Προτάσεις για home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
Εδώ χρειάζομαι τη βοήθεια των έμπειρων σε θέματα home cinema και ηχοσυστημάτων. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται.

Συμφωνήσαμε με τους κουμπάρους μας για δώρο γάμου να μας πάρουν ένα home cinema. Το λέω αυτό γιατί σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακριβές budget. Ξέρω ότι οι κουμπάροι θέλουν να μας πάρουν κάτι αρκετά καλό, αλλά εγώ δεν θέλω να ξοδευτούνε πολύ. Ας πούμε ενδεικτικά ότι το budget ξεκινάει από τα 500 ευρώ και φτάνει τα 800, χωρίς να μπορώ να είμαι απόλυτος στα όρια αυτά. Και επειδή μιλάμε για δώρο γάμου, υποθέτω ότι η επιλογή μεταχειρισμένου δεν παίζει στην περίπτωσή μας.

Ο χώρος επισυνάπτεται στο σχέδιο. Είναι κανονική κάτοψη από αρχιτέκτονα, συνεπώς οι αποστάσεις είναι ακριβείς, και εγώ απλά ζωγράφισα στο περίπου τα βασικά έπιπλα, το τζάκι και την τηλεόραση.

Η θέση της TV δυστυχώς δεν αλλάζει. Το προσπάθησα, αλλά επειδή δεν ήθελα να τραβάω καλώδια, κανάλια κλπ, αποφάσισα να την αφήσω στη γωνία που είναι και τα καλώδια της κεραίας και της δορυφορικής. Απλά την τοποθέτησα σε ελαφρύ τροχήλατο έπιπλο ώστε να μπορούμε εύκολα να την τραβάμε πιο κοντά στον καναπέ όταν θέλουμε να απολαύσουμε κάτι καλύτερα, ή και στην μπαλκονόπορτα όταν θέλουμε να έχουμε θέαση ενώ καθόμαστε στο μπαλκόνι το καλοκαίρι.

Για τον ίδιο λόγο, για να μην έχω καλώδια, κανάλια κλπ (πέφτει και παντόφλα) σκέφτηκα ότι τα πίσω ηχεία, που φαντάζομαι ότι θα είναι εκατέρωθεν του καναπέ, πρέπει να συνδέονται ασύρματα με τον ενισχυτή. Κατά προτίμηση τα μπροστινά ηχεία (συμπεριλαμβανομένου τυχόν sub) θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στην TV, στη γωνία, για να μην περνάει καλώδιο γύρω γύρω από την μπαλκονόπορτα. Εκεί επειδή υπάρχει κουρτίνα θα μπορούσα να κάνω μια παραχώρηση και να περνάει κανάλι για να στέλνει σε ηχείο ή sub κοντά στο καλοριφέρ, αν και δεν θα το προτιμούσα. Έτσι κι αλλιώς από την άλλη πλευρά δεν γίνεται τίποτα γιατί υπάρχει πάσο.

Το σύστημα δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ εξειδικευμένο για το συγκεκριμένο χώρο, αλλά να προσαρμόζεται μελλοντικά και σε μεγαλύτερο σαλόνι, γιατί είναι πολύ πιθανό λόγω του μπέμπη που περιμένουμε να χρειαστεί να μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο σπίτι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Δεν είναι απαραίτητη η αγορά πλήρους home cinema, γιατί διαθέτω ήδη PS3, συνεπώς μπορούμε να βλέπουμε Blu Ray, DVD κλπ. χωρίς την αγορά νέου player.

Εξυπακούεται ότι όπως σχεδόν σε όλα τα σαλόνια, το design και η εμφάνιση δεν μου είναι αδιάφορα (να γλυτώσω και την παντόφλα).

Η τηλεόραση όπως φαίνεται και στο σχέδιο είναι η Samsung LE46C650.

Τέλος, είμαι συνδρομητής Nova (+HD+Forthnet) με τον αποκωδικοποιητή HD 831.

