ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ DAC

βάλτε ρε παιδιά spidf τι κόλλημα φάγατε με το usb ?

εγώ με spidf απο media player καρφωμένο στο cambridge 740c παίζω χαλαρά 192khz 20bit ( up sample to 384 from anagram )

Εννοεις να φευγει spidf απο το pc ?
Ετσι ομως δεν χρησιμοποιουμε παλι την καρτα ηχου του που λογικα θελουμε να αποφυγουμε? ή δεν τρεχει τιποτα αν βαλουμε απλως passthrough ?

Εννοεις να φευγει spidf απο το pc ?
Ετσι ομως δεν χρησιμοποιουμε παλι την καρτα ηχου του που λογικα θελουμε να αποφυγουμε? ή δεν τρεχει τιποτα αν βαλουμε απλως passthrough ?

ναι ασφαλώς και βάζεις την κάρτα μπρος , και πρέπει να κάνεις βουντου για να παίξει σωστά ...

media player σαν τελικό κρίκο με το pc με 250 -500 ευρώ και είσαι Ο.Κ !!

Λοιπόν χθες γίνανε οι πρώτες δοκιμές του νέου DAC με τα εξής πρώτα αποτελέσματα.
(Φυσικά και) ο ήχος του laptop ανέβηκε κατακόρυφα επιβεβαιώνοντας ότι η αναλογική έξοδος δεν είναι της προκοπής. Παρόμοιο test έγινε και με το desktop το οποίο διαθέτει σαφώς καλύτερη κάρτα ήχου από το laptop αλλά και εκεί η διαφορά ήταν εμφανής ακόμα και στη γυναίκα μου που έχει τρελό αυτί (ως μουσικός) αλλά παραμένει (ευτυχώς για εμένα) φανατικός οπαδός τους σκεπτικισμού.
Ο ήχος λοιπόν καθάρισε και απέκτησε διαφάνεια, οι νότες ήταν πιο σαφείς και τα όργανα απέκτησαν πολύ πιο καθαρό άκουσμα και "ηχητική ταυτότητα". Η εικόνα απέκτησε λίγο περισσότερο βάθος χωρίς όμως να χάνεται στο υπερπέραν. Η όλη αλυσίδα έγινε πολύ πιο αποκαλυπτική, βγάζοντας στη φόρα και τα κακά mp3 και τις κακές μετατροπές, και τις κακές αρχικές ηχογραφήσεις που είτε έγιναν flac είτε το τελειότερο αρχείο, δεν έπαψαν να είναι κακές ηχογραφήσεις. Αυτά όλα βέβαια "κόστισαν" κάτι καθώς "λέπτυναν" λίγο οι ήχοι, έχασαν λίγο σε σώμα. Δεν θα έλεγα ότι με ενόχλησε αλλά αν κάποιοι δεν προτιμάνε την καθαρότητα αλλά θέλουν περισσότερο "όγκο" τότε ίσως δυσαρεστηθούν (συγκριτικά με άλλα DAC όχι σε σχέση με τον υπολογιστή).

Άφησα τελευταία τη δοκιμή με το 50άρι γιατί εξεπλάγην και πάλι. Είναι το τρίτο DAC που δοκιμάζεται με το 50άρι με το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει (ακουστή) βελτίωση σε κάνενα μα κανένα σημείο. Τίποτα που να δικαιολογεί την απαίτηση αναβάθμισης του μετατροπέα προς μεγάλη μου τέρψη. Το ίδιο ισχύει και για την "οπτική" σύνδεση η οποία δεν είναι και πρακτική.

Τελικό συμπέρασμα, το εν λόγω DAC θα παραμείνει ως κρίκος στην αλυσίδα μετά το laptop που αποτελεί τη δεύτερη, συμπληρωματική πηγή παίζοντας αποκλειστικά flac (όπως μέχρι τώρα) με ικανοποιητικό αποτέλεσμα και κόστος 130.

ΥΓ. Τα IC (DAC-Pre) που χρησιμοποιούνται είναι τα QED Qunex2 ενώ το ψηφιακό ήταν της Monster το Interlink Datalink 100.

