Προτάσεις για αναβάθμηση!

prodigal-sun

New member
29 July 2011
2
Καραρχάς καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Θα ήθελα την συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα γιατί μόλις μπαίνω στο κόσμο του βινυλίου.
Πρόσφατα ανακάλυψα ενα πικάπ στο υπόγειο του σπιτιού μου.Το πικαπ ειναι ένα παλιό Sanyo tp 625 http://www.radiomuseum.org/r/sanyo_tp625.html με βελόνα την stanton 500 E mkII http://www.audioreview.com/cat/analog-sources/cartridges/stanton/500-e-mk-ii/prd_337448_5823crx.aspx
.Επίσης έχω δυο studio monitors KRK rp6 για να ακούω.
Όσο εψαξα και διάβασα στο forum σας κατέληξα να του κάνω μια αναβάθμιση με μια κεφαλή ορτοφον 2m red και επειδή δεν έχω phono stage να πάρω και το phono box ΙΙ της project.
Και ερωτώ.
1ον.Αξίζει να κάνω επένδηση αυτου του επιπέδου στο συγκεκριμενο πικαπ(και υπαρχει η προοπτικη στο μελλον για ενα καινουργιο).Αν οχι τι πιστευετε οτι θα ειχε την μεγαλήτερη ηχητικη διαφορα(δεκτές και άλλες προτάσεις);
2ον.Το πικάπ ειναι αχρησιμοποίητο πολλά χρόνια.Τι θα πρέπει να κοιτάξω για την σωστη λειτουργία του;
3ον Από την έξοδο του phono stage μπορώ να συνδέσω το ενα RCA με ενα καλοδιο RCA-καρφι με το ενα ηχειο μου(αυτοενισχυόμενο) και το αντίστοιχο στο άλλο;
Συγνώμη αν σας κούρασα.

Καλο θα ηταν ενα μικρο σερβις απο καποιον τεχνικο,δεν θα κοστισει πολυ αρκει να ξερεις που το πας.
Αν καταλαβα καλα θελεις να συνδεσεις τις εξοδους ηχου του πικαπ με τα ηχεια? Θα χρειαστεις προενισχυση για την κεφαλη διαφορετικα η σταθμη που θα παρεις θα ειναι χαμηλη.

1ον.Η κεφαλή θα σου μείνει, αργότερα βλέπεις εγώ προτείνω pro-ject RPM5 θα καταλάβεις διαφορά αλλα μεχρι τότε μια χαρά θα είσαι με ένα service στο παλιό σου πικάπ και μια καινoύρια κεφαλή.
2ον.Όπως είπε και ο φίλος tasanto καλό θα ήταν και δεν θακοστίσει πολύ.
3ον.Όχι θέλεις και προενισχυτή line με volume έχει κάτι φτηνούς επαγελματικού τύπου κονσόλας το πλαίσιο και έχει και η pro-ject κάτι μινι
τούρες προενισχυτές που θα σε βλέψουν και θα ταιριάξουν αισθητικά και με το phono.

Καραρχάς καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Θα ήθελα την συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα γιατί μόλις μπαίνω στο κόσμο του βινυλίου.
Πρόσφατα ανακάλυψα ενα πικάπ στο υπόγειο του σπιτιού μου.Το πικαπ ειναι ένα παλιό Sanyo tp 625 http://www.radiomuseum.org/r/sanyo_tp625.html με βελόνα την stanton 500 E mkII http://www.audioreview.com/cat/analog-sources/cartridges/stanton/500-e-mk-ii/prd_337448_5823crx.aspx
.Επίσης έχω δυο studio monitors KRK rp6 για να ακούω.
Όσο εψαξα και διάβασα στο forum σας κατέληξα να του κάνω μια αναβάθμιση με μια κεφαλή ορτοφον 2m red και επειδή δεν έχω phono stage να πάρω και το phono box ΙΙ της project.
Και ερωτώ.
1ον.Αξίζει να κάνω επένδηση αυτου του επιπέδου στο συγκεκριμενο πικαπ(και υπαρχει η προοπτικη στο μελλον για ενα καινουργιο).Αν οχι τι πιστευετε οτι θα ειχε την μεγαλήτερη ηχητικη διαφορα(δεκτές και άλλες προτάσεις);
2ον.Το πικάπ ειναι αχρησιμοποίητο πολλά χρόνια.Τι θα πρέπει να κοιτάξω για την σωστη λειτουργία του;
3ον Από την έξοδο του phono stage μπορώ να συνδέσω το ενα RCA με ενα καλοδιο RCA-καρφι με το ενα ηχειο μου(αυτοενισχυόμενο) και το αντίστοιχο στο άλλο;
Συγνώμη αν σας κούρασα.

Αυτο που εχεις,επισης το Pioneer PL12,το Kenwood KD-1033 ειναι πικαπ που αγαπω πολυ.Ειναι απλες και αποτελεσματικες σχεδιασεις,με απλη αλλα αποτελεσματικη αναρτηση,καλους βραχιωνες κλπ.

