Πρόταση για Dac !

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

New wave ήταν οι Duran βρε συ...

Μπορείς να πεις ότι ήταν επίσης ένα ιδιαίτερο είδος "pop" της εποχής τους.
Οι Durex Durex(αντιγράφω τους κακεντρεχεις Βρετανούς)ήταν ένα ιδιαίτερο είδος disco(φτου! πιπέρι!)της εποχής τους.
Καποιοι προσπάθησαν να τους εντάξουν στους Νεορομαντικους(άλλο φρούτο κι αυτό).

Η δυσαρμονια στη συνθεση αξιζει το δικο της θρεντ.
Ως καλλωπιστικο στοιχειο παντως...

Λάβε υπ' όψη αφού τόσο σ' ενδιαφέρει και το παρακάτω review του hXos+sound vision Denafrips PONTUS Review | Μετατροπέας DAC
Από εκεί αντιγράφω το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο αναδεικνύει ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση εδώ μέσα:
Όπως προτείνει ο κατασκευαστής – και αυτό ισχύει για όλα τα R2R dac – το Pontus αφού το βάλαμε στην πρίζα το αφήσαμε συνεχώς σε λειτουργία ενώ ασφαλή συμπεράσματα αρχίσαμε να εξάγουμε μετά από μια εβδομάδα.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό αλλά σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με την θερμική ισορροπία και σταθερότητα λειτουργίας των αντιστάσεων.
Πάντως οι διαφορές μεταξύ DAC's γενικά είναι μικρές. Και η επιλογή δύσκολη. Ακόμα πιο δύσκολη στις ανώτερες κατηγορίες.
Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης λοιπόν. Ενημερώσου όσο περισσότερο μπορείς εδώ. Και κατόπιν πήγαινε να ακούσεις, όπου έχεις τη δυνατότητα πριν διαλέξεις.

• Like
Reactions: Music matters...
ενώ ασφαλή συμπεράσματα αρχίσαμε να εξάγουμε μετά από μια εβδομάδα.

Μιλάμε για στρώσιμο ή κάθε φορά που θα κλείνει θα θέλει μία εβδομάδα για να παίξει σωστά;
Εντάξει, ας σοβαρευτούμε λίγο ε; 😂
Εγώ ποντάρω στο ότι απλά συνηθίζει το αυτί.

• Like
Reactions: mdvq
Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι απόδειξη του πόσο υποκειμενικό είναι το γούστο στη μουσική.

Για παράδειγμα εμένα θα έπρεπε να με πληρώσεις.. αδρά.. για να ακούσω αυτό το κομμάτι.
Όπως και εμένα για να ακούσω trash metal (που ένας κολλητός μου τρελλαίνεται, χα χα χα)

• Like
Reactions: vlad66
Μιλάμε για στρώσιμο ή κάθε φορά που θα κλείνει θα θέλει μία εβδομάδα για να παίξει σωστά;
Εντάξει, ας σοβαρευτούμε λίγο ε; 😂
Εγώ ποντάρω στο ότι απλά συνηθίζει το αυτί.

Έχοντας ζήσει και με R2R DAC για κάποια χρόνια (παρότι δεν ήταν το κύριο dac μου), όντως θέλουν ζέσταμα. Ο ήχος παράγεται από τεράστιες συστοιχίες από αντιστάσεις, οι οποίες όντως πρέπει να έρθουν σε θερμική ισορροπία για να λειτουργήσει σωστά το κύκλωμα. Όσο πιο μεγάλη (σε επιφάνεια) είναι η συστοιχία, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται.

Αλλά μιλάμε για το πολύ 1-2 ώρες, όχι εβδομάδα.

Εκτός αν μιλάμε για το πρώτο άναμμα της συσκευής, όπου ολόκληρη χρειάζεται να βάλει αρκετές ώρες για να αποδώσει τα μέγιστα, όπως όλες οι συσκευές audio.

