Προτάσεις/Γνώμες για subwoofer...

Loud

New member
13 January 2009
3
Παίρνω το θάρος, όχι με λανθασμένο τρόπο ελπίζω και ανοίγω αυτό το thread για μερικά ζητήματα που με απασχολούν και θα ήθελα τις απόψεις σας.Αρχίζοντας να σας πώ ότι έχω εγκαταστήσει στο μικρό δωμάτιό μου, τα klipsch RF-25 και ενισχυτή τον NAD C325 BEE.Αυτό που με απασχολεί και με "τρώει" είναι η τοποθέτηση ενός subwoofer.Aν και είμαι αρκετά ευχαριστημένος απο την απόδοση των ηχείων, στα μπάσα θα ήθελα το κάτι παραπάνω.

Επομένως οι απορίες μου έχουν ως εξής:
Κατ' αρχάς αξίζει να αγοράσω ένα subwoofer ή μήπως είμαι υπερβολικός;Θα έχει δηλαδή διαφορά;
Απο εκεί και πέρα, λόγω του μικρού και γεμάτου χώρου θα υπάρξει πρόβλημα στην απόδοσή του;

υ.γ. ψιλο-άσχετο, αλλά ποιά η άποψη σας για το ηχοσύστημα;

καταρχάς τα ηχεία σου ταιριάζουν με τον ενισχυτή σου

ως προς χαμηλό και σε ακρόαση μουσικής, τα ηχεία σου ειδικά σε μικρό δωμάτιο (πόσο μικρό; ) δεν στερούνται χαμηλού σε βαθμό που να πρέπει να πάρεις σαμπ, ωστόσο αν πάρεις ένα καλό μάλλον δεν θα το μετανιώσεις, ειδικά σε ταινίες

κοίτα προς velodyne

τώρα αν το δωμάτιό σου είναι 3*3, θα 'λεγα να το ξεχάσεις

Διαφορά θα έχεις...
Αλλά θα είσαι υπερβολικός στο μπάσο...
Τα RF 25 και να μην σε καλύπτουν σε μικρό χώρο με το μπάσο τους; :blink:

Πριν κάνεις το οτιδήποτε δοκίμασε να τοποθετήσεις τα ηχεία σε άλλη θέση μέσα στον χώρο...

Απάντηση: Re: Προτάσεις/Γνώμες για subwoofer...

......

Πριν κάνεις το οτιδήποτε δοκίμασε να τοποθετήσεις τα ηχεία σε άλλη θέση μέσα στον χώρο...
....λίγο πιο κοντά στον πίσω τοίχο (και βλέπεις, δηλαδή ακούς :antlers:).

Σόρυ που πετάγομαι, αλλά έχω παρόμοιο θέμα.

Χώρος: ενιαίο καθιστικό-κουζίνα, περ. 50 τ.μ. Η θέση ακρόασης βέβαια είναι στα 3 περ. μέτρα από τα ηχεία.

Σύστημα: Densen B-110 --> Chord carnival silverscreen --> PSB Image T45.

Με πρόσφατες βελτιώσεις σε πηγές και καλώδια, το μπάσο βελτιώθηκε πολύ. Παρόλα αυτά, σε hip hop ή electronica ηχογραφήσεις με ηλεκτρονικό μπάσο που κατεβαίνει πολύ χαμηλά, υπάρχει πρόβλημα έντασης-ομοιογένειας. Οι νότες δηλαδή ακούγονται, αλλά αρκετά σιγότερα - για σωματική αίσθηση ή να "κουνηθεί ο αέρας", ούτε λόγος. To πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο σε μεσαίες/υψηλές εντάσεις, αλλά αναγκαστικά ακούω αρκετά συχνά σε χαμηλές εντάσεις.

Είναι λύση το subwoofer; (σκέφτομαι το Subsonic 5i της PSB)

Με sub θα αποκτησεις το χαμηλο που θες αλλα θα χασεις τη αρθρωση και την αναλυση της κατω οκταβας. Θα πρεπει να χρησιμοποιησεις ενα πολυ μουσικο sub οπως και να ρυθμιστει αψογα.

Δυστυχώς το δωμάτιο είναι πολύ μικρό (3*3 που λέει και ο φίλος:D) και γεμάτο.Τα ηχεία, RF-15*(δικό μου το λάθος), δε μπορώ να πώ ότι δεν με καλύπτουν απλά σε hip-hop κομμάτια π.χ., αναζητώ το κάτι παραπάνω.Πολύ πιθανόν απο αυτά που διαβάζω είναι να τα έχω τοποθετήσει με λάθος τρόπο.Θα το κοιτάξω αυτό..