Λιγο λαδι,ενας καινουργιος ιμαντας,ισως ενα καινουργιο ματ και μια καλη κεφαλη ειναι αρκετα για πολυ καλο ηχο,ωστε το επομενο σου πικαπ να ειναι της κατηγοριας των 1000 + ευρω για να εισαι και σιγουρος οτι θα ειναι καθ'ολα καλυτερο απ'αυτο.:smile:

Η ενδοτικοτητα της ortofon 2Μ ειναι σχετικα ψηλη για τον τυπο του βραχιωνα του πικαπ σου που συνηθως την εποχη εκεινη ηταν ψηλης μαζας.Υπολογιζω οτι θα εχεις μια συχνοτητα συντονισμου κατω απο 7Hz κατι που δεν ειναι επιθυμητο.Μια audio technica AT95E,AT120E(οριακα αλλα πολλα υποσχομενη)η κατι αναλογο θα ταιριαζε καλυτερα.
Ψαξε επισης την Nagaoka mp555 για την οποια ειπαμε πολλα σε αλλο θρεντ,μακραν η καλυτερη επιλογη για το πικαπ σου και εξαιρετικο value με το στελεχος ανθρακα και βελονα super shibata .H sumiko pearl/black pearl επισης αξιες προσοχης.

Last edited:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Συγνώμη για την καθυστερηση αλλά δεν είχα υπολογιστή.Audiolytic έψαξα για τις nagaoka και δεν βρηκα από που μπορώ να τις αγωράσω και γενικά πολύ λίγες πληροφοριες κυκλοφωρούν στο ίντερνετ.Για τις οντιο τέκνικα δεν βρηκα κάποιον να τις φέρνει στην Ελλάδα.Υπάρχει κανείς;Μπορείς να μου εξηγήσεις λιγο τι εννοείς ενδοτικότητα μιας κεφαλής, για να ξέρω τι να ψάξω.Σόρρυ αλλα ειμαι αδαής περί του θέματος.Επίσης υπάρχει κάποιος τεχνικός στην θεσσαλονίκη που να κατέχει το θέμα;Που μπορώ να το πάω;Θα μπορέσει να μου κάνει τις σωστές ρυθμίσεις για την κεφαλή και το υπολιπο στήσιμο του πικάπ.

Η ενδοτικοτητα ειναι η ελαστικοτητα που εχει το στελεχος με την βελονα στην κινηση που κανουν απο το σημειο στηριξης τους στο πισω μερος τους.Αυτη η ενδοτικοτητα εξαρταται απο την ελαστικοτητα και ικανοτητα αποσβεσης του μικρου λαστικου και ενος πολυ λεπτου συρματος που βρισκονται στο πισω μερος του στελεχους.

Η ενεργη μαζα του βραχιωνα/κεφαλης/βιδων ειναι σε σχεση με την ενδοτικοτητα,υπευθυνα για την συχνοτητα στην οποια παλλεται το στελεχος/βελονα,και αυτο υπολογιζεται με ενα μαθηματικο τυπο.

Η συχνοτητα αυτη πρεπει θεωρητικα να κειμενεται μεταξυ 8-12 Hz.

Υπαρχουν πινακες που βοηθουν στον γρηγορο υπολογισμο της συχνοτητας συντονισμου.Ενας τετοιος πινακας ειναι αυτος που βλεπεις στο λινκ(ποστ 77),υπαρχουν αρκετοι παρομοιοι.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=65369&page=8

Last edited:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Συγνώμη για την καθυστερηση αλλά δεν είχα υπολογιστή.Audiolytic έψαξα για τις nagaoka και δεν βρηκα από που μπορώ να τις αγωράσω και γενικά πολύ λίγες πληροφοριες κυκλοφωρούν στο ίντερνετ.Για τις οντιο τέκνικα δεν βρηκα κάποιον να τις φέρνει στην Ελλάδα.Υπάρχει κανείς;Μπορείς να μου εξηγήσεις λιγο τι εννοείς ενδοτικότητα μιας κεφαλής, για να ξέρω τι να ψάξω.Σόρρυ αλλα ειμαι αδαής περί του θέματος.Επίσης υπάρχει κάποιος τεχνικός στην θεσσαλονίκη που να κατέχει το θέμα;Που μπορώ να το πάω;Θα μπορέσει να μου κάνει τις σωστές ρυθμίσεις για την κεφαλή και το υπολιπο στήσιμο του πικάπ.

Καλησπέρα φίλε και καλώς όρισες, σχετικά με την audio technica υπάρχει αντιπρόσωπος στην Αθήνα εδώ,
http://www.spacelights.gr/ και για τις nagaoka θα τις βρεις στο www.lpgear.com
Εγώ παρήγγηλα πρόσφατα απο το www.lptunes.com κεφαλή audio technica και headshell και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Παρήγγηλε απο έξω μην το φοβάσαι θα σου έρθει και φθηνότερα.