Μα αυτό λέω.
Η μία εβδομάδα αναμμένο για να στρώσει είναι ok.
Αλλά μία εβδομάδα αναμμένο απλά για να παίξει είναι γελοίο.
Τι μπαμπόρδες πουλάει ο Κινέζος και θέλει να τον πάρει ο κόσμος στα σοβαρά! 😂

Τα διάφορα φίλτρα στα DAC κάνουν διαφορά. Αλλά αν περιμένει κανείς να ακούσει διαφορές στον ήχο που θα έχει ένα DAC από ένα άλλο, τότε ψάχνει σε λάθος σημείο. Δεν είναι τα φίλτρα εκείνα που θα δώσουν ανωτερο ήχο. Λίγο πιο προτιμητέο από άλλο φίλτρο ναι. Αλλά μέρα με τη νύχτα δεν θα κάνει διαφορά.
Slow roll-off, fast, Non Oversampling, Oversampling κλπ εννοείται πως ακούγεται αμέσως.

Αλλά δεν είναι κάποια διαφορά που θα πεις.... ουάου, πως άλλαξε έτσι η φωνή του Fats Domino; :eek:

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τα διάφορα φίλτρα στα DAC κάνουν διαφορά. Αλλά αν περιμένει κανείς να ακούσει διαφορές στον ήχο που έχει ένα DAC από ένα άλλο, τότε ψάχνει σε λάθος σημείο. Δεν είναι τα φίλτρα εκείνα που θα δώσουν ανώτερο ήχο. Λίγο πιο προτιμητέο από άλλο φίλτρο ναι. Αλλά μέρα με τη νύχτα δεν θα κάνει διαφορά.
Slow roll-off, fast, Non Oversampling, Oversampling κλπ εννοείται πως ακούγεται αμέσως.

Αλλά δεν είναι κάποια διαφορά που θα πεις.... ουάου, πως άλλαξε έτσι η φωνή του Fats Domino;:eek:

[ΦΘΕΙΡΩΝ]
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
[ΜΕΣΑ=youtube]ekeq4szDmJo, λίστα: RDekeq4szDmJo[/ΜΕΣΑ]
[/ΦΘΕΙΡΩΝ]
Σωστά, το θέμα είναι ότι κανένας από τους συνομιλητές εδώ δεν ακούν διάφορες, διαφορές που ακούω εγώ και με βγάζουν τρελό..😁
Είσαι ο πρώτος που αναφέρει σωστά τι γίνεται..

