Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών και video

Καλημέρα,
μετά από 10 χρόνια και με αφορμή τα raw της Πενταξ έφτασε η ώρα και για την δικιά μου αναβάθμιση.
Υπάρχουν ήδη τα εξής με πρόθεση να μην αλλαχθούν:

κουτί heroichi super midi pro ci-6919
τροφοδοτικό το xfx pro 850w,
κάρτα γραφικών GeForce 8500 GT 512 MB
Σκληροί: samsung ssd 830 128gb
hgst 4tb
και τρεις ακόμη με χωρητικότητα 2 τβ και 2* 250γβ,
Για επεξεργασία φωτογραφίας χρησιμοποιώ τα capture one & dxo και να βλέπω και καμιά ταινία με άνεση.

Αυτό που σκέφτομαι είναι αλλαγή επεξεργαστή, μητρικής και μνήμης
Καθώς υπάρχει πρόθεση να μην ξανά ασχοληθώ με αναβάθμιση για τα επόμενα 5-10 χρόνια το ποσό που μπορώ να δώσω μπορεί να φτάσει τα 1.000,00
Ο μηχανογράφος της εταιρείας που πρότεινε τα εξής:

http://www.skroutz.gr/s/5339346/Asrock-X99-Extreme4.html
http://www.skroutz.gr/s/5297910/Intel-Core-i7-5820K-Box.html
http://www.skroutz.gr/s/8770469/HyperX-Fury-64GB-DDR4-2400MHz-HX424C15FBK4-64.html

Ποια είναι η γνώμη σας και αν υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές.
Επίσης, ποια θεωρείτε καλύτερη λύση για αποθήκευση;
Κάποιο εξωτερικό κουτί που να συνδέεται μέσω ethernet:
Router modem έχω το Asus DSL-AC68U
Κύριο λειτουργικό λινουξ, win μόνο για τα dxo & capture one
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

βρε Μιλτο, πυραυλο θ αγορασεις???
κρατα τα χρηματα για κανα... φακο:ernaehrung004:

64gb ram το θεωρώ υπερβολή.
Με 32gb είσαι οκ ακόμη και με 16gb κάνεις τη δουλειά σου.

url]https://www.phaseone.com/en/Search/Article.aspx?articleid=1720[/url]

Δεν το δουλεύω το capture one αλλά από ότι βλέπω η κάρτα γραφικών σου δεν υποστηρίζεται για επιτάχυνση μέσω OpenCL. Είναι και παλιά με λίγη ram, αμαρτία να δώσεις τόσα χρήματα και να υστερεί το μηχάνημα τόσο σε 1 τομέα.

Για 5-10 χρόνια να μην χρειαστείς αναβάθμιση μεγάλη κουβέντα.... Μην το βλέπεις σαν επένδυση μακρόχρονη το pc, δεν είναι. Δες να μπορείς εδώ και τώρα να κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα και να έχει και καλή αναβαθμισιμότητα η μητρική στο μέλλον ώστε να μην χρειαστεί να ξυλώσεις πάλι όλο του κουτί και να περνάς λειτουργικά για 1 spec που σου λείπει.

Για παράδειγμα η μητρική που αναφέρεις δεν έχει πάνω σύνδεση USB type C που σιγά σιγά γίνεται το στάνταρ και είναι πολύ βολική και ταχύτατη. Το έχουν ακόμα και μητρικές με λιγότερα χρήματα.

Για ddr4 συμφωνώ και επαυξάνω γιατί είναι νέο στάνταρ και θα κρατήσει. Τώρα για 64GB ram μου φαίνονται υπερβολή και είναι το πιο εύκολο εξάρτημα να προσθέσεις κατόπιν. Και ο 5820Κ σίγουρα είναι ταχύτατος, 6πύρινος με 4κάναλη ram, ωστόσο υποψιάζομαι ότι ένας γενιάς Skylake πχ ο 6700 θα έχει παρόμοιες επιδόσεις στην πράξη με λιγότερα συνολικά χρήματα και μικρότερη κατανάλωση/θόρυβο, παρά του ότι είναι 4πύρινος με 2κάναλη ram. Αν ήταν για επεξεργασία βίντεο όπου όλοι οι πυρήνες δουλέυουν τέρμα στο render θα σου έλεγα εντάξει. Επίσης η ενσωματωμένη του Gpu είναι ανώτερης γενιάς με υποστήριξη επιτάχυνσης Hevc σε αναπαραγωγή και encoding, καθώς και vp9 σε αναπαραγωγή που μην ξεχνάς είναι ο codec που χρησιμοποιεί το youtube στα 4κ video. Αλλά και σε opencl επιτάχυνση ίσως είναι αξιοπρεπής οπότε παίζει και να μην χρειαστείς άμεσα ξεχωριστή κάρτα. Από την σχεδόν 10ετίας 8500 που έχεις καλύτερη είναι πάντως.

