Πρωτοχρονιατικο ταξιδι στη Ρωμη. Συμβουλες?

etsap

Supreme Member
22 June 2008
5,861
Αθηνα-Ν.Ψυχικο
Προκειται (πρωτα ο Θεος) να κανουμε με τη γυναικα μου ενα ταξιδι 6 ημερων στη Ρωμη απο 1-7 Ιανουαριου.
Ποιες ειναι οι καλυτερες ωρες να φωτογραφισω τα πολλα αξιοθεατα της πολης?
Ποτε εχει το λιγοτερο κοσμο, το καλυτερο φως, αν υπαρχουν απαγορευσεις φωτογραφησης, ποιο ειναι το πιο ενδιαφερον κτλ...
Παιδια δεν υπαρχουν, η συζυγος ειναι υπομονετικη με το "κουσουρι" μου, η μηχανη ειναι η D300 και οι φακοι που εχω ειναι ο Sigma 10-20 4-5.6 + Nikkor 18-200VR. Αν χρειαστει (θα χρειαστει ?) μπορω να παρω μαζι ενα Sb600 ή ενα Sb900.
Για τριποδο τα πραγματα ειναι δυσκολα.
Το 055XPROB ειναι πολυ βαρυ και ογκωδες, το Giottos ειναι μαλλον πολυ light.
Μηπως να εφοδιαστω με μονοποδο ή θαναι αχρειαστο ?

Πολλες ερωτησεις...:singer:

Αν καποιος που εχει καποια εμπειρια, μπορει να μου δωσει καποιες συμβουλες, θα ημουν ευγνωμων.
Ειναι το πρωτο μου ταξιδι στο εξωτερικο, και θαθελα να ειμαι οσο το δυνατον καλυτερα προετοιμασμενος.

Ευχαριστω εκ των προτερων -bye-

Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις φωτογράφησης, κι αν υπάρχουν δείξε ότι είσαι τουρίστας κι όλα θα πάνε καλά. Για ώρες λήψης μάλλον δύσκολο το βλέπω. Γενικά από 10.30 έως 15.30 αυτή την εποχή και μάλιστα οριακά. Για στενά σοκάκια κλπ. από 12.00-13.30. Και φυσικά σκιές έντονες. Τράβα raw 14μπιτο.

Από μνημεία ωραία, δες τις γέφυρες, τις βίλες, τις κατακόμβες (για μένα είναι εντυπωσιακές) και φυσικά τα συντριβάνια.

επειδή θέλεις να δεις ωραίες λήψεις θα σου πρότεινα το http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?search_group=&lang=en&searchterm=rome&x=11&y=6 διάλεξε λήψεις, κράτα σημειώσεις και γωνίες λήψεις έτσι ώστε να είσαι έτοιμος. Μετά βρες τα μνημεία στο χάρτη. Αν έχεις Gps πάρτο μαζί σου.

Για μονόποδο θα ήμουν επιφυλακτικός. Οι Ιταλοί το βλέπουν ως όπλο. Με τέτοιο έγινε επίθεση εναντίον βουλευτή - μέλους του κόμματος του Μπόσι πρόσφατα, ενώ χθες μόλις βρήκαν στο αυτοκίνητο νεαρού που ανέβηκε στον όροφο που νοσηλεύεται ο καβαλίερε μπαστούνια του γκολφ και του χόκει. Άρα προβλήματα...

αντίθετα θα σου πρότεινα να πάρεις το giotto (με το vr ανοιχτό όταν θα σου μοιάζει ασταθές, με το vr κλειστό όταν είναι σταθερό).

Καλές λήψεις...

Χαλάρωσε και απόλαυσε το ταξίδι σου. -bye-
Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή νομίζω, καλή διάθεση και οι καλές φωτογραφίες προκύπτουν.
Ειδικά σε μια πόλη σαν τη Ρώμη με 2500 χιλιάδες χρόνια ιστορίας δε χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Έχει πολλά ιστορικά μνημεία που θα τα βρεις εύκολα μπροστά σου και πολλά ακόμη θέματα φυσικά.