Καπου εδω πρεπει να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα.Οι ψηφιακοι μετατροπεις ηχου κ ολα τα dac chips μετατρεπουν τα δεδομενα σε ψηφιακο ηχο ,στην εξοδο του dac chip εχουμε δειγματα το καθενα με συγκεκριμενη σταθμη τασης κ συχνοτητα που μπορει να φτανει δεκαδες mhz,ειναι ψηφιακα σκαλοπατια ,παλμικα σηματα σε υψηλες συχνοτητες περιεχοντας αρκετα παρασιτα κ θορυβο.Εδω δεν υπαρχουν ''υπερπαραγωγες'' ουτε υλοποιησεις που μπορουν να αποδοσουν καλυτερο ψηφιακο ηχο,αντιθετα αν καποιες εταιρειες εχουν κυκλωματα περαν των datasheet μονο ζημια μπορουν να κανουν,επισης δεν υπαρχουν μεγαλες απαιτησεις στην τροφοδοσια περαν 2-3 σταθεροποιητων κ καποιων πυκνωτων βαση του κυκλωματος που προτεινει ο κατασκευαστης.Δεν υπαρχουν μαγικα,ακομα κ ενα dac των 60$ θα κανει την ιδια δουλεια με ενα των 10.000$,μπορει κ καλυτερη επειδη θα εχει πιο απλη σχεδιαση κ οχι περιττα κυκλωματα που μονο θορυβο μπορουν να προσθεσουν.Τωρα στην εξοδο του dac chip που περιεγραψα υπαρχει ενα αναλογικο φιλτρο (Butterworth) που αναλαμβανει να μετατρεψει τα δειγματα των υψηλων συχνοτητων σε αναλογικο ηχο (Q=0.707 ιδανικα) κ αποτελειται απο μερικες αντιστασεις (12-18) κ μερικους μεταλικους πυκνωτες (8-12) επισης απο 1 η' 3 τελεστικους (opamps).Η τροπολογια του φιλτρου αυτου αλλαζει δραματικα την ποιοτητα κ την αποκριση του ηχου,αντιθετα με οτι επικρατει στο σταδιο αυτο δεν θελουμε γρηγορους κ highend opamps αλλα ''αργους'' ωστε να παρουμε λιγοτερο θορυβο στην εξοδο.Στο συγκεκριμενο φιλτρο δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται smd υλικα αλλα πυκνωτες πολυπροπυλενιου κ αντιστασεις μικρης μεταβλητοτητας,αλλαζοντας την τιμη ενος πυκνωτη η μιας αντιστασης δημιουργουμε τεραστια αλλαγη στον ηχο κ αυτοι που γνωριζουν μπορουν ευκολα να παρουν στην εξοδο τον ηχο που θελουν ο οποιος ειναι συγκεκριμενος κ δεν θα επρεπε να διαφερει απο dac σε dac.Σαν συμπερασμα εχουμε οτι η τιμη ενος μηχανηματος δεν εχει σχεση με τον ηχο που παραγει κ οτι με πολυ χαμηλη τιμη μπορουμε να εχουμε τον τελειο ηχο γιατι ενας ειναι αυτος κ οποιαδηποτε αποκλιση σημανει λαθος υλοποιηση του φιλτρου εξοδου.

Καπου εδω πρεπει να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα.Οι ψηφιακοι μετατροπεις ηχου κ ολα τα dac chips μετατρεπουν τα δεδομενα σε ψηφιακο ηχο ,στην εξοδο του dac chip εχουμε δειγματα το καθενα με συγκεκριμενη σταθμη τασης κ συχνοτητα που μπορει να φτανει δεκακαδες σε ψηφιακα, ηχο υψηλες συχνοτητες περιεχοντας αρκετα παρασιτα κ θορυβο.Εδω δεν υπαρχουν ''υπερπαραγωγες'' ουτε απαιτησεις που μπορουν να αποδοσουν καλυτερο ψηφιακο ηχο,αντιθετα αν καποιες εταιρειες εχουν κυκλωματα περαν των datasheet ζημια που μπορουν να μην κανουν κανουν. τροφοδοσια περαν 2-3 σταθεροποιητων κ καποιων πυκνωτων βαση του κυκλωματος που προτεινει ο κατασκευαστης.Δεν υπαρχουν μαγικα,ακομα κ ενα dac των 60$ που κανει την ιδια δουλεια με ενα των 10.000$,μπορει κ καλυτερη επειδη που εχει πιο πολυ κυκλωματα που μπορουν να μπορουν να μπορουν να κανουν ενα δακ των 60$. να προσθεσουν.Τωρα στην εξοδο του dac chip που περιεγραψα υπαρχει ενα αναλογικο φιλτρο (Butterworth) που αναλαμβανει να μετατρεψει τα δειγματα των υψηλων συχνοτητων σε αναλογικο ηχο (Q=0.707 ιδανικα) κ αποτελειται απο μερικες αντιστασης (12-18) 1 η' 3 τελεστικούς (opamps).Η τροπολογία του φιλτρου αυτου αλλαζει δραματικα την ποιοτητα κ την αποκριση του ηχου,αντιθετα με οτι επικρατει στο σταδιο αυτο δεν θελουμε γρηγορους κ highend opamps αλλα ''αργους'' ωστε να παρουμε λιγοτερο θορυβο στην εξοδο.Στο συγκεκριμενο φιλτρο δεν αλλαζει. πυκνωτες πολυπροπυλενιου κ αντιστασεις μικρης μεταβλητειας,αλλαζοντας την τιμη ενος πυκνωτη η μια αντισταση δημιουργουμε τεραστια αλλαγη στον ηχο κ αυτοι που ξεγνωριζουν μπορουν ευκολα να παρουν στην εξοδο τον ηχο που θελουν ο οποιος ειναι συγκεκριμενος και δεν θα επρεπε να διαφερει. dac.Σαν συμπέρασμα εχουμε οτι η τιμη ενος μηχανηματος δεν εχει σχεση με τον ηχο που παραγει κ οτι με πολυ χαμηλη τιμη μπορουμε να εχουμε τον τελειο ηχο γιατι ενας ειναι αυτος κ οποιαδηποτε αποκλιση σημανει λαθος δημιουργηση του φιλτρου εξοδου.
Η τιμή ενός μηχανήματος (dac) δεν έχει σχέση με τον ήχο που παράγει...