Αλήθεια τι cpu/ram έχεις τώρα;

Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών και video

Καλημέρα,
μετά από 10 χρόνια και με αφορμή τα raw της Πενταξ έφτασε η ώρα και για την δικιά μου αναβάθμιση.
Υπάρχουν ήδη τα εξής με πρόθεση να μην αλλαχθούν:

κουτί heroichi super midi pro ci-6919
τροφοδοτικό το xfx pro 850w,
κάρτα γραφικών GeForce 8500 GT 512 MB
Σκληροί: samsung ssd 830 128gb
hgst 4tb
και τρεις ακόμη με χωρητικότητα 2 τβ και 2* 250γβ,
Για επεξεργασία φωτογραφίας χρησιμοποιώ τα capture one & dxo και να βλέπω και καμιά ταινία με άνεση.

Αυτό που σκέφτομαι είναι αλλαγή επεξεργαστή, μητρικής και μνήμης
Καθώς υπάρχει πρόθεση να μην ξανά ασχοληθώ με αναβάθμιση για τα επόμενα 5-10 χρόνια το ποσό που μπορώ να δώσω μπορεί να φτάσει τα 1.000,00
Ο μηχανογράφος της εταιρείας που πρότεινε τα εξής:

http://www.skroutz.gr/s/5339346/Asrock-X99-Extreme4.html
http://www.skroutz.gr/s/5297910/Intel-Core-i7-5820K-Box.html
http://www.skroutz.gr/s/8770469/HyperX-Fury-64GB-DDR4-2400MHz-HX424C15FBK4-64.html

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

O καθε υπολογιστης ειναι τοσο ισχυρος οσο ο πιο αδυναμος του "κρικος" εξαρτημα.

Το συστημα με x99 αριστη επιλογη . Αλλα η καρτα γραφικων θελει οπωσδηποτε αλλαγη. Ειναι απο αλλη εποχη. Δες σε gtx 960 η σε gtx 1060.

Έναν AMD 64 με ένα πυρήνα & με 3 ram
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Ρωτάω γιατί από το 2006 δεν έχω ξανααχοληθει με το πιο σι πέρα από τον ssd που έβαλα και την κάρτα γραφικών που άλλαξα κάποια στιγμή.

Στάλθηκε από το ASUS_Z00AD μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Open CL will dedicate memory to several actions in Capture One.
The following outlines the softwares demand;
β€’ Preview Update with different settings, styles etc: RAM
β€’ Sorting/Rating: CPU cores and SSD speed
β€’ Fit Image to Screen: GPU cores
β€’ Process time: GPU processing units and CPU's and RAM

Επομένως θες ισσοροποιημένο σύστημα, όλα παίζουν ρόλο, πχ η κάρτα γραφικών (opencl) στο 3 και 4. Κόψε από αυτά που γράφεις και πάρε και μια κάρτα γραφικών και ίσως έναν ταχύτερ ssd. Ειδικά σε opencl οι ΑΜD Radeon κάρτες συνήθως τα πάνε λίγο καλύτερα. Ψάξε σε κανα forum να δεις για συμβατότητες και επιδόσεις με διάφορες κάρτες, καμιά φορά μια μικρή λεπτομέρεια πχ μια ασυμβατότητα σε συγκεκριμένο μοντέλο κλπ - μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δες οπωσδήποτε να έχει HDMI 2 αλλά νομίζω όλες οι σύγχρονες έχουν. Δεν χρειάζεται να πάρεις κανα κτήνος των 1000 ευρώ, νομίζω με μια των 150-200 ευρώ θα μείνεις ικανοποιημένος.

Για επεξεργαστή σε σχέση με αυτό που έχεις ότι και να πάρεις θα καλυφθείς. Αφού έκανες δουλειά με μονοπύρινο έως τώρα...... αν μου έλεγες ότι είχες έστω έναν 2πύρινο athlon/phenom X2 ή core 2 duo και δεν σε κάλυπτε να έλεγα οκ. Και amd FX6300 με 80 ευρώ να πάρεις πύραυλος θα σου φανεί.

Με επεξεργασία φωτογραφίας τώρα ξεκινάω να ασχολούμαι ερασιτεχνικά πάντα.
Πλέον βέβαια και με το σερφαρισμα έχω θέμα.

Re: Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Έκανα μερικές δοκιμές χτες. Έτρεξα το ίδιο project σε 3 διαφορετικούς υπολογιστές.