Η D300 με τον 18-200 πάνω είναι αρκετή για να σου δώσει πολύ καλές φωτογραφίες. Έχε υπόψη ότι θα χρειαστεί να περπατήσεις αρκετά άρα λίγο βάρος και ευχρηστία είναι σημαντικά.
Το τρίποδο πάντα χρήσιμο είναι αλλά με την προυπόθεση ότι μπορέις να το κουβαλάς, όχι να μένει στο ξενοδοχείο. Νομίζω ότι το 055 είναι βαρύ, καλύτερα το μικρό. Το φλας για την πόλη είναι μάλλον περιττό εκτός αν θέλεις να βγάλεις πρόσωπα το βράδυ.
Μια δέυτερη μπαταρία αν έχεις πάρε και καμιά κάρτα.

Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις φωτογράφησης, κι αν υπάρχουν δείξε ότι είσαι τουρίστας κι όλα θα πάνε καλά. Για ώρες λήψης μάλλον δύσκολο το βλέπω. Γενικά από 10.30 έως 15.30 αυτή την εποχή και μάλιστα οριακά. Για στενά σοκάκια κλπ. από 12.00-13.30. Και φυσικά σκιές έντονες. Τράβα raw 14μπιτο.

Από μνημεία ωραία, δες τις γέφυρες, τις βίλες, τις κατακόμβες (για μένα είναι εντυπωσιακές) και φυσικά τα συντριβάνια.

επειδή θέλεις να δεις ωραίες λήψεις θα σου πρότεινα το http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?search_group=&lang=en&searchterm=rome&x=11&y=6 διάλεξε λήψεις, κράτα σημειώσεις και γωνίες λήψεις έτσι ώστε να είσαι έτοιμος. Μετά βρες τα μνημεία στο χάρτη. Αν έχεις Gps πάρτο μαζί σου.

Για μονόποδο θα ήμουν επιφυλακτικός. Οι Ιταλοί το βλέπουν ως όπλο. Με τέτοιο έγινε επίθεση εναντίον βουλευτή - μέλους του κόμματος του Μπόσι πρόσφατα, ενώ χθες μόλις βρήκαν στο αυτοκίνητο νεαρού που ανέβηκε στον όροφο που νοσηλεύεται ο καβαλίερε μπαστούνια του γκολφ και του χόκει. Άρα προβλήματα...

αντίθετα θα σου πρότεινα να πάρεις το giotto (με το vr ανοιχτό όταν θα σου μοιάζει ασταθές, με το vr κλειστό όταν είναι σταθερό).

Καλές λήψεις...

1000 ευχαριστω !
Μερικες πιο εξειδικευμενες αποριες: στο Βατικανο,στην Καπελλα Σιξτινα, στο Κολοσσαιο, στο Πανθεον κτλ, επιτρεπεται η φωτογραφηση ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ τους; (Εννοειται χωρις φλας! )
Ο 10-20 πιστευετε πως δεν θα μου χρειαστει?
Ενα gorillapod θα ηταν χρησιμο;Αντεχει D300+18-200 εστω για ληψεις 2-3";
GPS δεν εχω.Ειχα δοκιμασει στο παρελθον κατι ΜΙΟ & MLS στην Αθηνα αλλα με εστελναν για βολτες γυρω απο τον εαυτο μου, κι εχω απογοητευτει;
Δεν εχω δοκιμασει τα ΤΟΜ-ΤΟΜ αλλα το extra κοστος των χαρτων για Ιταλια, μου τα καθιστα περιττη πολυτελεια, μιας και δεν θα τα ξαναχρησιμοποιησω πισω στην πατριδα (:BXVZCBXZ6:)
Δευτερη μπαταρια εχω, 10GB σε CF εχω συνολικα. Μαλλον απο ρευμα ειμαι ενταξει (θα παρω και φορτιστη μαζι, ποτε δεν ξερεις...) αλλα απο χωρο, μαλλον χρειαζομαι ενισχυσεις...

