Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Ακομα και σε σχέση με την d7000 δηλαδή θα πρότεινες αυτη;

Βλέπω πάντως σήμερα στις αγγελίες του fotoart ένα σύστημα με τη D7100 που φαίνεται πολύ καλή περίπτωση.... D7100 + 35/1,8 στα 700 ευρώ.... εάν καταφέρεις και προσθέσεις τον 16-85 στο 1000ρικο περίπου, έχεις νομίζω ένα εξαιρετικό σύστημα με δυνατότητες επέκτασής του στο μέλλον.

Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Βλέπω πάντως σήμερα στις αγγελίες του fotoart ένα σύστημα με τη D7100 που φαίνεται πολύ καλή περίπτωση.... D7100 + 35/1,8 στα 700 ευρώ.... εάν καταφέρεις και προσθέσεις τον 16-85 στο 1000ρικο περίπου, έχεις νομίζω ένα εξαιρετικό σύστημα με δυνατότητες επέκτασής του στο μέλλον.

Σε ευχαριστώ παρά πολυ για την πληροφορία φιλε μου!

Θα το κοιτάξω αν και όπως ειπα στο αρχικό μιυ πόστ μαλλον προς το τέλος του χρόνου θα γίνει η αγορα να στρώσουν και λιγο οι τιμές με τα νεα προϊόντα που θα έρθουν!!!

Απλα προσπαθώ να βρω απο τωρα τι καλύτερο μπορω να παρω στα χρήματα που κοιτάζω...

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Παιδια οντως ειναι πλεονεκτημα για τις sony και nikon για μελλοντικη αγορα φακων, αλλα ας πουμε για την nex3nl με τον κιτ φακο της στην παρουσα φαση θα με απαγοητευσει σε βιντεο σε χαμηλο φωτισμο? Δεν εχω μεγαλη απαιτηση βεβαια, απλα για να καταλαβετε δεν θελω να παρω μια μηχανη απλη compact απο αυτες που παιρνει η μαζα με ζουμ, wifi, gps κλπ αχρηστα κατ'εμε που σε χαμηλο φωτισμο ειναι φολες. Χωρις να ξερω πολλα με ανησυχει ο δεικτης f της nex3nl ενω η lx5 εχει πολυ καλο. Αλλα περισσοτερο ψηνομαι για τη nex3nl αρκει να ξερω οτι ειναι πολυ καλυτερη απο τις απλες compact σε χαμηλο φωτισμο (σε φωτο αλλα και βιντεο).

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συγκρίνεις μέγιστο διάφραγμα φακού μεταξύ διαφορετικών φορμά. Η LX5 δεν είναι παρά μια κόμπακτ. Η ΝΕΧ έχει αισθητήρα μεγέθους APS.

Δεν θα σχολιάσω ιδιαίτερα το ότι η μάζα ως φαίνεται κρίνετε τις μηχανές από τις επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Δλδ με καλό φως βγάζουν όλες τζάμι, θεωρείτε;

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Σχετικα με την δίκη μου περίπτωση μιας και ειπα για low light,δεν εννοούσα φωτογραφία μέσα στο σπίτι πχ αλλα night sky όπως ειδες,επίσης οχι δεν θεωρώ οτι ολες βγάζουν τζαμι τη μερα αλλα στην περίπτωση μου εχω δει τι βγάζει η μηχανη μου και ξερω μεχρι που με καλύπτει,δεν παίρνω σαν βασικό κριτήριο την low light απόδοση.

Και εγω μην παρεξηγηθω απλα σαν ασχετος προσπαθω να σας εξηγησω τι ζηταω περισσοτερο απο τη μηχανη. Γιαυτο ειπα οτι οι compact (οσες εχω δει απο φιλους και λοιπα) ειδικα σε αυτο που ζηταω δεν μου κανουν.

Η απόδοση σκηνής σε μέτρια φωτισμένο δρόμο το βράδυ, δηλαδή φωτιστικές συνθήκες που αντιστοιχούν σε περίπου 2-3 EV, θα απαιτούσαν, δίχως σταθεροποίηση, τη χρήση ενός γρήγορου φακού f/2, και 3200 iso οπότε θα παίρναμε ταχύτητες από 1/30 (οριακό) ως 1/60. Με τη χρήση σταθεροποίησης οι ταχύτητες αυτές, για ημιευρυγώνια ως νορμάλ εστιακά μήκη, μπορούν να κατεβούν ας πούμε στο 1/8. Πάλι θα χρειαζόμασταν δηλαδή μια κόμπακτ με σταθεροποίηση, φωτεινό φακό f/2 και καλή απόδοση σε iso 800. Πόσες τέτοιες νομίζετε ότι υπάρχουν; Γι' αυτό είναι και προφανής επιλογή το να ανεβούμε μέγεθος φορμά.

Σχετικα με την δίκη μου περίπτωση μιας και ειπα για low light,δεν εννοούσα φωτογραφία μέσα στο σπίτι πχ αλλα night sky όπως ειδες,επίσης οχι δεν θεωρώ οτι ολες βγάζουν τζαμι τη μερα αλλα στην περίπτωση μου εχω δει τι βγάζει η μηχανη μου και ξερω μεχρι που με καλύπτει,δεν παίρνω σαν βασικό κριτήριο την low light απόδοση.

Αυτο είναι ειδική περίπτωση που πρέπει να εξιχνιαστεί. Εννοώ οτι απότι κατάλαβα θα κάνεις μακρές εκθέσεις νυχτερινού ουρανού (πάνω απο 1sec σίγουρα και έως κάποια λεπτά για star trails)

Eίναι διαφορετική η συμπεριφορά σε μακρές εκθέσεις οσον αφορά τον θόρυβο διότι αναλόγως αισθητήρα και μέγεθος σώματος αυξάνει η θερμοκρασία του αισθητήρα και βγάζει πολύ περισσότερο θόρυβο.

Γενικά νομίζω οι NEX ζεσταίνονται πολύ και λόγω αισθητήρα και λόγω μικρού σώματος με κακή απαγωγή θερμότητας.

Οτι βλέπεις να σου ταιριάζει σανν τιμή/μέγεθος πρέπει να το εξετάσεις επι τούτου ;)

Σίγουρα η αστροφωτογραφία είναι πολύ ειδική περίπτωση. Καταρχάς δίχως οπτικό σκόπευτρο δεν έχω καταφέρει να στοχεύσω, πχ τον Πολικό Αστέρα. Στα κουτουρού δλδ θα καδράρεις;

Η απόδοση σκηνής σε μέτρια φωτισμένο δρόμο το βράδυ, δηλαδή φωτιστικές συνθήκες που αντιστοιχούν σε περίπου 2-3 EV, θα απαιτούσαν, δίχως σταθεροποίηση, τη χρήση ενός γρήγορου φακού f/2, και 3200 iso οπότε θα παίρναμε ταχύτητες από 1/30 (οριακό) ως 1/60. Με τη χρήση σταθεροποίησης οι ταχύτητες αυτές, για ημιευρυγώνια ως νορμάλ εστιακά μήκη, μπορούν να κατεβούν ας πούμε στο 1/8. Πάλι θα χρειαζόμασταν δηλαδή μια κόμπακτ με σταθεροποίηση, φωτεινό φακό f/2 και καλή απόδοση σε iso 800. Πόσες τέτοιες νομίζετε ότι υπάρχουν; Γι' αυτό είναι και προφανής επιλογή το να ανεβούμε μέγεθος φορμά.

Μιας και δεν γνωριζω απο τετοια χαρακτηριστικα, να υποθεσω εχεις δει τα χαρακτηριστικα της lx5 (που δεν ειναι απλη αλλα high end compact) και παρολα αυτα προτεινεις να παω στη nex3nl, σωστα? Παντως και σαυτη την περιπτωση ακομα και η lx5, αν την βρω σε καλυτερη τιμη, δε θαναι τιμια για τη δουλεια που προοριζεται?

Last edited:

Με το καδράρισμα δεν εχω κανένα θεμα,δεν ειναι το viewfinder το πρόβλημα μου. Υπαρχουν και διαφορα μπιχλιμπίδια που βρίσκεις οτι θες ακομα και να μην ξέρεις τον ουρανό.

Και ιδέα να μην εχεις με ενα bulb του λεπτού θα δεις που ειναι,που λέει ο λόγος. Αν και προτιμώ startrails χωρίς τον πολικό Αστέρα σαν κέντρο,θα ανεβάσω δείγμα μόλις παω στο pc

Μιας και δεν γνωριζω απο τετοια χαρακτηριστικα, να υποθεσω εχεις δει τα χαρακτηριστικα της lx5 (που δεν ειναι απλη αλλα high end compact) και παρολα αυτα προτεινεις να παω στη nex3nl, σωστα? Παντως και σαυτη την περιπτωση ακομα και η lx5, αν την βρω σε καλυτερη τιμη, δε θαναι τιμια για τη δουλεια που προοριζεται?

