Σχετικά με τον φωτισμό, σαφώς και υπάρχουν κίνδυνοι, από τις διάφορες τεχνολογίες, όπως και
οδηγίες χρήσης.
Σίγουρα, ειδικά το μπλε μέρος του φάσματος, το οποίο και "αγαπά" ο λευκός φωτισμός LED, προξενεί retina stress και, ειδικά σε παιδιά, μπορεί να δημιουργήσει ανεπίστρεπτες βλάβες στην όραση. Οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες (κινητά, tablets, TVs) έχουν white LED για backlighting. Πέρα λοιπόν από την παιδαγωγική άποψη, δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να κολλάνε τη μύτη τους σε οθόνες. Και το χρωματικό/strobo περιεχόμενο μπορεί να δημιουργήσει stress στο παιδί, όπως θυμάστε με τα Pikachu.
Υπάρχουν αρκετές
έρευνες, σχετικά με το μπλε φως των LEDs, όπως και προτεινόμενες λύσεις, με τη μορφή οπτικών φίλτρων με κίτρινο φώσφορο κλπ. Τέτοια φίλτρα είναι γνωστά και από τον κόσμο του LED Professional Lighting (photo, TV), όπου προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα του (άσπρου) φωτός (CRI).
Αυτό για το οποίο δεν έχω δεδομένα (και με ενδιαφέρει), είναι για το φως από
plasma (και ειδικά κάποιες που δίνουν και stylus, οπότε "κολλάει" το πιτσιρίκι).
Ναι μεν, αλλα....
Τα sites που αναφερεσαι ειναι ολιγον τι επιστημονικομπουρδα... πχ ο paidiatros.com πεταει αρλουμπες του στυλ
Λαμπτήρες φωτοδιόδων εκπομπής – LED
Δεν περιέχουν Υδράργυρο και οι κίνδυνοι οφείλονται στο είδος και την ένταση του φωτός:
α) Η ένταση (“brightness”) του φωτός είναι ισχυρή (μέχρι και 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός συμβατικού λαμπτήρα)
Αληθεια? καταφεραν τα ταπεινα led να ξεπερασουν σε συγκεντρωση εντασης ενος συμβατικου λαμπτηρα και μαλιστα κατα 1000 φορές?
Προφανως μπερδευει την αποδοση ανα καταναλισκομενο watt ενεργειας με την αποδοση φωτος ενος led. Ομως ολοι ξερουμε οτι δυσκολα μια
λαμπα led παρομοιου ογκου με μια πυρακτωσεως την ΦΤΑΝΕΙ σε ενταση φωτεινοτητας.
Οσο για τη λαγνεια με το μπλε φως, απλα θα θυμισω οτι το ψυχρο μπλε φως ειναι μαζι μας απο την εποχη των πρωτων λαμπτηρων φθορισμου,
εκεινων που ειχαν κατα κορον τα επαρχιακα καφενια, αν τα θυμαστε.. Δεκαετια 70. Και ειχαν και υδραργυρο εκεινες οι λαμπες..
Και τεραστιο μηκος επισης. Να μην ξεχασω ποσα θερμομετρα υδραργυρου εχω σπασει, ουτε οτι στο δημοτικο στο μαθημα της φυσικης
ο δασκαλος ειχε φερει υδραργυρο σε πιατο οπου ριχναμε μεσα βιδες που επεπλεαν.
Και ομως, ειμαι ακομα εδω....
Πιο επικινδυνο φως απο του ηλιου υπάρχει? Αμα σε φωτισει πολυ, και εγκαυματα παθαινεις, και ηλιαση και με λιγη τρυπουλα οζοντος ΚΑΙ καρκινο.
Αποδεδειγμενα, χωρις ισως, μπορει κλπ...Και το ηλιακο φως εχει απο ολα μεσα. Και μπλεδακι.
Ευτυχως μερικες εκατονταδες χιλιαδες χρονια εξελιξης μας εκανε ανθεκτικους σε μετρια εκθεση στον ηλιο.
Προβληματα και ευαισθησιες στο φως παντα υπηρχαν και θα υπαρχουν.
Οτι ομως αυτό το προκαλει το μπλε φως των led (και οχι του ηλιακου φωτος) ειναι απλα υποθεσεις.
Ομως υπαρχουν απειρα junk pages που περνουν μια υποθεση και την κανουν παντιέρα, τυπικά για δικό τους όφελος.
Γιατι πάντα τετοια sites ειτε πουλανε προιόντα αμφιβολου χρησιμοτητας, είτε είναι (οχι τυχαια) γεμάτα banners.
Και το κερασακι στην τουρτα, εκτος απο τα cool white led, υπαρχουν και τα warm light.... αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα προφανως.
ΥΥΓ ειμαστε τελειως μα τελειως off topic.