ούτε με τα 15άρια θα έπρεπε να έχεις θέμα σε 9τμ

δοκίμασε τοποθέτηση περίπου 30-40εκ από πίσω ΚΑΙ πλάγιο τοίχο

@eyebee ο χώρος σου είναι μεγάλος και πολύ δύσκολα θα πάρεις "σωματική αίσθηση" μπάσου

με παρτάδικα ηχεία τύπου cerwin vega θα έκανες καλύτερη δουλειά αλλά θα έχανες σε ποιότητα

Δεν με ενδιαφέρει να αλλάξω ηχεία προς το χειρότερο... Και το 5i έχει πάρει καλές κριτικές (στο διαδίκτυο) ακριβώς για το ομαλό του δέσιμο με τα υπόλοιπα ηχεία, την ομοιογένεια και τη μουσικότητά του (όσο κι αν ακούγεται περίεργος ο χαρακτηρισμός για sub...).

Το θέμα είναι: θα κάνει διαφορά, κυρίως στις χαμηλές στάθμες που συνήθως ακούω; Μετρήσεις των Τ45 έχουν δείξει ότι "τα έχουν" σχετικά άνετα τα 40 Hz:

http://www.soundstagemagazine.com/measurements/speakers/psb_image_t45/

Μήπως είναι σοφότερο να περιμένω για το εξωτερικό τροφοδοτικό που βγάζει όπου νάναι η Densen, ώστε να πάρω καλύτερα ρεύματα σε χαμηλές στάθμες;

Φίλε gdevelek, το κατάλαβα!

Απλά ήθελα να αποσαφηνίσω πως το χαμηλό που με ενδιαφέρει δεν είναι παρτάδικο, μπουμαριστό, τριζοποτηράδικο, κ.λπ. Μου αρέσει κι εμένα το καλά αρθρωμένο, πλαστικό μπάσο (και ο Densen άλλωστε τέτοιο μπάσο δίνει), αλλά θέλω να είναι εκεί, και στις συχνότητες που μιλάμε το μπάσο περισσότερο το αισθάνεσαι (σαν πίεση αέρα στ' αυτιά, σαν διέγερση του δαπέδου, κ.λπ) παρά το ακούς.

Για παράδειγμα, η μπότα των Isis στο Oceanic (που δεν την ακούω καθόλου) και όχι το μπάσο τους (που το ακούω). Ή το ηλεκτρονικό μπάσο των Massive Attack στο Angel, που ακούγεται μόνο ως τόνος, ενώ στον Ορφέα, με τα ηχεία μου και τον ενισχυτή μου, μού γαργαλούσε τα πόδια.

να υποθέσω πως "Ορφέας" είναι κάποιος άλλος χώρος;

τι διαστάσεις έχει;

Εννοώ το κατάστημα της Στουρνάρη, όπου άκουσα τον Densen (ανάμεσα σε άλλους) πριν τον επιλέξω τελικά. Διαστάσεις δεν θυμάμαι, υπολογίζω καμιά 25αριά τετραγωνικά πάντως και ο χώρος ειδικά στημένος για ακροάσεις, όχι σαν το καθιστικό μου...

από τα 25 ως τα 50 τμ, οι απαιτήσεις ισχύος (και μάλιστα για να πετύχεις αυτό που θέλεις με το χαμηλό) αυξάνονται δραματικά... θα κοιτούσα προς υπογούφερ τουλάχιστον 150 βατ, με 12άρι μεγάφωνο

Loud, στον χώρο που έχεις φοβάμαι οτι περισσότερα προβλήματα θα σου προκαλέσει το sub(πχ στάσιμα) παρά θα σου λύσει.

Κατ' αρχήν, παίξε όσο μπορείς με την τοποθέτηση των ηχείων. Ένα σχετικό thread είναι εδώ. Το λέω αυτο γιατι στον χώρο σου δεν ειναι καθόλου απίθανο να εχεις ακυρώσεις στις χαμηλες, λόγω στασίμων κυμάτων, που μπορεί να λυθούν με διαφορετική τοποθέτηση(...ή και να μην λυθούν). Ως τελευταία δοκιμή, κοίτα οι αποστάσεις του ηχείου απο δυο κοντινούς τοιχους να ειναι ισες(πχ 30cm απο τον πλαϊνό, 30cm απο τον πίσω). Με αυτό οι χαμηλές κερδίζουν περίπου 3dB. Βεβαια, αυτο ειναι κατι που εφαρμόζεται συνήθως σε ηχεία βάσης που αντικειμενικα δεν έχουν μπάσο. Αλλά δεν χάνεις τιποτα...

Ως δεύτερη λύση θα ελεγα να δοκιμάσεις διαφορετικό ενισχυτή. Και τονίζω να δοκιμάσεις, όχι να αγοράσεις. Ναι μεν τα Klipsch ειναι ευαίσθητα, αλλα τα περισσότερα βατ δεν θα τους κάνουν και κακό.

Loud, στον χώρο που έχεις φοβάμαι οτι περισσότερα προβλήματα θα σου προκαλέσει το sub(πχ στάσιμα) παρά θα σου λύσει.

Κατ' αρχήν, παίξε όσο μπορείς με την τοποθέτηση των ηχείων. Ένα σχετικό thread είναι εδώ. Το λέω αυτο γιατι στον χώρο σου δεν ειναι καθόλου απίθανο να εχεις ακυρώσεις στις χαμηλες, λόγω στασίμων κυμάτων, που μπορεί να λυθούν με διαφορετική τοποθέτηση(...ή και να μην λυθούν). .

+1

εφόσον νιώθει χωρίς να ακούει, εχει θέμα με το μεγεθος του χωρου και τα στάσιμα

Εννοώ το κατάστημα της Στουρνάρη, όπου άκουσα τον Densen (ανάμεσα σε άλλους) πριν τον επιλέξω τελικά. Διαστάσεις δεν θυμάμαι, υπολογίζω καμιά 25αριά τετραγωνικά πάντως και ο χώρος ειδικά στημένος για ακροάσεις, όχι σαν το καθιστικό μου...

Εγω αν ήμουν στη θέση σου, μάλον θα κρατούσα τα λεφτά του sub και του εξωτερικού τροφδοτικού, θα μάζευα λίγα ακόμα, θα πουλούσα και τα ηχεία μου (σου δηλαδή) και θα αγόραζα καινούρια. Όχι ότι δεν είναι καλά αυτά που έχεις, αλλά ίσως να είναι "μικρά" για 50τ.μ. και σίγουρα υπάρχουν καλύτερα (πάντα υπάρχουν εξάλλου).

Last edited:
GeOrge έχεις δίκιο...

Φυσικά δεν παραμυθιάζομαι ότι μικρά ηχεία δαπέδου των 700 ευρώ είναι τα καλύτερα δυνατά! Το θέμα είναι ότι για να πάρω μια θεαματική βελτίωση -και όχι μικροπράγματα που εντέλει πέφτουν και στην κατηγορία της προσωπικής προτίμησης- υπολογίζω ότι πρέπει να ανέβω τουλάχιστον στην κατηγορία πέριξ των 2000 ευρώ. Για το άμεσο μέλλον (που η οικογένεια θα μεγαλώσει), μάλλον τρομακτική προοπτική... (να μη μιλήσω για τη γνώμη της γυναίκας μου!)

Εξάλλου, αγοράζοντας μεγαλύτερα ηχεία που θα κατεβαίνουν χαμηλότερα, μπορεί να αυξηθούν οι ανάγκες σε ρεύμα, οπότε νάτο πάλι το τροφοδοτικό! Κατάλαβες τι εννοώ, είναι φαύλος κύκλος... Γι' αυτό σκέφτομαι το sub, ως έναν αναγκαίο, προσωρινό συμβιβασμό.

GeOrge έχεις δίκιο...

Φυσικά δεν παραμυθιάζομαι ότι μικρά ηχεία δαπέδου των 700 ευρώ είναι τα καλύτερα δυνατά! Το θέμα είναι ότι για να πάρω μια θεαματική βελτίωση -και όχι μικροπράγματα που εντέλει πέφτουν και στην κατηγορία της προσωπικής προτίμησης- υπολογίζω ότι πρέπει να ανέβω τουλάχιστον στην κατηγορία πέριξ των 2000 ευρώ. Για το άμεσο μέλλον (που η οικογένεια θα μεγαλώσει), μάλλον τρομακτική προοπτική... (να μη μιλήσω για τη γνώμη της γυναίκας μου!)

Εξάλλου, αγοράζοντας μεγαλύτερα ηχεία που θα κατεβαίνουν χαμηλότερα, μπορεί να αυξηθούν οι ανάγκες σε ρεύμα, οπότε νάτο πάλι το τροφοδοτικό! Κατάλαβες τι εννοώ, είναι φαύλος κύκλος... Γι' αυτό σκέφτομαι το sub, ως έναν αναγκαίο, προσωρινό συμβιβασμό.

Εσύ ξέρεις καλύτερα... Πάντως περισσότερο "όγκο", μπορείς να πάρεις και με ηχεία των 1300 Ευρώ. Αν έχεις το χρόνο, θα σου έλεγα να το ψάξεις με ακροάσεις σε μαγαζιά, γιατί αξίζει τον κόπο.

Καλή συνέχεια