Προτάσεις Για Αγορά Καλωδίου

Παλιοπαρέες... σε έξοδα με βάλατε!

2 ολόκληρα ευρώ επένδυσα χτές και γύρισα σπίτι με 4 μέτρα χάλκινο ηλεκτρολογικό καλώδιο σε μπλέ και μαύρο pvc (a la Kimber).

Kατόπιν οδηγιών του Πάνου (AUDIOLYTIC) τα σύστρεψα ελαφρά (όπως μπορούσα - με γυμνά χέρια) και τα έβαλα πάνω χωρίς τερματισμό - δεν είχα.

Έβαλα και 2 jumpers από το ίδιο πανάκριβο υλικό στις μπόρνες.

Οι διαφορά με το Canare 4S11 είναι πολύ μεγάλες, ο χαρακτήρας διαφοροποιείται τελείως. Πρόκειται πρακτικά για αντιδιαμετρικά αντίθετες σχεδιάσεις και αυτό φαίνεται ή μάλλον ακούγεται ξεκάθαρα...

Ο ήχος του Canare με είχε κερδίσει τελευταία. Έχει μια εξαιρετική ισορροπία και εσωτερικότητα, κάνει το άκουσμα απολαυστική εμπειρία. Δεν θα το χαρακτήριζα αναλυτικό, αλλά ξεκούραστο, με ισχυρό χαμηλό και ισορροπημένες μεσαίες. Πρακτικά θυμίζει χάρακα. Είναι flat. Κάτι που σε ξενίζει αρχικά μιας και τα περισσότερα εμπορικά καλώδια προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, μόλις το συνηθίσεις όμως το εκτιμάς αφάνταστα.

Βέβαια το κόστος ήταν αστρονομικό. 40 ευρώ τα 4 μέτρα συν τους τερματισμούς και pvc κάλτσα θα πρέπει να άγγιξε τα 100...

Πάμε λοιπόν να "κουρέψουμε" το κόστος κατά 98 ευρώ και να δούμε τι παίρνουμε...

Δε θα εκφέρω άποψη ακόμη. Αυτό σε κανένα μήνα (πως θα αντέξω χωρίς το Canare δε ξέρω). Να σας πω τι παρατηρώ...

Οι διαφορές είναι μεγάλες. Το "οικονομικό" καλώδιο έχει τεράστια διαφάνεια σε σχέση με το "ακριβό".

Άκουσα και πάλι μια συλλογή του Keith Urban που έφτιαξα πρόσφατα και ακούω σχεδόν καθημερινά και με λίγα λόγια ο ήχος δεν έμοιαζε καθόλου με πριν. Η αλλαγή είναι τόσο μεγάλη που συγκρίνεται μόνο με αλλαγή ηχείων, καθώς δε πιστεύω πως οποιαδήποτε αλλαγή component θα έφερνε τα πάνω κάτω σε τέτοιο βαθμό.

Πρώτες παρατηρήσεις:

Πολύ αυξημένη διάυγεια, χωρίς υπερβολική οξύτητα. Κάποια οξύτητα πάντως έχει έρθει στο φώς (εμ, με τόσο φώς τι περίμενα;))
Αυτό γίνεται αισθητό στα συριστικά. Δεν είναι υπερβολικό, αλλά υπάρχει.

Δε βλέπω μείωση στον όγκο του χαμηλού, οι "υφές" όμως στη μεσαιοχαμηλή περιοχή είναι επίσης πιο ορατές. Βγαίνει λεπτομέρεια που πριν ήθελε αρκετά db πιο πάνω για να βγει. Όι ακροάσεις έγιναν βράδυ, συνεπώς σε χαμηλή ένταση. Τα ηχεία πάντως εξακολουθούν να "κατεβαίνουν" εκεί που έχω συνηθίσει.

Προς στιγμήν μου αρέσει. Αν μη τι άλλο είναι απίστευτο value.

Θα επανέλθω έχοντας προσθέσει "ώρες πτήσης".

Χαιρετώ!

Last edited:
Πολύ αυξημένη διάυγεια, χωρίς υπερβολική οξύτητα. Κάποια οξύτητα πάντως έχει έρθει στο φώς (εμ, με τόσο φώς τι περίμενα;))
Αυτό γίνεται αισθητό στα συριστικά. Δεν είναι υπερβολικό, αλλά υπάρχει.

Δε βλέπω μείωση στον όγκο του χαμηλού, οι "υφές" όμως στη μεσαιοχαμηλή περιοχή είναι επίσης πιο ορατές. Βγαίνει λεπτομέρεια που πριν ήθελε αρκετά db πιο πάνω για να βγει. Όι ακροάσεις έγιναν βράδυ, συνεπώς σε χαμηλή ένταση. Τα ηχεία πάντως εξακολουθούν να "κατεβαίνουν" εκεί που έχω συνηθίσει.

Προς στιγμήν μου αρέσει. Αν μη τι άλλο είναι απίστευτο value.

Θα επανέλθω έχοντας προσθέσει "ώρες πτήσης".

Χαιρετώ!

Θα μαλακωσει σιγα σιγα.

Να σου πω την αλήθεια το πιστεύω, απλά το άφησα να το πεις εσύ... :ernaehrung004:

Να το πω; ... θα το πω!

Μου θυμίζει πολύ το Kimber 8TC που είχα πριν το Canare. Και μιας και το έχω κρατήσει, μόλις το ηλεκτρολογικό ψηθεί λίγο - 2 με 3 βδομάδες - θα τα συγκρίνω.

Πάνο είσαι καλεσμένος στο event!!!

Πάνο είσαι καλεσμένος στο event!!!

Ευχαριστω για την προσκληση.Λιγο δυσκολο απο δω που ειμαι,αλλα καποια στιγμη θα τα πουμε απο κοντα.

να σε ρωτησω κατι και γω Πανο.
το συστημα μου ειναι της rotel (τελικος-προ και ολοκληρωμενος) πηγη το Logitech Squeezebox touch.
ηχεια τα kef xq40. θελω να τα διπλοκαλωδιωσω.
να προτιμισω ενα νυμ 4χ2,5 που εχει και διπλη μονωση ειναι και οι αγωγοι μεσα με συστροφη?
ΝΥΜ το τονηζω!

Φιλιππος

Το 8TC ειναι αρκετα μπασατο αλλα υψηλα δεν ειναι πολυ οξυ. Καποια στιγμη που ειχα κανει ακριβως το ιδιο εγχειρημα, το αποτελεσμα μου φανηκε πολυ κουραστικο

Το 8TC ειναι αρκετα μπασατο αλλα υψηλα δεν ειναι πολυ οξυ. Καποια στιγμη που ειχα κανει ακριβως το ιδιο εγχειρημα, το αποτελεσμα μου φανηκε πολυ κουραστικο
Αν εννοεις οτι το μονοκλωνο ειναι κουραστικο/οξυ στις ψηλες,ειναι κατι που στις πλειστες αν οχι ολες τις φορες που χρησιμοποιησα μονοκλωνο,δεν το βρηκα ετσι.

Αντιθετα θα ελεγα,ενω τα πολυκλωνα αρχικα να φαινονται(ακουγονται) πιο πλουσια κλπ, εν τουτοις για πολλους λογους,πρεπει να ταιριαξει καλα με το συστημα,κατι πολυ πιο δυσκολο imo.....

Γενικα βρισκω οτι τα πολυκλωνα(ιδιαιτερα αυτα με παρα πολλα strands) "υποφερουν" απο "παραμορφωσεις" συγκρινομενα με μονοκλωνα.

EDIT: Τα σχολια μου αφορουν μονοκλωνα πανω απο 14/12 awg **************

Last edited:
να σε ρωτησω κατι και γω Πανο.
το συστημα μου ειναι της rotel (τελικος-προ και ολοκληρωμενος) πηγη το Logitech Squeezebox touch.
ηχεια τα kef xq40. θελω να τα διπλοκαλωδιωσω.
να προτιμισω ενα νυμ 4χ2,5 που εχει και διπλη μονωση ειναι και οι αγωγοι μεσα με συστροφη?
ΝΥΜ το τονηζω!