Εάν δεν σε πειράζει το λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, και κάνεις το έξοδο αργότερα και την εξοπλίσεις με έναν καλύτερο-ταχύτερο φακό, ναι, προτιμότερη η Σόνυ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Λοιπον,
1) Η μηχανη προοριζεται κυριως για οικογενειακες στιγμες, να αποδιδει καλα σε χαμηλο φωτισμο σε κλειστους χωρους, αλλα και αν ειναι και καλη σε γρηγορη δραση ακομα καλυτερα. Δεν θα χρησιμοποιηθει τριποδο κλπ, απλα στο χερι.
2) Τα βιντεο θαναι ολιγολεπτα.
3) Ειμαι ερασιτεχνης, κοινος ασχετος με το βιντεο, οποτε
5) Δεν εχω πολυ μεγαλες απαιτησεις.
Απλα ειδα με αυτα που εχω διαβασει μεχρι στιγμης οτι καποια απο αυτες τις δυο θα με καλυψει.

Επομένως έχεις πιο σημαντικές ανάγκες στη φωτογράφηση σε σχέση με τη βιντεοσκόπηση. Η nex3n συνολικά είναι πιο ικανή μηχανή, Αν επιλέξεις να ασχοληθείς με τη μηχανή σιγά σιγά θα την εξελίξεις. Π.χ. με ένα φθηνό φωτεινό παμπάλαιο φακό χειροκίνητης εστίασης άλλης μάρκας με αντάπτορα μπορεί αν πάρεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε λίγο φως. H lx5 έχει όρια που δεν θα μπορέσεις να τα ξεπεράσεις.

Για το βίντεο τώρα. Όποιος ξέρει τί να κάνει και πώς με το βίντεο μπορεί να τραβά στο χέρι. Όλοι οι άλλοι για να έχουν αξιοπρεπή αποτελέσματα θέλουν μόνο τρίποδο. Είναι σαν να παίρνεις ικανό αυτοκίνητο, αλλά δεν ανεβάζεις άλλη ταχύτητα πάνω από 3η.

Πολυ καλο αυτο που παιρνει και παλιους φθηνους φακους (δεν τοξερα), οποτε δεν χρειαζεται να μπω και σε πολλα εξοδα αμεσα, σε περιπτωση που δεν με ικανοποιησει ο κιτ φακος. Ισως γενικα να ειναι και η καταλληλη ευκαιρια να ασχοληθω και εγω με την εναλλαγη φακων. Σας ευχαριστω ολους, με βοηθησατε!

Και με μεγαλο μεγεθος φανταζομαι, ετσι? Οποτε θα χασω σε φορητοτητα, που εχει ομως ο κιτ φακος.

Όχι απαραίτητα μεγάλο μέγεθος, ίσα-ίσα. Περισσότερο ο όγκος του αντάπτορα, ίσως. Θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσο μικροί, σε σχέση με τους σημερινούς, ήταν οι παλιοί 50/1.4.

Και πάνω που είχα αποφασίζει να μην αγοράσω δεύτερη μηχανή, πέφτω πάνω σε αυτό. Η φίλη μου βρίσκεται ακόμα Αμερική... με τρώει το χέρι μου...

Για να μην τα ξαναγράφω:

Καλημέρα στην φωτοπαρέα!

Λατρεύω την dslr μου αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα ήθελα κάτι πιο ξεκούραστο, πιο βολικό, πιο ελαφρύ, πιο μικρό κλπ. Πχ όταν μου ανοίγει η όρεξη για φωτογραφία στο δρόμο, σε βόλτες, σε εκδρομές και ταξίδια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνήθως περπατώ για ατελείωτες ώρες, ειδικά όταν πρόκειται για εξωτερικό που μπορεί να είμαι στο δρόμο κυριολεκτικά απο το πρωί έως το βράδυ. Απο ένα σημείο και μετά το βάρος της dslr με τον 17-50 2.8 αρχίζει να κουράζει πολύ. Θα ήθελα λοιπόν μια φωτογραφική μηχανή που θα μπορώ να παίρνω μαζί μου σε αυτές τις περιπτώσεις και θα μου επιτρέπει να κάνω τη δουλειά μου πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Επειδή όμως πέρα απο τα συνηθισμένα snapshot θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα και για πιο "δημιουργικές" λήψεις, χρειάζομαι μια μηχανή που να συνδυάζει φορητότητα και ευκολία με κάποια απο τα καλούδια και τις δυνατότητες της dslr. Δεν ζητάω τρελά πράγματα, γνωρίζω οτι για κάτι τέτοιο θα πρέπει να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και αν είχα αυτή τη δυνατότητα δεν θα χρειαζόμουν τη γνώμη, τη βοήθεια και τις συμβουλές σας. Αυτό που θέλω είναι μια mirrorless που να ξεφεύγει απο τη λογική του point & shoot και να προσφέρει σε ένα ενθουσιώδη-χομπίστα φωτογράφο αυτό το κάτι παραπάνω.

