Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Σκέφτομαι επιτέλους να μπω στον κόσμο των mirrorless dslr, και μετά από αρκετό διάβασμα έχω καταλήξει στις κάτωθι μηχανές

- [ ] Olympus Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή OM-D E-M10 Mark IV Micro Four Thirds (4/3") Kit (ED 14-150mm F4-5.6 II) Silver

- [ ] Sony Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή α6400 Crop Frame Kit (E 18-135mm F3.5-5.6 OSS) Black

- [ ] Nikon Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή Z Fc Crop Frame Kit (Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR + Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR) Silver

Οι επιλογές αυτές έγιναν κυρίως για την δυνατότητα αγοράς με άτοκες δόσεις (αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι ο ορθότερος τρόπος επιλογής). Η πρότερη εμπειρία μου ήταν με μια Canon rebelT3 την οποία την είχα για χρόνια με τον κιτ φακό.
Κοιτάζω κυρίως για μια μηχανή που θα με συντροφεύσει στα ταξίδια μου, στην φωτογράφιση τοπίων και στις αρκετές βραδινές εξορμήσεις μου (φωτογράφιση κτιρίων, μνημείων με βραδινό φωτισμό). Μαζί με τον κιτ φακό θα επιλέξω κάποια στιγμή έναν γρήγορο prime για εσωτερική φωτογράφιση οικογενειακών στιγμών, αλλά δε νομίζω να επενδύσω πολλά σε φακούς και δεν ενδιαφέρομαι για FF γιατί εκεί οι τιμές ξεφεύγουν αρκετά.
Καταλαβαίνω ότι έχω για σύγκριση μοντέλο m4/3 με μοντέλα crop αλλά όπως είπα παραπάνω με ενδιαφέρει η ποιότητα της φωτογραφίας out of the box, με χαμηλό θόρυβο και πιστεύω ότι η Nikon και η Sony τα πάνε καλύτερα στον τομέα αυτό.
Έχω διαβάσει για πλεονεκτήματα της κάθε μιας, πχ για το ibis της Olympus όμως πιστεύω και με φακούς με σταθεροποίηση το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό (Nikon, Sony), επίσης νομίζω ότι εξίσου σημαντικό είναι το AF και εκεί η Sony υπερτερεί αν και η εμφάνιση ή η εργονομία της δεν είναι η καλύτερη. Μου άρεσε αρχικά και η nikon με τους δυο φακούς αλλά διαβάζω για μικρή γκάμα φακών και ότι οι περισσότερες επιλογές είναι για FF πράγμα που τους καθιστά αρκετά ακριβούς.
Ξέχασα να πω επίσης ότι το βίντεο δεν είναι προτεραιότητα μου αλλά είναι καλοδεχούμενο.
Εν κατακλείδι, το ιδανικό για εμένα θα ήταν ένα σώμα με τις ομορφιές της Olympus (και τη σταθεροποίηση) και την ποιότητα στις φωτογραφίες της Sony (μαζί με το AF της).
Περιμένω τις σκέψεις σας και τη βοήθεια σας γιατί πραγματικά έχω κουραστεί με όσα διαβάζω.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αν τυχόν πας σε Olympus σε αυτά τα χρήματα κοίτα την απερχόμενη ΕΜ5ΙΙΙ , ανώτερη μηχανη από την ΕΜ10ΙV , στεγανή και με καλυτερο AF (PDAF) που θα το χρειαστείς με CAF τόσο σε παιδιά ή βραδυνα. Μιλα με τα καταστήματα που την έχουν σε στοκ μπορει να σου κάνουν και καλύτερη τιμή.

Επέλεξε φακό εκτός κιτ ή να σου παντρέψουν κάποιον που βγαίνει σε προσφορά

τον φακό τον βρίσκεις και ξέχωρα είναι κατηγορίας pro , στεγανος και μικρός ιδανικός για την μηχανή , πολύ καλύτερος σε ποιότητα εικονας από τον 14-150 που είναι οκ, στεγανός αλλά όχι τίποτε ιδαιτερο σε εικόνα

Last edited:
Αν θες την καλύτερη ποιότητα out of the box , χωρίς επεξεργασίες κλπ πας σε Fujifilm.

