Προτάσεις για πρώτη (και καλή) dslr...

Μιχάλης Θ.

Established Member
21 June 2006
170
Έρχεται που λέτε μια φίλη να διαβάσουμε (εξεταστική περίοδος βλέπετε...) και μπαίνει κατευθείαν στο...ψητό. "Δεν πάει άλλο θέλω φωτογραφική! τι έχεις να προτείνεις;"

Σε γενικές γραμμές θέλει:
-"Μεγάλο ζουμ"
-Macro
-Γρήγορη εστίαση
-Σώμα με προοπτικές...

Αφού της εξήγησα τα βασικά περί εστιακών αποστάσεων, τεχνικές μακροφωτογράφησης (όσα ξέρω...), ποιότητα φακών και σωμάτων κλπ μου ξεκαθάρησε ότι το budget της κυμαίνεται στα 1000-1300ευρώ. Οπότε με τις νέες κυκλοφορίες στο μυαλό μου της πρότεινα, μετά από μικρή έρευνα, το εξής σετάκι:
-Nikon D90 (σώμα)
-SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
-Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro (ποιά η διαφορά του από τον APO?)

Σύνολο 1327 ευρώ

Φαντάζομαι ότι ο τηλεφακός (70-300) δεν είναι αντάξιος του σώματος αλλά για "μεγάλο ζουμ" είναι αρκετός. Αν λάβουμε υπόψιν ότι πρόκειται για αρχάρια στον χώρο των dslr και γενικότερα της φωτογραφίας, αλλά με σοβαρές βλέψεις, πως σας φαίνεται το πακέτο;

Ευχαριστώ!

υ.γ.Η photoagora έχει εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπίας;

Καλημέρα

Δεν ξερω εαν μια τετοια αγορά ειναι η βελτιστη για εναν αρχάριο

Ξερει η φιλη του τι εστι να εχεις DSLR ;

α) Διαβασμα και πειραματισμος, δεν ειναι απλά Point and shoot (οχι οτι δεν παιζει αλλά δεν αγοράζεις τη Ferrari για να πηγαινεις στο super market...)

b) Κουβάλημα φακων με οτι συνεπαγεται αυτό
γ) Photoshop
δ) Πιθανά εξτρα (αλλα απαραίτητα) αξεσουάρ στην πορεια (φλας, φιλτρα, τριποδο)
ε) Συντήρηση και καθαρισμα της μηχανης

Ειναι διατεθιμενη να κανει όλα τα παραπάνω με αντάλλαγμα τη λήψη φωτογραφιών που απλά δεν εχουν καμμια σχέση με τις κομπακτ;

Αν η απαντηση ειναι ΝΑΙ τότε προχώρα.. Αλλά και εδώ εχουμε τον εξης προβληματισμο: Μήπως ειναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με ένα μετριο σώμα και καλύτερους φακούς ; Η D90 θελει πολύ καλους φακους για να δειξει τα δοντια της και οι φακοι που προτεινεις ειναι απλά ικανοποιητικοι προς καλοι και δεν πρόκειται να αναδειξουν τις πολλαπλές χάρες του σώματος..

Επειδή πριν πολύ λιγο καιρό ημουν σε αναλογο διλημμα προτιμησα την πολύ φτηνότερη nikon D60 με την λογική να επενδύσω σε φακους που θα μου μεινουν και στο επομενο σώμα μου και πιστεψέ με δεν το μετάνοιωσα. Το σώμα απαξιώνεται σαν αξια σε χρόνο dt, οι καλοί φακοί όχι...

Ελπιζω να βοήθησα λίγο ...

Παίρνει την D90 με τον 16-85VR και έχει ένα πολύ καλό αρχικό πακέτο.

Τον τηλεφακό τον παίρνει αργότερα αφού δει πιο ξεκάθαρα τη χρήση της!-bye-

Last edited:
.......................................
.....................................

........ budget της κυμαίνεται στα 1000-1300ευρώ. Οπότε με τις νέες κυκλοφορίες στο μυαλό μου της πρότεινα, μετά από μικρή έρευνα, το εξής σετάκι:

-SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

-Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro (ποιά η διαφορά του από τον APO?)[/B]

O APO νομιζω οτι ειναι πιο ποιοτικός και κατασκευασμένος από καλύτερα υλικά οπότε εαν μπορειτε προτιμήστε τον

Ευχαριστώ!

υ.γ.Η photoagora έχει εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπίας;

Νομιζω ναι ..
.........

Last edited:
Όπα ,παιδιά,όπα!!!

Γυναίκες με SLR=φωτογράφοι ή σπουδάστριες φωτογραφίας.Μέχρι ώρας δεν έχω βρει καμία με χομπίστικες ανησυχίες.Μπορεί και να είναι εξαίρεση.

