Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Και TG-830 (χωρίς selfie οθόνη) είδα πριν λίγο έφυγαν δύο κομμάτια στα 100 η μία από OlympusMarket.
Οι 850 σταθερά στα 120 .

Ας ρωτήσει για δύο κομμάτια 850 στα μαγαζιά με τα λεφτά στο χέρι. Τα 180 του skroutz δεν είναι απόλυτα.
Ίδια μοντέλα σε διαφορετικά χρώματα έχουν το πλεονέκτημα της κοινής μπαταρίας, του κοινού μενού κλπ, κάτι που σημαίνει λιγότερες σκοτούρες για τον μπαμπά.
Άσε που αν έχει το ένα παιδί selfie οθόνη, και δεν έχει το άλλο, θα ζηλεύει.
Και θα είναι και για τις διακοπές κατάλληλες οι μηχανές, θάλασσα/χιόνια, και όχι μόνο λίγο παιχνίδι στο σαλόνι και μετά στο ντουλάπι.

Μια βδομάδα χρειάζεται σίγουρα η αποστολή, δέκα μέρες υπολόγιζε.

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

canon ixus ειναι αλλη μια προταση...ειχα καποτε μια...οικονομικη και κανει δουλεια..πρακτικο και ευκολο μενου για τα παιδια(δεν ειναι 1080p αλλα το θεωρω περιτο το βιντεο οταν ο στοχος μας ειναι η φωτογραφια...δεν ειναι κατι σπουδαιο τιποτα σε αυτη τη τιμη..τουλαχιστον να ειναι προσιτη για φωτογραφια και μονο....)

Last edited:
Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

σας ευχαριστώ πολύ, μάλλον για olympus τη κόβω, μου αρέσει κ εμένα:a0210:

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

ναι ειναι καλη αλλα οχι στα 120e.. Απο την αλλη μια compact οτι και μαρκα να ειναι...δεν αποτελει πια ιδανικη λυση. Γιατι τα κινητα αν πραγματικα εχουν αντικαταστησει κατι στην φωτογραφια αυτο ειναι οι compact μικρες και μονο. Ειναι κατι δηλαδη που ευκολα πια μπαινει σε ενα συρταρι και ξεχνιεται για τα καλα

Δηλώνω λάτρης της φωτογραφίας αλλά τεχνικά άσχετος. Το παρασύνθημα:

Τι ειναι πιο σημαντικο το max shutter speed ή η σταθεροποιηση; Στη σταθεροποίηση κοιτάζω κάτι ή απλα κοιτάζω να έχει; max shutter speed ποιο θεωρείται πολύ καλό δηλαδή; H xz2 που εχω βλεπω εχει 1/2000, η nikon d5 1/8000 ενω lx100 εχει 1/16000 και rx100iv 1/32000. Αρα lx και rx ειναι τοσο καλυτερες απο d5 σε shutter speed; H rx100i ειχε και αυτη 1/2000, βελτιωθηκε τοσο πολύ με την rx100iv σε αυτον τον τομεα; Τα φωτα σας!

Γρήγορη ταχύτητα χρειαζόμαστε για να πιάσουμε κάτι πολύ γρήγορο επίσης αν δεν έχουμε nd φίλτρο θα βοηθήσει να μη πάρουμε πολύ φως σε ηλιοφάνεια.
Με σταθεροποίηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα δουλέψουμε πολύ χαμηλά και δε θα ανεβάσουμε πολύ iso, κερδίζουμε άριστη εστίαση. Αν τραβάμε βίντεο με τη σταθεροποίηση δε θα έχουμε κούνημα.
Τα χρειαζόμαστε και τα δύο.

Σε ευχαριστω Βασίλη, βοηθας με τις επεξηγήσεις! Μου εκανε εντυπωση ειναι η αληθεια το 1/32000 της rx100iv. Αυτο τι σημαινει πρακτικα σε σχεση με την rx100i που εχουν και οι 2 σταθεροποίηση; Οτι πχ σε βραδινες χερατες, δε θα βγαινουν τοσες κουνημενες οσες με την rx100i (με τις καταλληλες παντα ρυθμισεις);

Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε η RΧ100IV είναι αλλού.
Θα τολμήσω να πω ότι αν είσαι ανάμεσα στις δύο κτύπα την IV.

Εννοειται οτι δε συγκρινονται οι 2 αυτες, απλα θελω να καταλαβω την διαφορα σχετικα με το τοσο βελτιωμενο shutter speed. Η σκεψη ειναι μονο για την iv.

Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάπου τόσο υψηλό σίγουρα κάποια στιγμή σε κάποια ακραία στιγμή.

Εκεί καταλήγω και γω βλέποντας πχ το 1/8000 της d5. Βεβαια δε ξερω αν περιπου το 1/2000 ειναι αρκετο ή αν πρεπει να ψαχνω τουλαχιστον για 1/4000.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Οι μεγαλες ταχυτητες (πανω απο 1/8000) δίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό και όχι μηχανικο κλειστρο (D5), καλο ειναι να μην το ξεχναμε αυτο γιατι μπορουν να δωσουν και παρατράγουδα υπο συγκεκριμένες συνθηκες... μειωμενο DR, περισσοτερο θόρυβο στα σκοτεινά, banding με τεχνητο φωτισμό, διαφορες φωτεινοτητας, rolling effect σε βιντεο αλλα και σε φωτο στρεβλώσεις σε αντικειμενα που κινούνται με χαμηλοτερη ταχυτητα , απουσια ή περιορισμό των ταχυτητων συγχρονισμού του φλας ....

Βεβαια βοηθανε στο μέγιστο σε φαινόμενα οπως το shutter shock (αν τυχαίνει καποιο μοντελο να εχει και μηχανικο κλειστρο) και καποιες μηχανες εχουν leaf shutter (LX100) οποτε αρκετα απο τα παραπανω δεν ισχυουν.

Last edited:

Επίσης να πούμε ότι η σταθεροποίηση είναι κάτι σχετικό, η rx100mkI έχει υποτυπώδη (δίνει 1 στοπ το πολύ), η mkIII το 1,5 το έχει ελάχιστο και υπό όρους σου δίνει 2+ στοπ. Έχει και πολύ εύχρηστο αυτόματο ND που σημαίνει ότι "σε φυλάει" από λάθη υπερέκθεσης.

Ευχαριστω για την βοήθεια kbouk!

Μάλιστα, και εγω που ψαχνομαι πως θα βρω ποια εχει καλη σταθεροποιηση; Δημητρη στην πραξη ειδες μεγαλη διαφορα απο την i στην iii από αποψη σταθεροποιησης;

Σε ευχαριστω Βασίλη, βοηθας με τις επεξηγήσεις! Μου εκανε εντυπωση ειναι η αληθεια το 1/32000 της rx100iv. Αυτο τι σημαινει πρακτικα σε σχεση με την rx100i που εχουν και οι 2 σταθεροποίηση; Οτι πχ σε βραδινες χερατες, δε θα βγαινουν τοσες κουνημενες οσες με την rx100i (με τις καταλληλες παντα ρυθμισεις);

καμια σχεση χερατες/βραδυνες/κουνημα

και οπως ειπε και ο Κωστα , ολες δουλευουν με ηλεκτρονικο κλειστρο , με τα αναλογα παρατραγουδα

για βραδυνες δεν σε ενδιαφερει το Τ κλειστρο αλλα η σταθεροποιηση (f/iso)... μην τα μπερδευετε

δεν κανουν οι sony, κοιτα για καμια olympus, αν και αυτες με τα iso δεν τα πανε τοσο καλα....

Ψαχνομαι μονο σε compact ή καποια με σταθερο φακο. Δε βλεπω να υπαρχει κατι σε olympus...

Να το πω απλά, όταν έχεις συνηθίσει σε 5αξονική olympus η mkI είναι σαν να μην έχει καθόλου, στην mkIII κάτι γίνεται + το συμπαθές πλέον jpeg και τα υπόλοιπα καλούδια. Βέβαια οι ταπεινοί 12-32 και 45-150 panasonic σε GM1/5 δίνουν καλύτερη σταθεροποίηση (για να μην μιλήσουμε για την ποιότητα αρχείου)... Εκτός από την LX100 που δεν την ξέρω τι κάνει, σκέψου και την περίπτωση GM1/5...

edit: αν θες συγκριτικό και έρθεις προς τα Β.Π. κερνάω καφέ! :tee:

Last edited:

Ψηλέ πάμε μια μέρα να δούμε τι παίζει με τις κάμερες του Δημήτρη.

Εγω καθε μέρα ΒΠ είμαι, οποτε θελετε ειμαι μεσα (και για αλλη περιοχη), ψηνομαι να συγκρινω και jpeg xz2 με rx100iii, να δουμε και gm5, να ξαναζηλεψουμε την a7...