Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

εχετε να μου προτεινετε καποιο φακο l moumnt ?
Ο 18-40 θα σε καλύψει με ποιότητα ανώτερη του μεγέθους του κυρίως ημερα με το ευρυγώνιο του για αρχιτεκτονικό , τοπίο , δρόμο , casual photo. Εκεί που δεν χρειάζεσαι κάποιο φακό με γρήγορο διάφραγμα (μικρές τιμές f) και ταχύτατο AF.

Υπόψην το σώμα S5D έχει και δυνατότητα να σου δώσει αρχείο hires 96MpX σε τρίποδο , έχει πολλές προηγμένες ηλεκτρονικές λειτουργίες , τοπ σταθεροποίηση και αρκετά καλές βιντεοληπτικες δυνατότητες για να ξεκινήσεις. Συνολικά το ίδιο πακέτο λειτουργιών δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σώμα της αγοράς σε αυτή την τιμή. Αχίλλειος πτέρνα του είναι μόνο η έλλειψη PDAF εστίαση που έχει η S5II στα διπλά λ7 που και αυτή δεν βγάζει φωτιές σε ταχύτητα. Δεν σου προτείνω κάποια άλλη μηχανή πιο ακριβή στο σύστημα για να δεις αν μείνεις πρώτα ευχαριστημένος από αυτά που σου προσφέρει

Αν δεις ότι δεν σου κάτσει σύστημα οσο την αγοράζεις την πουλάς την μηχανή φακό , αν τα σπάσεις ξέχωρα ίσως βγάλεις και λ7 .

Απο εκεί και πέρα για να σου προτείνω κάποιο συμπληρωματικό φακό θα πρέπει να ξέρω τι φωτογραφίζεις , τι σε ενδιαφέρει και ένα λογικό budjet που θέλεις να διαθέσεις. Π.χ. για ένα μικρό κι εύχρηστο πακέτο ένας συμπληρωματικός φακός είναι ο Lumix 28-200mm , μικρός σε μέγεθος βάρος για το ζουμ που διαθέτει, έχει συνεργαζόμενο ibis με του σώματος , καλή ταχύτητα AF με το σώμα, η ποιότητα του για τέτοιο εύρος φακού εννοείται δεν είναι τοπ σε όλες τις εστιακές αλλά με f8 έχεις αρκετά καλό αρχείο και στα άκρα με καλό contrast και χρώματα. Για αγορές Lumix L φακών κοίτα από Αμαζον ευρωπαϊκά , θα βρεις καλύτερες τιμές συνήθως , για Sigma L mount φακούς βρίσκεις όμως καλές τιμές και εδώ και γίνονται προσφορές και από την Sigma Ελλάδα

Για νυχτερινές φωτο και γενικά χαμηλού φωτισμού συνθήκες ή για απομόνωση θέματος θέλεις φωτεινό φακό. Εκεί θα επιλέξεις εστιακή ανάλογα την χρήση του (πορτρέτο, δρόμο, αρχιτεκτονικό κλπ) . Εγώ έχω επιλέξει τον Sigma 20mm/2 που έχει και χειροκίνητο old school επιλογέα διάφραγματος και για πορτρέτο τον Lumix 85/1.8 . Στα υπόψην είναι και ο νέος pancake Lumix 40mm/2 που θα έρθει γύρω στα 350 ευρώ όταν κυκλοφορήσει. Υπαρχουν και επιλογές με 150-200 ευρώ από κινέζους με συμπαθητικό αρχείο.

Last edited:
  • Like
Reactions: 6xXx6
Καλημέρα έχεις πέσει μέσα σε όλα σ’ ευχαριστώ πολύ κυρίως τοπίο/travel φωτογραφίζω και πορτρέτο

Καλημέρα έχεις πέσει μέσα σε όλα σ’ ευχαριστώ πολύ κυρίως τοπίο/travel φωτογραφίζω και πορτρέτο
Εξαιρετικοί φακοί οπτικά και σε καλές τιμές είναι και η σειρά Contrempory της sigma, μεταλλικοί με επιλογέα διαφράγματος (o 20αρης μου είναι σε αυτή την σειρά) , ο μικρός normal 45/2.8 , για πορτρέτο ο 65mm/2 ή ο 90mm/2.8 αλλά δεν είναι στεγανοί φακοί σε αντίθεση με τους Lumix που σου πρότεινα .

