Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Ακριβώς το μέγεθος μετράει.
Σκέψου ανάλογα οτι πολλά κινητά έχουν διπλάσια τιμή από ενα laptop και κάνουν λιγότερα αλλά χωρούν σε μια τσέπη οπου ενα laptop ποτέ δε θα χωρέσει.

Αν προσπερασουμε το ζητημα του μεγεθους και της φορητοτητας,
ειναι προτιμοτερη η αγορα της Α58 εναντι μιας ΧΖ-1 ?

καμια σχεση...
η μια ειναι aps-c , και η αλλη εχει αισθητηρα... κινητου:smash:

Για την ΖΧ-2 ηθελα να γραψω αλλα αυτη βλεπω οτι
εχει ακομα πιο μικρο αισθητηρα απο την ΖΧ-1.

Για την ΖΧ-2 ηθελα να γραψω αλλα αυτη βλεπω οτι
εχει ακομα πιο μικρο αισθητηρα απο την ΖΧ-1.

Ιδιο αισθητηρα εχουν νομιζω xz1, xz2.

Εννοειται η sony εχει μεγαλυτερο αισθητηρα.

Το πιο βασικο ειναι ποσα χρηματα θες να διαθεσεις. Αν σκοπευεις στο μελλον να επενδυσεις σε φακους, παρε sony. Διαφορετικα και αν η φορητοτητα ειναι βασικο κριτηριο παρε καποια απο τις "premium" compact.

x1.5 = 53 περίπου

Σύγκριση μεταξύ 18-55/2.0-2.8 και 35/1.4
http://www.fujivsfuji.com/18-55mm-vs-35mm-f1pt4/

Εξαιρετικοί φακοί και οι δύο να σου μείνουν για πάντα.

ίσως κάνω λάθος (δείτε και μόνοι σας) αλλά το συγκεκριμένο συγκριτικό δεν κολακεύει ιδιαίτερα τον 35άρη, αφού ο ζουμ είναι πολύ πολύ κοντά σε ποιότητα
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο ζουμ είναι πολύ καλός, αλλά δεδομένων των περιορισμών των ζουμ δε θα περίμενε κανείς περισσότερα από τον συγκεκριμένο prime; είναι και ερώτηση αυτό μιας και σκεφτόμουν να τον χτυπήσω αν βρεθεί σε καλή τιμή

ίσως κάνω λάθος (δείτε και μόνοι σας) αλλά το συγκεκριμένο συγκριτικό δεν κολακεύει ιδιαίτερα τον 35άρη, αφού ο ζουμ είναι πολύ πολύ κοντά σε ποιότητα
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο ζουμ είναι πολύ καλός, αλλά δεδομένων των περιορισμών των ζουμ δε θα περίμενε κανείς περισσότερα από τον συγκεκριμένο prime; είναι και ερώτηση αυτό μιας και σκεφτόμουν να τον χτυπήσω αν βρεθεί σε καλή τιμή

Πράγματι στο φ4 δεν βλέπεις διαφορές παρά ελάχιστες. Αυτό δείχνει μάλλον πόσο καλός είναι ο 18-55 που δεν έχει με κανένα τρόπο τη συμπεριφορά των φακών κιτ. Η διαφορά του 35άρη φαίνεται κυρίως στο ξεφοντάρισμα που όντως είναι καλύτερη στο 4.0 και εντελώς αλλού στο 1.4 . Κι επιπλέον τολμώ να πω ότι ρεζιλεύουν πολλούς primes σε άλλα συστήματα π.χ. Μ4/3 στο θέμα αυτό. Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν είδα ποτέ όλους αυτούς τους ύμνους που έχουν γραφεί για τον 35άρη στην πράξη πέρα από τη δυνατότητα για να τραβάς στα σκοτάδια με 3200 και 1.4 ή 2.0 και να έχεις άριστο αρχείο. Η δική μου άποψη είναι ότι ο ταιριαστός φακός είναι ο 27 2.8 με εξωφρενική οξύτητα και ο ονειρεμένος 56 1.2 με κοστολόγιο "αλλού".

Εγώ βλέπω διαφορές στο f4.0 , κοντα 1 κλικ sharpen στο κέντρο (με irfanview) και περισσότερο στα άκρα χρειάζεται για να ισοφαρίσουν. Σε ακόμη πιο ανοιχτό διάφραγμα (το τέρμα ανοιχτό του ζουμ, αλλά άνετο για τον 35αρη) λογικά θα είναι εντονότερες ..

