Προτάσεις για ενισχυτή σε σύστημα 2.1

Leopilot

Established Member
13 June 2007
129
Thessaloniki
Είναι το πρώτο σύστημα που θα στήσω, γιαυτό συγχωρέστε με εκ των προτέρων για το μακρόσυρτο μήνυμα.
Με δεδομένο πως για πηγή υπάρχει ένα PS3 και πολλά αρχεία MP3 (τα περισσότερα σε καλή ανάλυση) ποιά από τις παρακάτω επιλογές θα συστήνατε στην ενίσχυση, αν σας έλεγα πως είναι περισσότερο για μουσική και λιγότερο για ταινίες, δεν θα υπάρχουν δορυφορικά ηχεία ούτε στο μέλλον, θα υπάρχει όμως ένα sub (2.1):
1)AV receiver των 600-900€, όπως ο νέοι ONKYO TX-SR605 ή PIONEER VSX-1017AV (αλήθεια τα νέα φορμά ήχου του HDMI 1.3 αφορούν μόνο τα πολυκάναλα συστήματα ή μήπως θα υπάρχουν προσθήκες και στα δικάναλα;)
2)Ολοκληρωμένος τσιπάτος στερεοφωνικός όπως ο Advance Acoustic MAP305DA II (2 X 100W/8Ω και ψηφιακές εισόδους), ή hi-end like υβριδικός στερεοφωνικός όπως ο CAV A-10 (2 x 160W/8Ω), γύρω στα 1300€;
Ο χώρος είναι γύρω στα 30 τετραγωνικά και δεν καίγομαι για πολύ υψηλές στάθμες. Για ηχεία προσανατολίζομαι στα KEF iQ7 ή στα Triangle Altea αμφότερα τρίδρομα δαπέδου 1000-1200€. Μήπως τα περίπου 600€ παραπάνω ξοδευτούν άδικα καθώς με τέτοια πηγή και φορμά μουσικών αρχείων δεν θα καταλάβω διαφορά στη μουσική μεταξύ AV και stereo;
Στους στερεοφωνικούς ενισχυτές πως θα μπορέσω να έχω ήχο 2.1 στις ταινίες; Να χρησιμοποιήσω το ζεύγος RCA του PS3 ή την οπτική έξοδο; Στην δεύτερη περίπτωση πως θα ρυθμίσω το PS3; 2.0 ή 5.1 (υπ' όψιν οι περισσότεροι τίτλοι DVD δεν έχουν επιλογή Audio 2.0. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα BD...)

Φίλε kanekati, kalosorises!
Γνωρίζω αρκετούς που έστω και στην αρχή της δημιουργίας συστήματος, επέλεξαν το PS3 ως κύριο player (εννοείται με το ανάλογο τηλεχειριστήριο) και ήταν πολύ ικανοποιημένοι. Ανάμεσά τους και ο γράφων (me) όπου το είχα συνδέσει σε ένα μίνι (micro) JVC cd/player μέσω optical που διέθετε (!), με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα στην πορεία είχα συνδέσει στις μπόρνες ηχείων ένα 8" sub-άκι και από αυτό οδηγούσα τα ηχεία του JVC, με αρκετά ανεκτό άκουσμα.
Σε βλέπω λίγο ... confused.
Kαταρχάς, όλοι οι AV receivers, έχουν επιλογή 2κάναλης λειτουργίας (το γνωστό audio ή pure audio κουμπί) και επιπλέον, περίσσεια επιλογής εισόδων και έτοιμων φορμά ακροάσεων για να σε καλύψουν. Οι στέρεο-ολοκληρωμένοι στον τομέα αυτό πάσχουν.
Πρώτη απάντηση που θα πρέπει να δώσεις επομένως, είναι τι από τα δύο θές. Δεύτερον, αν δεν σου περισσεύουν τα χρήματα, δεν πρέπει να ξεφύγεις από το πρώτο ποσό που ανέφερες, εκτός και αν πρόκειται να δώσεις μεγαλύτερο για ηχεία. Τότε, θα πρέπει να αναβαθμιστείς και σε πηγή και ασφαλώς, σε υλικό ακροάσεων...
Υπάρχουν και έτοιμες λύσεις 2.1, αλλά και ολοκληρωμένα πολυμηχανήματα όλα σε ένα (με ή χωρίς ηχεία) όπως της ARCAM, BOSE, DENON, YAMAHA, ONKYO etc. Μήπως θα έπρεπε να ερευνήσεις σχετικά?
Σχετικά με την τελευταία σου ερώτηση, η λύση που εφάρμοσα παραπάνω με το sub, νομίζω ότι θα σε καλύψει για 2.1.