1η δοκιμή: Tower με AMD Phenom II X4 965 black edition (4-core, 3.4GHz, 115W TDP), 8GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 7 λεπτά, 42 δευτ.

2η δοκιμή: Laptop με Intel i7-4710HQ (4-core με Hyper Threading, 2.5GHz, 47W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GTX 860M (4GB): 6 λεπτά, 5 δευτ.

3η δοκιμή: Tower με Intel Xeon E5-2670 (8-core με Hyper Threading, 2.6GHz, 115W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 3 λεπτά, 57 δευτ.

4η δοκιμή: Tower με Intel Xeon E5-2670 (8-core με απενεργοποιημένο το Hyper Threading, 2.6GHz, 115W TDP), 16GB DDR3 RAM, SSD, Nvidia GT 430 (2GB): 3 λεπτά, 41 δευτ.

Επίτηδες μείωσα τη RAM του Xeon από 32GB σε 16GB για να δώσω περισσότερο βάρος στον επεξεργαστή αντί για τη RAM.

Σε όλες τις περιπτώσεις είχα ενεργοποιημένο το Acceleration (CUDA). Από αυτό θεωρητικά ωφελήθηκε περισσότερο το laptop, καθότι η κάρτα γραφικών του είναι πολύ ανώτερη από την 430 που έχω στο tower.

Σημειώστε τη βελτίωση των επιδόσεων όταν απενεργοποίησα το Hyperthreading.. κλασική περίπτωση.. Μετά και από αυτό το Hyperthreading θα παραμείνει off.

Σχετικά με τη RAM του Xeon, τα boards που πήραμε είναι workstation class οπότε έχουν μόνο 4 DIMM slots και λένε ότι υποστηρίζουν έως 32GB RAM. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι υποστηρίζουν και 16GB DIMMs (οπότε σύνολο 64GB) αλλά για τη δουλειά που κάνω δεν έχει νόημα. Και τα 32GB είναι ήδη πολλά. Τουλάχιστον είναι σχεδόν τζάμπα.. ~53 για 4x8GB.

Να προσθέσω μια ακόμα δοκιμή που έκανα λίγο νωρίτερα σήμερα, μιας και "φιλοξενώ" την Ati RX 470 4GB ενός φίλου.. Το Premier κατάλαβε αμέσως την αλλαγή της κάρτας και με ενημέρωσε ότι θα έπαιζε πλέον με Open CL αντί για CUDA.

5η δοκιμή: Tower με Intel Xeon E5-2670 (8-core με απενεργοποιημένο το Hyper Threading, 2.6GHz, 115W TDP), 32GB DDR3 RAM, SSD, Ati RX 470 (4GB): 3 λεπτά, 35 δευτ.

Οπότε μικρή βελτίωση, η οποία μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη RAM του συστήματος και όχι στην ανώτερη κάρτα γραφικών.

Με αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, το Premier κατά το export δεν αξιοποιεί ιδιαίτερα την κάρτα γραφικών. CPU is king.

βρε Μιλτο, πυραυλο θ αγορασεις???
κρατα τα χρηματα για κανα... φακο:ernaehrung004:
Κώστα από φακούς έχω κλείσει. Πλέον προσπαθώ να δώσω ότι δεν χρησιμοποιώ. Εννοείται ότι κάθε πρόταση για κάτι ποιο οικονομικό και με καλό vfm είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

@milaber22,

Σου προτείνω i5 ή έναν fx8320e είναι άριστοι και θα σε καλύψουν καιρό με πολύ λιγότερα χρήματα. Ram προτείνω 32gb 2x16gb όποια μάρκα θες, μικρές οι διαφορές. Κάρτα γραφικών μια gtx950 ή μια radeon αντίστοιχη, 2gb προτείνει η phase one άρα με 150-160 ευρώ είσαι καλυμμένος, αν θες για μελλοντικά 4gb ανεβαίνεις πάνω από 200(δες όμως και σε κανα forum για συγκεκριμένο μοντέλο όπως σου είπα). Μητρική κάποια ATX με θύρα usb type C ανεξαρτήτως τιμής, θεωρώ στο 100άρικο και λίγο πάνω κάτι θα βρεις. Δίσκο σε θύρα pci express θα εκτοξευτεί το λειτουργικό, 200 ευρώ τα 256gb. Στα 800-900 ευρώ περίπου τελική όλα. Πιο λογικό σύστημα που δεν θα είναι κορυφαίο πουθενά αλλά δεν θα υστερεί και πουθενά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το rating που βγάζουν τα windows στο σύστημά μας προσδιορίζεται με βάση τον πιο αργό κρίκο του συστήματος.

