Προτάσεις για ιστορικά μυθιστορήματα ή διηγήματα

Dimitris PS.

Established Member
16 March 2009
223
Τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μας βιβλία ειδικά γι' αυτή την κατηγορία
λογοτεχνίας.
Εμένα μου άρεσαν από ΣΤΗΒΕΝ ΠΡΕΣΣΦΙΛΝΤ “οι πύλες της φωτιάς” συγκλονιστικό όπως και τα “άνεμοι πολέμου” , “αμαζόνες”.
Εκπληκτικά επίσης και τα μυθιστορήματα της Ελένης Σαραντίτη “Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου”, “Ποθητή” όπως και το τελευταίο της “η θυσία”.

Περιμένω τις προτάσεις σας!

Ειχα γραψει ολοκληρο κειμενο αλλα με πεταξε εξω η συνδεση και δεν προλαβα να το σωσω.Εκανα refresh και το ´χασα.
Λοιπον ο Εκκλησιαστης ειναι ενα ιστορικο μυθιστορημα για την εποχη του Λουθηρου.Ο Λουθηρος που ξεκινησε μια επανασταση εναντια στο παπικο κρατος,που ομως τελικα συμμαχησε με την εξουσια και πουλησε το λαο που με αφορμη τη μεταρρυθμιση του ξεσηκωθηκε εναντια στους φεουδαρχες,για να σφαγιαστει απο τελικα αβοηθητος και αφορισμενος στην Επανασταση των Χωρικων στη Γερμανια.
Ενα εξαιρετικο πραγματικο ιστορικο μυθιστορημα για εκεινη τη φοβερη εποχη.Πολιτικη,θρησκεια,επαναστατες που ηττηθηκαν,επαναστατες που εγινα δυναστες,Καρολος ο Ε',Λουθηρος,Φραγικσκος Α' της Γαλλιας,Φιλλιπος Μελαχθων,Καρλοσταδιος,Τομας Μυνστερ,Παπας,τραπεζες της εποχης και εν τελει χρημα....
Ενα χρονικο της Ευρωπης,ενα Μεσαιωνικο road movie,ενα πραγματικο λογοτεχνικο εργο.Συμπερασμα:Ολα τριγυρω αλλαζουν κι ολα τα ιδια μενουν...
Το Luther Blisset ειναι-μαλλον-το ψευδωνυμο μιας κολλεκτιβας Ιταλων καθηγητων του πανεπιστημιου της Μπολονια και διαννουμενων,που εδρασαν τη δεκαετια του 90 σ'ολη την Ευρωπη "τρομοκρατωντας τα ΜΜΕ της εποχης.
Ο Εκκλησιαστης ηταν το μοναδικο μυθιστορημα που εγραψαν.

Re: Απάντηση: Προτάσεις για ιστορικά μυθιστορήματα ή διηγήματα

Ειχα γραψει ολοκληρο κειμενο αλλα με πεταξε εξω η συνδεση και δεν προλαβα να το σωσω.Εκανα refresh και το ´χασα.
Λοιπον ο Εκκλησιαστης ειναι ενα ιστορικο μυθιστορημα για την εποχη του Λουθηρου.Ο Λουθηρος που ξεκινησε μια επανασταση εναντια στο παπικο κρατος,που ομως τελικα συμμαχησε με την εξουσια και πουλησε το λαο που με αφορμη τη μεταρρυθμιση του ξεσηκωθηκε εναντια στους φεουδαρχες,για να σφαγιαστει απο τελικα αβοηθητος και αφορισμενος στην Επανασταση των Χωρικων στη Γερμανια.
Ενα εξαιρετικο πραγματικο ιστορικο μυθιστορημα για εκεινη τη φοβερη εποχη.Πολιτικη,θρησκεια,επαναστατες που ηττηθηκαν,επαναστατες που εγινα δυναστες,Καρολος ο Ε',Λουθηρος,Φραγικσκος Α' της Γαλλιας,Φιλλιπος Μελαχθων,Καρλοσταδιος,Τομας Μυνστερ,Παπας,τραπεζες της εποχης και εν τελει χρημα....
Ενα χρονικο της Ευρωπης,ενα Μεσαιωνικο road movie,ενα πραγματικο λογοτεχνικο εργο.Συμπερασμα:Ολα τριγυρω αλλαζουν κι ολα τα ιδια μενουν...
Το Luther Blisset ειναι-μαλλον-το ψευδωνυμο μιας κολλεκτιβας Ιταλων καθηγητων του πανεπιστημιου της Μπολονια και διαννουμενων,που εδρασαν τη δεκαετια του 90 σ'ολη την Ευρωπη "τρομοκρατωντας τα ΜΜΕ της εποχης.
Ο Εκκλησιαστης ηταν το μοναδικο μυθιστορημα που εγραψαν.