μάλλον είμαι περίπτωση.
Έχω πάρει ήχο από το 50άρι με εξωτερικό DAC DIY (όμως με αρχαίο chipset CS8412 - CS4390 / 20 bit, άφιλτρο, με OPA627 I/V και τροφοδοσία ΤΕΡΑΣ) που είναι απείρως καλύτερο άπo το μαμίσιο player.
Αλλά έχω κάνει και μετατροπή που μάλλον επηρεάζει την απόδοσή του ως transport (ρολόι Trichord). Λέω μάλλον γιατί το player έχει τελικά δύο και όχι ένα ρολόγια (το έμαθα βέβαια εκ των υστέρων).
Anyway, το sony σαν transport σκοτώνει και σηκώνει σαφώς βελτίωση με εξωτερικό DAC.
Από laptop παίζω από USB με Trends UD-10.1 με πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, ΟΧΙ όμως καλύτερο από το συνδυασμό Sony / DAC, πράγμα που ίσως να οφείλεται και στις περιορισμένες δυνατότητες του laptop (PIII, 256 MB!).
Το πρόβλημα το έλυσα -προσωρινά- με εξωτερικό USB CD-RW (LG) και εγγραφή των αρχείων μουσικής σε CD για αναπαραγωγή τελικά από το Sony.:operator:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ DAC

Για το dac magic έγραφα πως μάλλον υποστηρίζει μέχρι 16/48.
Αυτός ο περιορισμός 24/96 έχουμε καμία ιδέα πού μπορεί να οφείλεται;
Για δύο κανάλια έχουμε 2*24*192Κ = 9.216 Μbps + φύρα (που χρησιμοποιέι η usb) που λογικά(;) θα είναι μικρότερο από τα 12Μbps που υποστηρίζει το TAS1020 που φοράει το DAC1 για παράδειγμα.

οφειλεται στο τσιπακι που κανει streaming το ψηφιακο σημα στην usb.
TAS1020B USB Streaming Controller πχ χρησιμοποιεθται ευρεως και περιοριζει σε 24/96

αντιγραφω απο αλλο σαιτ

" The problem with the TAS1020B (used in mystuff, Benchmarks and others) is that it lacks the USB buffering to pull off the 24/192. That's not too say there are not litterally 100's of controllers that can handle this and I am looking at the benefits for dacs and other projects I am thinking of.

Thanks
Gordon

"

το σύνολο μάχης για επίπεδο ψηφιακής αναπαραγωγής νέου τύπου ( perfect bit accurate ) υπολογίστε το στο 2χιλιαρο

αλλά σκοτώνει cdp μεχρι την κορυφή ..

ενα mac mini εχει 500ευρα και οπτικη εξοδο. εκτος εαν ενοεις με το dac 2χιλιαρο.

κομπλέ με τροφοδοτικά σπέσιαλ dac καλώδια μονιτορια κλπ

βασιλη για πες λεπτομερειες για το τροφοδοτικο.

ειδες διαφορα;

εγω που εχω desktop pc μηπως να φτιαξω δυο γραμικα +5V και +12V;

ωχ ξεφυγα παλη.

βασιλη για πες λεπτομερειες για το τροφοδοτικο.

ειδες διαφορα;

εγω που εχω desktop pc μηπως να φτιαξω δυο γραμικα +5V και +12V;

ωχ ξεφυγα παλη.

τα μάλα !

αλλά δεν παίζω απο pc ..

από media player παίζω
θα επανέλθω με λεπτομέρειες -bye-

Λοιπόν χθες γίνανε οι πρώτες δοκιμές του νέου DAC με τα εξής πρώτα αποτελέσματα.
(Φυσικά και) ο ήχος του laptop ανέβηκε κατακόρυφα επιβεβαιώνοντας ότι η αναλογική έξοδος δεν είναι της προκοπής. Παρόμοιο test έγινε και με το desktop το οποίο διαθέτει σαφώς καλύτερη κάρτα ήχου από το laptop αλλά και εκεί η διαφορά ήταν εμφανής ακόμα και στη γυναίκα μου που έχει τρελό αυτί (ως μουσικός) αλλά παραμένει (ευτυχώς για εμένα) φανατικός οπαδός τους σκεπτικισμού.
Ο ήχος λοιπόν καθάρισε και απέκτησε διαφάνεια, οι νότες ήταν πιο σαφείς και τα όργανα απέκτησαν πολύ πιο καθαρό άκουσμα και "ηχητική ταυτότητα". Η εικόνα απέκτησε λίγο περισσότερο βάθος χωρίς όμως να χάνεται στο υπερπέραν. Η όλη αλυσίδα έγινε πολύ πιο αποκαλυπτική, βγάζοντας στη φόρα και τα κακά mp3 και τις κακές μετατροπές, και τις κακές αρχικές ηχογραφήσεις που είτε έγιναν flac είτε το τελειότερο αρχείο, δεν έπαψαν να είναι κακές ηχογραφήσεις. Αυτά όλα βέβαια "κόστισαν" κάτι καθώς "λέπτυναν" λίγο οι ήχοι, έχασαν λίγο σε σώμα. Δεν θα έλεγα ότι με ενόχλησε αλλά αν κάποιοι δεν προτιμάνε την καθαρότητα αλλά θέλουν περισσότερο "όγκο" τότε ίσως δυσαρεστηθούν (συγκριτικά με άλλα DAC όχι σε σχέση με τον υπολογιστή).

Άφησα τελευταία τη δοκιμή με το 50άρι γιατί εξεπλάγην και πάλι. Είναι το τρίτο DAC που δοκιμάζεται με το 50άρι με το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει (ακουστή) βελτίωση σε κάνενα μα κανένα σημείο. Τίποτα που να δικαιολογεί την απαίτηση αναβάθμισης του μετατροπέα προς μεγάλη μου τέρψη. Το ίδιο ισχύει και για την "οπτική" σύνδεση η οποία δεν είναι και πρακτική.

Τελικό συμπέρασμα, το εν λόγω DAC θα παραμείνει ως κρίκος στην αλυσίδα μετά το laptop που αποτελεί τη δεύτερη, συμπληρωματική πηγή παίζοντας αποκλειστικά flac (όπως μέχρι τώρα) με ικανοποιητικό αποτέλεσμα και κόστος 130 .

ΥΓ. Τα IC (DAC-Pre) που χρησιμοποιούνται είναι τα QED Qunex2 ενώ το ψηφιακό ήταν της Monster το Interlink Datalink 100.

Εχει περάσει και το Dac707 από τα χέρια μου.Καλό και αναλυτικό είναι αλλά με το τροφοδοτικό που το δίνουν παίζει λίγο σκληρά και κουράζει μακροχρόνια.
Το έβαλα να παίξει με μπαταρία, ένα power bank από το Lidl και απογειώθηκε :a0210:

μάλλον είμαι περίπτωση.
Έχω πάρει ήχο από το 50άρι με εξωτερικό DAC DIY (όμως με αρχαίο chipset CS8412 - CS4390 / 20 bit, άφιλτρο, με OPA627 I/V και τροφοδοσία ΤΕΡΑΣ) που είναι απείρως καλύτερο άπo το μαμίσιο player.
Αλλά έχω κάνει και μετατροπή που μάλλον επηρεάζει την απόδοσή του ως transport (ρολόι Trichord). Λέω μάλλον γιατί το player έχει τελικά δύο και όχι ένα ρολόγια (το έμαθα βέβαια εκ των υστέρων).
Anyway, το sony σαν transport σκοτώνει και σηκώνει σαφώς βελτίωση με εξωτερικό DAC.
Από laptop παίζω από USB με Trends UD-10.1 με πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, ΟΧΙ όμως καλύτερο από το συνδυασμό Sony / DAC, πράγμα που ίσως να οφείλεται και στις περιορισμένες δυνατότητες του laptop (PIII, 256 MB!).
Το πρόβλημα το έλυσα -προσωρινά- με εξωτερικό USB CD-RW (LG) και εγγραφή των αρχείων μουσικής σε CD για αναπαραγωγή τελικά από το Sony.:operator:

Moλις ειπες την καλυτερη λυση που τελειωνει τη συζητηση.

Εγγραφη των αρχειων καθε μορφης, ακομα και mp3 128kbps σε απλο audio CD.

Αναπαραγωγη απο το CD player που εχει ο καθενας μας και ΤΕΛΟΣ.

Δεν εχει νοημα να ψαχνεις ποια συνδεση ειναι η καλυτερη, με το μικροτερο Jitter, ποια υποστηριζει 24/192 και ποια οχι.

Αυτο για τα 16/44.1. Για υψηλοτερα δεν ξερω.

μάλλον είμαι περίπτωση.

Ok...Δεν κατάλαβα πού διαφωνούμε και γιατί είσαι περίπτωση.
Κατ' αρχήν πράγματι αυτό που είπα κι εγώ είναι ότι το (δικό μου) player παίζει καλύτερα από τον (δικό μου) συνδυασμό laptop - DAC.
Από εκεί και πέρα τα (δικά μου) τρία DAC που δοκιμάστηκαν με το (δικό μου) 50άρι δεν έκαναν καμμία διαφορά. Το ένα μάλιστα ήταν προς πώληση από τον Γιώργο τον Πολυχρονίδη και το ακούσαμε μαζί με κοινό συμπέρασμα ότι θα πέταγα τα λεφτά μου...

Τώρα, δεν αποκλείω κάποιο άλλο 50άρι (το δικό σου πχ) με κάποιο άλλο DAC (και πάλι το δικό σου πχ) να ακούγεται καλύτερα.
Εγώ πάντως δεν προτίθεμαι να ακούσω 500 διαφορετικά DAC με κόστος 2-3 φορές το player για να καταλήξω σε τι θα επενδύσω. Προτιμώ να επενδύω σε ηχεία ή ενισχυτές αφού ούτως ή άλλως στην παρούσα φάση ο ήχος του player με ικανοποιεί.
Η πλάκα είναι ότι το 50άρι έχει και 4-5 ρυθμίσεις στο εσωτερικό του φίλτρο για τις οποίες δεν έγινε καμμιά κουβέντα ενώ η μία από την άλλη είναι η μέρα με τη νύχτα.
Δεν γίνεται λοιπόν σύγκριση με διαφορετικά δεδομένα και δεν είσαι περίπτωση...:grandpa:

ΥΓ. Α, και μη βιαστεί κανείς να μου πει ότι οι διαφορές στα φίλτρα δεν είναι ακουστές γιατί "μπαίνουν" πάνω από τα 20kHz γιατί παρόλο που είναι έτσι, ακούγονται.

Last edited:
[offtopic]
Τα φίλτρα που κόβουν πάνω από 20k, δεν σημαίνει οτι πριν τα 20k ειναι εντελώς επιπεδα... Μονο αν η συχνοτητα δειγματοληψίας του φίλτρου είναι στα 96kHz, δηλαδη εχει γινει oversampling, μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι οτι στο φασμα 0-20k ειναι σχεδον επίπεδο. Κι αυτο γιατι αν ενα φίλτρο πρέπει πχ να κόψει συχνότητες από 24kHz και πάνω, τοτε, και επειδή απότομη αποκοπή στα 24k προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις στη συχνότητα, η αποκοπή γίνεται αργα και νωρίς: δηλαδη ξεκινα πριν τα 20k... Αρα η υλοποίηση του φίλτρου είναι ακουστή. Aυτά βεβαια δεν σημαίνουν οτι τα nos DACs είναι καλύτερα ή χειρότερα από τα oversampling DACs.
[/offtopic]

Εχει περάσει και το Dac707 από τα χέρια μου.Καλό και αναλυτικό είναι αλλά με το τροφοδοτικό που το δίνουν παίζει λίγο σκληρά και κουράζει μακροχρόνια.
Το έβαλα να παίξει με μπαταρία, ένα power bank από το Lidl και απογειώθηκε :a0210:

Θα δοκιμασθεί πάραυτα. Αναφέρει ότι σηκώνει διάφορά βολτάζ, ισχύει? Τι χρησιμοποίησες?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ DAC

Πριν γράψω τo προηγούμενο μήνυμα έριξα μια ματιά στο site αλλά δεν έβγαλα άκρη. Το μόνο που λένε είναι πως η usb περιορίζεται στα 16 bit. Το πιθανότερο είναι η usb να μη δέχεται παραπάνω από 16/48 (όπως και συνηθίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις).[/QUOTE
]

Εχεις απολυτο δικιο...Το βρηκα και το λεει καθαρα...Digital input word widths supported: 16-24bit (16 bit for USB)

Θα δοκιμασθεί πάραυτα. Αναφέρει ότι σηκώνει διάφορά βολτάζ, ισχύει? Τι χρησιμοποίησες?

12V του έβαλα απο μια μπαταριά UPS που είχα.Στο t-amp έχω δοκιμάσει μέχρι 13.7V.

Προς ενημερωση....Το dac magic αναμενεται πριν τα χριστουγεννα με τιμη περιπου 350 ευρω..Για να δουμε.

Αναγκαστικα και θα το περιμενουμε και θα το ακριβοπληρωσουμε...
Γυρισα απο Λονδινο, χωρις ενα απο αυτα. Διαθεσιμοτητα μηδεν. Μονο παραγγελιες δεχονται.

Την πατησαμε.

Αναγκαστικα και θα το περιμενουμε και θα το ακριβοπληρωσουμε...
Γυρισα απο Λονδινο, χωρις ενα απο αυτα. Διαθεσιμοτητα μηδεν. Μονο παραγγελιες δεχονται.

Την πατησαμε.
Αμα δεν εχει στην πηγη,που θα εχει τοτε ??Παμε για του χρονου δηλαδη !! Καλα τοσο πολυ πια πουλαει η ειναι θεμα marketing....