Ο 18-40 θα σε καλύψει με ποιότητα ανώτερη του μεγέθους του κυρίως ημερα με το ευρυγώνιο του για αρχιτεκτονικό , τοπίο , δρόμο , casual photo. Εκεί που δεν χρειάζεσαι κάποιο φακό με γρήγορο διάφραγμα (μικρές τιμές f) και ταχύτατο AF.εχετε να μου προτεινετε καποιο φακο l moumnt ?
Υπόψην το σώμα S5D έχει και δυνατότητα να σου δώσει αρχείο hires 96MpX σε τρίποδο , έχει πολλές προηγμένες ηλεκτρονικές λειτουργίες , τοπ σταθεροποίηση και αρκετά καλές βιντεοληπτικες δυνατότητες για να ξεκινήσεις. Συνολικά το ίδιο πακέτο λειτουργιών δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σώμα της αγοράς σε αυτή την τιμή. Αχίλλειος πτέρνα του είναι μόνο η έλλειψη PDAF εστίαση που έχει η S5II στα διπλά λ7 που και αυτή δεν βγάζει φωτιές σε ταχύτητα. Δεν σου προτείνω κάποια άλλη μηχανή πιο ακριβή στο σύστημα για να δεις αν μείνεις πρώτα ευχαριστημένος από αυτά που σου προσφέρει
Αν δεις ότι δεν σου κάτσει σύστημα οσο την αγοράζεις την πουλάς την μηχανή φακό , αν τα σπάσεις ξέχωρα ίσως βγάλεις και λ7 .
Απο εκεί και πέρα για να σου προτείνω κάποιο συμπληρωματικό φακό θα πρέπει να ξέρω τι φωτογραφίζεις , τι σε ενδιαφέρει και ένα λογικό budjet που θέλεις να διαθέσεις. Π.χ. για ένα μικρό κι εύχρηστο πακέτο ένας συμπληρωματικός φακός είναι ο Lumix 28-200mm , μικρός σε μέγεθος βάρος για το ζουμ που διαθέτει, έχει συνεργαζόμενο ibis με του σώματος , καλή ταχύτητα AF με το σώμα, η ποιότητα του για τέτοιο εύρος φακού εννοείται δεν είναι τοπ σε όλες τις εστιακές αλλά με f8 έχεις αρκετά καλό αρχείο και στα άκρα με καλό contrast και χρώματα. Για αγορές Lumix L φακών κοίτα από Αμαζον ευρωπαϊκά , θα βρεις καλύτερες τιμές συνήθως , για Sigma L mount φακούς βρίσκεις όμως καλές τιμές και εδώ και γίνονται προσφορές και από την Sigma Ελλάδα
Για νυχτερινές φωτο και γενικά χαμηλού φωτισμού συνθήκες ή για απομόνωση θέματος θέλεις φωτεινό φακό. Εκεί θα επιλέξεις εστιακή ανάλογα την χρήση του (πορτρέτο, δρόμο, αρχιτεκτονικό κλπ) . Εγώ έχω επιλέξει τον Sigma 20mm/2 που έχει και χειροκίνητο old school επιλογέα διάφραγματος και για πορτρέτο τον Lumix 85/1.8 . Στα υπόψην είναι και ο νέος pancake Lumix 40mm/2 που θα έρθει γύρω στα 350 ευρώ όταν κυκλοφορήσει. Υπαρχουν και επιλογές με 150-200 ευρώ από κινέζους με συμπαθητικό αρχείο.
Last edited: