Πρωτες εντυπωσεις μετα την ρυθμιση απο τον Lumagen RadianceXD

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
29,291
Παλλήνη
Πριν απο καμποσες μερες, ηρθε ο Μαστρο-Καστρουνης με το βαλιντζακι του για να ρυθμισει και τo δικο μου συστημα μετα την εγκατασταση του Lumagen RadianceXD Video processor, με προβολέα τον γνωστό JVC Dila HD-1 και πηγη (τι αλλο..) το αγαπημένο μου HTPC...
Αφου τον "κλείδωσα" στο σπίτι για αρκετές ώρες, η φαση Α' (ρυθμιση σε Rec.709 HDTV) ολοκληρώθηκε με επιτυχία!-bye-

Καταρχήν μια ματιά στα διαγράμματα μετά την ρύθμιση :

-Χρωματική ισορροπία σε Rec. 709:

attachment.php

- grayscale:

attachment.php

Θερμοκρασία Λευκού (D65):

attachment.php

-Περιθώριο χρωματικής απόκλισης (Delta C):

attachment.php

- Gamma:

attachment.php

Φαντάζομαι στα τεχνικά στοιχεια θα εμβαθύνει ο Μανώλης οταν μπορέσει, απλα εγω να σχολιάσω ως end user οτι είδα μεγάλη βελτίωση στην εικόνα μου η οποία οφείλεται κυρίως στο άψογο gamma και τα καρφωμένα στην θέση του προτύπου πρωτεύοντα και δευτερεύοντα (πλην κυανού) χρώματα αλλα και στην σωστή θερμοκρασία λευκού.
Εχοντας δει αρκετές ταινίες αλλα και videos σε HD μετά την ρύθμιση, οφείλω να παρατηρήσω ότι η εικόνα απέκτησε μεγάλο "βάθος" και οι επιδερμίδες των προσώπων είναι πολύ ρεαλιστικές, ενώ τα χρώματα, αν και λιγότερο κορεσμένα από πριν, είναι σαφώς πολύ πιο ακριβή ενώ δεν τους λείπει η ζωντάνια (οπως φοβόμουν..).
Επίσης, οπως εγραψαν και άλλοι χρήστες, ο Lumagen διαθέτει ενα εξελιγμένο αλγόριθμο sharpening ο οποίος αν χρησιμοποιηθεί με φειδώ, προσφέρει εξαιρετικά αποτελεσματα στην βελτίωση της οξύτητας της εικόνας.
Αναμένω τον Μανώλη να ξαναέρθει για να κάνουμε και μια ρύθμιση σε SMPTE-C (Rec.601) για να διαπιστωσουμε τις διαφορες των χρωματικων προτύπων "πρωτο χερι"!
Παντως σε καθε περίπτωση, ειμαι σχεδόν ενθουσιασμένος απο το μηχανάκι το οποίο αν ρυθμιστει απο ανθρωπο που γνωρίζει μπορει να κανει "θαυματα"!
Φυσικά ενα μεγάλο ευχαριστω στον Μανώλο για την υπομονή του στις ιδιοτροπίες μου!:grinning-smiley-043

ΥΓ. Screenshots οποτε περάσει ο Μπαμπης , διοτι η μηχανή μου ειναι για τα κλαμματα! :flipout:

Attachments

• JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£  ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ CI...jpg
    JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£ ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ CI...jpg
    70.2 KB · Views: 550
  • JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£  ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ RG...jpg
    JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£ ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ RG...jpg
    79.1 KB · Views: 540
  • JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£  ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ TEMP.jpg
    JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£ ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ TEMP.jpg
    115.7 KB · Views: 544
  • JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£  ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ de...jpg
    JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£ ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ de...jpg
    96.6 KB · Views: 330
  • JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£  ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ GA...jpg
    JVC HD1_03_04_08_ΓŽΒ£ΓŽΒ©ΓŽΒ€ΓŽβ€”ΓŽΒ‘ΓŽΕΈΓŽΒ ΓŽΕΈΓŽΒ₯ΓŽβ€ΊΓŽΕΈΓŽΒ£ ΓŽΒ€ΓŽβ€˜ΓŽΕ‘ΓŽβ€”ΓŽΒ£ GA...jpg
    112.4 KB · Views: 537
Last edited by a moderator:
Ο κλασικός μάστορας πάλι τα κατάφερε καλύτερα σε εσένα...

Αλλά που θα μου πάει, θα τον εστριμώξω!

:p

Απάντηση: Re: Πρωτες εντυπωσεις μετα την ρυθμιση απο τον Lumagen RadianceXD

Ο κλασικός μάστορας πάλι τα κατάφερε καλύτερα σε εσένα...

Αλλά που θα μου πάει, θα τον εστριμώξω!

