και ο άλλος 100-400 υστερούν κατατι σε σχέση με τους pro τηλεφακούς της Olympus/OM.
MΕ τον Olympus 100-400 εχεις δυνατότητα Procapture και focus stacking στα δυο σωματα που ανέφερες , με τον m43 LEICA 100-400 υπάρχουν περιορισμοί
H EM1X υπερέχει της ΕΜ1.3 για BIF γιατί έχει και AI mode ειδικό για πουλιά , έχει έξτρα και το γκριπ μπαταριοθηκη εννσωματωμενο που με τον τηλεφακό χρειάζεται για καλυτερη ισσοροπια και γενικά είναι πιο στιβαρο σώμα από την ΕΜ1.3 . Σε CAF και οι δυο είναι ισοδύναμες ενω η ΕΜ1.3 έχει πιο συγχρονο Face detection και star focus mode.
Δεν έχω κάνει σύγκριση του AF της R10 με αυτο των σωμάτων της Olympus για να εκφέρω άποψη. Είχα την ΕΜ1.3 και τώρα την ΟΜ1 με τον ΟΜ 100-400. Σε CAF οι διαφορες είναι ελάχιστες αλλά η ΟΜ1 έχει εξελιγμένο σύστημα ΑΙ Mode , πολύ πιο εξελιγμένο και από της ΕΜ1Χ.
Έχω και FF 47 Mpx σώμα , δυσκολεύομαι να βρω διαφορες στην ποιότητα των φωτό μεταξύ των συστημάτων πέραν των γνωστων θεμάτων διαχείρισης του βάθους πεδίου και υψηλών ISO στις m43 (κάτι που με την ΟΜ1 το έχω λυσει σε σημαντικό βαθμό)
Η R10 είναι εισαγωγικό crop μοντέλο , είναι λογικό να μην έχει ολα όσα έχουν τα pro σωματα.
Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες.
Πέρα από το birding-πανίδα, δεν θα χρησιμοποιήσω για τίποτα άλλο το σώμα.
Ξέρω για το ΟΜ-1 ΑΙ που είναι τρομερά βελτιωμένο, αλλά είναι και κοντά στο διχίλιαρο μεταχειρισμένη.
Ήθελα να δω τι παίζει με την 1Χ vs R10, εφόσον βρίσκω στα 700€ με κιτ φακό την 1Χ και η R10 αν και entry, έχει απλά εξαιρετικό eye tracking και 13fps burst σε CRAW με μέτρια microSD που την φοράω.
Δεν θέλω να πέσω σε χειρότερο, εφόσον το AF είναι από τα βασικά που πρέπει να έχει μια τέτοια κάμερα για τέτοια χρήση πιστεύω.
Περί FF, όπως έγραψα και στο φίλο πάνω, δεν ψάχνομαι για κάτι άλλο.
Η pentax Κ-1 είναι ότι έψαχνα σε κάμερα και γενικά δεν βλέπω να μην έχω DSLR ως βασική (με την D850 να είναι η δεύτερη αγαπημένη).
Δοκίμασα και καμία ντουζίνα mirrorless και είχα αρκετά σώματα τα οποία πούλησα, αλλά δεν βρήκα κάτι που συγκρίνεται με την αίσθηση της pentax (και της fuji σε street).
Εφόσον είναι χόμπι, δεν είναι θέμα τόσο τεχνικό, όσο γούστου.
Όσο αφορά την R10, ήταν πολύ στοχευμένη αγορά, εφόσον με cashback την βρήκα με 800€ καινούργια.
Την είχα δοκιμάσει σε μαγαζί και είχα δει τι μπορεί να κάνει με το AF και τι περιορισμούς έχει.
Όμως επειδή R10+αντάπτορας+sigma @600mm+hood είναι κυριολεκτικά 50 πόντους μήκος και σχεδόν 3κιλά, είναι δύσκολο στην πεζοπορία και αδύνατο να κουβαλήσεις δεύτερο σώμα.
Έτσι κοιτάω τις εναλλακτικές που μπορούν να προσφέρουν περίπου τα ίδια με την R10+sigma, με μικρότερο όγκο-βάρος.