Όσο για αυτά που παραθέτει ο Δημήτρης είναι άκρως χρήσιμα. Το βίντεο είναι άλλη ιστορία και πράγματι εκεί η cpu μετράει ακόμα περισσότερο. Έχω όμως κι εδώ μια ένσταση.

Δεν το δουλεύω το premiere, αλλά στο vegas που δουλεύω η gpu κάνει τεράστια διαφορά. Όχι απαραίτητα στο rendering, μιας και εκεί έχει να κάνει και με τον κάθε codec ξεχωριστά η υποστήριξη GPU. Αλλά στο preview κατά το edit εχει διαφορά, και ειδικά όταν έχει μπει κάποιο gpu accelerated φίλτρο-plugin. Και είναι εκεί που για μένα μετρά περισσότερο, την ώρα της δημιουργίας. Κινώ την μπάρα στο timeline ή αναπαράγω ένα τμήμα και βλέπω σχεδόν πάντα σε πραγματικό χρόνο δίχως καρεδιάσματα, δεν πα να έχει χρωματικές διορθώσεις sharpen crossfade, σχεδόν έτοιμο το βλέπεις όπως θα βγει. Αν βγάλω την gpu, σε full ανάλυση ζορίζεται ακόμα και σκέτο, στα crossfades αρχίζει να καρεδιάζει, αν μπει κανα φίλτρο άστα να πάνε, κάγγελο όλα. Δεν είναι δηλαδή μια μικρή διαφορά, είναι μέρα με τη νύχτα. 4πύρινο AMD έχω στα 4.5G, αλλά και i7 να είχα πόσο θα μου έδινε παραπάνω; Χ2; Χ3; έ τα 3 fps που γίνονται 30 με την κάρτα είναι 10X. Και αυτό με μια μεσοχαμηλή κάρτα των 150 ευρώ.

Βέβαια από ένα σημείο και μετά δεν αρκεί η gpu, παράδειγμα στο davinci που υποτίθεται ότι η gpu παιζει πρωτεύον ρόλο, η κάρτα μου συχνά υπολειτουργεί διότι ο AMD είναι συχνά ανεπαρκής να την "τροφοδοτήσει" με το decoding και αυτό φαίνεται κυρίως σε 4κ όπου η cpu τερματίζει και η vga δουλεύει στο 30-40%.

Ελπίζω να βοήθησα και να μην κούρασα...

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και εννοείται ότι δεν κούρασες.

ειναι λιγο (?) μεγάλη, δυστυχως δεν βρηκα κατι σε30αρα 4κ με μικρό input lag που ηθελα... αλλα απ οσο την εχω χρησιμοποιησει, είμαι πολύ ευχαριστημένος.

θελει ομως το χωρο της και μια λιγο μεγαλύτερη απόσταση απ αυτην, απ οτι μια 25αρα...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Τι απόσταση θεωρείς ιδανική;
Χρωματικά έχει καλή πιστότητα;
Τα 50hz είναι κουραστικά;

στα ίδια λεφτά με monitor παίρνεις διπλάσια έκταση πάνελ, tuner και διάφορα άλλα όπως το sw της smart tv,

αλλά επειδή δεν υπάρχει τσάμπα φαϊ , μήπως κάτι άλλο χάνεις;

προσωπικά δε θα έπαιρνα κάτι άλλο από ips (ή ανάλογο) monitor για οθόνη υπολγιστή, και ας θυσίαζα το μέγεθος και δυνατότητες

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών και video

Kαλο και αναλογικα οικονομικο 40αρι καθαροαιμο μονιτορ 4Κ ηταν της Philips, πηραμε ενα απο Αmazon uk, καλο μαυρο amva panel.
Τωρα εχει βγει ενα 43αρι αλλα με ips panel, και λενε οτι οπως και το νεο dell οτι εχει θεμα burn in.

τη δουλευω στα 60Hz, όποτε θεμα με κινηση κλπ δεν εχει.
αποχρωμα ειναι μια χαρά, με λίγο πειραγμα ερχεται τελεια.
το μονο θεμα ειναι, ότι λογω πανελ mva εχει μικρες γωνιες θεασης.
αυτο ομως δεν ειναι πρόβλημα αν τη θες για μονιτορ, γιατι εισαι παντα μπροστα.
θα ειχες θεμα, αν την εβαζες σε σαλονι και καθοσουν πολύ πλαι.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών και video

Δυσκολο να φερεις αυτές τις τηλεοράσεις σε καλιμπραρισμα σωστό για κρίσιμη δουλειά σε φωτό, σε βίντεο δεν έχω άποψη.