Πρώτες εκτιμήσεις..

TerI

AVClub Enthusiast
29 April 2008
1,215
Χίος
Χαίρεται σε όλους.

Μετά και τις ανακοινώσεις για τα νέα μοντέλα της Panasonic αποφάσισα ότι η επόμενή μου αγορά θα είναι προβολέας ώστε να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο ζήτημα ίντσες- ποιότητα εικόνας. Κάτοχος της Panasonic G20 50'' αυτη τη στιγμή και ήδη ξεκινάω να βάζω χρήματα στην άκρη ώστε να τα επενδθσω όσο το δυνατόν καλύτερα στην αγορά αυτή.

Πριν απο λίγη ώρα μέτρησα και αποστάσεις, περιθώρια ώστε να δω περίπου τι με παίρνει για το πανί κυρίως. Η απόσταση απο τον τοίχο στον καναπέ μου είναι περίπου στα 3,5 μέτρα. Με την προϋπόθεση και ότι θα τον πάω και λίγο πιο πίσω προς τον τοίχο όταν έρθει εκείνη η ώρα. Το μήκος του τοίχου μου το μέτρησα ώστε να ταιριάζει και με την απόσταση θέασής μου απο τον καναπέ και μου βγήκε στο περίπου 180-190 εκατοστά. Κάπου εκεί.. Έχω μεν κι'άλλο περιθώριο δεξιά αριστερά, αλλά δεν θα ήθελα να είναι και τόσο τεράστιο γιατί θα χάνω απο οπτικό πεδίο πλέον.
Δεν θα ηθελα ας πούμε να βγαίνει παραπάνω για να μην χάνομαι και τελείως στην εικόνα. Απο ύψος είμαστε μια χαρά , το σαλόνι είναι μεγάλο και έχω το άνετο και της τοποθέτησης του πανιού αλλά και του προβολέα απέναντι.

Πάμε τώρα και στα της συσκευής. Καταρχήν εξηγήστε μου τι είναι το lans shifting (το λέω καλά ή λεω μπαρούφες) και αν ισχύει ότι παίζει μεγάλο ρόλο αυτό στην σωστή τοποθέτηση του προβολέα απέναντι απο το πανί. Θα με ενδιέφερε ο προβολέας να είναι 3D, θέλω κάτι καλό, και απο εικόνα και απο μαύρο και απο όλα. Επίσης θα ήθελα και μια πρώτη πρόταση για πανί. Ηλεκτρικό κατα προτίμηση.

Πρός το παρόν αυτά τα ερωτήματα έχω αλλά θα προκύψουν κι'άλλα στην πορεία (τρόποι calibration κλπ) .

Eυχαριστώ και καλό απόγευμα σε όλους.

Last edited:
Πας για πανι στις 92 ιντσες.
Lens shift ειναι η δυνατοτητα μετακινησης του φακου (αρα και της εικονας) με αποτελεσμα να μπορεις να τοποθετεις πιο ευκολα τον προβολεα στον χωρο σου.Πχ μπορει να ειναι λιγο πιο αριστερα/δεξια η και λιγο πιο πανω η κατω απο το θεωρητικο κεντρο της εικονας.Βοηθα πολυ αφου για να εγκαταστησεις προβολεα χωρις lens shift θα σου βγει η πιστη.
Αν θες 3de προβολεα με καλο μαυρο, ειναι μονοδρομος ο JVC X3.Λιγο κατω απο τα 4000 με δωρο blu ray και πανι προβολης (στην ηχοεκφραση τον ειδα).
Για calibration μονο μια λυση υπαρχει και αυτη απο τον επαγγελματια του ειδους Κο Μανώλη Καστρουνή.Μπορεις να επικοινωνησεις μαζι του στο www.perfectimage.gr .Δικο του site στο οποιο μπορεις να διαβασεις παρα πολλα για τους προβολεις.
Καλες αγορες!

Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Παράλειψή μου βέβαια που δεν το ανέφερα το budget αλλά δεν θα ήθελα να φτάσω τόσο πολύ ακριβά σε καμία περίπτωση. Το maximum 2300 ευρώ θα ήθελα να δώσω και αυτό με πολύ ζόρι ακόμα και στα 2000 θα είμαι μια χαρά με πανί προτζέκτορα και βάση, και με τίποτα δεν θέλω να δώσω παραπάνω. Αλλά λογικά δεν βρίσκω και 3D προβολέα σε αυτή την τιμή έτσι?