Παρε μια σονυ καλυτερα για την χρηση που περιγραφεις.

χωρις αυτον τον φακο που εχει στο κιτ ομως .

Έχεις να προτείνεις κάποιον σε λογικά χρήματα; Λογικά ζουμ για αρχή

Αν θες την καλύτερη ποιότητα out of the box , χωρίς επεξεργασίες κλπ πας σε Fujifilm.

Κοιτούσα και την X-t30ii αλλά δεν μπορώ να την βρω με ευκολίες πληρωμής δυστυχώς

Αν τυχόν πας σε Olympus σε αυτά τα χρήματα κοίτα την απερχόμενη ΕΜ5ΙΙΙ , ανώτερη μηχανη από την ΕΜ10ΙV , στεγανή και με καλυτερο AF (PDAF) που θα το χρειαστείς με CAF τόσο σε παιδιά ή βραδυνα. Μιλα με τα καταστήματα που την έχουν σε στοκ μπορει να σου κάνουν και καλύτερη τιμή.

Επέλεξε φακό εκτός κιτ ή να σου παντρέψουν κάποιον που βγαίνει σε προσφορά

τον φακό τον βρίσκεις και ξέχωρα είναι κατηγορίας pro , στεγανος και μικρός ιδανικός για την μηχανή , πολύ καλύτερος σε ποιότητα εικονας από τον 14-150 που είναι οκ, στεγανός αλλά όχι τίποτε ιδαιτερο σε εικόνα

Σε αυτά τα λεφτά αξίζει να μείνω στο m4/3 ή να αναβαθμιστώ στο crop της Sony? Και πάλι δυστυχώς το μεγάλο μου πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν ευκολίες πληρωμής σε αυτά (σώμα+φακός)

Συμφωνουμε απλα ειναι "κλειστο συστημα"

Οπως ειναι και της Canon δηλαδη πρεπει να πας κυριως με τους δικους της φακους.

Επειδη εβαλε στο διλλημα τις βραδυνες ληψεις που αυτο απο μονο του σημαινει sony.

Θα προτεινα FF αλλα το κοστος θα εκτοξευθει οποτε η 6400 που φερμαρει μια χαρα ειναι .

Έχεις να προτείνεις κάποιον σε λογικά χρήματα; Λογικά ζουμ για αρχή

στην Φωτοαγορα που βλεπω σε πρωτη αναζητηση εχει 12 δοσεις για τον φακο (κοιτα και σε αλλους μακρυα απο τον Γιαννατο ειναι η δικη μου προτροπη)

Αν βολευτείς με 1-2 φακούς η sony είναι καλή επιλογή, αλλά αν θες να ψαχτείς με περισσότερους πας σε olympus.

στην Φωτοαγορα που βλεπω σε πρωτη αναζητηση εχει 12 δοσεις για τον φακο (κοιτα και σε αλλους μακρυα απο τον Γιαννατο ειναι η δικη μου προτροπη)

Η απουσία όμως οπτικής σταθεροποίησης θα με δυσκολέψει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού δε νομίζεις;

Αν βολευτείς με 1-2 φακούς η sony είναι καλή επιλογή, αλλά αν θες να ψαχτείς με περισσότερους πας σε olympus.

Η λογική μου (τώρα) αυτό λέει, ένα ζούμ φακό (όπως πχ τον 18-135 που ανέφερα παραπάνω) και 1-2 σταθερούς για πορτρέτα ή κανένα σταθερό ανοιχτό διάφραγμα για νυχτερινές

Γι αυτόν

Τι γνώμη έχεις;

o 18-135 εκτος απο το οτι ειναι σκοτεινος αρα δεν θα σε βολεψει σε νυχτερινα και θαναι αχρηστος ειναι και κατω του μετριου φακος....