Με ένα dac με πολύ χαμηλή τιμή μπορούμε να έχουμε τέλειο ήχο...

Ενδιαφέρον, θα ήθελες να εξηγήσεις παραπάνω τα λεγόμενα και την γνώση σου;

Καπου εδω πρεπει να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα.Οι ψηφιακοι μετατροπεις ηχου κ ολα τα dac chips μετατρεπουν τα δεδομενα σε ψηφιακο ηχο ,στην εξοδο του dac chip εχουμε δειγματα το καθενα με συγκεκριμενη σταθμη τασης κ συχνοτητα που μπορει να φτανει δεκαδες mhz,ειναι ψηφιακα σκαλοπατια ,παλμικα σηματα σε υψηλες συχνοτητες περιεχοντας αρκετα παρασιτα κ θορυβο.Εδω δεν υπαρχουν ''υπερπαραγωγες'' ουτε υλοποιησεις που μπορουν να αποδοσουν καλυτερο ψηφιακο ηχο,αντιθετα αν καποιες εταιρειες εχουν κυκλωματα περαν των datasheet μονο ζημια μπορουν να κανουν,επισης δεν υπαρχουν μεγαλες απαιτησεις στην τροφοδοσια περαν 2-3 σταθεροποιητων κ καποιων πυκνωτων βαση του κυκλωματος που προτεινει ο κατασκευαστης.Δεν υπαρχουν μαγικα,ακομα κ ενα dac των 60$ θα κανει την ιδια δουλεια με ενα των 10.000$,μπορει κ καλυτερη επειδη θα εχει πιο απλη σχεδιαση κ οχι περιττα κυκλωματα που μονο θορυβο μπορουν να προσθεσουν.Τωρα στην εξοδο του dac chip που περιεγραψα υπαρχει ενα αναλογικο φιλτρο (Butterworth) που αναλαμβανει να μετατρεψει τα δειγματα των υψηλων συχνοτητων σε αναλογικο ηχο (Q=0.707 ιδανικα) κ αποτελειται απο μερικες αντιστασεις (12-18) κ μερικους μεταλικους πυκνωτες (8-12) επισης απο 1 η' 3 τελεστικους (opamps).Η τροπολογια του φιλτρου αυτου αλλαζει δραματικα την ποιοτητα κ την αποκριση του ηχου,αντιθετα με οτι επικρατει στο σταδιο αυτο δεν θελουμε γρηγορους κ highend opamps αλλα ''αργους'' ωστε να παρουμε λιγοτερο θορυβο στην εξοδο.Στο συγκεκριμενο φιλτρο δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται smd υλικα αλλα πυκνωτες πολυπροπυλενιου κ αντιστασεις μικρης μεταβλητοτητας,αλλαζοντας την τιμη ενος πυκνωτη η μιας αντιστασης δημιουργουμε τεραστια αλλαγη στον ηχο κ αυτοι που γνωριζουν μπορουν ευκολα να παρουν στην εξοδο τον ηχο που θελουν ο οποιος ειναι συγκεκριμενος κ δεν θα επρεπε να διαφερει απο dac σε dac.Σαν συμπερασμα εχουμε οτι η τιμη ενος μηχανηματος δεν εχει σχεση με τον ηχο που παραγει κ οτι με πολυ χαμηλη τιμη μπορουμε να εχουμε τον τελειο ηχο γιατι ενας ειναι αυτος κ οποιαδηποτε αποκλιση σημανει λαθος υλοποιηση του φιλτρου εξοδου.
Μπορείς να αναφέρεις ένα παράδειγμα dac των 100 ευρώ που ακούγεται καλυτερα από ένα high end dac (συγκεκριμένα μοντέλα )? Μπορείς να περιγράψεις τον τέλειο ήχο;

Ή εμπειρία μου λεει ότι τα dac μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους ηχητικά . Πχ το dac μέσα στο ενισχυτή μου από το dac του streamer μου . Και τα δύο ομως είναι τεχνικά άρτια .

Η τιμή ενός μηχανήματος (dac) δεν έχει σχέση με τον ήχο που παράγει...

Με ένα dac με πολύ χαμηλή τιμή μπορούμε να έχουμε τέλειο ήχο...

Ενδιαφέρον, θα ήθελες να εξηγήσεις παραπάνω τα λεγόμενα και την γνώση σου;
Τα εχω εξηγησει ολα με απλο τροπο,ολα τα dac (Δ/Σ) κανουν την ιδια δουλεια μετατρεπουν τα δεδομενα σε ψηφιακο ηχο,σε δειγματα υψηλων συχνοτητων ,δεν υπαρχει διαφορα εδω ουτε snake oil περα απο το κυκλωμα που δινει η κατασκευαστρια εταιρεια,αν για καποιο λογο το chip δεν δουλευε σωστα θα εκανε διακοπες κ περιεργους θορυβους.Υπευθυνο για τον ηχο που φτανει στην εξοδο ειναι το φιλτρο Butterworth δλδ 1-3 τελεστικοι με μερικες αντιστασεις κ πυκνωτες,αυτο το φιλτρο διαμορφωνει τον ηχο (ευκρινεια,μουσικοτητα,μπασο,χαμηλομεσαιες,σκηνικοτητα κτλ.).Το συγκεκριμενο φιλτρο ακους οχι το chip.

Σωστά, το θέμα είναι ότι κανένας από τους συνομιλητές εδώ δεν ακούν διάφορες, διαφορές που ακούω εγώ και με βγάζουν τρελό..😁

Και εγώ το ίδιο λέω.
Βέβαια θυμάμαι μία ρύθμιση στο revolution που είχε ολόκληρο μενού που αν την επέλεγες, τα φίλτρα τα έκανε bypass.

Μπορείς να αναφέρεις ένα παράδειγμα dac των 100 ευρώ που ακούγεται καλυτερα από ένα high end dac (συγκεκριμένα μοντέλα )? Μπορείς να περιγράψεις τον τέλειο ήχο;

Ή εμπειρία μου λεει ότι τα dac μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους ηχητικά . Πχ το dac μέσα στο ενισχυτή μου από το dac του streamer μου . Και τα δύο ομως είναι τεχνικά άρτια .
Οχι δεν γνωριζω καποιο dac των 100$ που να ακουγεται σωστα χωρις μετατροπες στο φιλτρο εξοδου,απο την αλλη εχω ακουσει πολλα πανακριβα να παιζουν χαλια,συμπιεσμενα χωρις χροιες.Ναι ολα τα dac εχουν διαφορετικο ηχο ενω μπορει να εχουν τις ιδιες μετρησεις κ αυτο ειναι λογικο γιατι κανενα analyzer δεν μετραει χροιες,μουσικοτητα,σκηνικοτητα,βελουδινα η' σκληρα πριμα κτλ.