Οι κύριες ανάγκες που θα καλύπτει το home cinema θα είναι κατά σειρά προτεραιότητας 1) Ταινίες Blu Ray και NovaCinemaHD, 2) Sports (κατά προτίμηση HD), 3) Ραδιόφωνο, 4) Αναπαραγωγή MP3. Σχετικά με το τελευταίο, 1-2 φορές το χρόνο σε γιορτές και γενέθλια θα χρειάζεται και λίγη παραπάνω ένταση για καλέσματα. Όχι σε επίπεδο μεγάλου εφηβικού party, αλλά να μπορεί να υποστηρίξει και λίγο χορό αν μερακλώσει κάποιος από τους 40άρηδες συνομήλικούς μου.

Επειδή εκτιμώ πάντοτε τη γνώμη των εμπειρότερων, ειδικά αν πρόκειται για χρήστες, αλλά ακόμα και αν πρόκειται για επαγγελματίες με πραγματικό μεράκι για τη δουλειά τους, οι προτάσεις σας θα αποτελέσουν για εμένα και τους κουμπάρους μου μονόδρομο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Attachments

• Saloni.jpg
    Saloni.jpg
    92.6 KB · Views: 237

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
Σας έβαλα δύσκολα, λείπετε διακοπές ή κούρασα με τη φλυαρία μου; :p

Ψάχνοντας για έτοιμες λύσεις έπεσα σε αυτά τα 3:

http://www.5050.gr/productdetails.aspx?product=f2574c84-0daf-4c3d-b99e-878bab974c40

http://www.electrostudio.gr/product.asp?catid=997&pcatid=3090

http://www.tsampas.gr/product.asp?catid=6015

Έχει κανείς κάποια εμπειρία από κάποιο από αυτά;
Αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση πολύ ευχαρίστως να την εξετάσω.

ΥΓ. Στο πρώτο post ξέχασα να αναφέρω ότι εκατέρωθεν του καναπέ υπάρχουν 2 πρίζες ρεύματος, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα για τοποθέτηση ασύρματων ηχείων.

Ευχαριστώ πολύ.

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
Θα κοιτουσα και τη σειρά της lg που βραβεύτηκε με το φετινό eisa award

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
Λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο, και την πρόταση του φίλου παραπάνω, κατέληξα στα εξής τρία έτοιμα συστήματα:

1. Samsung HTD6750. Έχει το θετικό ότι θα συνεργάζεται καλύτερα με την TV μου που είναι Samsung (ένα remote control, σύστημα Anynet+). Επίσης είναι 7:1. Δεν το έχω βρει ακόμα live σε κάποιο κατάστημα, ευτυχώς όμως υπάρχουν αρκετά reviews γι αυτό στο internet.
  2. Sony BDV E980W. Έχει free software για smartphones που τα μετατρέπει σε έξυπνα χειριστήρια. Το είδα live και έμεινα ικανοποιημένος, τουλάχιστον από θέμα εμφάνισης (ο ήχος και το στήσιμο μέσα στο κατάστημα δεν προσφερόταν για ασφαλή συμπεράσματα). Επίσης είχα στο παρελθόν σε άλλο σπίτι ασύρματο home cinema Sony και ήμουν πολύ ευχαριστημένος, αν βέβαια λέει κάτι αυτό.
  3. LG HX976TZW. Έχει το θετικό της βράβευσης που ειπώθηκε από τον tio4711 παραπάνω. Δυστυχώς ούτε αυτό κατάφερα να το δω κάπου και είναι το πιο δύσκολο από όλα για να βρω reviews στα διάφορα fora.
Και τα 3 είναι μοντέλα 2011, έχουν iphone/ipod dock και τα βρίσκω στο skroutz σε παραπλήσιες τιμές, από 710 ως 760 ευρώ, που νομίζω ότι είναι εντός του budget των κουμπάρων. Επίσης και τα 3 έχουν το αρνητικό ότι έρχονται μαζί με player, το οποίο δεν πολυχρειάζομαι λόγω του PS3 (χρειάζομαι όμως ραδιοενισχυτή).