Αξίζει ο 3D εν έτη 2011 ή όχι?

Επίσης είδα στον συγκεκριμένο που πρότεινες (Απο χαρακτηριστικά σκίζει βέβαια) αλλά λυχνία 1 έτος περίπου 1000 ώρες. Σαν λίγο δεν είναι?

Last edited:
Αν θέλεις πραγματικά σωστό 3D, ξεχνάς τις 92" για απόσταση θέασης 3.5μ και πηγαίνεις σε όσο μεγαλύτερο πανί μπορείς να χωρέσεις στον χώρο σου..

Επίσης μιλάμε για minimum JVC X3.

Αν το budget σου είναι στα 2300 , πηγαίνεις σε 2D.

Αλλά και πάλι το αρχικό σου ερώτημα ιντσες - ποιότητα εικόνας , θα πρέπει να το αντισταθμίσεις οτι ,ο όποιος προβολέας δεν είναι plasma .

Ανανεώνω το νημα με ευχάριστες εξελίξεις. Μετά απο επικοινωνία μου με το κατάστημα ο Χ3 είναι ήδη Ελλάδα απλά είναι στο τελωνείο και στις γνωστές διαδικασίες. Απ ότι με πληροφόρησαν Δευτέρα-Τρίτη ίσως και να βρίσκεται στο κατάστημα οπότε και θα έχω άμεση αποστολή μέσα στην εβδομάδα.

Ήδη έχω παραλάβει οθόνη http://www.lumene-screens.com/en/model/39_Plazza-2.html σε 106'' και 2 καλώδια HDMI http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.752148. Πιστευω ότι έκανα πολύ καλές επιλογές.

Πλέον μένει να μου έρθει ο προβολέας να δω διαστάσεις του και έφυγα να πάρω ράφι τοίχου. Ευελπιστώ το ερχόμενο Σάββατο να σας δίνω εντυπώσεις.

Καλό απόγευμα σε όλους.

Για calibration μονο μια λυση υπαρχει και αυτη απο τον επαγγελματια του ειδους Κο Μανώλη Καστρουνή.

δεν υπαρχει μονο μια λυση .
και ο καλογεροπουλος κανει ...
υπαρχει και ο βαγγελης Λαμπρου που κανει την ιδια δουλεια ο οποιος εχει και καταστημα . τηλ 2109949071 -072

Το προβόλι είναι ήδη σπίτι μου. Την Δευτέρα έχω κανονίσει με τεχνικό να έρθει να βιδώσουμε- εγκαταστησουμε ράφι, πανί, τα πάντα.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το κατάστημα Καλογερόπουλος για τα δωρεάν τέλη αποστολής αλλά πάνω απ όλα για την εξυπηρέτησή που μου παρείχε όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα ο υπεύθυνος που με εξυπηρέτησε ήταν άψογος, ευγενέστατος και ειλικρινής σε κάθε μας επικοινωνία.

Όσο για εμάς εδώ απο Τρίτη πιστεύω να ποστάρω τις πρώτες μου φωτός. Ίσως και Δευτέρα βράδυ, θα δούμε , αν το τελειώσουμε αυθημερόν.

Καλό Σαββ/κο σε όλους!

Aπόσταση θέασης 4,5 μέτρα, πανί Lumene Plazza 240c.

Περισσότερα στην πρώτη μου προβολή σε BluRay , προσεχώς..

Σας ευχαριστώ παληκάρια για τις ευχές σας

Θέλω να πω 2-3 πράγματα για τις πρώτες μου 5 μέρες συμβίωσης με τον προβολέα. Καταρχάς να πω αποστάσεις, μετρήσεις κλπ

Απόσταση φακού- οθόνης 5,3 μέτρα περίπου

Απόσταση καναπέ-οθόνης 4,8 μέτρα περίπου

Ο προβολέας είναι στα 2,7 μέτρα απο το πάτωμα.

Το πανί μου είναι στις 106''. Kαι να ήθελα να πάω σε παραπάνω, δεν μπορούσα γιατί έρχεται ήδη τέλεια-οριακά στο χώρο και δεν παίρνει μεγαλύτερο με τίποτα. Στο σημείο αυτό να πω ότι ευτυχώς που δεν πήγα σε 92'' γιατί θα το είχα μετανιώσει απο την πρώτη μέρα. Με μαύρες μπάρες βέβαια οι 106'' γίνονται -προς μεγάλη μου απογοήτευση- 100'' αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή!

Στις εντυπώσεις τώρα.

Την μέρα δεν μπορώ να δω σε καμία περίπτωση. Δίπλα απο το σαλόνι είναι το το δωμάτιο με την εξώπορτα και μπαίνει φως και χάνεται όλη του η φωτεινότητα σχεδόν με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ αχνός.

Το βράδυ, και με ολόσβηστα τα φώτα και στα 2 αυτά δωμάτια, δίνει ρέστα. Αυτό με ενδιαφέρει άλλωστε και γιαυτό τον πήρα, για τις βραδυνές προβολές.

Σε BluRay έχω δει έως τώρα το Red και το Dark Knight. Στο πρώτο οι εντυπώσεις μου μέτριες και στο δευτερο εξαιρετικές. Ειδικά όταν έκανε τα σκοτεινά πανοραμικά πλάνα στην Gotham City ήταν τρέλα η εικόνα. Στο Νόβα και ειδικά στα κανάλια ΗD είμαι κι εκεί ευχαριστημένος σε αντίθεση με τα απλά που είμαι ντεμί, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μάυρο περίμενα καλύτερο είναι η αλήθεια για τα λεφτά που έδωσα χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι επαρκές βέβαια.. Γιαυτό άλλωστε είδα -ξανά- το Dark Knight για να τον τεστάρω και σε δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η κίνησή του. Έχω μονίμως ενεργοποιημένο το Clear Motion Drive και xωρίς καμία δόση υπερβολής δεν βλέπω καμία διαφορά σε κίνηση απο την Panny G20 που είχα. Σε αυτό πραγματικά του βάζω 10 με τόνο.

Αθόρυβος, ισχύει ότι λένε και τα reviews.

Aπο ρυθμίσεις δεν έχω κάνει και τα τρελά πράγματα. Στο Mode έχω επιλέξει το Cinema, στο Gamma έχω επιλέξει το B (καθαρά προσωπική προτίμηση βέβαια αυτό), και όπως είπα και παραπάνω το Clear motion Drive πάντα ενεργό. Όλα τα άλλα στο default.

Αυτή την στιγμή έχω γράψει 15 ώρες προβολής. Θα έχω ακόμα καλύτερα συμπεράσματα μετά τις 50 ώρες όπου λογικά θα έχει στρωσει καλύτερα (αλήθεια ισχυει και αυτο όπως στις πλάσμα?) και θα έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Θέλω να πω 2-3 πράγματα για τις πρώτες μου 5 μέρες συμβίωσης με τον προβολέα. Καταρχάς να πω αποστάσεις, μετρήσεις κλπ

Απόσταση φακού- οθόνης 5,3 μέτρα περίπου

Απόσταση καναπέ-οθόνης 4,8 μέτρα περίπου

Ο προβολέας είναι στα 2,7 μέτρα απο το πάτωμα.

Το πανί μου είναι στις 106''. Kαι να ήθελα να πάω σε παραπάνω, δεν μπορούσα γιατί έρχεται ήδη τέλεια-οριακά στο χώρο και δεν παίρνει μεγαλύτερο με τίποτα. Στο σημείο αυτό να πω ότι ευτυχώς που δεν πήγα σε 92'' γιατί θα το είχα μετανιώσει απο την πρώτη μέρα. Με μαύρες μπάρες βέβαια οι 106'' γίνονται -προς μεγάλη μου απογοήτευση- 100'' αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή!

Στις εντυπώσεις τώρα.

Την μέρα δεν μπορώ να δω σε καμία περίπτωση. Δίπλα απο το σαλόνι είναι το το δωμάτιο με την εξώπορτα και μπαίνει φως και χάνεται όλη του η φωτεινότητα σχεδόν με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ αχνός.

Το βράδυ, και με ολόσβηστα τα φώτα και στα 2 αυτά δωμάτια, δίνει ρέστα. Αυτό με ενδιαφέρει άλλωστε και γιαυτό τον πήρα, για τις βραδυνές προβολές.

Σε BluRay έχω δει έως τώρα το Red και το Dark Knight. Στο πρώτο οι εντυπώσεις μου μέτριες και στο δευτερο εξαιρετικές. Ειδικά όταν έκανε τα σκοτεινά πανοραμικά πλάνα στην Gotham City ήταν τρέλα η εικόνα. Στο Νόβα και ειδικά στα κανάλια ΗD είμαι κι εκεί ευχαριστημένος σε αντίθεση με τα απλά που είμαι ντεμί, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μάυρο περίμενα καλύτερο είναι η αλήθεια για τα λεφτά που έδωσα χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι επαρκές βέβαια.. Γιαυτό άλλωστε είδα -ξανά- το Dark Knight για να τον τεστάρω και σε δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η κίνησή του. Έχω μονίμως ενεργοποιημένο το Clear Motion Drive και xωρίς καμία δόση υπερβολής δεν βλέπω καμία διαφορά σε κίνηση απο την Panny G20 που είχα. Σε αυτό πραγματικά του βάζω 10 με τόνο.

Αθόρυβος, ισχύει ότι λένε και τα reviews.

Aπο ρυθμίσεις δεν έχω κάνει και τα τρελά πράγματα. Στο Mode έχω επιλέξει το Cinema, στο Gamma έχω επιλέξει το B (καθαρά προσωπική προτίμηση βέβαια αυτό), και όπως είπα και παραπάνω το Clear motion Drive πάντα ενεργό. Όλα τα άλλα στο default.

Αυτή την στιγμή έχω γράψει 15 ώρες προβολής. Θα έχω ακόμα καλύτερα συμπεράσματα μετά τις 50 ώρες όπου λογικά θα έχει στρωσει καλύτερα (αλήθεια ισχυει και αυτο όπως στις πλάσμα?) και θα έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Την ίριδα που την έχεις βάλει; Η λάμπα παίζει σε normal ή high;

Επειδή δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα μου εξηγείς σε παρακαλώ περί ίριδας? Και πως θα το δω στο μενού τι ακριβώς λέει.

Η λάμπα είναι στο normal.

Επειδή δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα μου εξηγείς σε παρακαλώ περί ίριδας? Και πως θα το δω στο μενού τι ακριβώς λέει.

Η λάμπα είναι στο normal.
Η ίριδα είναι ένα "τέχνασμα" που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές. Στην ουσία είναι ένας φωτοφράχτης μπροστά απο τη λάμπα του προβολέα. Ανάλογα απο το αν την έχεις ανοιχτή η φωτεινότητα του προβολέα πέφτει βοηθώντας στα σκοτεινά πλάνα ή αντίθετα αν την έχεις κλειστή η φωτεινότητα ανεβαίνει για τα φωτεινά πλάνα. Όλα αυτά βέβαια συμβάλουν στο πολύ σημαντικό για την εικόνα contrast. Πολλοί κατασκευαστές καταφεύγουν στην λύση της αυτόματης ίριδας (με αμφίβολα αποτελέσματα) προσπαθώντας να πετύχουν έτσι μεγάλο κοντράστ.
Το ευχάριστο είναι ότι η τεχνολογία dila της jvc πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα contrast και χωρίς τεχνάσματα. Αν μου επιτρέπεται είναι η kuro της προβολής (κυρίως λόγω καλών επιδόσεων σε μαύρο και contrast).
Θα σου πρότεινα λοιπόν να πειραματιστείς με τη λάμπα στο high και πειράζοντας το lens aperture.

Ανάλογα απο το αν την έχεις ανοιχτή η φωτεινότητα του προβολέα πέφτει βοηθώντας στα σκοτεινά πλάνα ή αντίθετα αν την έχεις κλειστή η φωτεινότητα ανεβαίνει για τα φωτεινά πλάνα. Όλα αυτά βέβαια συμβάλουν στο πολύ σημαντικό για την εικόνα contrast.

Εδώ μάλλον τα έγραψα αναποδα