προτάσεις για νέο φακό

journeyman

Senior Member
21 June 2008
516
Χαιρετώ το φόρουμ!

είμαι στην (θεωρητική) αναζήτηση για νέο φακό και λέω θεωρητική, διότι έχω ήδη στην κατοχή μου έναν Nikkor 18-105 και έναν 35/f1.8, τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν έχω "ξεζουμίσει".
Τι ψάχνω λοιπόν: ένα φακό στο εστιακό του 20-70 περίπου μιας και οι περισσότερες φωτό μου είναι εκεί.
Επίσης με ενδιαφέρει (και) το μάκρο. Να κάνω και μια "χαζή" ερώτηση... οι φακοί μάκρο είναι μόνο για μάκρο, όχι πχ για πορτραίτα?? (μην με πάρετε με τις πέτρες:violent-smiley-030::furious3:)
Η μηχανή που έχω είναι η Nikon D7000. Άρα ερασιτεχνική χρήση!
Το μπάτζετ είναι -τι άλλο?- θεωρητικό οπότε ας πούμε στα 250 , προφανώς θα πρόκειται για μεταχειρισμένο που δεν με πειράζει.

ευχαριστώ προκαταβολικώς

oi μακρο ειναι για μακρο, αλλα μπορεις να τραβας και οτι αλλο θες, απλα εστιαζουν πιο κοντα απο αλλους φακους.
Αυτο τους κανει αργους στην εστιαση συνηθως.
Εγω πχ τραβαω πολλα πορτρετα με τον σιγμα 105/2.8 που ειναι μακρο φακος.
για νικον θα σου που αλλοι καλυτερα, εγω θα κοιταγα κανα 50/1.8 η κανα ταμρον 90/2.8 για μακρο....αλλα εχει και πιο wide μακρο φακο η νικον

Last edited:
Για μακρο που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για πορτραίτα, ο Tamron 90mm f2.8 ειναι πολύ καλή και σχετικά προσιτή λύση.

Δεν είμαι όμως σίγουρος οτι κατάλαβα ακριβώς τι θέλεις, Θέλεις φακό που να καλύπτει όλο το εστιακό εύρος 20-70 ;

Στην περίπτωση αυτή το μόνο που μπορώ να σκεφτώ (για το budget που έχεις) ειναι ένας Sigma 17-70 f2.8-f4 HSM ο οποίος εχει και (στοιχειώδεις) δυνατότητες μάκρο. Νομίζω οτι τον βρίσκεις μεταχειρισμένο στα χρήματα που δίνεις..

Αν μπορούσες να διαθεσεις παραπάνω χρήματα μια καλή λύση ειναι

1. Πουλάς τον 18-105.
2. Αγοράζεις τον Sigma που σου είπα παραπάνω
3. Όταν μπορείς μαζεύεις χρήματα και παίρνεις εναν Nikon 85mm f1.8 που ειναι ταμάμ για πορτραίτα ή εναλλακτικά τον 50άρη f1.8 που ειναι αρκετά προσιτός..

Last edited:
βασικά ρωτάω αν μπορώ να τα συνδυάσω και τα 2 (μάκρο+εστιακό κοντά στα μήκη που τραβάω).
Απ'ότι κατάλαβα, μάλλον δεν είναι εφικτό... ή μάλλον, δεν είναι προτιμητέο.