Εσείς ποιο από τα 3 θα μου προτείνατε με βάση τα δεδομένα των πρώτων 2 posts;

Και μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει ένα κατάστημα εντός Αττικής και κατά προτίμηση στα βόρεια προάστια, όπου συγκεντρώνω μεγάλες πιθανότητες να τα δω και να τα ακούσω και τα τρία live;

capsol

Senior Member
3 August 2006
350
Χωρίς να είμαι έμπειρος στο χώρο, ωστόσο βλέπω θεμελιώδες εγγενές πρόβλημα στο χώρο σου:

Δεν υπάρχει παραλληλόγραμμο home cinema, στον άξονα συμμετρίας του οποίου (ή έστω συμμετρικά του άξονα, αν είναι πάνω από ένας οι θεατές) να κάθονται οι θεατές, και στις γωνίες του οποίου (του παραλληλογράμμου) να βρίσκονται τα 4 γωνιακά ηχεία.

Πώς θα δεις/ακούσεις σωστό home cinema έτσι;

andre74

Banned
13 September 2008
5,733
Η πρόταση μου είναι πολύ διαφορετική από αυτό που υποθέτεις...
Νομίζω πως είναι κρίμα να ξοδέψετε τα χρήματα σε "ολοκληρωμένο σύστημα". Θα απογοητευτείς από τον ήχο τους σε σύγκριση με ένα οικονομικό σετ 5.1 ηχείων π.χ. Crystal Audio και ένα αντίστοιχο AV receiver (ενισχυτή) όπως οι ONKYO που έχουμε αγοράσει πολλά μέλη του φόρουμ, με τα ίδια χρήματα.
Και αν οπωσδήποτε χρειάζεται, παίρνεις μια ανεξάρτητη συσκευή για την ασύρματη μετάδοση σήματος στα ηχεία, αν και συνήθως είναι προβληματική η ασύρματη λειτουργία στην πράξη, διαφορετικά θα είχε ιυοθετηθεί περισσότερο και από τους κατασκευαστές. (Για μένα δεν υπάρχουν ασύρματα ηχεία, απλά αντικαθιστάς το καλώδιο ήχου με καλώδια ρέυματος)
Ακόμη και το πλαστικό κανάλι είναι υπερβολή. Μπορείς να αγοράσεις διάφανο καλής ποιότητας καλώδιο, που θα τρέξει χαμηλά γύρω στο σοβατεπί, θα το στηρίξεις με σιλικόνη και θα είναι πρακτικά αόρατο. Τα όσα σου γράφω έχουν ήδη γίνει σε σπίτι της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άψογο, τόσο στον ήχο όσο και αισθητικά.

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
Καταρχήν σας ευχαριστώ και τους δύο για τα σχόλια.

Φίλε capsol γνωρίζω το πρόβλημα του χώρου και έχεις εν πολλοίς δίκιο. Δεν θα είναι παραλληλόγραμμο αλλά ένα τραπέζιο, όχι πολύ ισοσκελές είναι η αλήθεια. Πάντως έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο σε άλλο περίεργο χώρο και με λίγο πειραματισμό στο balance και στο delay των δορυφορικών ηχείων γίνεται η δουλειά, τουλάχιστον ως προς τη βασική θέση θέασης 1-2 ατόμων.

Φίλε andre74, τα έχω σκεφτεί αυτά που προτείνεις και σε ευχαριστώ. Δυστυχώς στην περίπτωσή μου το καλώδιο δεν μπορεί να πάει γύρω γύρω γιατί πρέπει να περάσει από μπαλκονόπορτα, από τζάκι και από ανοιχτό πάσο κουζίνας, όπως θα είδες και στο σχέδιο. Τα πάντα μπορεί να γίνουν αλλά όχι χωρίς να φαίνονται καλώδια. Συνεπώς για εμένα η ασύρματη μετάδοση στα πίσω ηχεία είναι μονόδρομος. Είμαι διατεθειμένος να εξετάσω τη λύση που προτείνεις με χωριστό ενισχυτή, ηχεία και ασύρματη μετάδοση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κάτι τέτοιο δίνει καλύτερο αποτέλεσμα συνολικής λειτουργίας, εμφάνισης και πρακτικότητας (και όχι μόνο ακουστικό) σε σχέση με ένα σύστημα all in one, και αναφέρομαι περισσότερο στο θέμα της ασύρματης μετάδοσης και όχι βέβαια στη χιλιοδοκιμασμένη συνεργασία ενισχυτή και ηχείων. Νομίζω ότι είναι μεγάλο θέμα το συγκεκριμένο. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στην περίπτωσή μου, που όπως ανέφερα πρόκειται για δώρο που θα μας κάνουν οι κουμπάροι και θα ήταν δύσκολο να το προμηθεύονται κομμάτι-κομμάτι.