Φιλιππος

Δεν βλεπω γιατι οχι.Απλα στην διπλοκαλωδιωση να χρησιμοποιησεις "σταυρωτα" δυο αγωγους για καθε εισοδο του ηχειου.

Δηλαδη,για καθε +++++ να παιρνεις για ----- τον απεναντι αγωγο και οχι τον διπλανο.

Για καποιο λογο (ισως/μαλλον λογω γεωμετριας;;; ) το προτιμω ετσι οσες φορες δοκιμασα καλωδια με 4 αγωγους.

EDIT: Φανταζομαι το ΝΥΜ θα ειναι μονοκλωνο.........

Last edited:
Παντελή, δεν το είπα για να ακυρώσω τα Kimber, ίσα ίσα που μ' αρέσουν πολύ (γι αυτό τα κρατάω).

Αναφερόμουν στον "ανοιχτό" χαρακτήρα" περισσότερο. Αυτό μου θύμισε το ηλεκτρολογικό... έτσι κι αλλιώς τα kimber έχω να τα ακούσω κάποιους μήνες τώρα μιας και είχα υιοθετήσει τα Canare.

Παντελή, δεν το είπα για να ακυρώσω τα Kimber, ίσα ίσα που μ' αρέσουν πολύ (γι αυτό τα κρατάω).

Αναφερόμουν στον "ανοιχτό" χαρακτήρα" περισσότερο. Αυτό μου θύμισε το ηλεκτρολογικό... έτσι κι αλλιώς τα kimber έχω να τα ακούσω κάποιους μήνες τώρα μιας και είχα υιοθετήσει τα Canare.

ουτε εγω σχολιασα για να υπερασπισω τα kimber , απλα επειδη τα ξερω κ ετυχε να εχω δοκιμασει κ γω τα συστρεμμενα χαλκου, μαλλον τελικα συμφωνουμε γιατι αυτο το υπερβολικα ανοιχτο και καπως ο τροπος που παιζει στις υψηλες με κουρασε. To δικο μου ακουγοταν και πιο αδειο χαμηλα και αυτο μαλλον χειροτερευε το φαινομενο.

ΑΠ' ότι λέει ο Πάνος, αυτό τείνει να αλλάζει με το χρόνο... φυσικά παίζει ρόλο και το τι βρίσκεται πριν και μετά το ίδιο το καλώδιο.

Με τα Canare πάντως ο χρόνος ήταν όντως χρυσός. Μετά από 1,5 μήνα "άνοιξε" το καλώδιο και ο ήχος του τώρα είναι άπιαστος. Ότι καλύτερο έχω ακούσει στο δικό μου σύστημα.

Απλά, αν δε δοκιμάσεις δε θα μάθεις...

το ειχα δοκιμασει με Creek EVO και Dynaudio Audience 42. Για να δουμε λοιπον πως θα κατσει στο δικο σου συστημα, στο δικο μου το χα αφησει μια βδομαδα, ειχε παιξει πολλες ωρες την ημερα, αλλα τελικα δεν.. Μαλλον το συγκεκριμμενο συστημα το κολακευαν μαλακα καλωδια.

Αν αξίζει κάτι η γνώμη μου...

Στο παρελθόν, 25 χρόνια και... ... έκανα όλα αυτά τα πειράματα... πράγματι το μονόκλωνο 2-2,5 άρι, ανοίγει τον ήχο, και δίνει λεπτομέρεια, αλλά υπερτονίζει τις ψηλές και έχει και τραχύτητα άσε που διαπίστωνα και ένα μικρό "άδειασμα" χαμηλά (ότι λέει ο Παντελής)... μετά από πολλά πολλά καλώδια κατέληξα σε αυτά που έχω τα τελευταία 20 χρόνια και δεν τα αλλάζω με τίποτε (VdH Revelation).

Όμως...

Στα λεφτά του (τσάμπα είναι δεν το συζητάμε) το μονόκλωνο ηλεκτρολογικό ισοπεδώνει κάποια λεγόμενα budget audiophile καλώδια...και σε κάποια συστήματα ακριβώς ότι βρήκα εγώ ενοχλητικό είναι καλό να υπάρχει αρκεί τα συνοδά να μην σφάζουν στις ψηλές...