Προς αποφυγή παρεξήγησης στο προηγούμενο post, η αναφορά στο σύστημά μου έγινε για συνδυασμό με PS2 (όχι PS3 που ενδεχομένως ερμηνεύεται).
Τα υπόλοιπα ελπίζω να βοηθούν έστω και λίγο.
Sorry προκαταβολικά.

Θέλεις δικάναλο σύστημα και δεν σκοπεύεις να προχωρήσεις σε πολυκάναλο; Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο να μείνεις σε στερεοφωνικό ενισχυτή. Για τις ταινίες θα ακούς από τη στερεοφωνική μπάντα των DVD. Αν τα ηχεία είναι δαπέδου μπορεί και να μην σου λείψει το sub για χαμηλές εντάσεις. Αν θες ακόμα subwoofer βάλτο στο pre-out του ολοκληρωμένου (φρόντισε να έχει).

Σαφώς η λύση η λύση του CAV ή του Advance θα δώσει ανώτερα ηχητικά αποτελέσματα από οποιονδήποτε AV ενισχυτή ΑΚΟΜΑ και στην περίπτωσή σου που πηγή θα είναι το PS2 και θα παίζει mp3.
Eφόσον δεν σε ενδιαφέρει το surround μην το σκέφτεσαι, 2κάναλο ενισχυτή και τίποτα άλλο. Marketing ήταν και πάει πέρασε... Τώρα ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι είναι αδύνατον να ακούσει μουσική από τα AV συστήματα και ξαναγυρνάει στα 2κάναλα στερεοφωνικά.

Ευχαριστώ τους 3 φίλους για τις γνώμες τους. Έχουμε λοιπόν STEREO-AV 2-1. Μάλλον θα πάω τελικά σε Advance Acoustic MAP305DA II με ενσωμ. DAC στα 192KHz. Το βρήκα κάτω από 1000 στη Γερμανία κι έχω άνθρωπο να μου το φέρει. Έτσι η διαφορά με τους AV γίνεται ακόμα μικρότερη.
Για τη μουσική είμαι πεπεισμένος πως σε συνδυασμό με τα Triangle Altea είναι στα χρήματά τους μια καλή επιλογή. Στις ταινίες όμως θαθελα να σας ρωτήσω με ποιά επιλογή στο Sound Settings της οπτικής εξόδου του PS3 θα έχω downstream και τα υπόλοιπα κανάλια μέσα από τα δύο, ώστε να μην χάνεται ηχητική πληροφορία; Εσείς τι θα επιλέγατε; 2.0 στα 44.1, 2.0 στα 48, Dolby 5.1 ή DTS 5.1;
Ευχαριστώ και πάλι

Downmix σε 2 κανάλια στα 48 KHz. Και στην περίπτωση που πάρεις τον Advance με το ενσωματωμένο DAC δίνεις ψηφιακή έξοδο από το PS2 και στην ουσία ακούς το πολύ καλό DAC που έχει μέσα αυτός ο ενισχυτής. Η ιδανική θα έλεγα λύση...

Δηλαδή δίνει η κονσόλα ένα δικάναλο κωδικοποιημένο σήμα με sampling 48KHz το σύνολο της ηχητικής πληροφορίας της ταινίας στον ενισχυτή, ο οποίος αφού έχει DAC στα 192KHz, δηλαδή μεγαλύτερο, το αποκωδικοποιεί κανονικά σε δύο αναλογικά κανάλια και το στέλνει στα ηχεία. Κάνω κάποιο λάθος; Αν όχι, δεν κρατιέμαι. Πότε θα ρθει ο Αύγουστος γ... Πότε θα τελειώσουν οι διακοπές;