Καλημέρα στην φωτοπαρέα!
Λατρεύω την dslr μου αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα ήθελα κάτι πιο ξεκούραστο, πιο βολικό, πιο ελαφρύ, πιο μικρό κλπ. Πχ όταν μου ανοίγει η όρεξη για φωτογραφία στο δρόμο, σε βόλτες, σε εκδρομές και ταξίδια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνήθως περπατώ για ατελείωτες ώρες, ειδικά όταν πρόκειται για εξωτερικό που μπορεί να είμαι στο δρόμο κυριολεκτικά απο το πρωί έως το βράδυ. Απο ένα σημείο και μετά το βάρος της dslr με τον 17-50 2.8 αρχίζει να κουράζει πολύ. Θα ήθελα λοιπόν μια φωτογραφική μηχανή που θα μπορώ να παίρνω μαζί μου σε αυτές τις περιπτώσεις και θα μου επιτρέπει να κάνω τη δουλειά μου πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Επειδή όμως πέρα απο τα συνηθισμένα snapshot θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα και για πιο "δημιουργικές" λήψεις, χρειάζομαι μια μηχανή που να συνδυάζει φορητότητα και ευκολία με κάποια απο τα καλούδια και τις δυνατότητες της dslr. Δεν ζητάω τρελά πράγματα, γνωρίζω οτι για κάτι τέτοιο θα πρέπει να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και αν είχα αυτή τη δυνατότητα δεν θα χρειαζόμουν τη γνώμη, τη βοήθεια και τις συμβουλές σας. Αυτό που θέλω είναι μια mirrorless που να ξεφεύγει απο τη λογική του point & shoot και να προσφέρει σε ένα ενθουσιώδη-χομπίστα φωτογράφο αυτό το κάτι παραπάνω.
Μη γνωρίζοντας απολύτως τίποτε για τις mirrorless μηχανές και με αρχικό μπάτζετ γύρω στα 300-350 ευρώ ξεκίνησα να ψάχνω για την υποψήφια. Με λύπη μου διαπίστωσα οτι σε αυτήν την κατηγορία τιμής θα πρέπει να ξεχάσω το viewfinder, κάτι που με αποθάρρυνε γιατί δεν ξέρω κατά πόσο θα με βολέψει η διαδικασία της λήψης απο την lcd οθόνη. Έχοντας συνηθίσει στην dslr φοβάμαι οτι δεν θα καταφέρω ν' αλλάξω συνήθεια, οτι έτσι με τα χέρια στον αέρα θα δυσκολεύομαι να την κρατήσω το ίδιο σταθερά και οτι θα σπάσω τα νεύρα μου αν θα πρέπει να μπαινοβγαίνω στο μενού για τις βασικές ρυθμίσεις. Είμαι διατεθειμένος να αποχωριστώ πολλές απο τις δυνατότητες της dslr. Τα burst με τα τρελά fps, τα ατελείωτα mega pixels, τα auto focus με τα 42156 σημεία, τη λήψη βίντεο (δεν με ενδιαφέρει καθόλου)... είμαι διατεθειμένος ακόμη και να εγκαταλείψω την ιδέα της δυνατότητας αλλαγής φακού. Μπορώ να ζήσω με ένα καλό κιτ ζουμ. Θα μπορούσα να ζήσω ακόμη και με ένα σταθερό κλασικό 35άρη. Αυτό που δεν μπορώ να αποχωριστώ είναι το viewfinder και τις (βασικές έστω) ρυθμίσεις χωρίς τη χρήση του μενού και της οθόνης.
Τι λέτε; Υπάρχει κάτι και για εμένα εκεί έξω χωρίς να χρειαστεί να ξηλώσω τις τσέπες;
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
υ.γ. Ξέχασα ν' αναφέρω οτι η αγορά θα γίνει απο Αμερική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος του διαθέσιμου μπάτζετ.