Προτάσεις οικονομικής συσκευής θέρμανσης

magali-500x375.jpg

Μαγκάλι Αραβένα

Αποκλείεται να είναι οικονομικό αυτό το μοντέλο. :a0210:

κλιματιστικό...... εγώ με αυτο ζεσταίνω όλο το σπίτι και πληρώνω λιγότερα απ οσο πληρώνει η από πάνω μου με πετρέλαιο. για ένα μικρο χώρο θα πάρεις ένα 9.000 btu και θα εισαι οκ.

Συμφωνώ!!! Το κλιματιστικό είναι σίγουρα καλύτερο από αερόθερμο - Καλοριφέρ λαδιού και άλλες τέτοιες λύσεις

Έχω κλιματιστικό, αλλά δεν μπορεί να ζεστάνει καλά το δωμάτιο, ειδικά όταν κάνει παγωνιά το βράδυ. Μήπως συμβαίνει αυτό επειδή δεν είναι inverter? Είναι μάρκας Gree και κόστιζε περίπου 350 ευρώ.

αν δεν σε καλύπτουν τα 9.000 btu αγόρασε ένα πιο μεγάλο... τα inverter είναι πολύ καλύτερα και καίνε λιγότερο αλλά είναι πολύ ακριβά.

Η οικονομιας σε τετοιους χωρους ξεκιναει απο τον ιδιο το χωρο. Ενας καλος απο ενα κακο χωρο ιδιου ογκου, μπορει να εχουν πολυ μεγαλη διαφορα σε αναγκες.

Ειναι καινουρια κατασκευη?
Το κελυφος ειναι σχετικα στεγανο ή μηπως εχει πολλες χαραμαδες? Ποσα ανοιγματα εχει και τι κουφωματα?
Το υψος ειναι το τυπικο 2.70-2.80 ή μηπως ειναι παραπανω?

Ο χώρος είναι στεγανός. Όταν έκανε παγωνιά, παρατηρούσα ότι κρύωνε το δωμάτιο, ακόμη και με το air-condition αναμμένο. Προχθές ανακάλυψα ότι όταν κάνει παγωνιά, το air-condition βγάζει συχνά, κρύο αέρα αντί για ζεστό. Μάλλον δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει να ζεστάνει τον παγωμένο αέρα.

Συμφωνώ με το Στέργιο. Το inverter πλεονεκτούν κυρίως σαν αντλίες θερμότητας (για ζέστη) ιδίως όταν έξω κάνει πολύ κρύο.

Επίσης τα καλοριφέρ λαδιού έχουν πολύ χαμηλότερο βαθμό απόδοσης απο τις αντλίες θερμότητας (aircondition). Η διαφορά τους με τα αερόθερμα είναι ότι μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παίρνουν απο τη ΔΕΗ με θερμική (υπέρυθρη) ακτινοβολία ενώ τα αερόθερμα ζεσταίνουν τον αέρα μόνο. Με ακτινοβολία έχεις πολύ καλύτερο αίσθημα άνεσης χωρίς να τρώς πολλές KWh. Με αέρα (convection) ζεσταίνουν και τα aircondition μόνο που έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης στην χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

@vasada: Φτιάχνω ένα εξοχικό όπου ο Αρχιτέκτονας έχει φτιάξει ένα θόλο στο κύριο δωμάτιο με ύψος κοντά στα 6 μέτρα! Ο χώρος θα είναι σαλόνι-τραπεζαρία δηλαδή living room. Είμαι στη φάση της κατασκευής και όπου νάναι πέφτουν τα συγκεκριμένα μπετά. Λές να έχω σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα; Το σπίτι είναι στη Σαντορίνη σε αρκετά προφυλαγμένο μέρος από αέρα και υγρασία (όχι στην Καλντέρα). Θα βάλω στο θόλο πολύ καλή θερμομόνωση αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο να προσέξω;

ΥΓ Το Ηοme cinema θα είναι στο υπόγειο (και όλο δικό μου!):BDGBGDB55:

Last edited:
Μαγκες δεν ειναι ακριβως οπως τα λετε τα πραματα. Το aircondition για inverter μιλάμε καίει περισσότερο απο ενα καλοριφερ λαδιου. Επειδη τυγχάνει και εχω και τα 2 ενα εχω να σας πω. Το inverter που εχω ζεσταίνει τον χορο σε περιπου 10 λεπτα. Το καλοριφερ κανει περιπου στα 25 λεπτα. Απο κει και περα ομως το καλοριφερ λαδιου αναβει σβήνει και δεν καιει και πολυ ωρα. Απο την αλλη το airondition δουλευει ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Δεν σταματα ποτε. Και τα aircondiotion αν και inverter καποια στιγμη διακοπτουν την λειτουργια τους για περιπου 5 λεπτα. Ολα το κανουν αυτο στο ζεστο. Σε κεινο το διαστημα των 5 λεπτων αμα εχει κρυο το δωματιο κρυωνει στο τσακ μπαμ. Απο την αλλη το καλοριφερ εκτος απο το οτι καιει ελαχιστα βγαζει και ποιο συμπαγη ζεστη. Με το που το κλεινεις ο χωρος δεν κρυωνει στα 5 λεπτα. Μπορει να παραμεινει ζεστος και για παραπανω απο μιση ωρα. Συν οτι η ζεστη απο το καλοριφερ ειναι σιγουρα σαν ποιοτητα καλύτερη. Και το aircondition που εχω και το χρυσοπληρωσα 1200 ευρω (daikin 12.000btu) σαφώς δεν ζεστενει τοσο καλα οσο το καλοριφερ λαδιου των 100 ευρω.

@vasada: Φτιάχνω ένα εξοχικό όπου ο Αρχιτέκτονας έχει φτιάξει ένα θόλο στο κύριο δωμάτιο με ύψος κοντά στα 6 μέτρα! Ο χώρος θα είναι σαλόνι-τραπεζαρία δηλαδή living room. Είμαι στη φάση της κατασκευής και όπου νάναι πέφτουν τα συγκεκριμένα μπετά. Λές να έχω σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα; Το σπίτι είναι στη Σαντορίνη σε αρκετά προφυλαγμένο μέρος από αέρα και υγρασία (όχι στην Καλντέρα). Θα βάλω στο θόλο πολύ καλή θερμομόνωση αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο να προσέξω;

ΥΓ Το Ηοme cinema θα είναι στο υπόγειο (και όλο δικό μου!):BDGBGDB55:

Το υψος αυτο ειναι μεγαλο.
Οι ψηλοι και ανοιχτοι χωροι εχουν ενα φυσιολογικο θεμα στη θερμανση, αφου ο ζεστος αερας μενει ψηλα. Αν ειναι και μεγαλος σε επιφανεια, δυσκολευει ακομα παραπανω.

Η καλη μονωση ειναι απαραιτητη ετσι κι αλλιως, αλλα το προβλημα σου θα ειναι η ...βαρυτητα. Ισως πρεπει να βρεις ενα τροπο να "ανακατευεις" τον αερα για να μη μενει στατικος ο θερμος στο θολο.

Στην ψυξη θα ειναι καλυτερα τα πραγματα, αφου ο κρυος αερας θα μενει χαμηλα, αλλα και παλι ο μεγαλος ογκος δυσκολευει την κατασταση.

Αν εχεις ακομα το περιθωριο, ζητα απο τον αρχιτεκτονα (αν δεν εχει προβλεψει) καποιες απλες λυσεις, οπως θερμοκηπιο ή σκιαστρα πανω απο τα ανοιγματα. Το κοστος ειναι αμελητεο, αλλα η συνεισφορα τους στην ανεση και την οικονομια, πολυ μεγαλη.

Τα υπογεια δεν εχουν τετοιες δυσκολιες, αλλα θα πρεπει να γινει πληρης ηλεκτρολογικη μελετη...-bye-

Ευχαριστώ.
Ίσως βάλω 1-2 ανεμιστήρες οροφής (WAF permitting...)

Αυτό :"θερμοκηπιο ή σκιαστρα πανω απο τα ανοιγματα" δεν το κατάλαβα...