Εκτός των άλλων φαίνεται ότι οι συγγραφείς πρέπει να ήταν και οπαδοί της Watford και του ποδοσφαιριστή Luther Blissett (!!!).

Valerio Massimo Manfredi - Η ασπίδα της Σπάρτης :worshippy:

Όπως και το "Ο χαμένος στρατός" του ιδίου σαν δεύτερο...

Arturo Perez Reverte. Ο Δάσκαλος της Ξιφασκίας, καθώς και όλη η σειρά των περιπετειών του Λοχαγού Αλατρίστε (μέχρι στιγμής 4 βιβλία, το ένα καλύτερο από το άλλο, άλλα έπονται κι άλλα). Τα βιβλία του, Ο Πίνακας της Φλάνδρας και Ο Ναυτικός Χάρτης διαδραματίζονται στο παρών, αλλά η πλοκή έχει άμεση σχέση με γεγονότα του μακρινού παρελθόντος, οπότε είναι σαν ιστορικά (ουσιαστικά έχουν δύο πλοκές, μία του Σήμερα, και μία του παρελθόντος η οποία ξεδιπλώνεται ή αποκαλύπτεται σιγά-σιγά).

Valerio Massimo Manfredi - Η ασπίδα της Σπάρτης :worshippy:

Όπως και το "Ο χαμένος στρατός" του ιδίου σαν δεύτερο...

Επίσης, του ιδίου, Μέγας Αλέξανδρος, Εκδόσεις Λιβάνη, τρεις τόμοι για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει με ρεαλισμό και σεβασμό. Επίσης, πολύ παραστατικές περιγραφές των μαχών - νιώθεις ότι τις παρακολουθείς από κοντά. Όταν τελειώνει ο τρίτος τόμος, εύχεσαι να υπήρχε και τέταρτος.

Το έχω στα υπ όψιν αλλά θέλω να έχω χρόνο γιατί τα βιβλία του διαβάζονται μονορούφι...
Ειδικά στον "χαμένο στρατό" μου άρεσε πολύ το ότι έβαλε εμβόλιμο, φανταστικό άτομο στην ιστορία ώστε να μπορεί να περιγράφει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του και να χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο.

Επίσης, του ιδίου, Μέγας Αλέξανδρος, Εκδόσεις Λιβάνη, τρεις τόμοι για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει με ρεαλισμό και σεβασμό. Επίσης, πολύ παραστατικές περιγραφές των μαχών - νιώθεις ότι τις παρακολουθείς από κοντά. Όταν τελειώνει ο τρίτος τόμος, εύχεσαι να υπήρχε και τέταρτος.

Έτσι όπως το περιγράφεις θα έλεγα ότι πρέπει να κινείται σε παρόμοιο ύφος με το μυθιστόρημα που έχω προαναφέρει “οι πύλες της Φωτιάς”του Steven Pressfield.
Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάτι από Valerio Massimo Manfredi αλλά τον έχω στα υπόψιν και από παλαιότερα για το βιβλίο “Η ασπίδα της Σπάρτης”.

Last edited:
Το έχω στα υπ όψιν αλλά θέλω να έχω χρόνο γιατί τα βιβλία του διαβάζονται μονορούφι...
Ειδικά στον "χαμένο στρατό" μου άρεσε πολύ το ότι έβαλε εμβόλιμο, φανταστικό άτομο στην ιστορία ώστε να μπορεί να περιγράφει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του και να χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο.

Τον "χαμένο στρατό" δεν τον έχω διαβάσει, αλλά θα τον προμηθευτώ. Πάντως, πραγματικά τα βιβλία του διαβάζονται μονορούφι.

Έτσι όπως το περιγράφεις θα έλεγα ότι πρέπει να κινείται σε παρόμοιο ύφος με το μυθιστόρημα που έχω προαναφέρει “οι πύλες της Φωτιάς”του Steven Pressfield.
Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάτι από Valerio Massimo Manfredi αλλά τον έχω στα υπόψιν και από παλαιότερα για το βιβλίο “Η ασπίδα της Σπάρτης”.
Μπορείς να το πεις κι έτσι. Προσωπικά όμως, προτιμώ τον Μanfredi. Θεωρώ ότι ο λόγος του "ρέει" καλύτερα, αν και αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Επίσης, σπουδαίο ρόλο παίζει και η μετάφραση.

πολυ καλη προταση ελληνα συγγραφεα ειναι η συλλογη βιβλιων του νικου κυριαζη.το καλυτερο βεβαια ιστορικο μυθυστορημα που εχω διαβασει τα τελευατια χρονια ειναι το "ο τελευατιος κοκκινος θανατος" του Johnston Paul

Απιστευτα μυθιστορηματα ειναι ''Ο θεος ποταμος" και η συνεχεια του "ο εβδομος παπυρος "του Γουιλμπουρ Σμιθ για οσους ειναι λατρεις της αρχαιας Αιγυπτου(οπως εγω).Στην ιδια κατηγορια ολα του Κριστιαν Ζακ με απολυτως κορυφαιο την τριλογια "Ο δικαστης της Αιγυπτου",και ακολουθως το "υποθεση Τουταγχαμων".Απολαυστικα και διδακτικοτατα.Σε πιο βαρυ ιστορικο μυθιστορημα προτεινω με παθος το 'Ηρακλης ο συνταξιδιωτης μου" του Robert Graves,ομως ειναι βιβλιο που απαιτει καθαρο μυαλο και ενιοτε..σημειωσεις(κατι σαν το Σιλμαριλειον).Θα σας εντυπωσιασει ομως με τον πλουτο της πληροφοριας για τη μυθολογια μας..
Επαυξανω για ολα τα προηγουμενα βιβλια που προταθηκαν!
Μα δεν ειναι υπεροχο να διαβαζει κανεις.....:worshippy:

Απιστευτα μυθιστορηματα ειναι ''Ο θεος ποταμος" και η συνεχεια του "ο εβδομος παπυρος "του Γουιλμπουρ Σμιθ για οσους ειναι λατρεις της αρχαιας Αιγυπτου(οπως εγω).

Και μετά από αυτό η συνέχειά του "Οι γιοί του Νείλου" που για εμένα είναι το κορυφαίο της τετραλογίας...
Από τα βιβλία που δεν θέλεις να τελειώσουν ποτέ!

Α ναι... Και το τέταρτο, "Η κατάρα του Νείλου" που όμως βαδίζει σε άλλα μονοπάτια...

Και μετά από αυτό η συνέχειά του "Οι γιοί του Νείλου" που για εμένα είναι το κορυφαίο της τετραλογίας...
Από τα βιβλία που δεν θέλεις να τελειώσουν ποτέ!

Α ναι... Και το τέταρτο, "Η κατάρα του Νείλου" που όμως βαδίζει σε άλλα μονοπάτια...
Αγαπητε τα εχω,απλα δε θεωρησα σκοπιμο να τα προτεινω επειδη κατα την ταπεινη μου αποψη δεν εχουν το μεγαλειο των δυο πρωτων!Θεικα βιβλια πραγματι...

Και όμως, μπορεί να μην είναι τόσο "ιστορικά" αλλά αντικατοπτρίζει πολύ καλά τη φιλοσοφία της εποχής. :)

Προσωπικά θά έβαζα στίς προτάσεις καί τον εξαίρετο Robert Graves(1895-1985)καί ειδικά τά :
1)Eγώ ο Κλαύδιος
2)Κόμης Βελισσάριος
3)Βασιλιάς Ιησούς
4)Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου.(τό πρότεινε ήδη ο φίλος angler,επίσης).

Απο Ελληνες συγγραφείς:
1)Γεννήθηκα στό 1402:Παναγιώτης Κανελλόπουλος
2)Οι Γραικύλοι:Ροδης Ρούφος
3)Σκηνές απ´τον βίο τού Μάξιμου τού Γραικού:Μήτσος Αλεξανδρόπουλος
4)Πυραμίδα 67:Ρένος Αποστολίδης.

Eπίσης τό εξαίρετο βιβλίο τού Thomas Mann:Joseph and his Brothers

Killer Angels τού Michael Sara γιά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Ορεξη νάχουμε..

Re: Απάντηση: Προτάσεις για ιστορικά μυθιστορήματα ή διηγήματα

Προσωπικά θά έβαζα στίς προτάσεις καί τον εξαίρετο Robert Graves(1895-1985)καί ειδικά τά :
1)Eγώ ο Κλαύδιος
2)Κόμης Βελισσάριος
3)Βασιλιάς Ιησούς
4)Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου.(τό πρότεινε ήδη ο φίλος angler,επίσης).

Απο Ελληνες συγγραφείς:
1)Γεννήθηκα στό 1402:Παναγιώτης Κανελλόπουλος
2)Οι Γραικύλοι:Ροδης Ρούφος
3)Σκηνές απ´τον βίο τού Μάξιμου τού Γραικού:Μήτσος Αλεξανδρόπουλος
4)Πυραμίδα 67:Ρένος Αποστολίδης.

Eπίσης τό εξαίρετο βιβλίο τού Thomas Mann:Joseph and his Brothers

Killer Angels τού Michael Sara γιά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Ορεξη νάχουμε..

Ευχαριστούμε. Τόσα πολλά ωραία βιβλία και τόσο λίγος χρόνος!
Από ποιο να αρχίσω;