ΠΡΩΤΟ HTPC

Μόλις τσεκάρω το use spdif στις μπάρες input output levels δεν υπάρχει καμία κίνηση, όταν το ξετσεκάρω τότε υπάρχει κίνηση κανονικά αλλά ήχος σε καμία των περοπτώσεων.Δουλέυω με kmp, vista και κάρτα ήχου την prelude, στέλνω τον ήχο στον onkyo 605 με coaxial.

Απάντηση: Re: ΠΡΩΤΟ HTPC

Μόλις τσεκάρω το use spdif στις μπάρες input output levels δεν υπάρχει καμία κίνηση, όταν το ξετσεκάρω τότε υπάρχει κίνηση κανονικά αλλά ήχος σε καμία των περοπτώσεων.Δουλέυω με kmp, vista και κάρτα ήχου την prelude, στέλνω τον ήχο στον onkyo 605 με coaxial.

Preferences - External Audio Decoder - επιλέγεις το AC3 Filter για ΑC3 Audio και για DTS. Στο main τσεκάρεις το use SPDIF δίνοντάς του 5+1 κανάλια. Πας στο System. Τσεκάρεις στο Use AC3Filter for τα PCM,AC3,DTS. Στο SPDIF passthrough τσεκάρεις AC3, DTS. Στο SPDIF options τσεκάρεις Use AC3 encoder, Do not encode stereo PCM.

Έχουμε το ίδιο set up μόνο που τον ήχο τον δίνω με coaxial από την mobo. Είχε διαπιστώσει το ίδιο πράγμα και ο Διονύσης στο thread ''ήχος στα mkv''. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως δεν παίρνετε ήχο. Ξαναρωτάω: Μήπως χρειάζεται κάποια ρύθμιση η κάρτα ήχου??????????

Re: Απάντηση: Re: ΠΡΩΤΟ HTPC

Preferences - External Audio Decoder - επιλέγεις το AC3 Filter για ΑC3 Audio και για DTS. Στο main τσεκάρεις το use SPDIF δίνοντάς του 5+1 κανάλια. Πας στο System. Τσεκάρεις στο Use AC3Filter for τα PCM,AC3,DTS. Στο SPDIF passthrough τσεκάρεις AC3, DTS. Στο SPDIF options τσεκάρεις Use AC3 encoder, Do not encode stereo PCM.

Έχουμε το ίδιο set up μόνο που τον ήχο τον δίνω με coaxial από την mobo. Είχε διαπιστώσει το ίδιο πράγμα και ο Διονύσης στο thread ''ήχος στα mkv''. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως δεν παίρνετε ήχο. Ξαναρωτάω: Μήπως χρειάζεται κάποια ρύθμιση η κάρτα ήχου??????????
Μόλις πήρα ήχο από την οπτική!!! Το περίεργο είναι οτι δεν έχω τσεκαρισμένο το use spdif και όμως...τι να πω δεν ξέρω.Ευχαριστώ πολύ πάντως, αν βρω καμια άκρη παραπάνω θα σας πω.
Καλή σας μέρα.

Στο κουτι της καρτας εχει ανταπτορα απο DVI σε HDMI οποτε χρειαζεσαι καλωδιο HDMI to HDMI. Επισης η καινουριες καρτες της ΑΤΙ (εγω εχω την 3850) στελνουν και ηχο μεχρι 5.1 μεσω του HDMI οποτε δεν εχεις προβλημα.

Παιδιά, θα ήθελα να ρωτήσω, σε μια τετοια περιπτωση ποιος ήχος θα φυγει απο την καρτα μεσω HDMI, ο ηχος απο την onboard καρτα ή απο την "καλή" pci καρτα ηχου που μπορει να υπαρχει πανω στο συστημα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Καμία από τις δυο. Ο ήχος από το chipάκι ήχου της Ati κάρτας γραφικών.
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Η απορία μου λοιπόν, έχοντας διαβάσει πάρα πολλά από τα HTPC projects σε αυτό το forum, είναι πως μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος μια καλή κάρτα ήχου, έχοντας για κέντρο του συστήματος του κάποιο αξιοπρεπή AV ενισχυτή.
Συγκεκριμένα πάει η εικόνα μέσω αναπτήρα DVI-HDMI στον ενισχυτή από την κάρτα γραφικών, πως θα κάνω τον ενισχυτή να «καταλάβει» ότι πρέπει να πάρει τον ήχο από κάπου αλλού και πως μπορώ να το κάνω αυτό;
Ή μήπως πρέπει αναγκαστικά να στείλω την εικόνα κατευθείαν στην TV και τον ήχο στον ενισχυτή (πράγμα που σημαίνει ότι έτσι χάνω τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει ο ενισχυτής στο θέμα εικόνας, στην προκειμένη περίπτωση ένας ONKYO 875)
Τα ρωτάω όλα αυτά για να καταλάβω αν πρέπει να επενδύσω σε μια καλή κάρτα ήχου ή τελικά θα μείνει ανεκμετάλλευτη…

Οι σοβαροί ενισχυτές είναι πλήρως παραμετροποιήσιμοι σε τέτοια θέματα, π.χ. μπορείς να τους ρυθμίσεις να δέχονται εικόνα από μια θύρα HDMI και ήχο από κάποια από τις ψηφιακές, ή αναλογικές, ή την ίδια την HDMI.

Η καλή κάρτα ήχου έχει νόημα τη στιγμή που ο AV ενισχυτής μας δεν δέχεται σήμα (ήχο) από την HDMI, ή δεν έχει καθόλου είσοδο HDMI.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμογή για τα νέα φορμά ήχου των BluRays/HDDVDs. Τα κλασικά DVD με το Dolby Digital ή το DTS τους παίζουν μια χαρά και από τις κλασικές ψηφιακές εξόδους (S/PDIF).

Αν ψάξεις λίγο στο φόρουμ θα βρεις πάμπολλα σχετικά θέματα..

Να ρωτησω και γω. Τι πλεονεκτημα σου προσφερει ο AV στην εικονα οταν η εξοδος του πισι κλειδωνει και μονη της στα 1080p πανευκολα;
Ή δεν ισχυει αυτο για πισι αλλα μονο για upscale απο dvd πχ;

Γιατι αν εχεις τιβι με 3 hdmi και διαφορετικες ρυθμισεις στο καθενα πιος ο λογος να βαλεις μονο τη μια του ενισχυτη και να τις αλλαζεις καθε 3 και λιγο; (εξαιρερη αν εχεις πανω απο 3 hdmi πηγες αλλα τι στο καλο... )

Last edited:
Ο ουσιαστικός λόγος είναι η ευκολία. Πατάς ένα κουμπί σε ένα τηλεκοντρόλ και αλλάζεις εικόνα & ήχο.

Ο δεύτερος λόγος είναι πρακτικός - αν παίζεις με προβολέα δεν είναι ότι καλύτερο να τραβάς πολλά 10μετρα καλώδια προς αυτόν, άσε που ελάχιστα μοντέλα έχουν περισσότερες από 2 εισόδους HDMI.

Mα το ευκολο ειναι να εχεις τις σωστες ρυθμισεις σε καθε εισοδο της τιβι και να αλλαζεις εισοδο απο το κοντρολ, οχι να τις πειραζεις συνεχεια!

Στον προβολεα ειτε ο ενισχυτης θα ειναι κοντα στη τιβι και μακρια απ' αυτον ειτε το αντιστροφο, οποτε δε το γλυτωνεις το 10μετρο καλωδιο (ειναι προς το In ειτε απο το out του AV). Οποτε;