Πρωτο Review 780G motherboard (Με τη βοηθεια σας)

Παρέλαβα κι εγώ το νέο μου PC... Με "HD όνειρα" λοιπόν έκατσα και έστησα Windows Vista 32bit, έβαλα drivers PowerDVD, Media Player Classic HC και matroska splitter.

Η σύνθεση:

Τροφοδοτικό: Corsair 450VX - 65 ευρώ
Motherboard: Gigabyte GA-MA78GM-S2H - 75ευρώ
CPU: Athlon X2 4850e Box (45W) - 70 ευρώ
RAM: 2x2GB Twinmos 800MHz CL5 - 70 ευρώ
Σκληρός: WD Caviar 750GB GP (Green Power) - 125 ευρώ

Σύνολο: 405 ευρώ. Βέβαια λείπει το ασύρματο keyboard - mouse και το οπτικό drive (μάλλον το LG GGW), όπως και το κουτί.

Η TV είναι μια Sharp 52'' XL2E

To αποτέλεσμα... έχασα.

Η Gigabyte παρότι ήρθε με το τελευταίο BIOS (F3) φαίνεται να μην καταλαβαίνει από hardware acceleration (DxVA) όσον αφορά τα .mkv και .ts τουλάχιστον... Είτε το ενεργοποιώ στο powerDVD είτε το απενεργοποιώ η CPU παραμένει υψηλά 60-90% στην αναπαραγωγή 1080p. Την ίδια συμπεριφορά έχει και ο MPC, χρησιμοποιώντας τη "μηχανή" του PDVD.

Ενώ δηλαδή έχω εξαρχής ενεργοποιημένο to hardware acceleration στο PDVD, όταν κατά την αναπαραγωγή πηγαίνω στα options το έχει απενεργοποιημένο. Ο MPC παρομοίως λέει "DVXA enabled (not in use)".

Οπότε μένει ο φουκαράς ο 4850e να κουβαλάει το σταυρό με ότι συνέπειες έχει αυτό για το αποτέλεσμα...

Κατα τ´ άλλα το PC είναι πολύ ήσυχο ιδίως το τροφοδοτικό είναι απίστευτο. Ο σκληρός έχει απόλυτα ήσυχο spin, αλλά ακούγεται κανονικά κατά την κίνηση αναζήτησης της κεφαλής (κρακ - κράκ). Θα κατεβάσω το utilitάκι από τη WD που τον κάνει απόλυτα ήσυχο με ένα μικρό drop στις επιδόσεις (άν υπάρχει ακόμα - κάποτε ήταν standard).

Η έκπληξη ήρθε από το μαμίσιο ανεμιστηράκι του Athlon που είναι πολύ αθόρυβο (περίπου στις 1500-2000rpm δουλεύει), μάλιστα φαίνεται και αχρείαστο αφού η ψύκτρα είναι κρύα και η CPU στους 32-35 βαθμούς. Μάλλον θα αφαιρεθεί τελείως...

Αντίθετα η ρηχή ψύκτρα που σκεπάζει το 780G που περιέχει και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι... καυτή. Σε idle δεν μπορείς να κρατήσεις το χέρι σου επάνω, οπότε τα περί overclocking μου φαίνονται απαγορευμένα αφού βλέπω να λιώνει το motherboard (κάτι για 110 βαθμούς διάβασα στο internet). 20 χρόνια στα κομπιούτερ, τέτοια θερμοκρασία πρώτη φορά βλέπω(!).

Γενικά το motherboard φαίνεται καλό σαν ιδέα, κακό σαν υλοποίηση. Ποιος τρέχει τώρα για αλλαγές... Θα αγοράσω και το blu-ray drive για να δώ αν κάνει acceleration εκεί. Δεν ξέρω βέβαια μήπως φταίνε οι matroskες μου . Έχει κάποιος κανένα sample που να γίνεται σίγουρα accelerated με PDVD και ATI να βοηθήσει την κατάσταση?

Last edited:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=24709&page=15 δες εδώ, υπάρχει ένα sample.

Κατά τα άλλα, ΜΗΝ βγαλεις σε καμία περίπτωση το fanάκι από τον επεξεργαστή. Επίσης μπορείς να δεις για καλύτερη ψύκτρα (ακόμα και ενεργή) για το chipset, υπάρχουν (δεν ξερω αν ταιριάζουν μιας και είναι πολύ φρέσκο τα Μ/Βς με τα 780g.

Για να πάρεις επιτάχυνση στα mkv, χρειάζονται πολλές προυποθέσεις... ακόμα παραείναι beta η κατάσταση με αυτά. Διαβασε και στο άλλο θέμα που δίνω λινκ. Σίγουρα το mpc-hc υποστηρίζει το 3200(780g)? Για τσεκαρε και αυτό.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το link! Δηλαδή λες να μην είναι πρόβλημα του motherboard το μη acceleration του MKV?

Έχω πλήρη επίγνωση για το CPU fan... Φυσικά θα το κάνω με κάθε επιφύλαξη :)

Το MPC-HC έχει οριστεί να χρησιμοποιεί το decoder του PDVD. Έχει built-in δικό του; Θα το ψάξω (κι άλλο).

Επειδή δεν μπορούσα να κάνω edit, άνοιξα νέο post εδώ (sorry για τους operators):

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=486514#post486514

Last edited:
Η έκπληξη ήρθε από το μαμίσιο ανεμιστηράκι του Athlon που είναι πολύ αθόρυβο (περίπου στις 1500-2000rpm δουλεύει), μάλιστα φαίνεται και αχρείαστο αφού η ψύκτρα είναι κρύα και η CPU στους 32-35 βαθμούς. Μάλλον θα αφαιρεθεί τελείως...