:p

Ειπαμε, το μυστικο ειναι να τον "κλειδωσεις" (κυριολεκτικα!) στο σπιτι! Μονο αφησε του μερικα λιτρα καφε, μην παθει αφυδατωση! :p

Κοίτα Τάκη, αν είναι να θέλουμε κλειδώματα, μαστίγια, δερμάτινα κλπ αρχίζω να αμφιβάλλω αν αξίζει τον κόπο ο εν λόγω ''κύριος'' :p

Tάκη καλησπέρα,καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Το sharpness σε ποιο σημείο το ρυθμίσατε;

μετα απο πολλες δοκιμες εχουμε καταληξει σε

sharpness

horizontal 10
vertical 10
diagonal 5

textures

horizontal 10
vertical 10
diagonal 10

ο τακης νομιζω μετα ομως εκοψε τα textures για 'ψυχολογικους' βασικα λογους

Χρονια Πολλα!
Το εχω αφησει στο +10 Horizontal/Diagonal (απο 43 maximum) αλλα ακομα πειραματιζομαι...

Tακη μπραβο κι απο εμενα !
Μπραβο και στο Μανωλη για την εξαιρετικη δουλεια του.
Τι γινεται με το κλειδωμα στα 24 fps , λυθηκε ?
Εχεις αλλα προβληματα στη συνεργασια του με το HTPC ?

Tακη μπραβο κι απο εμενα !
Μπραβο και στο Μανωλη για την εξαιρετικη δουλεια του.
Τι γινεται με το κλειδωμα στα 24 fps , λυθηκε ?
Εχεις αλλα προβληματα στη συνεργασια του με το HTPC ?

Thanks Γιαννη! Το προβλημα με τα 24fps εχει λυθει εδω και 2 μηνες και η κινηση στα 1080p 23.976 ειναι απλα εξαιρετικη!
Με το HTPC σε WinXP pro και τους ΑΤΙ 7.2 ταιριαζει "φουστα-μπλουζα"..
Στα Vista (με ΑΤΙ 8.4) οχι και τοσο αλλα δεν φταει το lumagen αλλα οι drivers της ΑΤΙ (δεν περνούν ΒΒ/AW)..

Μιλησα με τον Μανωλη για το προβλημα του jvc ...
Βλεπετε δεν προλαβαινει το αγορι μας να βλεπει τα ερωτηματα...
Και επειδη η αποκλιση του cyan ειναι μεγαλη(για μενα) τον πηρα τηλ.

Καλος λοιπον ο jvc χρωματικα ..
Βεβαια χρειαζεται και εναν καλο scaler για να μπορεσει να φτασει σε αυτο το επιπεδο......+3000 ευρω...(αν δεν κανω λαθος)
Που βεβαια δεν μπορει να φτασει ακομα αλλες υλοποιησεις καλυτερες....

Μπραβο Μανωλιο...;)
Νομιζω οτι εκανες τα αδυνατα-δυνατα.........!!!!!!!

Εισαι πολυ καλος Τακη τωρα......
Βεβαια εισαι λιγο πικρος και ταυτοχρονα ελαφρος πρασινος χρωματικα,αλλα καλος.......
Αν μπορεις να βλεπεις ετσι συνεχεια(λογο του προβληματος με το gamma) θα εισαι μια χαρα.......;)
Καλες θεασεις.....

Κωστα ο Luma δεν διορθωνει Gamma και χρωμα?ετσι νομιζα ή μαλλον ετσι μου ειχαν πει

οτι δηλαδη ρυθμιζεις καθε χρωμα χωριστα και gamma οσο θελεις

Μιλησα με τον Μανωλη για το προβλημα του jvc ...
Βλεπετε δεν προλαβαινει το αγορι μας να βλεπει τα ερωτηματα...
Και επειδη η αποκλιση του cyan ειναι μεγαλη(για μενα) τον πηρα τηλ.

Καλος λοιπον ο jvc χρωματικα ..
Βεβαια χρειαζεται και εναν καλο scaler για να μπορεσει να φτασει σε αυτο το επιπεδο......+3000 ευρω...(αν δεν κανω λαθος)
Που βεβαια δεν μπορει να φτασει ακομα αλλες υλοποιησεις καλυτερες....

Μπραβο Μανωλιο...;)
Νομιζω οτι εκανες τα αδυνατα-δυνατα.........!!!!!!!

Εισαι πολυ καλος Τακη τωρα......
Βεβαια εισαι λιγο πικρος και ταυτοχρονα ελαφρος πρασινος χρωματικα,αλλα καλος.......
Αν μπορεις να βλεπεις ετσι συνεχεια(λογο του προβληματος με το gamma) θα εισαι μια χαρα.......;)
Καλες θεασεις.....

Φαντασου να τον εβλεπες και απο κοντα Κωστα...
Διαγνωση μεσω ιντερνετ πρωτη φορα βλεπω..
Ενιγουει, ευχαριστω για την "πιστοποιηση"...-bye-

Κωστα ο Luma δεν διορθωνει Gamma και χρωμα?ετσι νομιζα ή μαλλον ετσι μου ειχαν πει

οτι δηλαδη ρυθμιζεις καθε χρωμα χωριστα και gamma οσο θελεις

Οντως μεσω του Lumagen ρυθμιζεις ολες τις παραμετρους της εικονας μεταξυ των οποιων gamma (σε 11 σημεια) και χρωμα (color gamut) σε RGB colorspace.

To Lumagen-ακι δουκλευει σε 3D, πραγμα που μπερδευει πολυ κοσμο.
Αφου κανεις φερει σε (χ,y) τα χρωματα, πρεπει τωρα να φερει και ολα τα χρωματα σε ισορροπια οσον αφορα το luminance.
Πιστευω οτι αυτο και κανατε βεβαια.

Φερνοντας τωρα τα χρωματα σε μια νεα ισορροπια, η τιμη luminance που θα εχει το λευκο, αλλαζει. Να περιμενετε δηλαδη πτωση της φωτεινοτητας, που ειναι και αναμενομενο μετα απο μια ρυθμιση.

Το προβλημα με το σημερινο firmware ειναι οτι κατεβαζοντας τη φωτεινοτητα του λευκου (λευκο κουτακι στο colour management-colour gamut), κατεβαινουν και οι φωτεινοτητες των R,G,B. Δηλαδη μια τρυπα στο νερο.

Στην επομενη αναβαθμιση θα διορθωθει αυτο, και οι τιμες των R,G,B θα μενουν αμεταβλητες.

Οσον αφορα το gamma το φερνεις εκει που θελεις, οπως λεει κι ο Τακης.

Πιστευω οτι στο μελλον θα μπορει κανεις να κανει gamma 11 σημειων σε ολα τα χρωματα ξεχωριστα! Το software του Μανωλη εχει ενα tab που λεγεται "gamma" που σου κανει αυτοματα τη διαδικασια για ολα τα χρωματα. Μαλιστα σου δινει τιμες για 100 σημεια. Πολυ καλο εργαλειο.
Ας ειναι καλα ο Μανωλης που επενδυσε στο σωστο εργαλειο!

Last edited:
Re: Απάντηση: Πρωτες εντυπωσεις μετα την ρυθμιση απο τον Lumagen RadianceXD

Ωραιοτατα...
Το cyan γιατι δεν ερχετε Μανωλη...?
Το εχω ξαναδει.
Ειχε κολλησει το τριγωνακι στη γραφικη και οσο και να αλλαζες το χρωμα δεν κουνιοτανε.
Απενεργοποιεις το ''μεσο ορο'' απο το μενου και τελειωνεις. Εχω παρατηρησει οτι οταν εχω το CΙΕ τριγωνο ανοιχτο, ο ''μεσος ορος'' μου το κολλαει (σπανια).
Να δεις που την επομενη φορα που ο Μανωλης παει στον Τακη, θα ερθει τελεια.

Τακη,

ως φανατικος του HTPC, εαν καποιος σε ρωταγε τι να κανω για να παρω καλη εικονα, θα του ελεγες:

1. Παρε ενα Blu Ray και εναν εξωτερικο scaler Lumagen.
2. Φτιαξε ενα HTPC

Ρωταω γιατι πριν 1-2 χρονια τα δεδομενα ηταν διαφορετικα οσον αφορα τους scalers. Mην απαντησεις με το σκεπτικο οτι στο Pc κανεις Raid με τις ταινιες,κλπ, συν ολα τα αλλα. Κανεις δεν αμφισβητει το PC σε καποια πραγματα, που ειναι μονοδρομος.:grinning-smiley-043

Καθαρα για εναν απλο χρηστη που εχει ενα δισκακι στο χερι του και θελει να δει μια ταινια.

Το εχω ξαναδει.
Ειχε κολλησει το τριγωνακι στη γραφικη και οσο και να αλλαζες το χρωμα δεν κουνιοτανε.
Απενεργοποιεις το ''μεσο ορο'' απο το μενου και τελειωνεις. Εχω παρατηρησει οτι οταν εχω το CΙΕ τριγωνο ανοιχτο, ο ''μεσος ορος'' μου το κολλαει (σπανια).
Να δεις που την επομενη φορα που ο Μανωλης παει στον Τακη, θα ερθει τελεια.

Δηλαδή εννοείς ότι είναι ένα 'απεικονιστικό' λάθος?

Ένα λάθος του γραφήματος?

Επομένως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μέτρηση?

Καλες θεασεις.....

Καλά ρε Κώστα τώρα με έστειλες αδιάβαστο.

Τι σημαίνει το πικρός? Νέος όρος?

Το ελαφρός πράσινος χρωματικά από που το συμπέρανες? Γιατί από το τρίγωνο δε βλέπω κάτι που να προδιαθέτει αυτή σου τη δήλωση...

Και το πρόβλημα με το Gamma??? Εννοείς ότι το average 2,22 δείχνει πρόβλημα που μπορεί κάποιος να εντοπίσει?

Διαφώτισέ μας σε παρακαλώ.