Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

σε μπελάδες μπηκα απο οταν πηρα και FF μηχανη :ROFLMAO:

τον νεο Σίγμα 14-24 f/2.8 DG DN Art φυσικα και τον κοιταξα , ειναι τοπ σε αποδοση αλλα 1500 euro και βαρος 800γρ ενω δεν παιρνει φιλτρα εμπρος , απορριφθη αμεσα
o Σιγμα 12-24 f/4 ακομη πιο βαρυς περναει το κιλο , 1500ευρω και δεν βγαινει και για Lmount

ειπαμε συνδρομη σε γυμναστηριο δεν κανω :) κοιτω κατηγορία φτερου και πουπουλου αλλά να μην ειναι και για τα μπαζα ο φακος ,

γιαυτο και εγω γερνω (oπως και εσυ προτεινες ) προς τον φωτεινο Lumix 18/1.8 ωστε να εχω και ενα Low Light φακο σε μια πολυ χρησιμη εστιακη παρεα με τον μεγαλο του copy paste αδερφο, Lumix 85/1.8 που ηδη εχω (μαζι με τους 20-60/4-5.6 , 70-200/4 pro και τα 2 TC)

Tωρα που εχω πλεον τον αντιστοιχο μικρο αδερφο του , τον Lumix 9mm/1.7 στο m43 φορμα κοιτω αν μπορω να καλυφθω χωρις τον Mzd pro 8-25/4 για να το εφαρμοσω ως λογικη στο FF , ενας φωτεινος ευρυγωνιος στα 18mm και τελος

Λονδινο που πηγα πριν 2 βδομαδες ο 8-25/4 δεν βγηκε απο την ΟΜ1 λογω ευχρηστίας και σταθεροποιησης (δεν χρειαστηκε να αλλαξω ουτε στα βραδυνα για ακινητα θεματα) , ειχα μαζι και την ΟΜ5 μαζι με τον μικρο 9αρι για backup αλλά δεν την χρειαστηκα , το σετ το αφησα στην γυναικα μου να τραβηξει μερικες αναμνηστικες σε Program mode. Βεβαια ακομη δεν εχω προλαβει λογω αλλων προβληματων να δω τις φωτο και τι ψαρια επιασε ο καθενας τους , δεν πηρα μαζι την S1R για να κανω συγκρισεις .

αν ανεβω στα 1300-1400 ευρω τσιμπαω τον πολυχρηστικο Lumix pro 16-35/4 , τοπ αποδοση απο f4 , ελαφρυς γυρω στα 500γρ , με χαλαει και εδω το 77αρι φιλτρο , τον βρισκω μτχ. στο mpb στο χιλιαρικο

δυστυχως δεν μπορει να εχει ολα κανεις.

Και ελαφρυ φακο και με μη κυρτο προσθιο στοιχειο ωστε να μπαινουν φιλτρα και κορυφαιας αποδοσης και μετριου κοστους.

Και εγω ειχα στραφει στον καταπληκτικο tamron 17-35mm f2,8-4 πουναι πραγματικο πουπουλο για φορητος και παταει πολυ ακριβοτερους φακους αντιστοιχου εστιακου μηκους αλλα τα 14mm του sigma 14-24mm σε μονιμο f2,8 και μαλιστα με κορυφαια αποδοση αξιζουν και το βαρος και το κοστος (χωρις που πηγε σε τρελλη τιμη λογω ξεστοκαρισματος οπως υποθετω σταδιακα της sigma στους dslr)

Δεν ξερω αν θα κρατησω και τον ταμρον στο αμεσο μελλον πιθανοτατα οχι αν θελω να εξορθολογησω το δυναμικο των φακων μου αλλα εγω τον sigma 16-28 αν δεν ηθελα να παω σε λυση με ανταπτορα θα τον ειχα παρει χτες.

Ομοιως και τον αντιστοιχο tamron ( με πιο πολλες πιθανοτητες αυτον) αν μιλουσαμε για μοντουρα Sony.

Για L mount νομιζω ειναι μονοδρομος

Προφανως ολα δεν μπορεις να τα εχεις γιαυτο εβαλα προτεραιοτητες : να εχει AF, στοιχειωδη στεγανοτητα, χρηματικο ποσό <1000ευρω, να εχει max βαρος 500gr , να δεχεται φιλτρα κατα προτίμηση max 72mm και ξεχωρισα τους συγκεκριμένους και τους εβαλα σε μια σειρά.

την ποιοτητα εικονας την αφησα λιγο πιο πισω στην σειρά χαρακτηριστικων αλλά δεν θελω και να παρω ενα ζουμ φακο π.χ για το f2.8 και να θελει 2-3 στοπ κλεισιμο για να ζωντανεψει ειδικα απο 16-20mm

Ο 16-28/2.8 Ελλάδα προσφατα ηρθε για Lmount, τον ειχα ψαξει για αγορα στο τελος τους ετους, εξωτερικο δεν ειχε πολυ καλη τιμή , ειναι στις βασικες μου επιλογες μαζι με τον Lumix 18/1.8.

Δυστυχως δεν εχω για τον φακο ικανο feedback απο review σε L mount (1-2 review βρηκα που δεν βγαζεις αξιοπιστο συμπερασμα για την αποδοση του) , σε Emount καλα λογια γραφουν γιαυτο και ρωτησα μηπως και καποιος τον εχει ηδη.

Last edited:
Kαλησπερα στην παρεα
Μετα απο 2 ολοκληρα χρονια αποχης απο φωτογραφικες μηχανες καπου μου ξαναμπηκε το μικροβιο
Κανοντας μια περιηγηση στο διαδικτυο το ματι μου επεσε στην canon eos r και στον rf 24-105 f4 L
Kαι τα 2 αυτα τα βρηκα σε συγκεκριμενο μαγαζι σε παρα παρα πολυ καλη τιμη σε σχεση με τον ανταγωνισμο
Εν ολιγοις 1100 ο φακος και 1400 η μηχανη
εχω δει αρκετα ριβιου της μηχανης αλλα θελω και τη γνωμη σας
Αξιζει αυτη η μηχανη του 2018 εν ετει 2023?
Να πω οτι δεν με ενδιαφερει το βιντεο ως εκ τουτου δεν με νοιαζει το μειονεκτημα του crop στο 4κ
Αλλο αρνητικο ειναι οτι το σωμα δεν εχει ενσωματομενο stabilizer αλλα απο την αλλη εχει ο φακος
H χρηση ειναι καθαρα για τοπια , street photography και πορτρετα
Ουτε sport photography ουτε βιντεο

το μπατζετ των 2500 ειναι ακριβως στο οριο και πολυ μην πω κιολας

Σας μερσω προκαταβολικα
Τελευταια μηχανη που ειχα ηταν μια fuji xt 20
Tωρα εχω ξεμεινει με μια compact canon g5x ii

Αν κάνεις και τοπία γιατί δε κοιτάς και Lumix S5, S1, που έχουν και σταθεροποίηση σώμα και High Res mode?
(πέρα απο καλύτερο βίντεο που λες ότι δεν σε ενδιαφέρει)

• Like
Reactions: kbouk
Η S5 από Αμαζον βγαίνει σε προσφορές γύρω στο 1500ευρω με τον 20-60/4-5.6 που είναι πολύ καλός για ξεκίνημα , μπορείς να κανεις και δρόμο γιατί είναι μικρός και ελαφρύς και τοπιο/αρχιτεκτονικό γιατί ξεκινα από 20mm.

Γύρω στο 1000-1100 ευρώ την βρίσκεις και εδώ μτχ, , καινούργια στα 1500ευρω περίπου το σώμα. Υπάρχουν και κάποια τελευταία κομμάτια S1R αν θες 47Mpx μέσα στο budjet σου.

Υπαρχει και ο Lumix 24-105/4 που η σταθεροποίηση του δουλευει συνδιαστικα του σώματος και έχει σούπερ απόδοση. Τον βρίσκεις γύρω στο 1000κο και είναι από τους καλύτερους FF σε αυτό το εύρος.

• Like
Reactions: evanfotis
ευχαριστω για τις προτασεις, θα το τσεκαρω,αλλα ακομα δεν ακουσα κατι για την canon eos r
το λεω διοτι απο παλια ημουν κανονακιας ..πρωτη slr canon πρωτη dslr canon και αργοτερα μεταπηδησα σε mirrorless fuji crop

Ρίξε μια ματιά στο νήμα της πρωτα, έχουν γραφτεί εντυπώσεις για τη μηχανή από μέλη που την είχαν / εχουν.

Δευτερευόντως κοίτα και ποιοι φακοί σε ενδιαφέρουν μιας και η Canon δεν δίνει επιλογές από τρίτους κατασκευαστες.

Παρεμπίπτοντος αν έχεις προίκα φακούς EF με τον ανταπτορα σε L mount λειτουργούν κανονικά και στην S5ii AF το pdaf ίσως καλύτερα και από τους μαμά.

Το ιδιο συμβαινει και με τις RF καμερες οσο παραδοξο και να ειναι .

Οχι καλυτερα τελος παντως αλλα μαλλον καλυτερα απο την χρηση τους στις dslr για τις οποιες σχεδιαστηκαν.

Kαλησπερα στην παρεα
Μετα απο 2 ολοκληρα χρονια αποχης απο φωτογραφικες μηχανες καπου μου ξαναμπηκε το μικροβιο
Κανοντας μια περιηγηση στο διαδικτυο το ματι μου επεσε στην canon eos r και στον rf 24-105 f4 L
Kαι τα 2 αυτα τα βρηκα σε συγκεκριμενο μαγαζι σε παρα παρα πολυ καλη τιμη σε σχεση με τον ανταγωνισμο
Εν ολιγοις 1100 ο φακος και 1400 η μηχανη
εχω δει αρκετα ριβιου της μηχανης αλλα θελω και τη γνωμη σας
Αξιζει αυτη η μηχανη του 2018 εν ετει 2023?
Να πω οτι δεν με ενδιαφερει το βιντεο ως εκ τουτου δεν με νοιαζει το μειονεκτημα του crop στο 4κ
Αλλο αρνητικο ειναι οτι το σωμα δεν εχει ενσωματομενο stabilizer αλλα απο την αλλη εχει ο φακος
H χρηση ειναι καθαρα για τοπια , street photography και πορτρετα
Ουτε sport photography ουτε βιντεο

Να σου πω και εγω που την εχω την καμερα λοιπον ;)

Εφοσον σε αφορα μονον το φωτογραφικο της κομματι ειναι μια αριστη καμερα (εχει τον αισθητηρα της 5DIV after all)

Ιδανικη λογω αναλυσης για πορτρετα, τοπια και φωτογραφια δρομου αφου θα εχεις και φακο με σταθεροποιηση

Θα σε απετρεπα μονον αν ηθελες σπορ φωτογραφηση επειδη πασχει σε καλη ριπη (αν και εγω προσφατα που την δοκιμασα σε στιβο μια χαρα μου φανηκε)

Η καμερα τοσο πουλιεται παντου αυτην την εποχη και μαλιστα εχει και cashbak 120€ και ο φακος δεν ειναι φθηνος τοσο πουλιεται καινουργιος παντου δηλαδη 1100€ τελικη τιμη και εχει και cashback αλλα 50€ !!!

Ρωτα κανα μαγαζι πλακα πλακα τωρα που τρεχει η προσφορα της canon για συγκεκριμενους φακους αν παιζει τιποτα.

Last edited:
  • Like
Reactions: themischar
Να σου πω και εγω που την εχω την καμερα λοιπον ;)

Εφοσον σε αφορα μονον το φωτογραφικο της κομματι ειναι μια αριστη καμερα (εχει τον αισθητηρα της 5DIV after all)

Ιδανικη λογω αναλυσης για πορτρετα, τοπια και φωτογραφια δρομου αφου θα εχεις και φακο με σταθεροποιηση

Θα σε απετρεπα μονον αν ηθελες σπορ φωτογραφηση επειδη πασχει σε καλη ριπη (αν και εγω προσφατα που την δοκιμασα σε στιβο μια χαρα μου φανηκε)

Η καμερα τοσο πουλιεται παντου αυτην την εποχη και μαλιστα εχει και cashbak 120€ και ο φακος δεν ειναι φθηνος τοσο πο260 ευρω υλιεται καινουργιος παντου δηλαδη 1100€ τελικη τιμη και εχει και cashback αλλα 50€ !!!

Ρωτα κανα μαγαζι πλακα πλακα τωρα που τρεχει η προσφορα της canon για συγκεκριμενους φακους αν παιζει τιποτα.
η μηχανη αγοραστηκε αποφορολογημενη απο γαλλικο αμαζον στα 1090 με τα μεταφορικα μεσα
Το φακο τον βρηκα bulk ( απο σπασμενο σετ απο r6 στα 829 ευρω κοινως 260 ευρω φτηνοτερα
Πληρωσα εν τελει 1090 και 829 συνολο 1919 ευρω ευρω και για τα 2
Για βαλτα κατω ....ακομα και τα cashback να αφαιρεσεις παλι περισσοτερο βγαινει .

Μια χαρα τοτε.

Και εγω που την πηρα το 2019 (ακριβως οσο την πηρες και εσυ και λιγο παρακατω) ακομα δεν εχω βρει σοβαρο λογο να την αντικαταστησω προτιμησα να δωσω χρηματα γαι φακους κυριως.

Μια χαρα τοτε.

Και εγω που την πηρα το 2019 (ακριβως οσο την πηρες και εσυ και λιγο παρακατω) ακομα δεν εχω βρει σοβαρο λογο να την αντικαταστησω προτιμησα να δωσω χρηματα γαι φακους κυριως.

Ωραία θέλω τη γνώμη σου ...έπεσες μέσα σε αυτό που την προοριζω ...τοπία ,street photography , αραιά και που ίσως να βοηθάω και ένα φίλο φωτογράφο σε μυστήρια . Σκεφτόμουν για street fotography και για δύσκολες συνθήκες φωτισμού βράδυα κλπ τον rf 35 1.8 is . Συμφωνείς ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Δεν τον εχω τον 35mm . Mου ειχε φανει ομως ενδιαφερον φακος οταν τον ειδα δοκιμασει.

ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥΣ και πολυ χρησιμος λογω της μακρο ικανοτητας του (δεν ειναι μακρο αλλα σχεδον)

Σε αυτο το εστιακο μηκος εχω ηδη 5 φακους ( τεσσερα ζουμ 24-70, 28-70 και 17-35 καθως και εναν prime στα 40mm και δεν νομιζω οτι θα τον επαιρνα και αυτον)

Αν ομως χρειαζεσαι κατι φωτεινο υπαρχουν και οι tamron 35mm f1,4 και ο παλιος αντιστοιχος sigma με τιμες κοντα στον canon (αλλα με προσθηκη ανταπτορα)

Δεν τον εχω τον 35mm . Mου ειχε φανει ομως ενδιαφερον φακος οταν τον ειδα δοκιμασει.

ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥΣ και πολυ χρησιμος λογω της μακρο ικανοτητας του (δεν ειναι μακρο αλλα σχεδον)

Σε αυτο το εστιακο μηκος εχω ηδη 5 φακους ( τεσσερα ζουμ 24-70, 28-70 και 17-35 καθως και εναν prime στα 40mm και δεν νομιζω οτι θα τον επαιρνα και αυτον)

Αν ομως χρειαζεσαι κατι φωτεινο υπαρχουν και οι tamron 35mm f1,4 και ο παλιος αντιστοιχος sigma με τιμες κοντα στον canon (αλλα με προσθηκη ανταπτορα)
εσυ ποιους φακους εχεις?

RF εχω μονον 4 και δεν βλεπω να παιρνω αλλους εκτος και αν βρω τιποτα τιμες μαυρο χωμα :D

Toν Samyang 85mm f1,4 ( το διαμαντακι μου που ειναι πλεον στην παρανομια) και τους Canon 50mm f1,8 / 24-70mm f2,8 IS / 100-500mm .

Aπο EF και αλλους φακους θα βαρεθεις να διαβαζεις αμα αρχισω....:)

τρωω πολυ παντοφλα για να ελαφρυνω τα συρταρια μου :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: toupia
RF εχω μονον 4 και δεν βλεπω να παιρνω αλλους εκτος και αν βρω τιποτα τιμες μαυρο χωμα :D

Toν Samyang 85mm f1,4 ( το διαμαντακι μου που ειναι πλεον στην παρανομια) και τους Canon 50mm f1,8 / 24-70mm f2,8 IS / 100-500mm .

Aπο EF και αλλους φακους θα βαρεθεις να διαβαζεις αμα αρχισω....:)

τρωω πολυ παντοφλα για να ελαφρυνω τα συρταρια μου :ROFLMAO:

Μια χαρά ...αν θες ποτε να ξαλαφρωσεις κάνα φακό ,σφυρα μια και από δω

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Haha
Reactions: Kosh
Έχω μια sony a6000
Επειδή θέλω ένα φακό zoom βρήκα τον Canon 70-200 f4 non IS. Συμφέρει η αγορά ενός τέτοιου φακού δεδομένου ότι πρέπει να αγοραστεί και ένας ανταπτορας; Πόσα stop χάνει με την προσθήκη του ανταπτορα;

Καταρχην αν μπορεις βρες τον IS φακο.

Δεν ειναι μονο η εξτρα σταθεροποιηση αλλα ειναι πολυ ανωτερος οπτικα

με τι ανταπτορα θα τον βαλεις επανω ?

Αν ειναι με ανταπτορα χωρις κρυσταλλο δεν χανεις κερδιζεις γιατι συνηθως αυτοι συγκεντρωνουν καλυτερα το φως.

Αν ειναι με ανταπτορα χωρις οπτικο στοιχειο δεν χανεις τιποτα απολυτως. Οτι ειχες (f4) εχεις.