Μια ακομα ερωτηση: απο θεμα ασφαλειας του εξοπλισμου, υπαρχει θεμα στο κεντρο της Ρωμης, οπου κυριως θα κινηθω; Ξερετε, κλεφτρονια, πρζκια κτλ ; Συγχωρηστε την αγνοια μου, οσο κι αν φαινεται παραξενο, μεχρι σημερα μου φαινοταν αδιανοητο να βγω απο τη χωρα μου πριν την εξερευνησω ολη, αλλα η συζυγος... (Via Condoti και αλλα ...επικινδυνα μερη :BDGBGDB55:)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν παμε με καποιο γκρουπ, αλλα βολτα στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα. (Οι Ιταλοι μιλανε Αγγλικα ; )

Επισης, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΕ ! Θα ακολουθησω τη συμβουλη σου, απλα ειμαι λιγο ψειρας, και δεν θελω να πιαστω αδιαβαστος και να προσπαθω να κανω τον Μαγκαϊβερ σε ξενη χωρα.

Καλο σας βραδυ -bye-

Last edited:
Γενικά δε βρίσκεις Ιταλούς που να μιλάνε Αγγλικά, εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά σπανίζουν.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό των κτιρίων χωρίς φλας δε νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Τώρα από κίνδυνο... ξέρεις τα πάντα είναι σχετικά. Γενικά πρέπει να προσέχεις, η Ρώμη είναι μια σύγχρονη ευρωπαική μεγαλούπολη με ότι αυτό συνεπαγεται. Λίγο να έχεις το νου σου όμως δεν υπάρχει πρόβλημα.

σε ολα οσα ανεφερες (πλην Cappella Sistina που ειναι Μουσειο και ισως να μην σε αφησουν ) επιτρέπεται

1000 ευχαριστω !
Μερικες πιο εξειδικευμενες αποριες: στο Βατικανο,στην Καπελλα Σιξτινα, στο Κολοσσαιο, στο Πανθεον κτλ, επιτρεπεται η φωτογραφηση ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ τους; (Εννοειται χωρις φλας! )
Ο 10-20 πιστευετε πως δεν θα μου χρειαστει?
Ενα gorillapod θα ηταν χρησιμο;Αντεχει D300+18-200 εστω για ληψεις 2-3";
GPS δεν εχω.Ειχα δοκιμασει στο παρελθον κατι ΜΙΟ & MLS στην Αθηνα αλλα με εστελναν για βολτες γυρω απο τον εαυτο μου, κι εχω απογοητευτει;
Δεν εχω δοκιμασει τα ΤΟΜ-ΤΟΜ αλλα το extra κοστος των χαρτων για Ιταλια, μου τα καθιστα περιττη πολυτελεια, μιας και δεν θα τα ξαναχρησιμοποιησω πισω στην πατριδα (:BXVZCBXZ6:)
Δευτερη μπαταρια εχω, 10GB σε CF εχω συνολικα. Μαλλον απο ρευμα ειμαι ενταξει (θα παρω και φορτιστη μαζι, ποτε δεν ξερεις...) αλλα απο χωρο, μαλλον χρειαζομαι ενισχυσεις...

Μια ακομα ερωτηση: απο θεμα ασφαλειας του εξοπλισμου, υπαρχει θεμα στο κεντρο της Ρωμης, οπου κυριως θα κινηθω; Ξερετε, κλεφτρονια, πρζκια κτλ ; Συγχωρηστε την αγνοια μου, οσο κι αν φαινεται παραξενο, μεχρι σημερα μου φαινοταν αδιανοητο να βγω απο τη χωρα μου πριν την εξερευνησω ολη, αλλα η συζυγος... (Via Condoti και αλλα ...επικινδυνα μερη :BDGBGDB55:)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν παμε με καποιο γκρουπ, αλλα βολτα στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα. (Οι Ιταλοι μιλανε Αγγλικα ; )

Επισης, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΕ ! Θα ακολουθησω τη συμβουλη σου, απλα ειμαι λιγο ψειρας, και δεν θελω να πιαστω αδιαβαστος και να προσπαθω να κανω τον Μαγκαϊβερ σε ξενη χωρα.

Καλο σας βραδυ -bye-

O 10-20 θα σου χρησιμεύσει σίγουρα. Πρόβλημα δεν πιστεύω να αντιμετωπίσεις, εδώ εγώ βγήκα μόνος μου για νυχτερινή φωτογράφηση σε Μαδρίτη κλπ. που την ξεπερνά σε κλοπές μόνο η Βαρκελώνη. Φυσικά λαμβάνουμε τα μέτρα μας (και βάζουμε ένα αυτοκολλητάκι πάνω στη μάρκα και το μοντέλο της μηχανής. Κι ένα πανάκι για καθαρισμό γυαλιών (για τους φακούς).

Το ταξίδι θα το απολαύσεις, τα γκρουπ είναι ό,τι χειρότερο έχω δει ποτέ μου. Μη φύγεις πριν πάρεις από τον Ελευθερουδάκη κάποιο οδηγό (στα ελληνικά) για τη Ρώμη. Πάρε κάποιον που να σου δίνει διαδρομές ή τα 10 καλύτερα μουσεία, μνημεία, εστιατόρια, κλπ. Και να είναι μικρός ώστε να χωρά σε τσέπη του παλτό ή σε τσάντα. Φυσικά μόλις φθάσεις στο ξενοδοχείο ζητάς χάρτη της πόλης και τον οποίο διαβάζεις προσεκτικά μέσα στο ξενοδοχείο κι όχι όταν βγεις έξω και ψάξεις να δεις πού είσαι (εκεί θα σε κλέψουν).

Γάντια, ομπρέλες, χοντρές κάλτσες, σκούφο, απαραίτητα. Μην τα ξεχάσεις... η Ρώμη έχει υγρασία δεν είναι όπως η Αθήνα. Χρειάζεσαι ένα καλό backpack που θα έχει μέσα όχι μόνο τα φωτογραφικά (που είναι λίγα όπως βλέπω), αλλά και τα υπόλοιπα που θα έχετε μαζί σας στην περιήγηση. Όχι τσάντα στον ώμο. Είναι κουραστική, το ίδιο και οι σακούλες.

Από τη στιγμή που θα είσαι έξι μέρες (καλές είναι) πάρε το τριπόδι και άστο στο ξενοδοχείο. Όταν θα βγεις για βόλτα θα καταλάβεις (τσεκάρεις) ποιά είναι τα μέρη που θα χρειαστείς τρίποδο. Τότε ξαναπερνάς με το τρίποδο. Στα μουσεία τρίποδο γιοκ.

Πάρε ακόμα μια καρτούλα των 4 ή 8 γιγα (εγώ πάντως τα κατάφερα οριακά με 14 γιγα 11 μέρες στην Ισπανία) και φυσικά τον φορτιστή σου για μηχανή και κινητό.

Όντως, στην Capella sistina δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση. Πριν δυο βδομάδες που είμουν εκεί κατάφερα να τραβίξω δυο τρεις φωτο στη ζούλα πριν μου βάλει πόστα ο σεκιουριτάς. (ΠΟΛΥ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ...) Σε όλα τ'άλλα μέρη όμως δεν υπάρχει πρόβλημα. Α! και μη τραβάς σε λειτουργείες των καθολικών. Δε θα σε αφήσουν. Εγώ πάντως και χωρίς τριπόδι δε δυσκολεύτικα.

Να και μια αδιάφορη λήψη, για να μη σου χαλάσω το suspense. Να περάσετε καλά!

Attachments

• FullMoonResized.jpg
    FullMoonResized.jpg
    49.7 KB · Views: 78
Συμφωνώ και επαυξάνω στο θέμα περπάτημα...

Το κέντρο της Ρώμης, το Βατικανό, το Τραστεβερε, η περιοχή προς τη βίλλα μποργέζε θα σε μαγνητίσουν αν ο καιρος είναι καλός και θα περπατήσεις ώρες χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ο πολύς εξοπλισμός μπορεί να σε κουράσει εύκολα....

Κλεφτρόνια υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ, απλά πρόσεξτε τις τσάντες σας να τις φοράτε προς τα εμπρός και να μην τις αφήνετε με τίποτα πάνω στην καρέκαλα που θα κάθεστε για φαγητό ή καφέ.

Επίσης πολλοι προσπαθούν να σου πιάσουν κουβέντα και ο συνεργος να σου τσεπώσει το πορτοφόλι....
Τα λεφτά στο safe στο ξενοδοχείο, πάνω σας τα απαραίτητα στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού, και όλα θα πάνε καλά!

ΚΑι ένα μη φωτογραφικό TIP. Γύρω από τις πλάτείες (Ναβόνα, Ντι Σπάνια, Κάμπο ντι φιόρι) στα στενάκια υπάρχουν φανταστικές οινιθήκες με εξαιρετικά (αλλά λίγα) πιάτα. Καθήστε και δοκιμάστε κρασιά με ιταλικές σαλάτες και τυριά...

Καλά να περάσεις!

Last edited:
Και μιας και έχεις 6 μέρες, σκέψου να αφιερώσεις μία, για να πεταχτείτε στην Φλωρεντία.
2.5 ωρίτσες με το τραίνο, αλλα είναι φανταστική!

Ναστε ΟΛΟΙ καλα.
Πραγματικα συγκινητικη η ανταποκριση σας. :grinning-smiley-043

Θα τα εχω ΟΛΑ στο μυαλο μου, οσο καιρο θα βολταρω...
Υποσχομαι πολλες φωτο (εξασφαλισα 26GB σε CF) οταν γυρισω.
Eλπιζω να υπαρχουν και καποιες καλες ..... :slapface:

Καλη Χρονια σε ολους.
Ναμαι πισω στην πατριδα, και να μερικα δειγματα απο τη Ρωμη:

ROME_0003.jpg

ROME_0015.jpg

ROME_0002.jpg

ROME_0018.jpg

ROME_0006.jpg

ROME_0028.jpg

ROME_0038.jpg

ROME_0009.jpg

"Τουριστικες" ολες, αλλα η ματια του πρωταρη μπουκωσε και τραβαγε τα παντα...:BDGBGDB55:

πολυ καλες ΟΛΕΣ!!!

εντυπωση μου εκανε η εξαιρετικη γωνια ληψης στην 6η...

μπραβο σου!

(μηπως να "εβγαζες" το δεντρο στα αριστερα???)

το αγαλμα λες και ακουμπαει τον ουρανο ειναι...

μου αρεσει πολυ!

(μηπως να "εβγαζες" το δεντρο στα αριστερα???)

το αγαλμα λες και ακουμπαει τον ουρανο ειναι...

μου αρεσει πολυ!

Σκεφτηκα να το αφησω για να εχει ενα στηριγμα, μια αφετηρια...
Θα το δοκιμασω παντως οταν θα ευκαιρησω, και θα το ανεβασω...
Thanx !!!!!!!!!

ωραιος!
σε καπιες νομιζω αμα ειχε και λιγοτερο HDR θα ηταν καλυτερο (πχ στη 3η), αλλα εγω δεν ειμαι φαν του HDR ....

Καλη χρονια etsap!
Πολυ ωραιες ληψεις,μου αρεσει ιδιατερα η 4η,αλλα και οι αλλες ειναι πολυ καλες.