Και για να επιστρέψω στο προηγούμενό μου post, περιμένω προτάσεις ως προς τις 3 εναλλακτικές των all in one, καθώς και για μαγαζιά με μεγάλη ποικιλία στημένων συστημάτων για να τα δω/ακούσω live.

Ευχαριστώ.

Last edited:

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
Update.

Τελικά τα είδα και τα τρία υποψήφια από κοντά.

Το LG HX976TZW απορρίφθηκε γρήγορα γιατί η κύρια μονάδα του, αν και όμορφη, ήταν τεράστια, με επάνω άνοιγμα και δεν χωρούσε στο έπιπλό μου.

Προσωπικά μου άρεσαν πιο πολύ οι λειτουργίες του Samsung HT-D6750W (π.χ. ψευτο-7:1) αλλά η γυναίκα μου έβαλε βέτο ότι το design των "φανερών" ηχείων ήταν πολύ funky για το στυλ του σαλονιού μας (μου είπε χαρακτηριστικά να πάμε στο μέλλον σε μεγαλύτερο σπίτι που θα έχει play room και καθιστικό και να βάλω όσα τέτοια θέλω).

Έτσι συμβιβαστικά καταλήξαμε στο Sony BDV E980W, του οποίου τα ηχεία έχουν το κλασικό παλιομοδίτικο κάλυμμα που το έκανε αποδεκτό στη σύζυγο...

Ευχαριστώ όλους τους παραπάνω φίλους για την πολύτιμη βοήθεια και θα ενημερώσω με εντυπώσεις μου για το συγκεκριμένο σετ σε λίγο καιρό.

andre74

Banned
13 September 2008
5,733
Ναι να μας γράψεις εντυπώσεις. Πάντως εφόσον κατέληξες αναγκαστικά σε ολοκληρωμένο, νομίζω η SONY είναι καλύτερη επιλογή. Χωρίς να θυμάμαι ακριβώς μοντέλα, από όσα έχω ακούσει σε καταστήματα και ένα-δυο σπίτια, τα SONY είναι τα μόνα που δεν θα χαρακτήριζα απαράδεκτα για τα λεφτά τους... αρκεί να θυμάσαι τι επέλεξες και να έχεις τις ανάλογες απαιτήσεις.
Καλές ακροάσεις!

oromenon

New member
13 January 2011
7
Αθήνα
Re: Απάντηση: Προτάσεις για home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία

Και αν οπωσδήποτε χρειάζεται, παίρνεις μια ανεξάρτητη συσκευή για την ασύρματη μετάδοση σήματος στα ηχεία, αν και συνήθως είναι προβληματική η ασύρματη λειτουργία στην πράξη, διαφορετικά θα είχε ιυοθετηθεί περισσότερο και από τους κατασκευαστές. (Για μένα δεν υπάρχουν ασύρματα ηχεία, απλά αντικαθιστάς το καλώδιο ήχου με καλώδια ρέυματος)

Τι εννοείς αντικαθιστάς το καλώδιο ήχου με καλώδιο ρέυματος;

andre74

Banned
13 September 2008
5,733
Απάντηση: Re: Απάντηση: Προτάσεις για home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία

Τι εννοείς αντικαθιστάς το καλώδιο ήχου με καλώδιο ρέυματος;

Ότι δεν στέλνεις καλώδιο ήχου από τον ενισχυτή στα ηχεία αλλά για να λειτουργήσουν χρειάζεται ένα καλώδιο ρεύματος να καταλήγει στο καθένα ή πάλι να είναι συνδεδεμένα με καλώδιο σε κεντρικό αναμεταδότη.
Δηλαδή απλά αλλάζει ο τύπος του καλωδίου.

oromenon

New member
13 January 2011
7
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προτάσεις για home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία

Συγνώμη που σε πρήζω αλλά για να καταλάβω κάτι...
Τελικά χρησιμοποιείς αναμεταδότη άρα είναι ασύρματα.