Ξέχασα να σου πω ότι η S5D is weather-sealed and designed to be both splash and dust-resistant, οπότε ένα συν ακόμα είναι ότι το πακέτο σου με τον 18-40 ή με κάποιον άλλο Lumix θα έχει και στεγανότητα σε νερό , σκόνη κλπ.

• Like
Μια ακόμη πολύ πιο φορητή επιλογή για travel FF μηχανή στο Lmount με καλύτερο AF αν θες να θυσιάσεις το EVF και την επαφή για flash είναι η Lumix S9 , αυτή έχει PDAF εστίαση και ο 18-40 pancake, o sigma 24/3.5, o Sigma 45/2.8 και ο νέος Lumix 40/2 pancake είναι φακοί κομμένοι ραμμένοι γιαυτό το project

Γίνονται φοβερές προσφορές σε αυτό το μοντέλο από τα ευρωπαϊκά Αμαζον κατά περιόδους με 1-2 φακούς πακέτο

• Like
Reactions: LongTom
Μια ακόμη πολύ πιο φορητή επιλογή για travel FF μηχανή στο Lmount με καλύτερο AF αν θες να θυσιάσεις το EVF και την επαφή για flash είναι η Lumix S9 , αυτή έχει PDAF εστίαση και ο 18-40 pancake, o sigma 24/3.5, o Sigma 45/2.8 και ο νέος Lumix 40/2 pancake είναι φακοί κομμένοι ραμμένοι γιαυτό το project

Γίνονται φοβερές προσφορές σε αυτό το μοντέλο από τα ευρωπαϊκά Αμαζον κατά περιόδους με 1-2 φακούς πακέτο
Την έχω κοιτάξει είναι πολύ ωραία μηχανή και θα θυσίαζα όλα αυτά που ανέφερες εκτός από ένα σημαντικό πρόβλημα
Δεν έχει grip είχα στην κατοχή μου παλιότερα gx9 και υπέφερα μιας και έχω μεγάλα χέρια

• Like
Reactions: kbouk
Ναι Οκ δεν έγραψα το γκριπ γιατί με τέτοιους μικρούς φακούς δεν το βρίσκω απαραίτητο. Εχουν βγει μερικά καλαίσθητα πρόσθετα επώνυμα κι κινέζικα grip αλλά δεν θέλω να σε οδηγήσω εκεί αν δεν σε βολεύει το concept. Εμένα με ενοχλεί η έλλειψη ΕVF για βασικό σώμα. Αλλα την προτιμώ από μια Rickoh GR… για δρόμο και αν την βρω κάποια στιγμή σε τιμή χώμα και σε olive green χρώμα ίσως την πάρω για δεύτερο σώμα και της φορέσω τον νέο pancake 40/2

• Like
Πολύ σωστός φίλε εντωμεταξύ εχει και το mpb την s1r στο χιλιάρικο δεν έχω αγοράσει ποτέ από κει αλλά λένε ότι είναι αξιόπιστο

Πολύ σωστός φίλε εντωμεταξύ εχει και το mpb την s1r στο χιλιάρικο δεν έχω αγοράσει ποτέ από κει αλλά λένε ότι είναι αξιόπιστο
Δεν είναι απολύτως αξιόπιστο το mpb.
Όλες οι αξιολογήσεις εξοπλισμού τους γίνονται σχεδόν αποκλειστικά για την εξωτερική εμφάνιση. Δεν κάνουν σοβαρά τεστ για να δουν τι λειτουργεί.
Επίσης γράφουν κάτι κουλά σαν "ο φακός έχει υγρασία και μύκητες, αλλά δεν επηρεάζει τη οπτική απόδοση" και τον βάζουν στο excellent quality.
Πήρα από αυτούς τη Pentax K-1 και ήλθε με ψόφια μπαταρία. Στα 5 λεπτά άδειαζε, εάν έκαναν τεστ θα το ήξεραν ή/και δεν το ανέφεραν (ζήτησα αλλαγή βέβαια και μετά από πολλά μα και μου, με έστειλαν OEM).
Εάν πάρεις από εκεί, πάρα πολύ προσοχή τι παίρνεις και τι όροι επιστροφής παίζουν.

Προσωπικά το αποφεύγω τελείως τώρα, ενώ είχα αγοράσει και πουλήσει πολύ πράγμα πριν 2-3 χρόνια.
Τώρα από 2 αξιόπιστα τοπικά (Σουηδικά) μαγαζιά μόνο παίρνω και ενιότε από ιδιώτες (ή μικρά φωτομαγαζιά) το e γιουσουρούμ.

Επί του θέματος:
Ένας στο φωτογραφικό κλαμπ κυκλοφορεί εδώ και χρόνο με S9 & 18-40.
Κυρίως για στριτ και κάποιες φορές φωτογραφία πόλης λέει είναι πολύ ευχαριστημένος.
Το έπιασα και είδα ότι είναι ένα αξιόλογο (πέρα έλλειψης EVF) κιτ και μικρό για FF (χωράει σε πολύ μικρή, πολύ διακριτική τσάντα).
Εάν ζητάς καλό βάρος/απόδοση στο L mount είναι από τις καλές επιλογές (βέβαια εάν αποδεχτείς τα μειονεκτήματα του σώματος και το ότι ο φακός είναι αρκετά αργός).
Με έναν pancacke prime πιστεύω θα κάνεις δουλειά για χαλαρή φωτογραφία πόλης/ταξιδίου με ολίγη από πορτραίτο.

• Like
Το mpb έχει τα μειονεκτήματα που λέει ο φίλος μας αλλά δίνει εγγύηση συνήθως για 1 χρόνο κάτι που δεν θα βρεις εύκολα. Και μπορείς να γυρίσεις άμεσα κάτι που δεν πληρεί την περιγραφή και να πάρεις τα λ7 σου

Πλέον πουλάνε ακριβά και αγοράζουν πολύ φθηνά αλλά ευκαιρίες υπάρχουν σε προϊόντα που δεν κινούνται πολύ.

Αν σε ενδιαφέρει η S1R θα σου έλεγα πρώτα να την δεις απο κοντά, Ειναι βαριά μηχανή, τανκ κυριολεκτικά αλλά φοβερά εργονομικό φωτογραφικό σώμα με αισθητήρα 47Mpx , ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν σε FF , πολύ καλά εξοπλισμένο με πολλά ηλεκτρονικά καλούδια για επταετίας σώμα. Δεν είναι σώμα κατάλληλο για ταξίδια λόγω βάρους , μεγέθους και για να ξεζουμίσεις τον 47αρη αισθητήρα πρέπει να ανέβεις σε καλύτερους φακούς. Βεβαια στις τιμές που παίζει στα μτχ επίσης είναι ευκαιρία αν θέλεις μηχανή για τοπίο, αρχιτεκτονικό με αισθητήρα υψηλής ανάλυσης

Απο θέμα θορύβου όμως σε υψηλά ISO υστερεί από την σειρά 24MpX εκείνης της εποχής (S1) και ακόμα πιο πίσω από τις νεότερες S5, S9.

Αν τυχόν είσαι Αθήνα μπορείς να δεις την δική μου από κοντά όποτε θέλεις και να πάρεις δείγματα. Υπάρχει και σε μαγαζί νομίζω καινούργια αλλά δεν έχω ιδέα τι τιμή θα κάτσει , θέλει παζάρι.

• Like
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια όταν πραγματοποιήσω αγορά θα στείλω
Προς το παρον η επικρατέστερη επιλογή είναι
S5d +18-40 στα 800
Μετά s1e σκέτο σώμα 760
υπάρχει και μια canon eos r στα ίδια χρήματα αλλά νομίζω ότι είναι υποδιέστερη δεν ξέρω