Πρώτες εντυπώσεις και Screen door effect...

alpha

New member
4 May 2007
62
Άλιμος
Σαν νέος εδώ θα χρειαστώ και εγώ την βοήθειά σας...
Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω και ξαναδιαβάζω οτι αφορά στο home theater καθώς βρίσκομαι και εγώ στην διαδικασία δημιουργίας του δικού μου home cinema... μετά από άπειρα reviews που διάβασα και λόγω χαμηλού budget (βλέπε γύρω στο χιλιάρικο για projector) και βάσει των αναγκών μου είχα ψιλοκαταλίξει στον epson 700 ή στον sanyo Z5...

Έτσι λοιπόν σήμερα πήγα στην στουρνάρη σε γνωστό κατάστημα για να δώ τουλάχιστον τον epson να παίζει. Οι συνθήκες προβολής ήταν επιεικώς απαράδεκτες (εικόνα υπό γωνία που ήταν νεταρισμένη μόνο η μισή...,οθόνη που ΚΑΠΟΤΕ ηταν ασπρη) και φυσικά ένας πωλητής πολύ ευγενικός μεν αλλα που άκουγε για πρώτη φορά όρους όπως screen door και raindow (είδα και τον optoma 70) και φύσικά ούτε συζήτηση για το gain της οθόνης ή σε τι mode έπαιζε ο epson κτλ...

Αυτό όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση και εξόυ και ο τίτλος είναι ότι έβλεπα πάρα πολύ έντονα το screen door effect στον epson σε οθόνη 70" από τα 3 μέτρα πράγμα που δεν θεώρησα καθόλου λογικό. Εγώ να φανταστείτε ήθελα να προβάλλω σε πανί 96" από τα 3.90 (και ήθελα και τον Ζ5...). Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι κατα πόσον μπορεί (αν μπορεί) να επηρεάσει σε αυτό το φαινόμενο η οθόνη γιατί το άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι πως παρατηρούσα (πολύ πιο λίγο) αυτό το φαινόμενο και σε dlp projectors (optoma hd70 kai benq 7700). Επίσης εντύπωση μου έκανε ότι τα λευκά δεν ήταν καθόλου λευκά αλλά πολύ σπασμένα και στους 3 projectors πράγμα όμως που δεν το αξιολογώ καθότι έχει να κάνει άμεσα με τις συνθήκες θέασης.

Θα ήθελα τα σχόλιά σας και επίσης να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο demo room στην Αθήνα που θα μπορούσα να δω projectors με καλύτερες συνθήκες θέασης.

Φιλε Alpha καλωσηλθες! Γενικα δεν ειμαι "φιλος" των φθηνων lcd λογω χρωματικης ανομοιομορφιας στα πανελ, Screen Door Effect και μετριου μαυρου. Αν δεν βλεπεις rainbow θα σου προτεινα να παρεις εναν φθηνο dlp σαν αυτους που ανεφερες ή εναν μεταχειρισμενο καλυτερο dlp οπως ο Benq 8720..

Φίλε alpha, καλώς ήλθες και από μένα!
Είμαι κάτοχος του παλαιότερου Epson EMP-TW600 και μπορώ, νομίζω, να σου πω κι εγώ δυο λόγια:
Σωστά επισήμανε ο Τάκης ότι ένα πρόβλημα των lcd προβολέων (όχι μόνο όμως των φθηνών) είναι η χρωματική ανομοιομορφία. Το αντιμετωπίζω κι εγώ τώρα. Δεν ισχύει όμως πάντοτε αυτό. Στην περίπτωσή μου π.χ., όταν αγόρασα τον προβολέα, δεν υπήρχε ίχνος ανομοιομορφίας. Μετά από περίπου 300 ώρες λειτουργίας το παρουσίασε ξαφνικά. (Οι αιτίες του προβλήματος, όσο εκτενώς κι αν συζητήθηκε εδώ, παραμένουν για μένα αδιευκρίνιστες). Αντιθέτως, υπάρχει περίπτωση ακόμη κι ένα ολοκαίνουριο κομμάτι - ας είναι και ακριβό - να παρουσιάσει ευθύς εξ αρχής το πρόβλημα αυτό. Είναι καθαρά θέμα τύχης!
Τώρα, όσον αφορά στο άλλο πρόβλημα, το screen door effect, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι από απόσταση θέασης 4 μέτρων το "κοτετσόσυρμα" δεν είναι καθόλου αντιληπτό. Εγώ προσωπικά στον 600άρη μου το διακρίνω μετά βίας στο 1,5 μέτρο.
Πρέπει πάντως να πούμε και τα θετικά του: Η χρωματική του συμπεριφορά (αν βγάλουμε από τη μέση την ανομοιομορφία) είναι εξαιρετική για την κατηγορία τιμής του. Το ίδιο μπορώ να πω και για την ευκρίνειά του, την αντίθεσή του και το μαύρο του. Πιστεύω ότι όταν δίνεις λίγο περισσότερα από 1000 ευρώ για έναν προβολέα, οι lcd είναι αναντικατάστατοι. Φυσικά και υπάρχουν καλύτερα προβολικά, αλλά πρέπει να βάλεις το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη.

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.:D
Επιδή πλέον προσανατολίζομαι μάλλον για dlp είτε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο, ήθελα να ρωτήσω υπό ποιές συνθήκες είναι περισσότερο αισθητό το rainbow effect ώστε να κοιτάξω αν το βλέπω..(αν και κανά δεκάλεπτο που είδα τον hd70 και τον 7700 δεν διαπίστωσα τίποτα).

Και εγω τον hd70 πηρα και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.Η προσφορα του πλαισιου ειναι απιστευτη.Ακομα και η ανιτπροσωπεια τον δινει τιμη καταλογου κοντα στα 1250.
Εψαχνα για rainbow αλλα δεν....
Φιλικα,
Μιχαλης

Όντως τρελή περίπτωση του OPTOMA HD70 σε αυτά τα λεφτά . Αν κάποιος δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα με τους DLP νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να στραφεί σε LCD πλέον με την δικαιολογία του φθηνού 720p