Συμφωνώ με τον Γιώργο.Προσοχή, δεν είναι point and shoot, αν και άνετα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.Ξέρει ότι η SLR έχει ένα σωρό παραφερνάλια;Είναι πρόθυμη να ακολουθήσει αυτό το δρόμο;(αν ναι δεν υπάρχει περίπτωση να μην γραφτεί στο av club)

Πάρε φακούς nikon.Συμφωνώ και σ' αυτό με τον Γιώργο. Καλύτερα μια D60 με τον 16-35 vr πχ που θα βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες, και έναν πολύ μέτριο zoom (70-300 1:4-5.6 G)για αρχή.Μην κολυμπήσει από τώρα στα βαθειά...

Re: Απάντηση: Προτάσεις για πρώτη (και καλή) dslr...

Όπα ,παιδιά,όπα!!!

Γυναίκες με SLR=φωτογράφοι ή σπουδάστριες φωτογραφίας.Μέχρι ώρας δεν έχω βρει καμία με χομπίστικες ανησυχίες.Μπορεί και να είναι εξαίρεση.

Συμφωνώ με τον Γιώργο.Προσοχή, δεν είναι point and shoot, αν και άνετα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.Ξέρει ότι η SLR έχει ένα σωρό παραφερνάλια;Είναι πρόθυμη να ακολουθήσει αυτό το δρόμο;(αν ναι δεν υπάρχει περίπτωση να μην γραφτεί στο av club)

Πάρε φακούς nikon.Συμφωνώ και σ' αυτό με τον Γιώργο. Καλύτερα μια D60 με τον 16-35 vr πχ που θα βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες, και έναν πολύ μέτριο zoom (70-300 1:4-5.6 G)για αρχή.Μην κολυμπήσει από τώρα στα βαθειά...

Έλα πάρτο αλλιώς...

Τον ποιόν?

Στα χρήματά της, εάν θέλει να κινηθεί σε Νικον, βγαίνει η νέα D90 σε κιτ με τον 18-105vr, από 1020 (adorama) μέχρι 1150 ευρώ (eshop). Με τον 16-85 και ξεπερνά σημαντικώς το όριο (βγαίνει πάνω από 1500 ευρώ) αλλά και δεν έχει τόσο μεγάλο τηλεφακό.

Σε Νίκον και στα χρήματα αυτά, θα έπαιρνα την D80 (500 ευρώ) + Nikkor 70-300vr (περίπου 450 ευρώ) + τον Sigma 17-70 (περίπου 300 ευρώ).

Σε καμιά 2ετία πουλάει εάν τη βαρεθει γύρω στα 300 ευρώ την D80 και παίρνει στο 500ρικο την D90 ή την αντικαταστάτριά της (αλήθεια, τελείωσαν τα δηψήφια. Πώς θα ονομαστεί? D10? D20? D30?)

Re: Απάντηση: Προτάσεις για πρώτη (και καλή) dslr...

Έλα πάρτο αλλιώς...

Τον ποιόν?

Είναι κρυπτοκανονάκιας. Να τον διώξετε από τις τάξεις σας. Μέσα του εννοούσε τον EF 16-35/2.8IIL :antlers::flipout:

Ό,τι μου λέτε περι μεγέθους και πολυπλοκότητας της το εξήγησα και δεν πτοήθηκε. Θέλει μια μηχανή που δεν θα την αλλάξει σύντομα. Επίσης απαραίτητη προυπόθεση έιναι ο ισχυρός τηλεφακός και το macro. Οι λύσεις του 18-105 και του 16-85 μπορεί να έιναι καλύτερες οπτικά αλλά δεν ικανοποιούν καμιά από τις δυο.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που δεν "σκάλωσε" με την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει μηχανή του 1,5+ κιλού. Εννοείται όμως ότι δεν θα αγοράσει εξ αποστάσεως, οπότε θα δοκιμάσει και αν δει πως...δεν πάμε σε μικρότερο σώμα.

Το θέμα που με ενοχλεί στη D60 είναι η έλλειψη μοτέρ που, όπως και στην D40 μου, σε περιορίζει στην επιλογή φακών. Αν πάμε σε μικρότερο σώμα είναι πιθανή και η λύση της canon(450d?) ακόμα και με τους ίδιους φακούς.

Για τον 17-70 διάβασα καλά σχόλια σε άλλο ποστ, για τον 70-300 τι λέτε? είναι δυνατόν να παίρνεις τηλεφακό με 110ευρώ(όχι APO)?

Για πες της να δει και τη λύση Olympus, αφού την ενδιαφέρει τόσο το τέλε.

Και ζήτα να σου διευκρινήσει τι εννοεί με το "μάκρο". Αληθινό μάκρο (1:1)? Κοντινά? Τι ακριβώς?

Σε Olympus, 1250 ευρώ (Φωτοαγορά) το διπλό κιτ της Ε520 (14-42 40-150) + Sigma EX 150/2.8 macro (για 4/3). Ακόμη πιο φθηνό, με τον 35/3.5 μάκρο της Ολυμπους, κάπου στα 850 ευρώ.

Τα 1300 είναι καλό όριο για Ολυμπους, παίζουν και άλλες συνθέσεις. Μπορεί πχ να πάρει τον πολύ καλό στάνταρ ζουμ 14-54 και για τηλεφακό τον 70-300ED, κλπ
Πχ Ε520+

Για πες της να δει και τη λύση Olympus, αφού την ενδιαφέρει τόσο το τέλε.

Και ζήτα να σου διευκρινήσει τι εννοεί με το "μάκρο". Αληθινό μάκρο (1:1)? Κοντινά? Τι ακριβώς?

Σε Olympus, 1250 ευρώ (Φωτοαγορά) το διπλό κιτ της Ε520 (14-42 40-150) + Sigma EX 150/2.8 macro (για 4/3). Ακόμη πιο φθηνό, με τον 35/3.5 μάκρο της Ολυμπους, κάπου στα 850 ευρώ.

Τα 1300 είναι καλό όριο για Ολυμπους, παίζουν και άλλες συνθέσεις. Μπορεί πχ να πάρει τον πολύ καλό στάνταρ ζουμ 14-54 και για τηλεφακό τον 70-300ED, κλπ
Πχ Ε520+

Νομίζω ότι οι Olympus έχουν ένα θέμα με την εστίαση. Αν μιλάμε για 1:1 μάκρο πάει μακριά η βαλίτσα. Περισσότερο για close-up θέλει. Από σύντομη εμπειρία μου με την 510 δεν έμεινα ευχαριστημένος ούτε από το Live-view ούτε από την ευχρηστία των μενού, σα να ήταν όλα ανάποδα! Η 520 είναι βελτιωμένη σε αυτά τα σημεία; Επίσης μου έκανε εντύπωση η χειροκίνητη εστίαση στους 14-42 και 40-150 που ήταν ηλεκτρονική! δεν κατάφερα να εστιάσω ποτέ!

Όσο αφορά στην εστίαση, η Olympus ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2009 βγαίνει στην αγορά ενδιάμεσο μοντέλο, μεταξύ 520 και Ε3, με το σύστημα εστίασης της Ε3, το οποίο είναι ομολογουμένως καλό.
Εξάλλου, με τι θα τη συγκρίνεις την 520? Με τα 3 σημεία AF της D60?

Όσο για την ευχρηστία των μενού, ίσως παίζει ρόλο που προέρχεσαι από την "ανάποδη" Nikon. Είναι κάπως σαν τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο, ποιος οδηγεί ανάποδα.

Το κύριο παράπονο των χρηστών Νίκον, για φακούς τρίτων κατασκευαστών. Καλός φακός, αλλά εστίάζει... ανάποδα!

Και φυσικά μην ξεχνάμε και τη λύση της Pentax. Μέσα στο όριο (1150 ευρώ) βρίσκεις σε κιτ την πολύ καλή K20D με τον 18-250, που είναι μια χαρά φακός (και φτάνει και σε αρκετά τέλε)

Το κύριο παράπονο των χρηστών Νίκον, για φακούς τρίτων κατασκευαστών. Καλός φακός, αλλά εστίάζει... ανάποδα!

Αυτό δεν το ήξερα! Δηλαδή η sigma έχουν ανάποδο χειρισμό από τους nikkor?!

Δεν ξέρω εάν τους φτιάχνει αλλιώς για μοντούρα F, πάντως οι Sigma που έχω εστιάζουν προς το άπειρο αριστερόστροφα (όπως τους κρατάς φορεμένους στη μηχανή εννοώ), ακριβώς όπως οι Canon, και ανάποδα από τους Nikkor.

Βέβαια και οι παλιοί Pentax που έχω, έτσι εστιάζουν...

Εγώ θα πρότεινα την D80 με τον 18-55 VR ή τον 18-135 και τον 70-300 VR. Σύνολο όχι περισσότερο από 1200 ευρώ.

Εναλλακτική και πολύ σοβαρή λύση (ειδικά για γυναίκα που δεν έχει μεγάλες παλάμες) η CANON 450D με τον CANON 17-85 3.5-5.6 is ή τον SIGMA 17-70 2.8-4.5 και τον CANON 70-300 IS. Αν φανεί λίγο ακριβή, τότε αντί για 450D ας πάρει την 1000d.

Τι να σημαίνει? Ότι οι φακοί εστιάζουν ανάποδα από τον λοιπό κόσμο.

Βέβαια εξ αυτού (και των ακατάληπτων για τον συνηθισμένο στην ευκολία άλλων μηχανών μενού) αντλώ επιχείρημα ότι στον συνηθισμένο ανάποδα, τα σωστά φαίνονται και αυτά ανάποδα!