Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

ο AFS είναι πιο γρήγορος και κλειδώνει καλύτερα στο στόχο. Η διαφορά είναι σημαντική. Στην οπτική απόδοση ο AFD είναι καλύτερος μόνο στο κόντρα φως. Έχει και καλύτερο παρασολέιγ.

Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

Παρακολουθώ την συζήτηση και πραγματικά δεν καταλαβαίνω το δίλημμα. Μιλάμε για κορυφαίες μηχανές στις κατηγορίες τους. Χωρίς παρεξήγηση οι τεχνικές διαφορές σε ερασιτεχνική χρήση μου φαίνονται αστείες στην πράξη. Ίσως είναι και το πως τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών μας έχουν βάλει να ασχολούμαστε με κάθε τεχνική λεπτομέρεια για να αγοράζουμε καινούργια σώματα για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Προσωπικά δουλεύω μια D600 αρκετά χρόνια. Ένα σώμα με χαρακτηριστικά σίγουρα υποδεέστερα από τα σώματα που συζητάτε. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι σε ερασιτεχνική χρήση (οικογενειακές, τοπία, λίγα σπορ) και light επαγγελματική χρήση (φωτογράφηση εσωτερικών χώρων) με καλύπτει 110%. Και ακόμα πιστεύω δεν κάνω χρήση όλων των δυνατοτήτων της μηχανής. Ακόμα όταν δουλεύω τα raw εκπλησομαι με το dynamic range.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω επενδύσει σε φακούς (πχ 20αρης Nikon για εσωτερικούς χώρους και τοπια), 80-200 Nikon για σπορ, air shows.

Όμως ένας φακός που είναι πάνω στη μηχανή στο 90% των περιπτώσεων είναι ο Nikon 24-120 f4. Καλύπτει τα περισσότερα σενάρια με τα όσα τεχνικά θέματα που διορθωνονται εύκολα στην επεξεργασία.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο P

Καλημέρα παιδιά. Μια ερώτηση για φίλο για να ξέρω τι να του προτείνω μιας και με το φορουμ δεν το έχει πολύ... Έχει μια Olympus m10 νομίζω την 2 και βασικά δεν τον καλύπτει στις νυχτερινές φωτογραφίες σε συνθήκες πόλης καθώς και από ότι μου λέει του άρεσαν πάρα πολύ κάτι φωτογραφίες που κοιτάει από Fujifilm (xt30 και xt3). Σκέφτεται λοιπόν να κάνει το βήμα να πάει προς Fujifilm και συγκεκριμένα κοιτάει την XT3 και XH1 λόγω σταθεροποιησης μιας και του είπα να κοιτάξει λίγο και το θέμα της σταθεροποιησης που θα χάσει μιας και ειδικά σε συνθήκες όχι επαρκούς φωτισμού σε πόλη θεωρώ ότι η σταθεροποίηση θα τον βοηθήσει. Θα ήθελα λίγο τις σκέψεις σας τι να του προτείνω.
Υ. Γ. Πραγματικά κάποια Jpeg που είδα έστω και SOOC είναι εντυπωσιακά στην Fujifilm

Στάλθηκε από το PCT-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάσ

Κωστή δώσε κάποιες λεπτομέρειες ακόμη με τι φακό φωτογραφίζει βραδυνά στην πόλη (ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα) και αν αφορούν στατικά θέματα (με τρίποδο ή όχι) ή φωτό δρόμου. Και που ακριβώς βλέπει πρόβλημα γιατί δεν είναι κατανοητό όπως το γράφεις, στα χρώματα, στον θόρυβο λόγω low light, στην γρήγορη εστίαση σε κινούμενο θέμα με χαμηλό φωτισμό ? Πρώτα αναλύεις σωστά ποιο είναι το πρόβλημα και μετά προτείνεις κατάλληλο σετ φακού μηχανής για το συγκεκριμένο είδος φωτογράφησης.

Re: Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Δι

Κωστή δώσε κάποιες λεπτομέρειες ακόμη με τι φακό φωτογραφίζει βραδυνά στην πόλη (ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα) και αν αφορούν στατικά θέματα (με τρίποδο ή όχι) ή φωτό δρόμου. Και που ακριβώς βλέπει πρόβλημα γιατί δεν είναι κατανοητό όπως το γράφεις, στα χρώματα, στον θόρυβο λόγω low light, στην γρήγορη εστίαση σε κινούμενο θέμα με χαμηλό φωτισμό ? Πρώτα αναλύεις σωστά ποιο είναι το πρόβλημα και μετά προτείνεις κατάλληλο σετ φακού μηχανής για το συγκεκριμένο είδος φωτογράφησης.

Ευχαριστώ για το γρήγορο ενδιαφέρον :) Λοιπόν έχουμε και λέμε.... Οι φωτογραφίες είναι κυρίως στο χέρι που κάνει, τοπία πόλης, με λίγα πορτραίτα. Οι φακοί που έχει είναι ο 12-40 2.8 και ο 45αρης 1.8. Τα προβλήματα που βλέπει είναι κυρίως στον θόρυβο που έχουν οι φωτογραφιες του. Έχει βάλει όριο στα 1600 iso αλλά όταν πιάνει ταβάνι δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά. Για τα 3200 μου είπε ότι δεν του αρέσουν καθόλου. Ότι πληροφορίες θέλετε πες τε μου να ρωτήσω.
Υ. Γ. Και αυτό με τα χρώματα των jpeg μου είπε ότι του άρεσαν στην fuji όπως επίσης και η επίτευξη του Bokeh με κάποιους φακούς 1.2 και 1.4 που έχει δει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλι

Οκ κατανοητό. Πάντα με μεγαλύτερο αισθητήρα θα έχει καλύτερη διαχείρηση DOF και θορύβου. Αλλά οι τυχόν σύγκρισεις πρέπει να είναι γίνεται πάντα σε ίδιας χρονικά τεχνολογίας μηχανές. Καμία σχέση λοιπόν η σύγκριση μοντέλου τετραετίας με τις φρέσκες XT30/XT3 που έχουν τον πιο σύγχρονο αισθητήρα της Sony. Αυτό ως γενική παρατήρηση όπως και οτι υπάρχουν και φακοί f1.2 και f0.95 στο m43.

Η ΧΤ3 δεν έχει σταθεροποίηση. Ούτε εγώ βγάζω βράδυνές πάνω από ISO 2500 με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες m43, με την παλιά ΕΜ10ΙΙ το όριο των 1600 είναι λογικό και θέλει πάντα προσοχή η φωτομέτρηση να είναι σωστή και ποτέ να μην υπό εκθέτεις, ίσα ίσα να κανεις χρήση τεχνικής υπέρ έκθεσης και χρήση RAW.. Σε ακίνητα θέματα με την σταθεροποίηση σε βραδυνό μην αφήνει σε Auto ISO την μηχανή, μπορεί να τραβήξει άνετα με ISO 400-800 στο χερι με τη σταθεροποίηση. Για φωτό δρόμου όμως με κινούμενο θέμα θέλει πολύ φωτεινό φακό (f1.2-1.4), το 2.8 δεν κάνει. ‛Η μηχανή μεγαλύτερου αισθητήρα και κατά προτίμηση FF

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξ

Οκ κατανοητό. Πάντα με μεγαλύτερο αισθητήρα θα έχει καλύτερη διαχείρηση DOF και θορύβου. Αλλά οι τυχόν σύγκρισεις πρέπει να είναι γίνεται πάντα σε ίδιας χρονικά τεχνολογίας μηχανές. Καμία σχέση λοιπόν η σύγκριση μοντέλου τετραετίας με τις φρέσκες XT20/XT3 που έχουν τον πιο σύγχρονο αισθητήρα της Sony. Αυτό ως γενική παρατήρηση όπως και οτι υπάρχουν και φακοί f1.2 και f0.95 στο m43.

