Προτάσεις για Τοποθέτηση σε Δύσκολο Χώρο

Paul37

New member
3 October 2010
16
Γεια χαρά σε όλους.

Θα ήθελα την βοήθεια σας για αγορά ηχείων 5,1 (δεν χωράει και τίποτα άλλο) και ενισχυτή. Σας επισυνάπτω το σχέδιο του χώρου γιατί είμαι άσχετος με το HomeCinema, o χώρος είναι δύσκολος και θα ήθελα βοήθεια με τα σημεία τοποθέτησης των ηχείων.
Στον χώρο έχουν ήδη περαστεί καλώδια σε τέσσερα σημεία στους τοίχους σε ύψος 2 μετρά.
Απ'οτι πιστεύω πρέπει να πάρω ηχεία που θα τοποθετηθούν ψηλά για πίσω από τον καναπέ γιατί δαπέδου δεν θα χωράνε. θα κάνουν δουλεία από ψηλά? Τα μπροστινά ηχεία που πρέπει να τοποθετηθούν? Δίπλα στην ΤV ή στις γωνίες που έχω αναμονές ηχείων είναι οκ?

Το budget για ηχεία και ενισχυτή είναι ~€1000 (για Ελλάδα και εξωτερικό) και ~€1200 για αγορές από πλαισιο, multirama & you.
Φυσικά αν λόγο χώρου δεν αξίζει να πάρω κάτι τόσο καλό και έχετε κάποια άλλη πρόταση είμαι όλος αυτιά...

Το σύστημα θα το χρησιμοποιώ για να βλέπω ταινίες από HTPC, XTREAMER κατά 75% και κατά 25% για να ακούω CD.

Με αυτά που διάβασα μέχρι τώρα στο φόρουμ (ομολογώ ότι τα έχω χάσει...) Σκέφτομαι για RoisterEmphasis & ONKYO γιατί αν κατάλαβα καλά κάνουν και για μουσική.

Αναμένω την βοήθεια σας.
Saloni-Model1.JPG

αναμονή δυο μέτρα ύψος, πολύ ψηλά για ηχεία δαπέδου ή βάσης, μάλλον πρέπει να πας σε μικρά ηχεία, τα emhpasis είναι μεγάλα.

Οι αναμονές δεν έγιναν ύστερα από κάποια ιδιαίτερη μελέτη ούτε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν αν δεν είναι σωστές αν και είναι σχετικά εύκολο με ένα ποτήροτρύπανο να τις βγάλω και από χαμηλά (τα καλώδια τα πέρασα εγώ από τα πατώματα και ξέρω που περνάνε). Τις ανέφερα απλός για να ξέρετε τι υπάρχει στο χώρο. Το σκεπτικό μου ήταν στα πίσω από τον καναπέ ηχεία να βάλω κρεμασμένα από ψηλά τα Emphasis 5 και μπροστά τα Emphasis 25 (αν πάνε).
http://www.roister.gr/emphasis25-5sub.htm

τα Emphasis 25 στα λεφτά τους είναι μία πολύ καλή επιλογή. Τα 5 να σου πω την αλήθεια δεν μπορώ να τα φανταστώ κρεμασμένα, δεν γίνεται να τα βάλεις με βάσεις δαπέδου (ύψος βάσεις 60 cm )έτσι ώστε να είναι στο ύψος του αυτιού η ακόμη μια κ έχεις μεγάλο χώρο να βάλεις 4 Emphasis 25? Πάντως για sub θα σου πρότεινα να πάρεις κάποιο της yamaha. Μη ξεχνάς πάντως ότι τα καλώδια ανα ζεύγη πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος (μπροστινά ίδιο μήκος, πίσω ίδιο μήκος,). Δεν ξέρω αν στις αναμονές σου το προέβλεψες αυτό.

Όπως είπα τα καλώδια περαστήκανε μαζί με τα καλώδια Ethernet τελευταία στιγμή από εμένα και στον ήχο δεν δυστυχώς δεν έγινε καμία μελέτη. Από ότι μέτρησα τώρα και από ότι θυμάμαι δεξιά με αριστερά πρέπει να έχουν μέγιστο 1,5μ διαφορά… παίζει τόσο ρόλο? ο χώρος όλος είναι 35τμ αλλά για θέαση όπως φαίνεται στο σχέδιο χρησιμοποιούνται τα 16τμ περίπου.
Σε ποίες θέσεις μου προτείνεις να βάλω τα ηχεία? Ο χώρος είναι πσιλογεμάτος…
Τα Emphasis 5 αν τα βάλω με βάσεις στους τοίχους με κατεύθυνση προς τον θεατή δεν αποδίδουν? Θέλω να αποφύγω να βάλω κάτι στο πίσω μέρος αν γίνεται… είναι και το καλοριφέρ.
Παρεμπιπτόντως τα Emphasis τα ανέφερα γιατί τα είδα σε άλλο ποστ. Δεν είναι κάτι που έχω καταλήξει. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις.

θα σου πρότεινα να πας σε κάποιο κατάστημα πχ mediamarkt που τα έχουν για να τα δεις live κ να τα ακούσεις βέβαια κ να δεις το μέγεθος τους, Υπόψη ότι to bass reflex τους είναι πίσω που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον 10cm απόσταση από τον τοίχο.

Τα δέκα εκατοστά για τα μπροστά ηχεία ειδικά δεν είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι θέλω βοήθεια στη θέση που θα τα βάλω και κάνα δυο προτάσεις για να ζητήσω να ακούσω. Επίσης καμία πρόταση για ενισχυτή.
Το πρώτο ζητούμενο είναι η θέση. Να βάλω μικρά ηχεία κρεμαστά η δεν θα έχουν απόδοση?
Τα μπροστινά ηχεία μπορούν να μπουν στις γωνίες ή είναι μακριά? Σας είπα είμαι άσχετος…
Έτσι ανορθόδοξος που είναι ο χώρος αξίζει να επενδύσω τόσα χρήματα η δεν θα δω μεγάλη διαφορά από ένα έτοιμο πακέτο των 600,00?

Πολύ ιδιαίτερος και δύσκολος χώρος για να στηθεί σωστά ένα σύστημα 5.1. Θα πρέπει να γίνουν πολλές παραχωρήσεις. Δυστυχώς το τζάκι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Και μιας και συζητάς για εμπρός ηχεία δαπέδου, αυτό που πρέπει να σε προβληματίζει είναι ο εγκλωβισμός του εμπρός δεξιού ηχείου ανάμεσα στο τζάκι και στην πολυθρόνα εμπρός του.

Αυτά θέλω να μου πείτε. Τι πρέπει να αλλάξω. Ο καναπές ας πούμε ότι φεύγει αν δεν υπάρχει άλλη λύση… αρά η πιο κατάλληλη θέση είναι πίσω από τον καναπέ και όχι διπλά στην τηλεόραση? Κάποια ηχεία μικρά σαν τα Emphasis 5 τοποθετημένα ψηλά δεν αποδίδουν? Μπορείτε να που πείτε για αρχή τι εναλλακτικές τοποθέτησης έχω?
Επίσης καμία πρόταση για ενισχυτή.

Θα πω βλακεία, αλλά θα την ρίξω...
Αν άλλαζες εντελώς;

Να κανεις switch την τραπεαζρια με το living room σου!
Έτσι ώστε να βάλεις την tv στο τοίχο δεξιά (ετσι όπως βλέπουμε) και να έχεις την κουζίνα στα αριστερά σου!!!!

Φοβάμαι μην κάνουν switch εμένα στο τέλος :) μόνο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει γιατί όλες οι πρίζες είναι δίπλα στο τζάκι.
Να υποθέσω ότι δεν αξίζει να βάλω τίποτα?

Δύσκολα τα πράγματα. Το να βάλεις τα L-R ακριβώς δίπλα στην τηλεόραση δεν είναι σωστό, διότι τότε η μεταξύ τους απόσταση θα είναι μικρή, και σε συνάρτηση με την μεγάλη απόσταση της θέσης θέασης δεν θα έχεις σωστό ηχητικό αποτέλεσμα. Αφησέ τα όπως τα έχεις τώρα, με την διαφορά ότι αν βάλεις εμπρός ηχεία δαπέδου θα βγάλεις τελείως την πολυθρόνα μπροστά απ' το ηχείο. Ούτως ή άλλως δεν βλέπω να μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο με την υπάρχουσα διαρρύθμιση του χώρου...... εκτός αν γκρεμίσεις το τζάκι... :D

Αυτο που ισως θα μπορουσες να κανεις, ειναι να μην κανει τιποτε προς το παρον.

Να κανεις υπομονη και να αυξησεις το budget σου, και καποια στιγμη, να τοποθετησεις εναν προβολεα πανω απο τον τριθεσιο καναπε, και την οθονη πανω απο την μπαλκονοπορτα απεναντι του.

Με αυτον τον τροπο, δεν θα "βιασεις" την αισθητικη του χωρου σου (βαζοντας τωρα ατακτως ερριμμενα ηχεια, και σε οχι σωστες θεσεις.

Σκεψου λιγο αυτην την ιδεα.

Ευχαριστώ... είχα αρχίσει να απογοητεύομαι. Καμια ιδέα για τα πίσω. Να βάλω τα μικρά σε ύψος δυο μέτρων να κοιτανε προς τα κάτω? Σε ποια σημεία? Καμία πρόταση για μάρκες σε ηχεία και ενισχυτές?

Πολύ καλή η ιδέα του Database Error!

υπομονή προτζεκτοράκος και είσαι άψογος, το κεντρικό μονάχα θα είναι πρόβλημα πιστεύω!

Δεν θα ειναι ουτε με το κεντρικο προβλημα.
Μπορει να το βαλει πανω απο την οθονη. (δεν θα ειναι ιδανικα, αλλα το μη χειρον, βελτιστον)

Φανταζομαι μια πτυσσομενη οθονη, εντος ενος κουτιου απο τοιχο σε τοιχο. Οταν ειναι ανεβασμενη, δεν θα φαινεται τιποτα. Υπαρχουν καμποσες τετοιες φωτος σε παρουσιασεις συστηματων εδω μεσα θαρρω.

Θα ήθελα να προχωρήσω με μία αγορα home cinema η οποια θα αναβαθμιστει αργότερα. Για αυτο δεν παω σε ετοιμες λύσεις. Τον προβολέα τον έχω στα υπ'οψιν αλλα για πολυ αργοτερα ενεκα κρισης. Να μην περιμένω ενα χρονο....

Ερώτηση:
θα είναι παράθυρο εκεί ή μπαλκονόπορτα;

Αν είναι μπαλκονόπορτα θα έχει πρόβλημα με το κεντρικό,
εκτος κι αν όλοι το "πηδάνε" ή το μετακινεί :)