μακρυα

Αν θες σταθεροποιηση στο σωμα την ξερεις την απαντηση πρεπει να πας στην 6600

Αυτός ήταν ο πρώτος μου έρωτας αλλά θεωρώ τα ~1400€ πολλά και κυρίως χωρίς δυνατότητα διακανονισμών. Καλά τα ψέματα ξέρω ότι δεν μπορώ να τα έχω όλα, θέλω σταθεροποίηση στο σώμα θέλω φακούς φθηνούς θέλω AF Sony και ρετρό εμφάνιση θέλω θέλω θέλω επειδή κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και ταβάνι είχα τα 1000-1100€ βλέπω ότι ξεφεύγει πολύ το πράγμα, σε αυτό που παρατήρησα πάντως είναι ότι κανένας δεν πρότεινε την Nikon οπότε τουλάχιστον αυτή βγήκε από τη λίστα

o 18-135 εκτος απο το οτι ειναι σκοτεινος αρα δεν θα σε βολεψει σε νυχτερινα και θαναι αχρηστος ειναι και κατω του μετριου φακος....

μακρυα

Αν θες σταθεροποιηση στο σωμα την ξερεις την απαντηση πρεπει να πας στην 6600

Να φανταστείς ότι ξεκίνησα για τη a6100 πάω με το ζόρι στην a6400 οπότε καταλαβαίνεις ότι η a6600 είναι εκτός μπάτζετ μου, το sweet spot για μένα θα ήταν κάτι ανάμεσα στα 1000-1100,ή να το παραφράσω: με αυτά τα λεφτά τι θα μπορούσα να πάρω καλύτερο με βάση τα αρχικά κριτήρια που είπα (φορητότητα για ταξίδια, καλή νυχτερινή λήψη, καλόAF και σύστημα φακών που να μην τινάζει τη μπάνκα στον αέρα ένα καλό ζουμ και 1-2 prime)
Το ξέρω σας κούρασα αλλά το κεφάλι μου έχει γίνει καζάνι από τόσα διαβάσματα και τόσα πίσω - μπρος στις επιλογές μου.

(Πάντως για το φακό αυτό 18-135 διάβασα γενικά καλά σχόλια και σίγουρα είναι καλύτερος από τον 16-50, συμφωνώ ότι είναι σκοτεινός βέβαια)

με αυτά τα λεφτά τι θα μπορούσα να πάρω καλύτερο με βάση τα αρχικά κριτήρια που είπα (φορητότητα για ταξίδια, καλή νυχτερινή λήψη, καλόAF και σύστημα φακών που να μην τινάζει τη μπάνκα στον αέρα ένα καλό ζουμ και 1-2 prime)

6400

σε μπατζετ με ορια δεν μπορεις να τα εχεις ολα.

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Σκέφτομαι επιτέλους να μπω στον κόσμο των mirrorless dslr, και μετά από αρκετό διάβασμα έχω καταλήξει στις κάτωθι μηχανές

- [ ] Olympus Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή OM-D E-M10 Mark IV Micro Four Thirds (4/3") Kit (ED 14-150mm F4-5.6 II) Silver

- [ ] Sony Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή α6400 Crop Frame Kit (E 18-135mm F3.5-5.6 OSS) Black

- [ ] Nikon Mirrorless Φωτογραφική Μηχανή Z Fc Crop Frame Kit (Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR + Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR) Silver

