Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Υπολογιστης για επεξεργασια φωτογραφιας.

Δεν θελω να μπλεκω με μηλα. Οχι οτι δεν το εχω σκεφτει. Στα ιδια χρηματα ειναι καλυτερo ενα Mac? Γιατι απο χαρακτηριστικα επιμερους παιρνεις καλυτερα σε PC.

Oλα ειναι PC που εχω και με ενδιαφερει η συμβατοτητα, χωρια το χρονο προασρμογης.

Δοκιμασε το.

Αν δε το κανεις , οτι κ να σου γραφουν περισσευει.

Αλλο πραγμα.
Μη κοιτας νουμερα κ στεγνα χαρακτηριστικα.

Ετσι ολοι θ αγοραζαν Χιουνται αλλα τελικα δεν συμβαινει αυτο...

Μνημη 8GB θα βαλω, μπορει και παραπανω.

DELL ειχα αρκετα μηχανηματα και εχω χρειαστει σερβις 3 φορες. Και τις 3 εγινε ακριβως το ιδιο. Την επομενη μερα στις 10 ηρθε το αναταλλακτικο και στις 12 ο τεχνικος. Μιλαμε για Κορινθο, οχι για Αθηνα. Τα μηχανηματα ειναι αξιοπιστα και εμφανισιμα.

Ο μονος περιορισμος που ειχα ηταν για αναβαθμιση σε μικρο κουτι, κατι που ειναι λογικο. Τωρα κοιταζω Mini Tower, που εχει χωρο για δευτερο δισκο και μεγαλες συσκευες PCI.

Συστημα αποθηκευσης εχω δικτυακο 3Τ RAID 5, οποτε με εναν SSD μικρο και εναν 7200 δευτερο ειμαι ΟΚ.

Το κοστος που εχω στο μυαλο μου ειναι 1000 ευρω χωρις ΦΠΑ και οθονη. Αν μπορει να πεσει χωρις επιπτωσεις δεν υπαρχει προβλημα.

Αν θελουμε κατι πραγματικα καλο, δεν υπαρχουν ουτε κολπα ουτε μετριοτητες ουτε μεσοβεζικες λυσεις.

Θελει ευρω, κακα τα ψεμματα...

Το πιο σημαντικο ειναι μια τελεια οθονη.

Επισης πολυ σημαντικο ειναι να βαλεις οση περισσοτερη μνημη ram μπορεις ( 8-32gb).

H καρτα γραφικων δεν παιζει πολυ σημαντικο ρολο, απλα να χεις καλη απεικονιση.

Πολυ σημαντικο ειναι οι δισκοι, του λειτουργικου , του scratch και της αποθηκευσης (λιγοτερο) να ναι πολυ γρηγοροι.

Raid 0 χ2 η και χ3 δισκους SSD ειναι απο τις καλυτερες λυσεις, τουλαχιστον για λειτουργικο και scratch,και αν μπορεις να κανεις ενα raid 0 παλι για την αποθηκευση σου θα ναι καλο.

Εννοειται παντα αλλα raid για backup.

H motherboard δεν παιζει τρελλο ρολο.
Ο επεξεργαστης επισης καλο ειναι να ναι φρεσκος κ δυνατος, οσο ταχυτερος τοσο το καλυτερο, αλλα δε χρειαζεται υπερβολες.

Επισης σημαντικο να ναι καθαρο κ καλα στημενο το συστημα κ το photoshop χωρις πολλα πολλα αχρηστα plug in.

Δοκιμασε το.

Αν δε το κανεις , οτι κ να σου γραφουν περισσευει.

Αλλο πραγμα.
Μη κοιτας νουμερα κ στεγνα χαρακτηριστικα.

Ετσι ολοι θ αγοραζαν Χιουνται αλλα τελικα δεν συμβαινει αυτο...

Εχω συνεργατη (μηχανικο) που εχει ενα Mac Pro γιατι γουσταρε, αλλα οποτε κανουμε δουλεια με σχεδια μελετες κτλ, μου λεει "κατσε να ανοιξω το PC".

Θα καθησω να δοκιμασω, αλλα η συμβατοτητα, τα προγραμματα και ο χρονος προσαρμογης ειναι θεμα.

Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να φτάσεις τα 1500 σε dell.
Για αυτό σου προτείνω να επικοινωνήσεις με το κατάστημα της επιλογής σου – ώστε να βρούμε έστω το ‛σασί’ που θες για να το προσαρμόσουμε.

H καρτα γραφικων δεν παιζει πολυ σημαντικο ρολο, απλα να χεις καλη απεικονιση.

Κάτι κάνει και μια κάρτα γραφικών … όχι πολλά… αλλά το photoshop τη χρησιμοποιεί σε openGL.
Όπως λέει και ο Βλασίδης μια κάρτα νεότερη της 9800 είναι ότι πρέπει.

Αγοράζοντας από τον ίδιο προμηθευτή και μια dell οθόνη από τις πλυσυζιτιμένες 2311 2410 2711 μπορεί να πετύχεις και μια μικρή έκπτωση.

Κυριως με ενδιαφερει η επιδοση στο Lightroom. Τωρα εκτος απο το export που αργει παρα πολυ, ακομα και η μεταβαση απο μια φωτογραφια στη διπλανη της παιρνει καποιο χρονο.

Photoshop χρησιμοποιω σπανια.

Ενδεικτικα κοιταζω ενα Optiplex 780.

Last edited:

RAM CPU scratch
Πρέπει να είναι το τρίπτυχο και για το Lightroom, αν και δε το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά.

Εάν είχες κάποιο αξιόπιστο κατάστημα κοντά σου, σίγουρα θα σου ερχόταν πολύ πιο οικονομική μια σύνθεση, χωρίς φυσικά την στάμπα και την εγγύηση της dell.

Eιχα κανει στο παρελθον συγκρισεις, και βρηκα διαφορες της ταξης των 100 ευρω στα 1000. Οσο δηλαδη κανει η 3ετης εγγυηση της Dell.

Πάντως εγώ κάνω μια πρόχειρη σύνθεση στο πλαίσιο και μου βγαίνει το σετ ΗΥ στα 820 ευρώ με λειτουργικό σύστημα. Και 400 ευρώ για οθόνη και είσαι καλά.

να το παρακάτω, με δεδομένο ότι έχεις σύστημα raid για αποθήκευση και ότι θα αγοράσεις λειτουργικό σύστημα. Φυσικά μπρείς να ανεβείς αρκετά στα χρήματα, αλλά αυτό είναι δικό σου θέμα. Μπορεί να έχω κάνει και κάποια αστοχία, αλλά το σύστημα δεν μου έστειλε προειδοποίηση.

Θήκες
1x45,00Turbo-X-Case Midi Siren
Τροφοδοτικά
1x47,99CoolerMaster-Elite Power RS-460-PSAP-J3 460W PSU
Επεξεργαστής
1x168,97Intel-Core i5 650 (1156, 3,20GHz, Cache 4MB, Box)
Ψύκτρες
1x39,90Corsair-CPU Cooler Air Series A70 (Intel 775,1156,1366 & AMD AM2/AM3)
Μητρικές
1x55,00Foxconn-H55 MXV (s1156, DDR3, H55)
Μνήμες
1x95,00Corsair-XMS3 8GB DDR3-1600 Kit (2x4GB, PC3-12800, 9-9-9-27, CMX8GX3M2A1600C9)
Σκληροί δίσκοι
1x136,00Western Digital-VelociRaptor 150GB HDD (10k rpm, Sata, SWD1500HLFS)
1x46,00Western Digital-Caviar Blue WD5000AAKX 500GB HDD 3.5" (16MB Cache, 7200RPM, Sata 6Gb/s)
Κάρτες γραφικών
1x60,00Sapphire-5570 SVGA (PCI-Express, DDR3, HDMI, 1GB)
Οπτικά μέσα
1x21,00Samsung-DVD-RW SH-222AB Sata Black Bulk
Λειτουργικό σύστημα
1x104,60Microsoft-Windows 7 Home Premium 64bit Greek/Eng OEM

Καλή συνέχεια.

Η περίπτωση της dell πάντως δείχνει πολύ καλή.

Έχω τις ενστάσεις μου.. :D

Το τροφοδοτικό δύσκολα θα το διάλεγα.
Θα πήγαινα σε Sandy Bridge για λίγα παραπάνω, πραγματικά είναι πολύ μπροστά.
Η ψύκτρα παραείναι καλή αν δεν πέσει O/C.
95 *για 8GB είναι τραγικά πολλά όταν μπορείς από έξω να πάρεις με 40-50 .
Ο Velociraptor είναι GTP :D
Με λίγα παραπάνω παίρνει 6670.
Αγοράζεις και λειτουργικό; :slapface:

Αντιστοιχο μπορεις να φτιαξεις και σε Dell με λιγοτερο απο 1000.

Με διαφορα το κουτι που δεν εχει καμια σχεση και την εγγυηση που ειναι πολυ πιο αξιοπιστη απο το Πλαισιο. Συν 2 x 40 = 80 Κορινθος - Αθηνα για παραδοση - παραλαβη στο σερβις... αν θελουμε να το ψειρισουμε. Αλλα και μεχρι μια εβδομαδα χωρις μηχανημα....

Κατα τα αλλα μαλλον γινεται πιο συγκεκριμενο το πραγμα με μια λυση με 2 δισκους (ο ενας πολυ γρηγορος), 8-16GB RAM, ενα μεσαιο-καλο επεξεργαστη και φτηνη-μεσαια καρτα γραφικων.

Έχω τις ενστάσεις μου.. :D

Το τροφοδοτικό δύσκολα θα το διάλεγα.
Θα πήγαινα σε Sandy Bridge για λίγα παραπάνω, πραγματικά είναι πολύ μπροστά.
Η ψύκτρα παραείναι καλή αν δεν πέσει O/C.
95 *για 8GB είναι τραγικά πολλά όταν μπορείς από έξω να πάρεις με 40-50 .
Ο Velociraptor είναι GTP :D
Με λίγα παραπάνω παίρνει 6670.
Αγοράζεις και λειτουργικό; :slapface:

αποδεκτά όλα τα παραπάνω στο hardware. Μίλησα για μια πολύ πολύ πρόχειρη επιλογή. Εκτός από το λειτουργικό. Αγοράζω κανονικά και όχι μόνο λειτουργικό σύστημα, αλλά και προγράμματα. Στην πιο φθηνή τιμή που θα τα βρω αλλά θέλω να τα έχω νόμιμα.

vasada η λύση dell ακούγεται καλύτερη από τα παραπάνω, άλλωστε το Πλαίσιο δεν είναι φθηνό μαγαζί, το αντίθετο θα έλεγα. Όμως για τις πόλεις στις οποίες διαθέτει καταστήματα είναι μια πολύ καλή λύση στην υποστήριξη.

Τα 16 GB βλέποντας τα benchmarks στο macperformance guide σε σχέση με τους επεξεργαστές μου φαίνονται μάλλον υπερβολή.

Λειτουργικο σιγουρα θα αγορασω, και μαλιστα 64μπιτ, αφου εχει ιδια τιμη και διαβαζω οτι υπαρχει διαφορα στις επιδοσεις.

Κατα τα αλλα, μαλλον δυσκολα θα φυγω απο Dell. Θα αρχισω να παιρνω συγκεκριμενες προσφορες πλεον και το συζηταμε. Θα αφησω εκτος την καρτα γραφικων, αφου εχουν περιορισμενη ποικιλια και ακριβες τιμες. Για οθονη, αν αλλαξω (εχω την 2010) παω για την 2410. Υπαρχει και μια 2412LED γυρω στα 250+ΦΠΑ.

Δεν αξίζει η διαφορά ΙΜΟ.. Η 2311 στα 170 τα σπάει. Την πήρα για αντικαταστάτρια της θρυλικής 2007WFP..

Δεν αξίζει η διαφορά ΙΜΟ.. Η 2311 στα 170 τα σπάει. Την πήρα για αντικαταστάτρια της θρυλικής 2007WFP..

Εχω την 2007FPb. Οχι την 2010. Δεν εχω συγκρινει, ουτε ψαξει πολυ, καλη μου φαινεται.

Εδω και ενα χρονο χρησιμοποιω τον dell precision T1500 με οθονη την u2411.Χωρις καλιμπραρισμα της οθονης τα χρωματα θα ηταν λαθος.Προς το παρον ειμαι ευχαριστημενος απο την αποδοση του μηχανηματος(ειναι σχεδον αθορυβο).Πριν απο αυτο ειχα φτιαξει ενα pc(το εχω ακομα παρατημενο) το οποιο μου στοιχισε κοντα στο χιλιαρικο αλλα μου εβγαλε την ψυχη,για ενα 8μηνο το πηγαινοεφερνα στον τεχνικο ωσπου τα παρατησα.Αλλαξα μνημες.σκληρους δισκους,μητρικη,καρτα γραφικων αλλα αυτος επιμενει να κολαει.Η γνωμη μου ειναι να παρεις καποιον ετοιμο.

Πριν απο αυτο ειχα φτιαξει ενα pc(το εχω ακομα παρατημενο) το οποιο μου στοιχισε κοντα στο χιλιαρικο αλλα μου εβγαλε την ψυχη,για ενα 8μηνο το πηγαινοεφερνα στον τεχνικο ωσπου τα παρατησα.Αλλαξα μνημες.σκληρους δισκους,μητρικη,καρτα γραφικων αλλα αυτος επιμενει να κολαει.Η γνωμη μου ειναι να παρεις καποιον ετοιμο.
Ε καλά, δεν είναι ακριβώς ασφαλές δείγμα η ανεπιτυχής συναρμολόγηση ΕΝΟΣ pc. Και σίγουρα ούτε κριτήριο υπεροχής των "επώνυμων".
To θέμα της διαθεσιμότητας, όμως, ανταλλακτικών και της οn site υποστήριξης που ανέφερε ο vasada, είναι τελείως διαφορετικό και σίγουρα έχει τη βαρύτητά του.

H υποστηριξη της DELL ειναι αριστη. Εχω χρειαστει 3 φορες για λαπτοπ και ηταν το ιδιο αψογοι.

Ακομα εχω ζητησει προσφορα για αντικατασταση μητρικης σε λαπτοπ 7-8 ετων, προφανως εκτος εγγυησης και μου εστειλαν. Φυσικα η επισκευη ηταν ασυμφορη, αλλα αυτοι ειχαν το ανταλλακτικο. Εκτος αν πουλαγαν μουρη, που ομως δεν εχω λογο να το πιστευω.