Πρώτη μέρα μετά τις διακοπές. Δεν ξεκινάει το PC! Γιατί;

Μου το είχε "ρεπορτάρει" η κόρη μου πριν 5-6 μέρες, αλλά φανταζόμουνα πως κάτι δεν έκανε σωστά. Τελικά είχε δίκιο: το PC έχει πρόβλημα.:frown:

Το ξεμοντάρισα και διαπίστωσα πως πράγματι κάτι δεν πάει καλά. Οι πρώτες παρατηρήσεις είναι:

1. - Ο υπολογιστής έμεινε στην πρίζα (μέσω UPS) όλο το καλοκαίρι. Το κουτί είναι το Thermaltake Bach (Media Lab edition) με ενσωματωμένη οθόνη LCD, η οποία, όσο ο υπολογιστής είναι στο ρεύμα και έχει σύνδεση DSL, λαμβάνει τα παγκόσμια νέα και τα γράφει στην οθόνη, μαζί με τα βασικά στοιχεία του συστήματος. Μόλις επέστρεψε η κόρη μου, παρατήρησε πως ναι μεν η οθόνη έδειχνε, αλλά ο υπολογιστής δεν ξεκίναγε - ούτε τσαφ. Την συμβούλεψα να τον σβύσει από το main power switch, να περιμένει λίγα λεπτά και μετά να βάλει τον διακόπτη στο ON πάλι και να δοκιμάσει ξανά να τον ξεκινήσει. Τζίφος. Ούτε τσαφ! Και εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις στην οθόνη εξαφανίστηκαν.

2. - Σήμερα το πρωϊ τον δοκίμασα κι εγώ, άλλαξα πρίζα, τίποτα. Του άνοιξα το καπάκι κι έριξα μια ματιά μέσα να δω μήπως υπάρχει κάτι φανερό με την πρώτη ματιά. Μου φάνηκε πως τοκαλώδιο τροφοδοσίας στον σκληρό (system disc - C:) ήταν λίγο φευγάτο. Το σιγούρεψα και ξαναδοκίμασα. Τίποτα.

3. - Έβγαλα τις περιττές κάρτες PCI (άφησα μόνο την κάρτα γραφικών) και τους τρεις σκληρούς που έχω για αποθήκευση, για να έχω καλύτερη εικόνα, αλλά δεν διέκρινα κάτι εμφανές. Ξαναδοκίμασα και πάλι τίποτα.

Φαντάζομαι ότι για να μην ξεκινάει ΚΑΘΟΛΟΥ ο υπολογιστής, τρεις μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες:

- Το τροφοδοτικό
- Η μητρική
- Κάποια χαλαρή σύνδεση από τροφοιδοτικό προς μητρική ή από τον διακόπτη εκκίνησης προς μητρική (ή πλήρης αποσύνδεση, βέβαια).

Το τροφοδοτικό μου είναι το Thermaltake Pure Power 680W-APD, ένα αρκετά στιβαρό και - από ότι φαίνεται - καλοφτιαγμένη μονάδα.

Η μητρική μου είναι η Intel D945PSN.

Οι συνδέσεις φαίνονται εντάξει.

Υποπτεύομαι πως το τροφοδοτικό κάτι έπαθε. Σκέφτομαι να το αλλάξω με ένα άλλο καινούργιο που έχω (Trust PowerMaster 520W), να δω αν δουλεύει.

Αν δουλέψει, γνωρίζει κάποιος αν το Thermaltake επισκευάζεται και αν αξίζει τον κόπο;

Επί πλέον, μήπως έχει κανείς καμιά άλλη ιδέα;

Καλημέρα Παναγιώτη,

στην Αθήνα τον Αύγουστο έγινε χαμός με τις φωτιές και τις αυξομειώσεις
στην τάση του ρεύματος. Μυρίζομαι τροφοδοτικό .....

Θα δοκιμάσω

Καλημέρα Παναγιώτη,

στην Αθήνα τον Αύγουστο έγινε χαμός με τις φωτιές και τις αυξομειώσεις
στην τάση του ρεύματος. Μυρίζομαι τροφοδοτικό .....

ΟΚ, Αλέξη, ευχαριστώ.

Θα δοκιμάσω το άλλο.

Εν τω μεταξύ, η ερώτηση περί δυνατότητας επισκευής παραμένει.

Με το UPS , δεν παίζει να είναι τροφοδοτικό ... ίσως να είναι ελαττωματικό το τροφοδοτικό ... Δυνατότητα επισκευής σε ηλεκτρονικό υπάρχει ... Επίσης κάποιες γραμμές των thermaltake έχουν βγάλει κατά καιρούς ελαττωματικά , λόγω επειδή δεν τα κατασκευάζει η ίδια , αλλά η QTEK ( δεν έχει καλό όνομα στο χώρο ) ... Εξου και η χαμηλή τιμή του ...

Τα τροφοδοτικά είναι ευαίσθητα σε αυξομειώσεις της τάσης που μπορεί να γίνουν κάθε στιγμή. Καλό είναι όταν αφήνουμε το μηχάνημα κλειστό για καιρό να βγάζουμε το τροφοδοτικό από την πριζα. Το παθαίνω κάθε καλοκαίρι σχεδόν και μυαλό δεν βάζω. Η λύση είναι απλή: βγάζεις το τροφοδοτικό από την πρίζα για κάποιες ώρες και συνήθως παίρνει μπρος (αν δεν έχει επέλθει μόνιμη ζημιά).
Στη δική σου περίπτωση βάβαια το UPS μπερδεύει τα πράγματα.
Δοκίμασε αυτό που σου προτείνω παρακάμπτοντας το UPS.

Τα φτηνά τα UPS ( off line )δεν παρέχουν προστασία από τα σκαμπανεβάσματα
της τάσης.
Μόνο τα ακριβά (online ) έχουν και σταθεροποίηση της τάσης

Παράκαμψη UPS

Παιδιά, ευχαριστώ.

Ναι, φυσικά η δοκιμή έγινε με σύνδεση κατ' ευθείαν στην πρίζα, παρακάμπτοντας το UPS.

Θα σας πω μόλις το δοκιμάσω με το νέο τροφοδοτικό (και μακάρι να είναι αυτό).

Όσο για το Thermaltake, δεν ήταν και πολύ φτηνό, αν δεν κάνω λάθος καμιά 120αριά ευρώ το πήρα (και δή στο εξωτερικό, μαζί με το κουτί).

Να ξέρεις πάντως , τα τροφοδοτικά επισκευάζονται.
Στην δική σου περίπτωση που ήταν κλειστό και όταν γύρισες
από τις διακοπές απλά δεν άνοιγε, το πιθανότερο είναι να
Έχουν καεί τα VDR και η ασφάλεια από υπέρταση.
(ας μην ξεχνάμε ότι τα τροφοδοτικά ΑΤΧ είναι συνεχώς στην πρίζα
Και ότι στο motherboard «κυκλοφορεί» μια τάση των 5ν συνεχώς)

Απάντηση: Re: Πρώτη μέρα μετά τις διακοπές. Δεν ξεκινάει το PC! Γιατί;

Τα φτηνά τα UPS ( off line )δεν παρέχουν προστασία από τα σκαμπανεβάσματα
της τάσης.
Μόνο τα ακριβά (online ) έχουν και σταθεροποίηση της τάσης

Δλδ μας λες ότι τα μοντέλα interactive δεν έχουν σταθεροποιητή τάσης και ότι τα e-shops μας κοροιδεύουν ...

http://www.pcfood.gr/showprod.php?id=54905

Και αυτό φαίνεται και από το σχήμα πραγματική προστασία έναντι των μεταβολών της τάσης προσφέρουν τα online UPS και αυτό γιατί τροφοδοτούνται συνεχώς από DC.

Αποτελέσματα δοκιμής

Φίλοι μου, άλλαξα τροφοδοτικό και με το καινούργιο δούλεψε.

Το ερώτημα είναι αν το παλιό έχει ασφάλεια μέσα, που λογικά είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξω.

Θα έχω νέα αυτές τις μέρες, μόλις μπορέσω να το ανοίξω.

Από κει και πέρα - και εφ' όσον δεν είναι ασφάλεια - χρειάζομαι μια συμβουλή για το πού
και ποιός μπορεί να το επισκευάσει (με λογικό κόστος, βέβαια).

Ηθικόν δίδαγμα: Βγάζουμε πάντα τις ευαίσθητες συσκευές (στερεοφωνικά, τηλεοράσεις, Η/Υ κλπ.) από την πρίζα όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για καιρό. Η καλύτερα χρησιμοποιούμε πολύπριζα με διακοπτάκι που είναι πολύ εύκολο να τα κλείνουμε όταν λείπουμε. Εγώ τα κλείνω όλα κάθε βράδυ, όχι μόνο όταν φεύγω διακοπές. Ετσι και οικονομία στο ρεύμα έχουμε (γιατί οι περισσότερες συσκευές σήμερα δεν κλείνουν τελείως αλλά μένουν standby καταναλώνοντας ενέργεια) και είμαστε ήσυχοι ότι έχουμε οικολογική συνείδηση, και μειώνουμε τις πιθανότητες να γίνει το τσαφ από την ΔΕΗ και να τρέχουμε μετά. Και σάς διαβεβαιώνω ότι και φέτος ο Yamaha μου RXV-750 έμεινε 25 ημέρες εκτός ρεύματος αλλά τις ρυθμίσεις του δεν τις έχασε.

Re: Αποτελέσματα δοκιμής

Φίλοι μου, άλλαξα τροφοδοτικό και με το καινούργιο δούλεψε.

Το ερώτημα είναι αν το παλιό έχει ασφάλεια μέσα, που λογικά είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξω.

Θα έχω νέα αυτές τις μέρες, μόλις μπορέσω να το ανοίξω.

Από κει και πέρα - και εφ' όσον δεν είναι ασφάλεια - χρειάζομαι μια συμβουλή για το πού
και ποιός μπορεί να το επισκευάσει (με λογικό κόστος, βέβαια).

Αν μένεις Αθήνα τότε είσαι τυχερός.
Έρχεσαι απο το σπιτι, το φέρνεις, πίνουμε και κανένα καφέ
και το παίρνεις τόσο απλά

Και αυτό φαίνεται και από το σχήμα πραγματική προστασία έναντι των μεταβολών της τάσης προσφέρουν τα online UPS και αυτό γιατί τροφοδοτούνται συνεχώς από DC.

τα on-line προσφερουν προστασια σε πραγματικο χρονο,συνεχως δηλαδη, αλλα στα stand-by πρεπει να πεσει η να ανεβει η ταση κατω απο τα 220 π.χ 190 η 240
αντιστοιχα και τοτε ενεργοποιειται το ΑVR και αποκαθιστα την ταση.

να συμπληρωσω οτι για αυτο τον λογο τα on-line ειναι πολυ πιο ακριβα.

Last edited:
τα on-line προσφερουν προστασια σε πραγματικο χρονο,συνεχως δηλαδη, αλλα στα stand-by πρεπει να πεσει η να ανεβει η ταση κατω απο τα 220 π.χ 190 η 240
αντιστοιχα και τοτε ενεργοποιειται το ΑVR και αποκαθιστα την ταση.

να συμπληρωσω οτι για αυτο τον λογο τα on-line ειναι πολυ πιο ακριβα.

Σωστός.
-bye-

Λοιπόοοοοον...
Επειδή από ότι βλέπω χρειάζεται ένα Walkthrough για troubleshooting στους Η/Υ, ας το γράψω και εδώ... :)
Αν ο υπολογιστής δεν ανάβει, το πρώτο που κάνουμε είναι να βγάλουμε το βύσμα του τροφοδοτικού από τη motherboard.
Για να ανάψει, βραχυκυκλώνουμε το πράσινο καλώδιο με το γκρί και μετράμε τις τάσεις του. Οι συνδιασμοί κίτρινο - μαύρο μας δίνουν 12 Volt και οι συνδιασμοί κόκκινο - μαύρο μας δίνουν 5 Volt.
Αν είμαστε καλά εώς εδώ, πάμε παρακάτω.
Η μητρική έχει έναν δικό της τρόπο για να επικοινωνεί με το περιβάλλον. Την γδύνουμε τελείως, αφήνωντας πάνω μόνο τον επεξεργαστή (και την ψύκτρα του φυσικά). Όταν την ανάψουμε θα καταλάβει ότι δεν έχει μνήμες και θα βγάλει έναν ήχο που αποτελείται από ένα επαναλαμβανόμενο beep.
Αν δεν βγάλει αυτον τον ήχο, μιλάμε για πρόβλημα μητρικής - επεξεργαστή. Αλλάζουμε επεξεργαστή (αν έχουμε) και ξαναδοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι η μητρική ή ο επεξεργαστής.
Αν βγάλει αυτόν τον ήχο βάζουμε την RAM πάνω και ξανανάβουμε.
Αυτή τη φορά θα πρέπει να μη βρεί την κάρτα οθόνης, οπότε θα βγάλει έναν ήχο αποτελούμενο από 7 beep σε μοτίβο. Κάποιες χρησιμοποιούν μοτίβο των 5 beep μιας και πλέον δεν υπάρχει κάρτα controller που θεωρείται βασική.
Αν ακούσουμε τον ηχο σημαίνει ότι η RAM ειναι εντάξει και έχουμε πρόβλημα στις κάρτες μας τις οποίες από εδώ και πέρα τις βάζουμε μία μία και ανοίγουμε μέχρι να βρούμε την προβληματική. Αν δεν βγάλει τον ήχο σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα στην RAM. :)
Αυτά πάνω κάτω. Αν κάνω κάποιο λάθος, sorry, δεν έχω πιεί καφέ ακόμη... :p

Παναγιώτη και όπως είπαμε ,
Οι συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται να είναι εκτός ρεύματος
Π.χ με ένα πολύμπριζο με διακόπτη.