Η ΧΤ3 δεν έχει σταθεροποίηση. Ούτε εγώ βγάζω βράδυνές πάνω από ISO 2500. Σε ακίνητα θέματα με την σταθεροποίηση σε βραδυνό μην αφήνει σε Auto ISO την μηχανή, μπορεί να τραβήξει άνετα με ISO 400-800 στο χερι. Για φωτό δρόμου όμως με κινούμενο θέμα θέλει πολύ φωτεινό φακό, το 2.8 δεν κάνει.

Γι αυτό ήθελα να μιλήσω εδώ πριν κάνει κάποια κίνηση... Οπότε σκέψεις δικές μου γιατί βλέπω το συνολικό έξοδο να είναι στο 1000αρικο που θα διαθέσει ίσως και παραπάνω εάν πάει στην λύση της Xh1 ή XT3 αντί για XT20 - XT30...
Να τον πω ναα επενδύσει σε καλύτερο φακό και ίσως σε μια m10 m3 ή m1. 2? Ή να προτιμήσει μια XT20-30 με αντίστοιχο φακό? Επίσης εαν τελικά κάνει την υπέρβαση στο Budget του να προτιμήσει την Xh1 έναντι της XT3 λόγω της σταθεροποίησης ή την XT3 λόγω αισθητήρα (νεώτερου) που θα δει καλύτερο αποτέλεσμα? Και γενικά ποια είναι η άποψή σου για το συγκεκριμένο σύστημα ή μηχανές εαν τις έχεις πιάσει στα χέρια σου?

Φίλε pads (δε ξέρω το πραγματικό σου όνομα, οπότε με συγχωρείς γι αυτο!) και μόλις μου έδωσες την πιο σημαντική απάντηση! Και μου έλυσες και την απορία.
Εχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες.
Ευχαριστώ πραγματικά όσους αφιέρωσαν χρόνο για τις απαντήσεις τους και για την βοήθεια.

Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο P

Οι φακοί που έχει ο φίλος σου είναι πολύ καλοί. Εγώ θα περίμενα την Ε-Μ5 ΙΙΙ σε τι τιμή θα βγεί σε σχέση με την Ε-Μ1 ΙΙ, η απόδοση σε θόρυβο του τελευταίου 20άρη είναι πολύ κοντά στις Fuji.Επίσης η εικόνα των Χ-Τ2/Χ-Η1 σε photo είναι ίδια με την X-T3, μην πω ότι χρωματικά μου άρεσε λίγο καλύτερα η Χ-Τ2.
Εφόσον προτεραιότητα είναι τα βραδυνά λύση από Fuji είναι μόνο η Χ-Η1 η οποία είναι σε πολύ καλή τιμή τώρα αλλά χρειάζεται και χρήμα για φωτεινό φακό. Πάμε σε 2000 δηλαδή για τον 2.8 και πρόσθεσε και για αντίστοιχο του 45 1.8. Επίσης η Χ-Η1 με τον 16-55 είναι τούβλο, από την άλλη βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο αν την πέσει κανεις στο φίλο σου το βράδυ :p.
Η Χ-Τ2 με τον 18-55 vr είναι budget friendly με πολύ καλή εικόνα και καλό DR τη μέρα αλλά για βράδυ με σκοτεινό φακό δεν...μόνο στατικά και πάλι καθαρότερα αποτελέσματα θα βγούν με Olympus, η E-M5 III θα έχει ακόμη καλύτερη σταθεροποίηση από την Ε-Μ1 ΙΙ η οποία είναι ήδη εξωπραγματική.

Όχι σε κινούμενα θέματα....το ibis εκεί δεν προσφέρει τίποτα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Οι φακοί που έχει ο φίλος σου είναι πολύ καλοί. Εγώ θα περίμενα την Ε-Μ5 ΙΙΙ σε τι τιμή θα βγεί σε σχέση με την Ε-Μ1 ΙΙ, η απόδοση σε θόρυβο του τελευταίου 20άρη είναι πολύ κοντά στις Fuji.Επίσης η εικόνα των Χ-Τ2/Χ-Η1 σε photo είναι ίδια με την X-T3, μην πω ότι χρωματικά μου άρεσε λίγο καλύτερα η Χ-Τ2.
Εφόσον προτεραιότητα είναι τα βραδυνά λύση από Fuji είναι μόνο η Χ-Η1 η οποία είναι σε πολύ καλή τιμή τώρα αλλά χρειάζεται και χρήμα για φωτεινό φακό. Πάμε σε 2000 δηλαδή για τον 2.8 και πρόσθεσε και για αντίστοιχο του 45 1.8. Επίσης η Χ-Η1 με τον 16-55 είναι τούβλο, από την άλλη βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο αν την πέσει κανεις στο φίλο σου το βράδυ :p.
Η Χ-Τ2 με τον 18-55 vr είναι budget friendly με πολύ καλή εικόνα και καλό DR τη μέρα αλλά για βράδυ με σκοτεινό φακό δεν...μόνο στατικά και πάλι καθαρότερα αποτελέσματα θα βγούν με Olympus, η E-M5 III θα έχει ακόμη καλύτερη σταθεροποίηση από την Ε-Μ1 ΙΙ η οποία είναι ήδη εξωπραγματική.
Συμφωνώ για το budget αλλά σκέψου ότι σε ενδεχόμενη μετάβαση στο άλλο σύστημα θα πουληθεί η olympus ή τουλάχιστον ένας από τους φακούς οπότε θα γίνει η σχετική απόσβεση ενός ποσού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλι

...Οι φωτογραφίες είναι κυρίως στο χέρι που κάνει, τοπία πόλης, με λίγα πορτραίτα...

Αυτά νομίζω ότι είναι ακίνητα θέματα, οπότε το IBIS είναι βασικό, εξετάστε την περίπτωση μιας μεταχειρισμένης με εγγύηση e-m1 II με τον 45άρη που έχει ήδη. Σε 2ο χρόνο ας δει και τον σχετικά οικονομικό panaleica 15/1,7 για τα νυχτερινά τοπία...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερε

Γι αυτό ήθελα να μιλήσω εδώ πριν κάνει κάποια κίνηση... Οπότε σκέψεις δικές μου γιατί βλέπω το συνολικό έξοδο να είναι στο 1000αρικο που θα διαθέσει ίσως και παραπάνω εάν πάει στην λύση της Xh1 ή XT3 αντί για XT20 - XT30...
Να τον πω ναα επενδύσει σε καλύτερο φακό και ίσως σε μια m10 m3 ή m1. 2? Ή να προτιμήσει μια XT20-30 με αντίστοιχο φακό? Επίσης εαν τελικά κάνει την υπέρβαση στο Budget του να προτιμήσει την Xh1 έναντι της XT3 λόγω της σταθεροποίησης ή την XT3 λόγω αισθητήρα (νεώτερου) που θα δει καλύτερο αποτέλεσμα? Και γενικά ποια είναι η άποψή σου για το συγκεκριμένο σύστημα ή μηχανές εαν τις έχεις πιάσει στα χέρια σου?

Kαταρχήν λόγω βιασύνης το πρωί έγραψα ως νέα μοντέλα XT20/XT3 αντί του σωστού XT30/ΧΤ3 , το διόρθωσα και στο αρχικό post μου. Για το συγκεκριμένο σύστημα που με ρωτάς (Fuji) παρότι δεν το έχω δουλεψει έχω την καλύτερη άποψη αλλά δεν παει να πει οτι δεν έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα ως crop σύστημα με βασικότερο κατεμε την έλλειψη σταθεροποίησης.

Ο Κωνσταντίνος (anetheron) που έχει δουλεψει πρόσφατα και με τα δύο συστήματα σου απάντησε ήδη. Δεν θα γράψω τα ίδια. Οι δυο φακοί μτχ. που έχει δεν πιάνουν πολύ πάνω από 600 και το σώμα άλλα 250 . Σε πιθανή μετάβαση κάνει τις προσθαφαιρέσεις και βλέπει αν έχει τα χρήματα για αλλαγές. Με 400-450 που θα πάρει από τον 12-40/2.8 στο σύστημα της Fuji δυσκολα θα βρει φακό με σταθερό 2.8 στο ίδιο μέγεθος/βάρος και σε σώμα με σταθεροποίηση ικανή για 4-6.5 στοπ. Αλλά αν αποφασίσει να μείνει στο m43 θα πρέπει για στατικά βραδυνα θέματα όπως είπαν τα παιδιά να αλλαξει σώμα με πιο σύγχρονη σταθεροποίηση και πιο σύγχρονο αισθητηρα (EM1.2, G9, Penf) και να κάνει χρήση πιο χαμηλών iSO, δηλ. ξεχνά το Auto iSO. Το ξαναγράφω πάντα για σταθερό θέμα ή και πορτρέτο. Τώρα αν περιμένει τη νέα ΕΜ5III που σε λίγες ημέρες ανακοινώνεται και δώσει χεράτο hires όπως γράφουν οι φήμες από χθες, είναι νομίζω με κλειστά μάτια το ιδανικό σώμα και για μείωση θορύβου, αφού εκτός της κορυφαίας σταθεροποίησης το χεράτο hires καθαρίζει απίστευτα το αρχείο από θόρυβο και είναι και υψηλής ανάλυσης με την επικάλυψη των 16 φωτό.

Σε κινούμενο βραδυνό θέμα όμως θέλει το χερι πιο βαθιά στην τσέπη, δικη μου άποψη στο m43 μονοεστιακος φακός με f1.2 και υπό προυποθεσεις f1.4 και ακόμη καλύτερα σύγχρονη FF με φωτεινό φακό αφού σε τέτοια περίπτωση καμία σταθεροποίηση δεν σε σώνει ούτε και το χεράτο hires.

Last edited:

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερωσατε φίλοι μου και για την βοηθειά σας. Τελευταία ερώτηση του φίλου... Η απόδοση της m1. 2 στα νυχτερινά όσον αφορά στον θόρυβο είναι αρκετά καλύτερη της m10. 2 ώστε να δικαιολογεί την αγορά? (επίσης επειδή μου είπε ότι βρήκε και μια m10. 3 σε τιμή ευκαιρίας θα δει κάποια διαφορά ή να του πω να την αποφύγει? Γιατί δικιά μου προτροπή είναι ότι δεν αξίζει να δώσει λεφτά έστω και λίγα μιας και η διαφορά πιθανολογώ ότι δεν θα είναι αξίας λόγου).

Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

M10. 3. είναι ξαναζεσταμένο φαΐ. Περίμενε 2 εβδομάδες να δείτε τι ψάρια θα πιάνει η νέα M5. 3

Να σαι καλά θα το μεταβιβάσω αρμοδίως... Ξέρω για την m10. 3 αυτή έχω απλώς δεν έτυχε να τις κάνουμε σύγκριση άμεση.

Επιτέλους παραλαβή!! Μπήκε κ το tempered glass
a2a5687f844cf93ecd9503be3e871fdf.jpg
fa9233120600f8f92909343bdd43cc74.jpg
7102d1f6d506dd4d4ec0a2e8bf5ff07e.jpg
d355aa620b6658219290eb09dd1f2c47.jpg

Μπράβο φίλε, με γειά. Πρέπει να είναι πολύ καλή μηχανή για τα χρήματά της -και όχι μόνο.

Μπράβο φίλε, με γειά. Πρέπει να είναι πολύ καλή μηχανή για τα χρήματά της -και όχι μόνο.
ευχαριστώ φίλε μου να σαι καλά!!

Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για όποιον προβληματίζεται για να αγοράσει πρώτη φορά mirrorless ή να αλλάξει εξοπλισμό: *

https://luminous-landscape.com/the-...systems-or-add-mirrorless-for-the-first-time/

*Ο σύνδεσμος έχει μπει και στο πρώτο post του νήματος ώστε να μην το ψάχνετε αν το χρειαστείτε μελλοντικά.

Last edited by a moderator: