πρώτη αγορά: ποιος δικάναλος & ηχεία?

stratosx

New member
5 March 2008
10
Τα εισαγωγικά (πλην όμως ειλικρινή):
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, το γούστο, τις γνώσεις και κυρίως τον τρόπο που τις μοιράζεστε εδώ στο AV!

Τα δεδομένα:
1. είμαι αδαής σε ότι αφορά hifi συστήματα, αλλά με πάθος για τη μουσική
2. ακούω κυρίως 50s μέχρι και 80s, jazz, rock n roll, rhythm n blues, soul, funk, garage/ψυχεδελικό/surf rock, punk
3. η συλλογή μου είναι σε ψηφιακή μορφή (αρχεία ήχου καλής ως πολύ καλής ποιότητας-βλέπε ασυμπίεστα) και λόγω του όγκου της (περίπου 10.000 album) θα παραμείνει έτσι..
4. χρησιμοποιώ laptop με κάρτα ήχου ECHO INDIGO DJ (24 bit 96 kHz, 100 MHz 24bit Motorola DSP, 200ευρώ) (ερασιτέχνης dj γαρ)
5. μέχρι τώρα άκουγα μουσική στο δωμάτιό μου από laptop+εξωτερική κάρτα ήχου+mini hifi. Mετακομίζω και σκέφτομαι επιτέλους να δω τι έχανα τόσα χρόνια. Ο χώρος ακρόασης θα είναι περίπου 6,5x3,5τμ, παρκέ
6. Έχω ξοδέψει δεκαδες ώρες στο net και στο ΑV αναζητώντας έναν καλό entry-level συνδυασμό δικάναλου ολοκληρωμένου ενισχυτή και ζεύγους ηχείων. Χωρίς αποτέλεσμα. Όσο διαβάζω μαθαίνω, όσο μαθαίνω μπερδεύομαι (είναι θέμα αύξησης των διαθέσιμων επιλογών, όχι του IQ μου ελπίζω)
7. Μπορώ να διαθέσω μέχρι 900ευρώ περίπου συνολικά

Οι ερωτήσεις:
1. Αξίζει να δώσω τόσα χρήματα εφ'όσον θα ακούω μουσική από αρχεία &κάρτα ήχου;
2. Αν ναι, μπορείτε να μου προτείνετε μερικούς συνδυασμούς (δεν μπορώ να βγω εκεί έξω και να δοκιμάζω όποιον συνδυασμό ηχείων+ενισχυτή υπάρχει σε αυτή την τιμή). Αν καταλήξω σε 2-3 ενισχυτές και 2-3 ηχεία θα μπορώ να ξεκινήσω ακροάσεις

Είχα βρει τον HK3480 στα 450ευρώ, δεν είναι διαθέσιμος, άγνωστο το πότε θα έρθει λόγω απεργιών στα λιμάνια λέει κτλ. Τελικά αποφάσισα πως δε χρειάζομαι ενσωματωμένο receiver (μπορώ να ακούω dirty και στα ταξί χεχε).

Η θεά τύχη μου ψιθύρησε NAD C355BEE (500ευρω) & Wharfedale Diamond 9.5 (380ευρώ). Αλλά δεν έχω γνώσεις και μέτρο σύγκρισης.

Κρέμομαι απ'τα χείλη σας για να σώσω τα αυτιά μου

Ευχαριστώ!
Στράτος

Από μικρά καλά και φθηνά ηχεία μου αρέσουν πολύ τα Quad 11L

Για ενισχυτή σε αυτές τις κατηγορίες τιμής, the safest bet είναι η NAD, όπως και συ αντελήφθης ....

Γιατί δεν κοιτάς στα μεταχειρισμένα? Σε αυτές τις τιμές υπάρχουν καλά μηχανήματα. Είχα πάρει πριν 3 χρόνια έναν NAD C370 και μου βγήκε αστέρι (να ´ναι καλά ο κ.Γιάννης από τον Πειραιά)

Γνώμη μου είναι, αφού το σύστημα σου θα έχει πηγή το laptop, να κοιτάξεις για "active studio monitors", τα μεγάλα μοντέλα με 8'' woofer και ισχυρούς ενισχυτές. Καλύτερα πάρε και μια εξωτερική κάρτα ήχου με balanced εξόδους, γιατί στη δική σου δε θα μπορείς να βάλεις χοντρά καλώδια. Θα είσαι μεσα στον προϋπολογισμό σου (καρτα ήχου + ηχεία + βάσεις) και θα έχεις αποτέλεσμα πολύ ανώτερο από σύστημα ολοκληρωμένου ενισχυτή και ηχείων, σε αυτά τα χρήματα.

Νομιζω και γω πως με ενεργα ειναι η καλητερη επιλογη για μουσικη απο PC.Αργοτερα μπορεις να παρεις και ενα dac και θα εισαι μια χαρα...Σε εναν φιλο μου ακουσα τα M-Audio με το 8'' γουφερ και επαιζαν εξαιρετικα για 450 ευρω που τα ειχε παρει...Υπαρχουν πολλα και καλα ενεργα ηχεια που θα σε ενθουσιασει το αποτελεσμα...

Γνώμη μου είναι, αφού το σύστημα σου θα έχει πηγή το laptop, να κοιτάξεις για "active studio monitors", τα μεγάλα μοντέλα με 8'' woofer και ισχυρούς ενισχυτές. Καλύτερα πάρε και μια εξωτερική κάρτα ήχου με balanced εξόδους, γιατί στη δική σου δε θα μπορείς να βάλεις χοντρά καλώδια. Θα είσαι μεσα στον προϋπολογισμό σου (καρτα ήχου + ηχεία + βάσεις) και θα έχεις αποτέλεσμα πολύ ανώτερο από σύστημα ολοκληρωμένου ενισχυτή και ηχείων, σε αυτά τα χρήματα.

Σωστός.

Μπορείς να πάρεις τα Dynaudio BM5A που έχω κι εγώ με 1000 ευρώ.

Με μια εξωτερική κάρτα ήχου με ποτ και balanced εξόδους και με ένα ζευγάρι επαγγελματικά καλώδια είσαι ο καλύτερος του χωριού.

Μ' έναν καλό προ αργότερα, μπορείς να αναβαθμίσεις τον ήχο σου.
Σε παραπάνω χρήματα, θα μπορούσες να πας σε ADAM, αλλά ας μη σε κάψουμε.

Αν θες να δώσεις λιγότερα, καλές επιλογές είναι τα ενεργά της Tascam και της Behringer.

Για τα Μ-Audio, ενώ απ' όσο ξέρω οι κάρτες ήχου που βγάζουν είναι πολύ καλές, τα ηχεία τους δεν πολυλένε...

σας ευχαριστώ όλους!
στροφή 180μοιρών λοιπόν.
θα επιστρέψω με νέες απορίες σύντομα (ναι, είναι απειλή)

Γεια σας απανταχού μασκαρεμένοι :afro:

ψάχνοντας διαπίστωσα πως τα ηχεία που μπορώ να αγοράσω δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων μου χαρακτηρίζονται ως "active NEARFIELD monitors". Πόσο κοντά είναι το σημείο ακρόασης? Θα ακούγονται καλά σε ένα δωμάτιο 23τμ περίπου?
Γιατί εξ'ορισμού χρησιμοποιούνται για studio εφαρμογές και όχι για ακρόαση μουσικής (το 2ο με ενδιαφέρει αποκλειστικά)?
Γιατί χρειάζομαι DAC? Πρέπει να το αγοράσω ως ανεξάρτητη συσκευή ή μπορώ να αγοράσω κάρτα ήχου με DAC?
Θα μπορούσε να προτείνει κανείς μερικές κάρτες ήχου? Ή να μου συνιστούσε να αποφύγω κάποιες?
Έψαξα και έμαθα τι είναι οι balanced έξοδοι, αλλά το ποτ??

gracias

Ας τα πάρουμε με την σειρά...
Ποτ, ή ποτενσιόμετρο είναι το ρυθμιστικό της στάθμης ήχου.
Εφόσον θα ακούς με πηγή ήχου τον υπολογιστή, χρειάζεσαι μετατροπή σε αναλογικό πριν ο ήχος πάει σε οποιοδήποτε ενισχυτή(είτε εξωτερικό, είτε αυτόν των ενεργων ηχείων). Αυτή την μετατροπή κάνει ο DAC. DAC υπάρχει και σε ανεξάρτητη συσκευή και σε κάρτα ήχου. Αυτό που σου έχουν προτείνει ως τωρα είναι κάρτα ήχου με DAC και ενεργά ηχεία.

Τα nearfield monitors είναι για αποστάσεις ακρόασης μέχρι 2 μέτρα, ίσως και λιγότερο. Αρα δεν ξέρω πώς θα γεμίσουν χώρο 23τμ...μαλλον δεν θα τον γεμίσουν. Με ποιά εξωτερική κάρτα ήχου ακους;

Για την ώρα χρησιμοποιώ την echo indigo dj που μπαίνει στη θύρα cardbus (PCMCIA) του laptop:
  • Frequency Response: 10Hz-20kHz, ±0.5dB
  • Dynamic Range: 110dB A-weighted
  • THD+n at -3dbfs, 1kHz sine wave: <0.0008% A-weighted
  • Nominal Output Level: -10dBV
  • Maximum Output level: +6.5 dBu
  • 128x Oversampling converters
  • 24 bit data resolution maintained throughout signal path
  • Multiple sampling rates supported: 32k, 44.1k, 48k, 88.2k, 96k
  • On-board 24-bit Motorola DSP for mixing and monitoring
  • 2 stereo 1/8" connectors (1 stereo line output & 1 stereo headphone output)
την είχα αγοράσει κυρίως για την ευχρηστία της, ώστε να μπορώ να παίζω σε παρτάκια σπίτι μου ή φίλων. Δεν είμαι σίγουρος πόσο καλή ή όχι είναι με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Αν τα nearfield monitors είναι τόσο περιορισμένης εμβέλειας, τότε θα πρέπει να στραφώ σε passive&δικάναλο ή υπάρχει κάποια άλλη υλοποίηση?

Last edited:
Παρακαλώ!

Δεν φαίνεται άσχημη η κάρτα σου, αν όμως αποφασίσεις να ασχοληθείς με το άθλημα(δηλ. το hi-fi) θα χρειαστείς πηγη, εστω και μελλοντικά.

Κι εδω τίθεται το ερώτημα...Θα αναβαθμίσεις το σύστημά σου στο μέλλον ή δεν σκοπεύεις κάτι τετοιο; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πρέπει να σκεφτείς επενδύοντας. Σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα να πας σε έναν απλά επαρκή ενισχυτή εως 300 ευρώ και να διαθέσεις τα υπόλοιπα 600-700 για ένα καλό ζευγαρι ηχεία. Το ποιά θα είναι αυτά είναι άλλη συζήτηση, τουλάχιστο όμως θα έχεις κάνει ενα βήμα. Στα 311 Ευρώ μπορείς να βρεις τον NAD 325BEE που, ναι μεν ειναι μόνο 2x50, αλλά είναι τιμιότατο μηχάνημα και ασυναγωνιστο στα λεφτά του. Eίναι ενδεικτικό ότι πολλοί χομπίστες του χώρου ξεκίνησαν με NAD. Μελλοντικά μπορείς να αλλάξεις τον ενισχυτή και να πάρεις μια εξωτερική πηγη.

Τα παραπάνω αφορούν την προσέγγιση ενισχυτής+παθητικά ηχεία.

Εναλλακτική προσέγγιση ειναι τα ενεργά ηχεία. Σε αυτή την περίπτωση έχεις όλο το budget αφιερωμένο στα ηχεία και σε πρώτη φάση τα συνδέεις με την εξοδο της κάρτας. Βεβαια, δεν ξέρω πόσο θα σε καλύψουν για τον χώρο σου. Σε αυτή την προσέγγιση καλύτερα ειναι να απαντησει καποιος που παίζει με ενεργά ηχεία.

ίσως στο μέλλον θελήσω να ασχοληθώ περισσότερο με το hifi.
ακόμα κι έτσι όμως, θα έχει νόημα να αγοράσω κάποια ακριβή πηγή; Και εξηγούμαι:
για βινύλιο δεν το συζητάω, διακαής πόθος αλλά τεράστιο κεφάλαιο που αδυνατώ να στηρίξω οικονομικά λόγω των μουσικών μου αναζητήσεων...
πάμε λοιπόν στο CD player. Εδώ έχω 2επιλογές. 1ον να αρχίσω να καίω την ψηφιακή συλλογή μου σε δισκάκια, τότε όμως η ποιότητα του ήχου θα έχει ως ταβάνι την ποιότητα του αρχικού αρχείου (FLAC στην καλή περίπτωση, ogg, mp4, mp3 κτλ) και επιπλέον θα χρειαστώ και ένα καλό cd-recorder. 2ον να αρχίσω να αντιγράφω δισκάκια φίλων με καταπληκτικές συλλογές, οπότε όμως και πάλι θα χρειαστώ και ένα καλό cd-recorder.

Επίσης, ηχεία των 600-700euro θα οδηγούνται αξιοπρεπώς από ενισχυτή των 300euro;
Ενδεικτικά για τα Wharfedale diamond 9.5 που είχα αναφέρει απαιτούν ενισχυτή 50-150watt (αναφέρομαι μόνο στην ισχύ, χώρια τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά).
Διαισθάνομαι βέβαια πως αγοράζοντας καλύτερης ποιότητας ηχεία θα μου επιτρέψει να χρειαστεί να αναβαθμίσω μόνο τον ενισχυτή στο μέλλον, ενώ με μια κατανομή 50-50 ή 60-40 περίπου ανάμεσα σε κόστος ηχείων και ενισχυτή θα χρειαστώ να αναβαθμίσω και τα δύο (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος).

Περιμένω λοιπόν τις απόψεις όσον έχουν χρησιμοποιήσει active nearfields για ακρόαση μουσικής (όχι για studio παραγωγές και τα συναφή), και όσων γενικά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν την άποψή τους δεδομένης της προσωπικής τους εμπειρίας και των δικών μου προβληματισμών.

ευχαριστώ και πάλι!
Στράτος

Τα περι πηγών που είπες δεν είναι της ώρας. Θα τα σκεφτείς όταν στο μέλλον θέλεις να αναβαθμίσεις το σύστημά σου. Σκοπός είναι να φτιάξουμε τωρα κατι ικανοποιητικό και με, σχετικά καλές, δυνατότητες αναβάθμισης.

Όσο αφορά στον ενισχυτή, ο 50W ενισχυτής της ΝΑD πιστευω οτι θα οδηγήσει επαρκώς αρκετά ζευγάρια ηχεία. Και λέω επαρκώς γιατι με 50W σε 23τμ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Στη δική μου περίπτωση παίζει άνετα σε χώρο 16τμ κι έχει περιθώριο για αρκετά υψηλές στάθμες. Βεβαια, θα προσέξεις στην επιλογή των ηχείων να έχουν μεγάλη ευαισθησία(89-90+ dB/W σε κλειστό χωρο. Αν δεις ευαισθησία μετρημένη ανηχοϊκά πρόσθεσε 3dB λόγω ανακλάσεων ενος κοινού δωματίου). Οσο αφορά στη διαίσθησή σου, διαισθάνεσαι σωστα ;)

Παρεπιπτοντως θα σας πω την εμπειρια που ειχα με τρεις φιλους πηγαινοντας για αυτοενισχυομενα στου Νακα.
Ακουσαμε αυτοενισχυομενα τρεις διαφορετικες μαρκες tannoy-H.K-και μια αλλη δεν θυμαμαι πια ,καθως επισης και τα επαγγελματικα της Ταννου με 6 και 8 ιντσες .Περιεργως καταληξαμε σαν καλυτερο ηχο σε Hifi nad (ton megalo ολοκληρωμενο) και τα μικρα βασης της energy.
Ακομα δεν μπορω να καταλαβω γιατι αλλα το hifi ηταν καλυτερο........
Υ.Σ .ακουγαμε βεβαια με το ιδιο cd.

Ok ας δοκιμάσω διαφορετική προσέγγιση: αρκετοί αναφέρατε (Guybrush, Nicholas, Krelladonis) πως στα ίδια λεφτά ο συνδυασμός active&κάρτας ήχου&laptop θα είναι καλύτερος από passive&ενισχυτή&laptop.
Γιατί;

(Συγγνώμη αν σας κουράζω με ερωτήσεις οι απαντήσεις στις οποίες σας φαίνονται αυτονόητες
).

Ο συνδυασμός laptop - soundcard - active monitors είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα, να μη το επαναλλαμβάνω) η καλύτερη λύση για σένα στα χρήματα που σκοπεύεις να διαθέσεις.

Από τη στιγμή που έχεις laptop δε χρειάζεσαι καμία άλλη πηγή παρά μόνο αναβάθμιση λογισμικού και αλλαγή κάρτας ήχου όταν αυτή θα παλιώνει τεχνολογικά. Άρα δε χρειάζεσαι ενισχυτή με επιλογέα εισόδων, το Laptop θα είναι η πηγή σου. Η κάρτα ήχου που έχεις είναι καλή, εγω απλά είπα για καινούργια ώστε να μπορεί να δεχτεί balanced καλώδια και να μην παίζεις με μετατροπείς και βισματάκια. Τελειώσαμε λοιπόν με την πηγή, πάμε σε ενισχυτή και ηχεία.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, ακόμα και σε αυτή τη χαμηλή κατηγορία, σε σετάκια πχ nad & wharfedale όπως αναφέρθηκε. Θες να προτείνω και εγώ ένα να μπερδευτείς κιάλλο : kingrex t20u (tapm με είδοδο usb άρα δε θες άλλη κάρτα ήχου) και κάποιο ευαίσθητο ηχείο πχ klipsch rf -52.

Με ένα ζευγάρι ενεργά όμως θα είσαι πιο άνετος, θα έχεις άφθονο μπάσο, ρυθμιζόμενη απόκριση και μεγάλες εντάσεις. Πάρε το laptop στη μασχάλη και πήγαινε να ακούσεις.

Nicholas ευχαριστώ,

ξεκίνησα να ακούω κάποια ενεργά μέχρι 300/ένα, ξεχώρισα τα Yamaha HS80 ανάμεσα στα KRΚ-ΡP8 και τα Tannoy Reveal 6D. Σκέφτομαι να κινηθώ και σε λίγο υψηλότερες τιμές, και απλά χαζεύω κάποια Adams ή Dynaudio ή Mackie:ADFAD2: