Πρόταση τεχνητού φορτίου 8Ωμ από Stereophile

To Stereophile με αυτό τον τρόπο θέτει ένα δικό του reference, αυτό είναι όλο.

Απλά, έτσι μπορούν να συγκρίνουν μεταξύ τους διαφορετικούς ενισχυτές, βλέποντας τις μετρήσεις.

οντως αυτο ειναι ολο :a0210:

Re: Απάντηση: Re: Πρόταση τεχνητού φορτίου 8Ωμ από Stereophile

Εχει δυο μεγιστα στην εμπεδηση. Στον συντονισμο του γουφερ και του τουητερ. Αν ειχε και εναν τριτο γυρω στους 20 με 30 κυκλους θα ηταν bass-reflex.
Δες τα λινκ του Rob που εβαλα.

χμμμ, απο καθολου (σπανιοτατο) εως πολυ, αναλογα με τον ενισχυτη.

Εξακτλυ, που λένε και στο χωριό του Τζιμάκου.
Το πόσο διακύμανση θα έχει το ΦΡ εξαρτάται απο τον ενισχυτή και το ΔΦ του.
Τελεια πηγή τάσης=καθολου διακύμανση, όσο χάλια φορτιο και να έχεις.
Μεγάλη αντίσταση εξόδου, εξαρτάσαι απο το φορτίο πλέον.
(Μεγάλη αντίσταση εξόδου+χάλια φορτίο = σκαμπανεβάσματα)

Εξακτλυ, που λένε και στο χωριό του Τζιμάκου.
Το πόσο διακύμανση θα έχει το ΦΡ εξαρτάται απο τον ενισχυτή και το ΔΦ του.
Τελεια πηγή τάσης=καθολου διακύμανση, όσο χάλια φορτιο και να έχεις.
Μεγάλη αντίσταση εξόδου, εξαρτάσαι απο το φορτίο πλέον.
(Μεγάλη αντίσταση εξόδου+χάλια φορτίο = σκαμπανεβάσματα)

Άρα πάμε σε τρανζίστορ, πολλή ανάδραση και βαρυκροσαρισμένα ηχεία με διορθώσεις και zobel?

Η κότα το έκανε, το είδα κι εγώ

Last edited:
Άρα πάμε σε τρανζίστορ, πολλή ανάδραση και βαρυκροσαρισμένα ηχεία με διορθώσεις και zobel?

Η κότα το έκανε, το είδα κι εγώ

Απο που προκύπτει αυτό?

Το ηχείο θα σου καθορίσει τι ενισχυτή θες και όχι το αντιθετο.

Απλά γνώμη μου, προσπαθούμε να έχουμε ηχεία που να μπορούν να οδηγηθούν απο οποιοδήποτε ενισχυτή.

Περί της κότας τώρα, δεν μπορώ να γνωρίζω.

Ρώτα αυτούς που ξέρουν ..

Το διάγραμμα που παράθεσα, από δικό μου λάθος δεν είναι του σχήματος, αλλά του Kantor speaker simulator. Με λίγα λόγια σας τα έκανα σαλάτα.

Για να τα βάλω και πάλι στη θέση τους, ξαναγράφω.

Στην αρχή αναφέρουν ότι ο Kantor είχε κάνει μια δουλειά περί αυτού:
scan55.jpg

Fig.1 Circuit of Ken Kantor loudspeaker simulator, intended to represent a two-way, sealed-box minimonitor with a nominal impedance of 8 ohms.

scan56.jpg

Fig.2 Kantor speaker simulator, electrical impedance (solid) and phase (dashed) (2 ohms/vertical div.)

Στη συνέχεια το Stereophile, τροποποίησε τη δουλειά του Kantor, όπως παρακάτω:
scan57.jpg

Fig.3 Circuit of Ken Kantor loudspeaker simulator, modified to include Zobel impedance compensation in the treble.

scan58.jpg

Fig.4 Modified Kantor speaker simulator, electrical impedance (solid) and phase (dashed) (2 ohms/vertical div.).

Στο συμπέρασμά τους καταλήγουν (το αφήνω στα αγγλικά για να μην αλλάξω κατά λάθος το περιεχόμενο):

"However, the rising impedance above 5kHz, coupled with a positive phase angle---intended, I assume, to be equivalent to the tweeter voice-coil inductance---is almost never found in a real speaker. I modified the Kantor circuit by adding a Zobel network---a resistor and capacitor in series---across the input terminals (fig.3). The impedance magnitude and phase of the modified simulator are shown in fig.4---the load is now moderately demanding but not untypical. All Stereophile amplifier reviews will now include measurements made with this load. We shall see if significant differences emerge."

Εάν πιστεύετε ότι αξίζει ο κόπος, να φτιαχτεί ας το συζητήσουμε...

Re: Απάντηση: Re: Πρόταση τεχνητού φορτίου 8Ωμ από Stereophile

Α να και τα σωστα γραφήματα!!!!!!
καλά το ειχα καταλάβει
ειναι μεγάλος ο 3,3μF :flipout::flipout:
και τα 5Ωμ λίγα:BDGBGDB55:

ε πηρανε το κυκλωμα του Kantor και προσθεσανε ενα zobel network....
το αν αξιζει να φτιαχτει ειναι λιγο στη κριση του καθενος νομιζω....
εγω ετσι οπως το βλεπω το σχεδιο δε θα το φτιαχνα...

Θα ειχε ενδιαφέρον να βλέπαμε μετρησεις set με αυτο το φορτίο

Λετε να πρεπει να ακουμε με αναδραση, τρανζίστορ, zorbel, notch και πολύπλοκα φίλτρα?

Όλες οι μετρήσεις του Sterophile είναι πλέον με αυτό το φορτίο...

Απλά σκέφτομαι από το απλό ωμικό δεν είναι καλύτερο;

Σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, αλλά πως θα γινόταν (με τις λίγες γνώσεις περί ηχείων που έχω).
Ιδανικά ίσως χρειαζόταν ένα άλλο ζευγάρι των ηχείων μας (χωρίς κώνους) για τεχνητό φορτίο...

Δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις περί του θέματος. Χρησιμοποιώ απλά τεχνητά φορτία των 8/6/4 Ωμ και διερωτώμαι, αξίζει να το φτιάξω;

Όλες οι μετρήσεις του Sterophile είναι πλέον με αυτό το φορτίο...

Απλά σκέφτομαι από το απλό ωμικό δεν είναι καλύτερο;

Σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, αλλά πως θα γινόταν (με τις λίγες γνώσεις περί ηχείων που έχω).
Ιδανικά ίσως χρειαζόταν ένα άλλο ζευγάρι των ηχείων μας (χωρίς κώνους) για τεχνητό φορτίο...

Δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις περί του θέματος. Χρησιμοποιώ απλά τεχνητά φορτία των 8/6/4 Ωμ και διερωτώμαι, αξίζει να το φτιάξω;

Πιθανόν ν αξίζει, γιατί όχι?
Τα υλικά τα έχεις?
Τα πηνία πχ, θα τα φτιάξεις εσύ?

Για αυτό ρωτώ Δημήτρη, για την υλοποίηση και το πόσο αξίζει.

Τα πηνία δεν τα έχω και για να με ρωτάς προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτές τις τιμές έτοιμα και θα πρέπει να κατασκευαστούν, έτσι;

Επίσης πιστεύω ότι για ένα τεχνητό φορτίο, δεν θα είναι αναγκη τα πηνία να είναι "εξωτικά", απλά πηνία πρέπει να κάνουν τη δουλειά...ρωτώ όπως καταλαβαίνεις γιατί όπως προείπα από ηχεία και τα συναφή δεν σκαμπάζω!

Για αυτό ρωτώ Δημήτρη, για την υλοποίηση και το πόσο αξίζει.

Τα πηνία δεν τα έχω και για να με ρωτάς προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτές τις τιμές έτοιμα και θα πρέπει να κατασκευαστούν, έτσι;

Επίσης πιστεύω ότι για ένα τεχνητό φορτίο, δεν θα είναι αναγκη τα πηνία να είναι "εξωτικά", απλά πηνία πρέπει να κάνουν τη δουλειά...ρωτώ όπως καταλαβαίνεις γιατί όπως προείπα από ηχεία και τα συναφή δεν σκαμπάζω!

Μανώλη, για τα πηνία υπάρχει λινκ (ον λαϊν υπολογιστήρι) αν θες, δοκιμασμένο για να υπολογίσεις.
Θα το βρω και θα το βάλω, νομίζω το είχε βάλει σε κάποια στιγμή και ο Κώστας ο Κοκαρ.

Εντιτ.

"Τα πηνία δεν τα έχω και για να με ρωτάς προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτές τις τιμές έτοιμα και θα πρέπει να κατασκευαστούν, έτσι"

Αυτό το σκέλος της ερώτησης τωρα το πρόσεξα.
Και να υπήρχαν, δεν θ αγόραζα. Θα τα έφτιαχνα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Πρόταση τεχνητού φορτίου 8Ωμ από Stereophile

Θα ειχε ενδιαφέρον να βλέπαμε μετρησεις set με αυτο το φορτίο

Λετε να πρεπει να ακουμε με αναδραση, τρανζίστορ, zorbel, notch και πολύπλοκα φίλτρα?

Έχει το stereophile:
Wavac 833:
http://stereophile.com/tubepoweramps/704wavac/index5.html

Απαράδεκτος ακόμα και με ωμικό φορτίο, όσο και να μην είσαι φετιχιστής των μετρήσεων (5% παραμόρφωση στα 50 Ηζ στο 1 βαττ!)

Cary CAD-1610-SE:
http://stereophile.com/tubepoweramps/1200cary/index5.html

Σαφώς καλύτερος, πάνω από το μέσο όρο για SE.

Thanks Κωστας ( αν δειτε παραμορφωσεις ηχειων στα 50 χερτζ....μ@κ@κες ειναι να τις βγαζουν!!!)

Lemon υπάρχουν οτι πηνια τραβα η ψυχη σου
να ενα οικονομικό για τη περιπτωση http://www.hifisound.de/oxid/oxid.p...e2412b45f3f1d5e0.92612992/IT-CORE-COIL-CO-44/

Επειδη τωρα εχεις μια 0,6Ωμ σε σειρα και το συγκεκριμένο πηνιο ειναι από οτι λέει 3,48Ωμ, πρεπει να του βαλεις παραλληλα μια ~0,73Ωμ και εισαι οκ

Last edited:
Ευχαριστώ παιδιά τόσο για τις συμβουλές όσο και για τους συνδέσμους.

Βλέπω ότι θα χρειαστεί ένα ποσό γύρω στα 40-45 ευρώ για τα πηνία, συν ένα κόστος αντιστάσεων και πυκνωτών. Όλα αυτά φυσικά Χ2 για τα δύο κανάλια δηλ. προσεγγίζουμε άνετα τα 100+.

Ευχαριστώ παιδιά τόσο για τις συμβουλές όσο και για τους συνδέσμους.

Βλέπω ότι θα χρειαστεί ένα ποσό γύρω στα 40-45 ευρώ για τα πηνία, συν ένα κόστος αντιστάσεων και πυκνωτών. Όλα αυτά φυσικά Χ2 για τα δύο κανάλια δηλ. προσεγγίζουμε άνετα τα 100+.
Γιατί δύο κανάλια; Θες να μετρήσεις και channel separation;

Γιατί Άρη, θυμάμαι το dino που κάποτε είχε γράψει:
"Αν θέλουμε να ξεχωρίζουμε από τα γυναικόπαιδα, η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται με τα δύο κανάλια ταυτοχρόνως" -bye- που σημαίνει σήμα και στα δύο και φορτίο και στα δύο κανάλια συνάμα.

(Άρη πιστεύω να κατάλαβες το ύφος μου και να μην με παρεξηγήσεις...)

Από τη μικρή εμπειρία που έχω, όσες φορές και να μέτρησα τον μοναδικό ενισχυτή που διαθέτω, οι τιμές ήταν πάντα ευνοικότερες όταν υπήρχε φορτίο στο ένα κανάλι αντί των δύο.