Προτάσεις για κινητό Gibertini 120

nikosGX

Supreme Member
9 November 2007
7,539
Σκέφτομαι να αγοράσω Gibertini 120x135 αλουμινίου και έχω μερικές ερωτήσεις γιατί είμαι αρχάριος.

1. Ποια είναι λογική τιμή;

2. Περιλαμβάνει βάση; Αν όχι, ποια είναι λογική τιμή για μια βάση;

3. Τι άλλο θα χρειαστώ για να το κάνω κινητό; Χρειάζεται οπωσδήποτε actuator και positioner ή μου αρκεί ένα μοτέρ;

4. Αν χρειάζεται μόνο μοτέρ, ποιο προτείνετε, πόσο περίπου κοστίζει;

5. Αν χρειάζεται μόνο actuator και positioner, ποια προτείνετε, πόσο περίπου κοστίζουν;

6. Υπάρχει καμιά καλή ιστοσελίδα που να εξηγεί πως να το στήσω μόνος μου;

Last edited:
Δυσκολα τα ερωτήματα σου Νικο και σε αρκετά δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση
Σχετικά με το 1 και 2 ...δεν έχω ιδέα, προφανώς αν τα βρεις σε αρκετούς εμπορους και διευκρινήσεις αν περιλαμβανουν ή όχι βαση, θα μπορείς να συγκρίνεις. Οταν όμως λέμε βαση, τότε συνήθως μιλάμε για πολική βάση (polar mount) οπότε και θα χρειαστείς και actuator για να κινήσεις το πιάτο (ενα 12ιντσο λογικά αρκεί) αλλά και τουλάχιστον V-box να συνεργαστεί με το diseqc1.2 του δέκτη σου (αν όχι χωριστό ποζίσιονερ). Αυτή θα ήταν και η καλύτερη λύση για πιάτο αυτής της διαμέτρου...αμφιβαλω όμως αν θα το πουλάνε μαζί με πολική βαση, το πιθανότερο θα ειναι να το δινουν με απλή βάση, οπου βαζεις ενα μοτερ diseqc1.2 που όμως ειναι οριακό για την κίνηση πιάτου αυτής της διάστασης....
Για κόστη όπως ειπα δεν γνωρίζω....έχω να αλλάξω μοτερ (actuator) ...απο το 1990, ιστοσελίδες στα ελληνικά έχω υπόψιν μου, αν πας όμως σε λύση πολικής βάσης-actuator δεν ειναι τόσο απλή δουλειά για αρχάριο και καλύτερα να φερεις τεχνικό που να έχει αποδεδειγμένα στήσει με επιτυχία τέτοια πιάτα. Κατα καιρούς πάντως υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες στα περιοδικά του χώρου ενω και εδω ή σε αλλα φόρουμ μπορείς να βρεις κάποιους μπούσουλες...

To συγκεκριμένο πιάτο το έχω βρει στην Πάτρα να πωλείται 120 ευρώ αλλά έχω ακούσει και τιμές γύρω στα 140, οπότε κάπου εκεί μέσα να υπολογίζεις.

Η βάση συνήθως πωλείται ξεχωριστά, μία απλή βάση κάνει συνήθως 20-25 ευρώ, αλλά αν θές να το κάνεις κινητό μάλλον θα χρειαστείς άλλη βάση η οποία δε ξέρω πόσο κοστίζει.

Στα ερωτήματα 3-5 δε γνωρίζω να απαντήσω αφού δεν έχω κινητό πιάτο.

Τώρα για οδηγούς με μία αναζήτηση στο google σίγουρα θα βρεις αρκετά αποτέλεσματα τα οποία θα σε βοηθήσουν στην εγκατάσταση. Κι εγώ το καλοκαίρι μέσα από οδηγούς έστησα το δικό μου Gibertini και μέχρι σήμερα ούτε από την ταράτσα έχει φύγει απο δυνατό αέρα, ούτε το σήμα έχει μειωθεί από τους δορυφόρους. -bye-

Με το παραπάνω εννοώ κινητό πιάτο, ειδικά με actuator-positioner. Απλό ξέρω να στήνω.

Για Βαση εγω που ειχα παρει και την ειχα βιδωσει

Εκανε καπου στα 25

1) Καλό είναι να κάνεις μία έρευνα αγοράς. Επίσης, τί εννοείς λογική;
2) Όχι. Η τιμή της εξαρτάται από το μέγεθός της και την ποιότητά της.
3) Καλύτερα στην "βαριά" λύση παρά να τρέχεις μετά για αντικαταστάσεις.
4) -
5) Και πάλι έρευνα αγοράς. Εγώ έχω το motek positioner και είναι πολύ καλό.
6) Αν όπως λες είσαι αρχάριος, δεν υπάρχει περίπτωση να στήσεις κινητό πιάτο μόνος σου και σωστά, όσες ιστοσελίδες και να διαβάσεις.

Last edited:
Σκέφτομαι να αγοράσω Gibertini 120x135 αλουμινίου και έχω μερικές ερωτήσεις γιατί είμαι αρχάριος.

1. Ποια είναι λογική τιμή;
2. Περιλαμβάνει βάση; Αν όχι, ποια είναι λογική τιμή για μια βάση;
3. Τι άλλο θα χρειαστώ για να το κάνω κινητό; Χρειάζεται οπωσδήποτε actuator και positioner ή μου αρκεί ένα μοτέρ;
4. Αν χρειάζεται μόνο μοτέρ, ποιο προτείνετε, πόσο περίπου κοστίζει;
5. Αν χρειάζεται μόνο actuator και positioner, ποια προτείνετε, πόσο περίπου κοστίζουν;

1. 140 ευρώ χωρίς το polar mount είναι καλή τιμή. Χρειάζεσαι και το polar mount P125 που κάνει άλλα 50 ευρώ. Σύνολο 190.
2. Τι εννοείς βάση; Αν εννοείς βάση δαπέδου, όχι δεν έχει. Θα την πάρεις χωριστά. Μία καλή Φ76 δαπέδου με αντιρήδες έχει κανένα 40ρι ευρώ.
3. actuator + positioner χρειάζεσαι. Αν βάλεις απλό μοτέρ τότε δε χρειάζεσαι και το polar mount. Αλλά νομίζω είναι πολύ μεγάλο το πιάτο για απλό μοτέρ.
4. -
5. Για actuator ένα heavy duty 24" (πχ superjack) και για positioner ένα v-box ii.
6. Έχω ακριβώς αυτό τον εξοπλισμό και πιάνω όλο το τόξο από 57Ε ως 30W. Τον έστησα μόνος μου. Με βοήθησε πάρα πολύ το παρακάτω: http://www.sdtv.gr/articoli-9.html Θα χρειαστεί όμως αρκετό χρόνο, αν δεν τον διαθέτεις φώναξε ένα τεχνικό. Εγώ ήθελα να το κάνω μόνος μου για να μάθω.

Οπότε, το σύνολο, θες: πιάτο, polar mount, actuator, positioner, βάση δαπέδου, lnb, καλώδια. Υπολόγιζε γύρω στα 400 όλα μαζί τα υλικά.

Η τιμή του παραπάνω μαγαζιού που έστειλε ο φίλος θεωρώ πως είναι πολύ έντιμη αν δε θες να παιδευτείς μόνος σου για την εγκατάσταση. Αν σου κάνει την εγκατάσταση τεχνικός, μη ξεχάσεις στο τέλος να "σημαδέψεις" τη θέση του πιάτου, ώστε αν τυχόν στο κουνήσει ο αέρας να μπορείς να το επαναφέρεις μόνος σου.

Καλές λήψεις!

Re: Απάντηση: Προτάσεις για κινητό Gibertini 120

6) Αν όπως λες είσαι αρχάριος, δεν υπάρχει περίπτωση να στήσεις κινητό πιάτο μόνος σου και σωστά, όσες ιστοσελίδες και να διαβάσεις.

Γενικά θα συμφωνήσω με το πιο πάνω σχόλιο, όμως δεν είναι πάντα ακατόρθωτο για αρχάριο.
Εγώ ξεκίνησα ως αρχάριος πριν μερικά χρόνια και μετά από 2 μήνες περίπου διάβασμα στο internet κατάφερα και έστησα το κινητό μου πιάτο με αρκετά καλό αποτέλεσμα (με diseqc μοτέρ βέβαια όχι actuator).
Έκτοτε, έχοντας μάθει αρκετά πράγματα παραπάνω, έχω βελτιώσει σημαντικά την εγκατάστασή μου, αλλά πιθανώς αν πιάνουν τα χέρια σου και μπορείς να διαθέσεις τον απαιτούμενο χρόνο για διάβασμα και "ταράτσα", μπορείς να το στήσεις το κινητό.

Last edited:
Λοιπόν, εδώ και ένα χρόνο έχω το πιάτο αυτό με μοτέρ stab hh120.

Η εγκατάσταση έγινε εύκολα, χρειάζεται προσοχή όμως για να τοποθετηθούν οι ειδικοί αποστάτες που προβλέπονται για τον συγκεκριμένο συνδυασμό πιάτου-μοτέρ, οι οποίοι είναι έξτρα.

Επίσης, καθοριστική είναι η στιβαρή βάση εδάφους που δεν επιτρέπει ταλαντώσεις του όλου συστήματος.

Η εγκατάστασή μου έχει φάει κάτι αεράκια 7-8 μποφόρ και ακόμα κρατεί καλά με μικρό τζόγο του stab που δεν επηρεάζει την λήψη π.χ. sky uk.

Φυσικά, το μέλλον θα δείξει τις αντοχές του μοτέρ, αλλά μέχρι στιγμής όλα καλά.