Μη γνωρίζοντας απολύτως τίποτε για τις mirrorless μηχανές και με αρχικό μπάτζετ γύρω στα 300-350 ευρώ ξεκίνησα να ψάχνω για την υποψήφια. Με λύπη μου διαπίστωσα οτι σε αυτήν την κατηγορία τιμής θα πρέπει να ξεχάσω το viewfinder, κάτι που με αποθάρρυνε γιατί δεν ξέρω κατά πόσο θα με βολέψει η διαδικασία της λήψης απο την lcd οθόνη. Έχοντας συνηθίσει στην dslr φοβάμαι οτι δεν θα καταφέρω ν' αλλάξω συνήθεια, οτι έτσι με τα χέρια στον αέρα θα δυσκολεύομαι να την κρατήσω το ίδιο σταθερά και οτι θα σπάσω τα νεύρα μου αν θα πρέπει να μπαινοβγαίνω στο μενού για τις βασικές ρυθμίσεις. Είμαι διατεθειμένος να αποχωριστώ πολλές απο τις δυνατότητες της dslr. Τα burst με τα τρελά fps, τα ατελείωτα mega pixels, τα auto focus με τα 42156 σημεία, τη λήψη βίντεο (δεν με ενδιαφέρει καθόλου)... είμαι διατεθειμένος ακόμη και να εγκαταλείψω την ιδέα της δυνατότητας αλλαγής φακού. Μπορώ να ζήσω με ένα καλό κιτ ζουμ. Θα μπορούσα να ζήσω ακόμη και με ένα σταθερό κλασικό 35άρη. Αυτό που δεν μπορώ να αποχωριστώ είναι το viewfinder και τις (βασικές έστω) ρυθμίσεις χωρίς τη χρήση του μενού και της οθόνης.

Τι λέτε; Υπάρχει κάτι και για εμένα εκεί έξω χωρίς να χρειαστεί να ξηλώσω τις τσέπες;

Ευχαριστώ προκαταβολικά. -bye-

υ.γ. Ξέχασα ν' αναφέρω οτι η αγορά θα γίνει απο Αμερική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος του διαθέσιμου μπάτζετ.

Μου αρέσει πολύ η ιδέα του να έχω μια φωτογραφική πάντα μαζί μου. Δεν ψάχνω αντικαταστάτη της dslr, αυτή θα συνεχίσει να είναι η βασική μηχανή μου. Θέλω κάτι πιο βολικό όταν για οποιονδήποτε λόγο θα προτιμούσα να αφήσω την dslr πίσω. Έχοντας λοιπόν εγκαταλείψει την ιδέα του viewfinder η RX100 στα 260 είναι πολύ δελεαστική πρόταση. Και απ'τη στιγμή που ξεχνάμε το viewfinder το ερώτημα πλέον είναι αν πρέπει να προτιμήσω μια entry mirrorless απο μια πολύ καλή compact. Θα μου πείτε, η βασική διαφορά είναι η δυνατότητα αλλαγής φακών. Σωστό, αλλά υπάρχει η dslr γι αυτό. Ένας και καλός "walk around" με καλύπτει.

Αν λοιπόν θέσω ξανά το αρχικό ερώτημα χωρίς την παράμετρο viewfinder, υπάρχει κάποια καλή περίπτωση που πρέπει να λάβω υπόψη μου ή να ρίξω την παραγγελία για την sony;

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αφού λες ότι θα μπορούσες και με σταθερό 35άρη, και προέχει για σένα η φορητότητα, στη θέση σου θα προτιμούσα τη Ricoh GR (28mm) ελαφρώς μεταχειρισμένη από το αμερικάνικο ebay στα ίδια ή λίγο περισσότερα λεφτά από τη Sony RX100.
Π.χ. εδώ.
Aps-c αισθητήρας, κορυφαία φορητότητα (πάχος μικρότερο και από της Sony!), πανάλαφρη, εξαιρετικός φακός 28mm f/2.8.

Δε βλέπω κάπου να υπερέχει η Sony RX100 (ποιότητα εικόνας/εργονομία/φορητότητα), με εξαίρεση την ευκολία του zoom.