Παρέλαβα κι εγώ μια πολύ παρόμοια σύνθεση μόλις χθες. Είμαι στη φάση που του περνάω τα προγράμματα, πρώτες εντυπώσεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ως PC. Αυτό που με προβληματίζει είναι ο θόρυβος αυτού ακριβώς του ανεμιστήρα, ο οποίος σε εμένα είναι ιδιαίτερα έντονος. Μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει πώς μπορώ να ελέγξω στροφές, θερμοκρασία CPU και τα τοιαύτα, καθ' ότι ελάχιστα σχετικός με αυτά; Ευχαριστώ.

Παρέλαβα κι εγώ μια πολύ παρόμοια σύνθεση μόλις χθες. Είμαι στη φάση που του περνάω τα προγράμματα, πρώτες εντυπώσεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ως PC. Αυτό που με προβληματίζει είναι ο θόρυβος αυτού ακριβώς του ανεμιστήρα, ο οποίος σε εμένα είναι ιδιαίτερα έντονος. Μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει πώς μπορώ να ελέγξω στροφές, θερμοκρασία CPU και τα τοιαύτα, καθ' ότι ελάχιστα σχετικός με αυτά; Ευχαριστώ.

Με γειά λοιπόν!

Πρέπει να τσεκάρεις ότι η επιλογή Advanced BIOS Features -> "AMD K8 Cool & Quiet Control" στο BIOS, είναι στο "Auto".

Για να δεις είναι με πόσες στροφές γυρίζει ο ανεμιστήρας σε idle και τι θερμοκρασία έχει η CPU, μπαίνεις στο BIOS του motherboard (πατώντας DEL κατά την εκκίνηση του Η/Υ). Επίσης η Gigabyte έχει ανάλογο utility για Windows μέσα στο συνοδευτικό CD.

Εμένα έχει 32 βαθμούς η CPU με 1600rpm του ανεμιστήρα σε ανοικτό περιβάλλον, και στο κουτί έχει 35 β. με 1800 rpm.

Τελικά το motherboard κάνει acceleration! Τουλάχιστο σε ένα .ts (VC1) των 18-25 Mbps είδα το θεικό 0-3% στον performance monitor με MPC-HC και με τον default encoder του (του PDVD δεν έκανε acceleration).

Επίσης στα mkv που δεν παίρνουν acceleration την καλύτερη δουλειά την κάνει ο CoreAVC.

Βάζω να κατεβάζει...

Με γειά λοιπόν!

Πρέπει να τσεκάρεις ότι η επιλογή Advanced BIOS Features -> "AMD K8 Cool & Quiet Control" στο BIOS, είναι στο "Auto".

Για να δεις είναι με πόσες στροφές γυρίζει ο ανεμιστήρας σε idle και τι θερμοκρασία έχει η CPU, μπαίνεις στο BIOS του motherboard (πατώντας DEL κατά την εκκίνηση του Η/Υ). Επίσης η Gigabyte έχει ανάλογο utility για Windows μέσα στο συνοδευτικό CD.

Εμένα έχει 32 βαθμούς η CPU με 1600rpm του ανεμιστήρα σε ανοικτό περιβάλλον, και στο κουτί έχει 35 β. με 1800 rpm.

Είναι όντως αθόρυβο... Με ξεγελούσαν τα δύο μικρά ανεμιστηράκια του κουτιού (Thermaltake 7000) τα οποία είναι ιδιαίτερα θορυβώδη και έχουν ήδη αποσυνδεθεί.

Είναι όντως αθόρυβο... Με ξεγελούσαν τα δύο μικρά ανεμιστηράκια του κουτιού (Thermaltake 7000) τα οποία είναι ιδιαίτερα θορυβώδη και έχουν ήδη αποσυνδεθεί.

Μην τα αποσυνδέσεις, κάνουν δουλειά... ρίχτα στα 5Volt ή στα 7Volt... (ΤΤ bach 8000 κουτί εχω εγώ, με 2 τέτοια πίσω όπως και το δικό σου κουτι)

H ελενξε τα δυναμικά, με κάτι τέτοιο...

Last edited:
Μην τα αποσυνδέσεις, κάνουν δουλειά... ρίχτα στα 5Volt ή στα 7Volt... (ΤΤ bach 8000 κουτί εχω εγώ, με 2 τέτοια πίσω όπως και το δικό σου κουτι)

H ελενξε τα δυναμικά, με κάτι τέτοιο...

Η αποσύνδεση έγινε για δοκιμή. Η αλήθεια ειναι ότι δεν είχα λύση, οπότε σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις!

Να υποθέσω ότι για τη δεύτερη λύση χρειάζομαι ένα τεμαχιο ανά ανεμιστήρα, σωστά;

Last edited:
Οχι, μπορείς να τα παραλληλήσεις... Και εγώ πανω σε ένα fanmate τα έχω και τα δύο... Νομίζω μέχρι 5watt μπορεί να σηκώσει το fanmate, οπότε μπορείς να συνδέσεις συνολικά μερικούς ανεμηστήρες, αρκεί να τσεκαρεις την συνολική τους κατανάλωση...

Οχι, μπορείς να τα παραλληλήσεις... Και εγώ πανω σε ένα fanmate τα έχω και τα δύο... Νομίζω μέχρι 5watt μπορεί να σηκώσει το fanmate, οπότε μπορείς να συνδέσεις συνολικά μερικούς ανεμηστήρες, αρκεί να τσεκαρεις την συνολική τους κατανάλωση...

OK, θα το κάνω άμεσα λοιπόν, γιατί είναι όντως ενοχλητικός ο θόρυβος.

Ευχαριστώ.