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις.
Σαν αρχάριος στην φωτογραφία το κιτ τις Epl5 είναι καλό για να ξεκινήσει κάποιος στο κόσμο τις φωτογραφίας και των εναλλάξιμων φακών? (Είναι στις οικονομικές μου δυνατότητες, η xm1 είναι καλύτερη αλλά οικονομικώς σύγουρα μια υπέρβαση).
Να διαβάσω, να τραβήξω φωτογράφιες να ασχολήθω και οταν αποκτήσω την εμπειρία σας να παω σε καλύτερους φακούς και σώματα γιατί δεν ξέρω αν τώρα θα μπορέσω να εκτιμίσω την διαφορά του ονειρεμένου 56 1.2 οπώς λέει ο κ. Βλασίδης απο τον απλό κιτ φακό.

Μια χαρά είναι, και οι φακοί του διπλου κιτ αξιοπρεπέστατοι οπτικά παρότι κάπως "πλαστικούρες". Όταν μάθεις και έχεις λεφτά για ξόδεμα, το ξανασκέπτεσαι...

400 ευρώ είναι αυτά, δεν είναι μικρή επένδυση.
Να πάρεις μέτριους φακούς με προοπτική να πρέπει να τους πουλήσεις για να πας σε κάτι καλύτερο δεν είναι καλή κίνηση.

Έχεις δει πόσο πωλούνται οι μεταχειρισμένοι 14-42 από το σετ που λες να πάρεις; 20-30 ευρώ

Το σώμα είναι ήδη τριετίας! Αν θελήσεις να το δώσεις σε δυο χρόνια δεν θα μπορείς καν να το πουλήσεις.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Η διαφορά του 35άρη φαίνεται κυρίως στο ξεφοντάρισμα που όντως είναι καλύτερη στο 4.0 και εντελώς αλλού στο 1.4 . Κι επιπλέον τολμώ να πω ότι ρεζιλεύουν πολλούς primes σε άλλα συστήματα π.χ. Μ4/3 στο θέμα αυτό.

για να εχει καλυτερη αποψη ο ενδιαφερόμενος αν το βασικο του κριτήριο ειναι το ξεφονταρισμα με βάση το σύστημα που θα επιλέξει : http://www.daisukiphoto.com/2012/09/50mm-bokeh-dof-test-panasonic-leica.html

ως αρχάριος που είναι όμως η έξτρα σταθεροποιηση με 2 στοπ τουλαχιστον (της Ε-PL5) που θα εχει στον prime αλλα και σε οποιοδηποτε αλλο φακο της βάλει ίσως να προηγείται ως κριτήριο, ετσι νομίζω υπερκαλύπτει και τον θορυβο στα ψηλα ISO, στην ταχυτητα εστίασης επισης μεχρι να εστιάσει ο 35/1.4 με την Χ-Μ1 θα εχει αλλάξει στόχο με την ΕPL5+25/1.4, :HTEHETH63:

εξαιρετική παντως η προαφορα της ΧΜ1 με ενα φακο και αν την προτιμήσεις τελικα συμφωνώ με τον Βλάσση για πακέτο με τον 27/2.8,:award:

στην Ε-PL5 πάλι με 2 φακους στα 400 θα εχεις ενα συνολακι ελαφρύ και πλήρες για καθημερινή χρήση που άνετα μπορει να σε καλυψει στο ξεκίνημα σου, όσο για βραδυνα για μελλοντική αγορά σε φωτεινους φακους υπαρχει μεγαλη γκάμα στο συστημα m43 αν χρειαστείς, αλλα δικη μου πρόταση είναι η αγορά πρωτα και η χρήση ενος εξωτερικού φλας και ενος φθηνού
καλού prime για πορτρέτα (45/1.8).

Last edited:

Νομίζω ότι είστε υπερβολικοί με την εστίαση.Τουλαχιστον εγώ βλέπω ένα χρόνο τώρα ότι φωτογραφίζω ότι θέλω με την Χ-Μ1!

Δηλαδή να σκάσει τώρα την 400άρα, να δώσει άλλα 500 για τον 25 1.4, φτάνοντας τα 900 ευρώ, στην προσπάθεια να φτάσει την ποιότητα εικόνας που μπορεί να έχει με το καλημέρα με 450 ευρώ με την ΧΜ-1 + 35 1.4, και πάλι να μην τα καταφέρει, όπως δείχνει το link.

Για την προσθήκη του 45 1.8 συμφωνώ. Με GM1+12-32 + 45 1.8 προκύπτει άριστο σετ, στο 500άρικο σύνολο.

Νομίζω ότι είστε υπερβολικοί με την εστίαση.Τουλαχιστον εγώ βλέπω ένα χρόνο τώρα ότι φωτογραφίζω ότι θέλω με την Χ-Μ1!

Παναγιώτη αυτό θα το κρίνεις μόνο να αποκτήσεις επαφή και με άλλα συστήματα. Αν π.χ. η sony έχει δώσει στις μηχανές αστραπιαίο AF, τότε αυτό που μας ικανοποιούσε μέχρι τότε στη fuji, μπορεί μετά να μας φαίνεται αραμπάς. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση από το af της nikon και της canon στις dslr δεν βλέπω. Έβγαλε η nikon σύστημα, όπου το μοτέρ ήταν στο σώμα και με βίδα (έτσι το λέγαμε) γυρνούσε το φακό. Έβγαλε και η canon τους φακούς της με μοτέρ στο σώμα και μάλιστα υπερηχητικούς (aca ultrasonic) κι όποιος έπαιζε μια μέρα με τις canon μετά δεν μπορούσε να γυρίσει στις nikon.

Αν διαπραγματευτώ σωστά στο "eurogroup" το βράδυ στο σπίτι για αγόρα χωρίς δόσεις, μάλλον θα πάω για X-m1 με 27/2.8 από το λινκ του tzo με 458 ευρώ.

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

400 κάνει το διπλό KIT της e-pl5.

Μπορεί ο φίλος να πάρει το μονό κιτ με 299, το οποίο έκανα κι εγώ παλιότερα.

Το ΚΙΤ αυτό δεν αισθάνθηκα να με περιορίζει, αντίθετα η ικανότητά μου στη φωτογραφία ήταν που περιόριζε τον εξοπλισμό.

Συνεχίζω να το θεωρώ εξαιρετικό bargain ακόμα και σήμερα.

Δε διαφωνώ στο ότι η fuji είναι επίσης μια εξαιρετική πρόταση, αλλά στα 299 δεν έχει να επιδείξει κάτι αντίστοιχο νομίζω.

Άλλο ένα καλό που έχει η e-pl5 είναι η σταθεροποίηση, κάτι που κάνει τη χρήση legacy φακών μια ευχάριστη εμπειρία με πολύ καλά αποτελέσματα αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί παραπάνω.

Προσωπικά έχω πάρει τον Panasonic 20mm 1.7II και τον olympus 45mm 1.8 για παρέα στην e-pl5 και θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσω κάποτε να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες που μου δίνει το σετ αυτό.
Βλέπω τις φωτογραφίες που βγάζω με αυτό το σετ και το συγκρίνω με παλιότερες από το συνδυασμό eos20d-tamron 17-50 και είναι πολύ καλύτερες κάτι που δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής.

Ένα βασικό θέμα είναι να δει ο φίλος και τις εστιακές αποστάσεις των φακών που θα δουλέψει και να δει τι προσφέρει το κάθε σύστημα.
ΠΧ ο 25ρης leica που είναι τρομερός φακός προσωπικά δε με βολεύει, οπότε τι να το κάνω?

και εγώ φωτογραφίζω ότι θέλω με την XM1, :jester:

απλά συχνά το κάνω χρησιμοποιώντας την χειροκίνητη εστίαση γιατί η μηχανή σε κινούμενα θέματα, λιγοστό φως κλπ είναι θέμα τύχης αν θα εστιάσει

@ΒΛΑΣΙΔΗΣ
@Γιαρίμης

ευχαριστώ για τα σχόλια, η ΧΜ1 υπάρχει ήδη, όπως και ο 27ρης, για τον 35αρη σκεφτόμουνα, αλλά δεν ξέρω πλέον κατά πόσο αξίζει παραπάνω από τους ζουμ για τα δικά μου δεδομένα
ΑΝ συνεχίσω να επενδύω στο σύστημα, ίσως επόμενη κίνηση είναι ένας ευρυγώνιος prime

πραγματικα ο 27αρις ειναι ξουραφι, χωρις αυτο να σημαινει οτι ο 35αρις δεν ειναι αξιολογος φακος,
το 1.4 λεει πολλα....
για το af δεν λεω τιποτα, εχει καταντησει γελοιο πλεον να μιλαμε για af το 2015...

πραγματικα ο 27αρις ειναι ξουραφι, χωρις αυτο να σημαινει οτι ο 35αρις δεν ειναι αξιολογος φακος,
το 1.4 λεει πολλα....
για το af δεν λεω τιποτα, εχει καταντησει γελοιο πλεον να μιλαμε για af το 2015...

ναι λέει πολλά, αυτό είναι σίγουρο.

Για το af μη ορκίζεσαι.... Δευτέρα είμαστε με δυο φίλους για καφέ (έξω με λάμπες ζέστης). Δυο περιστέρια ανεβαίνουν στο διπλανό τραπέζι και κουνιούνται συνεχώς πολύ χαριτωμένα. Βγάζουμε όλοι τις μηχανές που έχουμε μαζί μας. Το κινητό τράβηξε μια φωτο (κάποιο samsung). Εγώ τράβηξα 3 εστιασμένες, και 8 ανεστίαστες, μια rx100 δεν έβγαλε καμιά (καλά η κάτοχος δεν λέει και πολλά ως φωτογράφος) και ο φίλος με μια πρόσφατη Α6000 πήρε τρεις ριπές με 80% εστιασμένες.

Lesson learned ποτέ μην λές ποτέ και μην υποτιμάς τις συνθήκες και τις διαφορές των μηχανών.