Οι επιλογές αυτές έγιναν κυρίως για την δυνατότητα αγοράς με άτοκες δόσεις (αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι ο ορθότερος τρόπος επιλογής). Η πρότερη εμπειρία μου ήταν με μια Canon rebelT3 την οποία την είχα για χρόνια με τον κιτ φακό.
Κοιτάζω κυρίως για μια μηχανή που θα με συντροφεύσει στα ταξίδια μου, στην φωτογράφιση τοπίων και στις αρκετές βραδινές εξορμήσεις μου (φωτογράφιση κτιρίων, μνημείων με βραδινό φωτισμό). Μαζί με τον κιτ φακό θα επιλέξω κάποια στιγμή έναν γρήγορο prime για εσωτερική φωτογράφιση οικογενειακών στιγμών, αλλά δε νομίζω να επενδύσω πολλά σε φακούς και δεν ενδιαφέρομαι για FF γιατί εκεί οι τιμές ξεφεύγουν αρκετά.
Καταλαβαίνω ότι έχω για σύγκριση μοντέλο m4/3 με μοντέλα crop αλλά όπως είπα παραπάνω με ενδιαφέρει η ποιότητα της φωτογραφίας out of the box, με χαμηλό θόρυβο και πιστεύω ότι η Nikon και η Sony τα πάνε καλύτερα στον τομέα αυτό.
Έχω διαβάσει για πλεονεκτήματα της κάθε μιας, πχ για το ibis της Olympus όμως πιστεύω και με φακούς με σταθεροποίηση το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό (Nikon, Sony), επίσης νομίζω ότι εξίσου σημαντικό είναι το AF και εκεί η Sony υπερτερεί αν και η εμφάνιση ή η εργονομία της δεν είναι η καλύτερη. Μου άρεσε αρχικά και η nikon με τους δυο φακούς αλλά διαβάζω για μικρή γκάμα φακών και ότι οι περισσότερες επιλογές είναι για FF πράγμα που τους καθιστά αρκετά ακριβούς.
Ξέχασα να πω επίσης ότι το βίντεο δεν είναι προτεραιότητα μου αλλά είναι καλοδεχούμενο.
Εν κατακλείδι, το ιδανικό για εμένα θα ήταν ένα σώμα με τις ομορφιές της Olympus (και τη σταθεροποίηση) και την ποιότητα στις φωτογραφίες της Sony (μαζί με το AF της).
Περιμένω τις σκέψεις σας και τη βοήθεια σας γιατί πραγματικά έχω κουραστεί με όσα διαβάζω.

Διαβάζοντας τη χρήση για την οποία την προορίζεις, η δική μου άποψη είναι ότι κοιτάς περισσότερο κάτι σε street και architectural φωτογράφηση μαζί με λίγο απ όλα τα υπόλοιπα. Αν κάνω λάθος αγνόησε την απάντηση μου. Αν για σένα το ζουμ είναι βασικό στοιχείο, επίσης αγνόησε την απάντηση μου. Αν δεν την αγνοήσεις, κάνε στροφή 180 και κοίταξε την περίπτωση της Ricoh GR IIIx . Είμαι εδώ και 4 χρόνια με την 6400 με τον 18-135, τον SEL-55210 και τον SEL-35f18. Παρότι έχω βγάλει ότι μπορείς να φανταστείς με την 6400 και η ποιότητα της για μένα είναι φοβερή για τα χρήματά της, από τότε που πήρα την Ricoh (εδώ και 5 μήνες), δεν την αποχωρίζομαι. Βασικά κυριολεκτικά δεν την αποχωρίζομαι, καθημερινά με ακολουθεί παντού.... Μπορεί να μην πληροί ακριβώς ότι θες, αλλά σίγουρα σε καλύπτει σε μεγάλο μέρος όσων περιγράφεις ότι θες. Όσο για την ποιότητα ? Απίστευτο μηχανηματάκι. Πραγματικά. Να τονίσω, δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε η δουλειά μου έχει να κάνει με τη φωτογραφία. Είμαι ερασιτέχνης και απλά μ αρέσει να βγάζω φωτογραφίες. Έχω φάει τρελό κόλλημα μαζί της. Είναι παιχνιδιάρικη, είναι εύκολα παραμετροποιήσιμη, είναι ποιοτικότατη, είναι πάντα μαζί σου... και το καλύτερο ? Δεν χρειάζεσαι καν editing. Το τι βγάζει straight out of camera, είναι απλά φοβερό... Ξέρω ότι προτείνω κάτι εντελώς άκυρο σε σχέση με ότι είχες στο μυαλό σου, ή με ότι προτάθηκε παραπάνω (και προφανώς δεν έχω τη παραμικρή πείρα ή εμπειρία σε σχέση με τους προλαλήσαντες), αλλά πλέον έχω πάνω μου κάτι που δεν χρειάζεται να το "κουβαλάω" και το έχω πάντα μαζί μου. Ξαναλέω όμως, αν η χρήση σου δεν είναι κάτι τέτοιο, αγνόησε την απάντηση μου...

• Like
Reactions: cretan and toupia
Επειδή κανείς δεν σου πρότεινε ΝΙΚΟΝ όπως λέτε καλό θα είναι να ρίξετε μία ματιά στην Ζ50 & την Zfc από θέμα τελικής εικόνας θα σας εκπλήξει ευχάριστα & δεν είμαι χρήστης Νikon αυτή την εποχή

• Like
Reactions: cretan
Όσον αφορά την α7 με τον κιτ φακό (28-70) δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα.
Η δικιά μου (α 6000) σε συνδυασμό με τον 16αρη σιγμα νομίζω πως βγάζει καλύτερες φωτό.
Είμαι σε δίλημμα. Μου την δίνει κάνα 500Ρίκο και να του τα δώσω σε δόσεις οπότε μπορώ.
Η μηχανή έχει τραβήξει περίπου 200 φωτο από τις οποίες τις 150 τις τράβηξα εγώ. Την είχε πάρει για βίντεο αλλά δεν τον βόλεψε.
Γνώμες;

Last edited:
Η γνώμη μου είναι αφού ανεβαίνεις συχνά βουνά, πεζοπορίες κλπ. και μάλιστα σε συνθήκες αντίξοες να κοιταξεις ότι μηχανή πάρεις για να αντικαταστήσει την δικη σου να έχει και μια ανθεκτικοτητα σε τέτοιες καταστάσεις, να έχει καλή εργονομία, να μπορείς να τη δουλέψεις με γάντια αν χρειαστεί και το βάρος της μαζί με τους φακούς που θα χρειαστείς να βολεύει. Αυτο βέβαια είναι μια γενική παρατηρηση που εσυ πρέπει να αξιολογήσεις τη βαρύτητα της.

Ο κιτ 28-70 δεν είναι κάτι σπουδαίο , είναι πολύ λογικό να βγαζεις καλύτερες φωτό με τον πολύ καλό 16αρι Sigma ειδικά ημέρα όπως οι φωτό που ανέβασες από τη βόλτα σου στο βουνό. Η α7 είναι αρκετά παλιό μηχανάκι, ιδανικη και φθηνή λύση για να ξεκινήσεις στο FF με την SONY , η μηχανή του φίλου σου είναι καινούργια από οτι λες. Συνήθως στα μτχ. με αρκετά κλικ η α7 παίζει στα 300-400 ευρω το σώμα και ο φακός κάτι παραπάνω , οπότε τα λ7 που ζητά είναι οκ ειδικά αν τα δώσεις και σιγά σιγά.

Πριν μπεις όμως στο FF οποιοδήποτε εταιρίας δες με προσοχή τους βασικούς φακούς που θα επιλέξεις στη συνέχεια ανάλογα με το είδος της φωτογράφησης που σου αρέσει , το κόστος τους και το βάρος. Η μηχανή αποδίδει στο max όταν τις βάλεις καλούς φακούς Αν επιλέξεις μηχανή για τοπίο θα σε προέτρεπα από SONY να βρεις με την ησυχία σου σε μτχ. την α7R2 που παίζει σε τιμές κάτω από χιλιάρικο.

Last edited:
  • Like
Reactions: M@nos
Ο 28-70 είναι "πατομπούκαλο" - κι ένας από τους λόγους που είχα κρατήσει μια Α7 ΙΙ δυό βδομάδες κι έπειτα την έστειλα από κει που ήρθε. Όπως σου είπε κι ο Κώστας, μελέτα με τι φακούς θα την παντρέψεις, η δύναμη των Sony FF είναι ακριβώς αυτό: η ύπαρξη πολλών καλών και οικονομικών σχετικά φακών κυρίως από τρίτους κατασκευαστές - αλλά επειδή μιλάμε για FF, φτιάξε ένα πλάνο αγορών...

Ερωτηση έχει δοκιμασει/αγορασει κανεις τον Sigma 16-28mm/2.8 έστω σε SONY μηχανή ?

τον σκέφτομαι ως πρώτη επιλογή για Lmount να κλείσω για ένα ελαφρύ ευρυγώνιο για την S1R

είναι αρκετά ελαφρύς (430γρ) , εχει διάφραγμα f2.8 και δέχεται φιλτρα 72mm που έχω πληθώρα φίλτρων για Landscape (ND,CPL). Μειονέκτημα του οτι δεν καλύπτει τα 14mm οπότε η χρησιμότητα του για εμένα περιορίζεται από τα 16-20mm μιας κι έχω και τον επίσης ελαφρύ Lumix 20-60. Επίσης έχει μέτρια στεγανότητα με μια τσιμουχα στην βάση μόνο, min απόσταση εστίασης στα 25εκ , μεγενθυνση γύρω στο 0.18Χ . Από απόδοση σχετικά καλά παει από f5.6 και πάνω και στα άκρα απο τα review που διάβασα Η τιμή του παίζει γύρω στα 900ευρω (725+ΦΠΑ) και βλέπω οτι ήρθε πρόσφατα και Ελλάδα

δευτερη επιλογή μου είναι ο νεος Lumix 14-28mm/4-5.6 , πιο σκοτεινός βεβαια αλλά καλύπτει τα 14mm που θέλω , έχει ψευδό macro 0.5Χ μεγενθυνση, είναι ακόμα πιο ελαφρύς 345γρ., full WR και θα έρθει περίπου στα ίδια χρήματα , ίσως κι φθηνότερα. Με σκοτώνει το 77αρι φίλτρο που του έβαλαν , το σκοτεινό διάφραγμα για τοπίο δεν ενοχλεί τόσο , αλλά είναι φακός ημέρας κυρίως , η απόδοση του στα μέχρι τώρα review δείχνει αρκετά καλή, δεν ξέρω ποτέ θα τον βρω διαθέσιμο εδώ

τριτη επιλογή ο Lumix 18/1.8, μονοεστιακος φακός φωτεινός που μπορώ να δουλέψω και στα βραδυνα σε lowlight τοπίο/αρχιτεκτονικό, εκδηλώσεις κλπ. , full WR, φίλτρο 67αρι (μια χαρά με ένα step up βάζω και 72αρι), ελαφρύς γύρω στα 340γρ. , min απόσταση εστίασης στα 18εκ , μεγενθυνση γύρω στο 0.20Χ, ακριβός έρχεται στην σειρά των Lumix 1.8 αλλά τώρα τον βρίσκω σε προσφορά γύρω στα 750ευρω (600ευρω συν ΦΠΑ) . Μειονέκτημα φυσικά οτι δεν είναι πολυχρηστικος φακός και τα 18mm είναι κοντά στα 20mm που ήδη έχω ψιλό καλυμμένα με τον Lumix 20-60mm που όμως είναι και αυτός σκοτεινός.

Τετάρτη επιλογή ο νέος 17αρης/4 της Sigma που αναμένεται να ανακοινωθεί , μεγάλο του πλεονέκτημα τα 225γρ. αλλά φοβαμαι οτι σε αυτό το μέγεθος η απόδοση θα υποφέρει λίγο, είναι λίγο πιο ευρύς από τον 18αρι/1.8 αλλά παραμένει ως μειονέκτημα οτι ειναι πολυχρηστικος όπως οι ζουμ και είναι και σκοτεινός. Τιμή άγνωστη ακόμη.

• Lens construction: 9 elements in 8 groups
  • Shortest shooting distance: 12cm
  • Maximum magnification: 1:3.6
  • Filter diameter: 55mm
  • Size: φ64.0mm x 48.8mm (50.8mm for E mount version)
  • Weight: 225g (220g for E-mount version)
  • Magnetic metal cap
Χειροκινητης εστίασης φακούς δεν θέλω να μπλέξω και επίσης θέλω να έχουν έστω μια στεγανή μοντουρα. Τα έγραψα κυρίως για να θυμάμαι και εγώ τα συν και πλην. Ξέρω οτι στην μοντουρα αυτή δεν έχουν επενδύσει πολλα μέλη , ευχαρίστως όμως να ακούσω σχόλια ,προσωπικές εμπειρίες ή και άλλες προτάσεις κάτω από χιλιάρικο και εφοσον δεν απαιτουν συνδρομή στο γυμναστήριο

Last edited:
Σε μπελάδες μπήκες..
Δε κοιτάς Σίγμα 14-24 f/2.8
H τον 12-24 f/4;
Από τους πάνω τον φωτεινό lumix θα διάλεγα : -)