Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

. οι χρόνοι export μου έπεσαν στο 1/3 σε σχέση με τον παλιούτσικο 4πύρηνο που είχα πριν..
.
Mπορείς να κάνεις συγκριτικό το ίδιο project με το προηγούμενο επεξεργαστή, ποιό μοντέλο ήταν;
Επίσης, RAM γιατί "μόνο" 32GB; η μητρική αυτή πόσες θύρες έχει, πρέπει να παίρνει πολυυυυ παραπάνω.. (και κόστος για κάθε dimm;)

Re: Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Mπορείς να κάνεις συγκριτικό το ίδιο project με το προηγούμενο επεξεργαστή, ποιό μοντέλο ήταν;
Επίσης, RAM γιατί "μόνο" 32GB; η μητρική αυτή πόσες θύρες έχει, πρέπει να παίρνει πολυυυυ παραπάνω.. (και κόστος για κάθε dimm;)

4 dimm slots.
Εχουν μπει επανω 4x8gb ECC.

Re: Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Έκανα μερικές δοκιμές χτες. Έτρεξα το ίδιο project σε 3 διαφορετικούς υπολογιστές.

1η δοκιμή: Tower με AMD Phenom II X4 965 black edition (4-core, 3.4GHz, 115W TDP), 8GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 7 λεπτά, 42 δευτ.

2η δοκιμή: Laptop με Intel i7-4710HQ (4-core με Hyper Threading, 2.5GHz, 47W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GTX 860M (4GB): 6 λεπτά, 5 δευτ.

3η δοκιμή: Tower με Intel Xeon E5-2670 (8-core με Hyper Threading, 2.6GHz, 115W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 3 λεπτά, 57 δευτ.

4η δοκιμή: Tower με Intel Xeon E5-2670 (8-core με απενεργοποιημένο το Hyper Threading, 2.6GHz, 115W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 3 λεπτά, 41 δευτ.

Επίτηδες μείωσα τη RAM του Xeon από 32GB σε 16GB για να δώσω περισσότερο βάρος στον επεξεργαστή αντί για τη RAM.

Σε όλες τις περιπτώσεις είχα ενεργοποιημένο το Acceleration (CUDA). Από αυτό θεωρητικά ωφελήθηκε περισσότερο το laptop, καθότι η κάρτα γραφικών του είναι πολύ ανώτερη από την 430 που έχω στο tower.

Σημειώστε τη βελτίωση των επιδόσεων όταν απενεργοποίησα το Hyperthreading.. κλασική περίπτωση.. Μετά και από αυτό το Hyperthreading θα παραμείνει off.

Σχετικά με τη RAM του Xeon, τα boards που πήραμε είναι workstation class οπότε έχουν μόνο 4 DIMM slots και λένε ότι υποστηρίζουν έως 32GB RAM. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι υποστηρίζουν και 16GB DIMMs (οπότε σύνολο 64GB) αλλά για τη δουλειά που κάνω δεν έχει νόημα. Και τα 32GB είναι ήδη πολλά. Τουλάχιστον είναι σχεδόν τζάμπα.. ~53 για 4x8GB.

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Εξαιρετικά αποτελέσματα! Σε Prmiere οι δοκιμες;

Πιστεύεις τα 128gb ram είναι τραβηγμένα για 4Κ βίντεο 90 λεπτών πχ ?
Θα αρκούσαν 64gb ?

Η εφαρμογή που καταβροχθιζει όση μνημη της ρίξεις είναι το After Effects και όχι τόσο το Premiere. Για μοντάζ στο δέυτερο θέλει όσο πιο γρήγορους επεξεργαστες , επαρκή μνήμη και καρτα γραφικών αλλά κυρίως πολλούς και μεγάλους δίσκους σε συστοιχία Raid 0 η Raid 5 για ασφάλεια σε σύνδεση Thynderbolt 2 ή 3 ή 10bit Gigabit. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις του πανακρίβου απο Lacie, G-tech κλπ, ή DIY με πολύ μικρότερο κόστος.

https://www.amazon.de/dp/B004JU2MUI

https://www.bhphotovideo.com/c/product/1257952-REG/g_technology_0g05032_g_speed_studio_xl_80tb.html

και το αναμενόμενο κορυφαίο:
https://www.bhphotovideo.com/c/prod...fj96000400_12big_96tb_12_bay_thunderbolt.html

Re: Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Πιστεύεις τα 128gb ram είναι τραβηγμένα για 4Κ βίντεο 90 λεπτών πχ ?
Θα αρκούσαν 64gb ?

Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με 8GB RAM. Δεν πρέπει σώνει και καλά να φορτωθούν όλα τα assets στη RAM για να γίνει το export. Και μάλιστα υποψιάζομαι ότι από ένα σημείο και πάνω η επιπλέον RAM δεν θα κάνει υπολογίσιμη διαφορά στην ταχύτητα επεξεργασίας, εφόσον έχουμε SSDs στο σύστημα.

Υπόψη, 90 λεπτά υλικού 4Κ σε μένα καταλαμβάνουν "μόλις" 90 x ~400MB = 36GB

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η εφαρμογή που καταβροχθιζει όση μνημη της ρίξεις είναι το After Effects και όχι τόσο το Premiere. Για μοντάζ στο δέυτερο θέλει όσο πιο γρήγορους επεξεργαστες , επαρκή μνήμη και καρτα γραφικών αλλά κυρίως πολλούς και μεγάλους δίσκους σε συστοιχία Raid 0 η Raid 5 για ασφάλεια σε σύνδεση Thynderbolt 2 ή 3 ή 10bit Gigabit. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις του πανακρίβου απο Lacie, G-tech κλπ, ή DIY με πολύ μικρότερο κόστος.

https://www.amazon.de/dp/B004JU2MUI

https://www.bhphotovideo.com/c/product/1257952-REG/g_technology_0g05032_g_speed_studio_xl_80tb.html

και το αναμενόμενο κορυφαίο:
https://www.bhphotovideo.com/c/prod...fj96000400_12big_96tb_12_bay_thunderbolt.html

Αν κάποιος έχει πραγματικά σοβαρές απαιτήσεις από το storage του, παίρνει ένα "κανονικό" σύστημα storage και ξεμπερδεύει, όχι αυτά τα "παιχνιδάκια" της Lacie με δίσκους στις 7200 RPM..

Όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές (Dell, HP, Lenovo, κτλ) βγάζουν πολύ γρήγορα κουτιά με σοβαρές δυνατότητες, αρκεί να μπορείς να τα πληρώσεις.

Αλλά για αρχή για μένα τουλάχιστον το πρόβλημα είναι το κόστος ενός 10G switch.

Θέλουμε ακόμα μερικά χρόνια μέχρι το 10G να γίνει mainstream.

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Λήψη από κινητό..

Η πλάκα είναι ότι τράβαγα με bitrate στα 200Mbps (με το Cinema 4K) αλλά μετά την αναβάθμιση σε Android 6 κάτι χάλασαν και δεν μπορώ να πάω πάνω από τα 60Mbps.

Επειδή έτυχε να βρεθώ και να γνωριστώ με τον Γιάννη (στο event της Blackmagic) μάλλον θα πρέπει να τον ακούσετε για το resolve... Το χρησιμοποιούσα μόνο για color grading και σπάνια μάλιστα, tracking δεν είχα δοκιμάσει καν, αλλά εδώ και κάτι μήνες το δουλεύω όλο και περισσότερο. Το μόνο ότι χρειάζεται πρωτίστως καλή κάρτα γραφικών και δευτερευόντως καλή cpu. Και μάλιστα με μπόλικη GPU RAM. Πχ 1080 project το 1GB είναι οριακό και για 4Κ θέλει 2GB minimum, 4GB για σχετική άνεση. Νομίζω ότι η τελευταία έκδοση δεν τρέχει καν με 1gb. Οπότε καταστάσεις με setup παλιών σερβερο-εξαρτημάτων μάλλον δεν κάνουν. Υπάρχουν και κάτι 12πύρινοι όπτερον στα 2ghz με 10 ευρώ και μητρικές με 4 socket με 2-3 κατοστάρικα και φτιάχνεις 48πύρινο, το θέμα είναι με την GPU τι κάνεις αν θες resolve...

Διαβάζω τους χρόνους παραπάνω σε 4Κ και είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Εγώ δουλεύω 1080 και θα με ενδιέφεραν κάποιοι χρόνοι έτσι για ένα μέτρο σύγκρισης. Πχ export σε 1080 high profile 12-15 mbps που είναι αυτό που συνήθως παράγω.

Έχω έναν ταπεινό Α8 6600Κ χρονισμένο στα 4400 με ενσωματωμένη HD8570D, μια Radeon R7 370X 2GB, 16GB ram DDR3 1333. Λόγω οικονομικών αλλά και γιατί το λειτουργικό μου είναι win 7 3ετίας με μυριάδες προγράμματα και ρυθμισούλες και δεν με παίρνει να φάω 1 μήνα να σετάρω μηχάνημα με intel είμαι πολύ σκεπτικός στο να αναβαθμίσω, μητρική και VGA είναι φετινά κομμάτια σύγχρονα και τα λυπάμαι, ωστόσο αν περάσω σε 4Κ θα χρειαστεί σίγουρα.... Άσε που θέλει ψάξιμο με κάθε πρόγραμμα, μπορεί να πάρεις πχ GPU νέα και να μην την υποστηρίζει. Συν ότι έρχονται και οι ZEN από του χρόνου....

Στο Sony movie studio Platinum κάνω export HD 30P project σε XDCAM 35mbps περίπου realtime. Σε sony AVC 15mbps γύρω στα 12-15fps με opencl on (βοηθάει όμως μόνο αν έχεις φίλτρα transitions κλπ και όχι σε σκέτο export σε απείραχτο αρχείο). Mε ΑΜD VCE (openencodevfm codec) 15mbps high profile κάπου 35-40 fps 15mbps είτε με την ενσωματωμένη είτε με την 370X. Mε το avc της Mainconcept γύρω στα 8fps αλλά είναι ο καλύτερος όλων. Με παλιά Geforce ή Radeon όμως εκτοξεύεται και γίνεται μακράν ο ταχύτερος (που να το ήξερα όταν αγόραζα κάρτα...) δεν υποστηρίζει κάρτες τελευταίας 5ετίας...

Ωστόσο σε 4κ το VCE αχρηστεύεται (θέλει VCE V3/V4 δηλ Fury και πάλι codecs δεν υπάρχουν) οπότε κλασσικά πέφτεις για ύπνο και εύχεσαι το πρωί να έχουν πάει όλα καλά.

Σκεφτείτε ότι χρειάστηκε να.... υποβαθμίσω την 370Χ σε R7 265 με bios flash (ίδιες κάρτες ουσιαστικά με λίγο καλύτερους χρονισμούς η 370) για να τρέχει ο VCE codec γιατ´'ι από catalyst 15.7 και μετά δεν υποστηρίζεται η 370. Μπάχαλο.... Γιατί δεν είναι μόνο η ταχύτητα, είναι ότι η cpu δουλευει κάπου στο 40-50%, δίνω το rendering στην ενσωματωμένη οπότε μπορώ ταυτόχρονα να δουλεύω με την... υπόλοιπη μισή cpu και την 370.

Στο Davinci πάλι σε 1080 30p με βασικό grading (καμπύλες, lut, sharpness) σε quicktime h264 20mbps 18-25 fps ανάλογα το project με την 370Χ. 4κ που έχω δοκιμάσει... ακαδημαικά, ψιλοδουλεύεται για grading αλλά για export δεν..... αν θυμάμαι 5-7 fps.

Last edited:

Πάντως το 12,5 free edition, σε μηχάνημα που δέν "βλέπει" τα Cuda και ζητά αναβάθμιση οδηγών η και σε άλλο με Amd καρτα, κρασσάρει με το που φορτώνεται ένα αρχείο βίντεο. Με το 11 δεν υπήρχε θέμα λειτουργούσε κανονικά.

Είναι μπέρδεμα με τα προγράμματα βίντεο με τις ασυμβατότητες. Γι αυτό και όποιος δουλεύει κάτι δεν το αλλάζει εύκολα είτε hardware είτε software.

Tα ίδια πάνω-κάτω συμβαίνουν και στην επεξεργασία φωτογραφιών, μόνο που εκεί η gpu παίζει μικρότερο ρόλο. Το μόνο πρόγραμμα που επιταχύνει πολύ με opencl είναι το aftershot pro της corel.

Η αλήθεια τελικά είναι ότι ένας γρήγορος επεξεργαστής βοηθά παντού οπότε είναι και η ασφαλέστερη αναβαθμιση που μπορεί να κάνει κανείς. Ωστόσο με το 4κ και το Hevc να μπαίνουν σιγά - σιγά στη ζωή μας θέλει ψάξιμο αν θες να αναβαθμιστείς.

Εγώ πιστεύω ότι οι προγραμματιστές δεν έχουν κάτσει να ασχοληθούν σοβαρά με το opencl που είναι ανοικτό και διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες, και με το cuda κατά 2ο ρόλο. Ασχολούνται με τα ειδικά "chip" και πρωτόκολα Quicksync, NVENC, VCE ο καθένας με διαφορετικό codec και σε διαφορετικό πρόγραμμα. Απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το opecl/cuda αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά, είναι ο AVC codec της mainconcept με παλιά καλή κάρτα γραφικών που επιταχύνει 3 και 4 φορές το rendering και μάλιστα υποστηρίζει 4Κ. Αφού σκέφτομαι να ανταλλάξω την 370Χ με καμιά δυνατή 5ΧΧΧ 6ΧΧΧ και να μου μείνουν και ρέστα.

σε 1080 δουλευει πολυ καλα με native υλικο σε 4κ θελει τα βιντεο να τα κανεις optimized.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Δυστυχώς δεν το έχω ψάξει στο resolve, προφανώς φτιάχνει proxy αρχεία που βοηθούν στο editing αλλά στο export πάλι από τα αρχικά δεν διαβάζει; Για πες για πες...

edit: για την ιστορία, ορίστε ο οπτερονάκος:

http://www.ebay.de/itm/151977272954

τσιμπήστε τους πριν αλλάξω γνώμη :-)

και μόλις είδα και αυτό...

http://www.ebay.de/itm/NEW-Dell-Pow...715835?hash=item3f47555afb:g:GiUAAOSweW5U2lit

βρε λες;

Last edited:

Χρησιμοποιεί κάποιος το παρακάτω plugin για το export από το Premiere; Αν όχι, και έχετε κάρτα Nvidia (από τις υποστηριζόμενες), δοκιμάστε το, ο χρόνος επεξεργασίας-export πέφτει σημαντικότατα σε σχέση με άλλες επιλογές.

https://forums.adobe.com/thread/1243687

Κλιπάκι 1:33 min 4Κ από Sony action camera με export από το plugin σε ίδια ανάλυση, στα 1:56 λεπτά. Το ίδιο κλιπάκι με επιλογή H.264 youtube 2160p για export, στα 4:49 λεπτά. CPU
i7 4770 και κάρτα GTX960. με 16GB RAM.

ΥΓ. Premiere Pro έκδοση CC 2014. Είναι πιθανό να μην δουλεύει σωστά στις τελευταίες εκδόσεις του Premiere, τουλάχιστον έχω διαβάσει κάποιες τέτοιες αναφορές στο ίδιο τόπικ.

Οδηγίες για εγκατάσταση

https://www.youtube.com/watch?v=SM_-unxEyPA

δε δουλευουν με τις Pascal nvidia αυτα τα plugin δυστυχως, ουτε στις τελευταιες εκδοσεις του premiere που εχω !
Οι χρονοι που εχω εγω στα export 4K h.264 ειναι τουλαχιστον 3-4 φορες πιο μεγαλοι απ οτι ειχα στο macbook pro!

Δυστυχως στα windows δεν υπαρχει optimization ... με πολυ καλυτερο hardware εχω πολυ υποδεεστερες επιδοσεις.