Τα καλώδια δεν στρώνουν σε μήνες... μετά από μερικές ώρες είναι εντάξει... είπαμε πολλές φορές ότι στο στρώσιμο στρώνουν τα αυτιά μας...και λιγότερο τα καλώδια...

Η συχνοτητα συστρεψης ειναι πολυ σημαντικη στο τελικο αποτελεσμα.Αλλαζει σημαντικα το L & C

Καλο θα ηταν καποιος να ξεκινουσε με παραλληλους τους δυο αγωγους και μετα να δει πως αλλαζει το αποτελεσμα.

Οι διαφορες ειναι πολυ σημαντικες.

Συμφωνω οτι τα λεπτα μονοκλωνα (DNM,παλια MISSION κλπ) ισως να εκαναν τον ηχο πιο λεπτο και με ελλειψη ογκου κλπ,αλλα οχι ενα μονοκλωνο 12 η 10 awg.

Last edited:
Και πως μπορούμε να διασφαλίσουμε πως έχουμε συστρέψει και τα δύο σετ καλωδίων κατ' αναλογία;

Με το χέρι μου ήταν αδύνατο. Το ένα έχει περισσότερες πλέξεις από το άλλο...

Χωρις να βαζεις πολλη δυναμη μεχρι εκει που νιωθεις στο χερι σου την αντισταση των αγωγων

Χωρις να βαζεις πολλη δυναμη μεχρι εκει που νιωθεις στο χερι σου την αντισταση των αγωγων

Μάλλον θα χρειαστεί να μπω σε νέα έξοδα... το πρώτο το έκανα καλό, το δεύτερο το παράσφιξα.

Πάντως ομολογώ πως έχω εντυπωσιαστεί θετικότατα!!!

Η "τραχύτητα" έχει φύγει. Ακόμα και στις ίδιες ηχογραφήσεις μαλάκωσε το πράγμα.

Αυτό που παρατηρώ (αναφέρθηκε κι απ' τον Πάνο) είναι πως είναι πολύ ξεκούραστο στο σύστημά μου. Αν η ηχογράφηση όμως ξύνει, δυστυχώς σου σερβίρεται απ' ευθείας.

Οι καλές ατμοσφαιρικές ηχογραφήσεις ακούγονται εξαιρετικά και ειδικά τα live.

Να πω ότι το περίμενα, θα πω ψέματα!

Λοιπόν μετά από ένα τρίμηνο πειραματισμού με ένα μονόκλωνο 2,5μμ το οποίο μου κόστισε 3 ευρώ :smile:(πήρα καμιά 10αρια μέτρα) οι εντυπώσεις μου ήταν οι εξής:

1:Η πρώτη δοκιμή η οποία ήταν η παράλληλη παρατήρησα μια τραχύτητα(αρκετά ενοχλητική θα έλεγα) το χαμηλό σε σχέση πάντα με το πιο λεπτό καλώδιο που είχα ήταν πιο δυνατό(με σημάδια μπουμαρίσματος) τα οποία σταμάτησαν μόλις μετατόπισα τα ηχεία και άλλο προς τα έξω.Δεν θα έλεγα όμως ότι ήμουν ικανοποιημένος.

2:Στη δεύτερη τώρα μετά από σύστρεψη του καλωδίου(ε καλά δεν το κάνα και τέλειο πειράζ :flipout:) είδα μεγάλη διαφορά.
Θα συμφωνήσω και εγώ με τη σειρά μου με τον φίλο CENTRAL η τραχύτητα εξαφανίστηκε έγινε πιο ξεκούραστο και καθαρό με το χαμηλό να μη χάνει καθόλου θα λεγα.
Μόνο μειονέκτημα του οι υψηλές του που μετά από ώρες κουράζουν(ειδικά σε rock παλιά) αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας έτσι;

Nα επισημάνω επίσης ότι δεν έχω εμπειρία απλά προσπαθώ να μάθω χάρης τα πιο έμπειρα μέλη...

AUDIOLYTIC thanks :ernaehrung004: