Πρώτος προβολέας

Kostas Koutsoupis

New member
30 August 2007
7
ΓειΑ χαρά σε όλους.
Εδώ και καιρό στριφογυρνάει στο μυαλό μου η αγορά προβολέα. Προκαταβολικά να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση με το σπορ, μιας και οι θεάσεις προβολικών έως τώρα είναι ελάχιστες. Η όλη ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι πίσω από το Rack με τα μηχανήματα (1,7 χ 0,4 χ 0,4 - πάνω στο οποίο βρισκόταν τοποθετημένη και η Lcd TV 32'') βρίσκεται ένα παράθυρο 4 Χ1,5μ με πολύ ωραία θέα. Πρόσφατα μετακίνησα την tv στο πλάι και την αποσύνδεσα από AV ενισχυτή και DVD και χαζεύοντας την θέα το βράδυ δεν υπάρχει περίπτωση να την ξαναβάλω στην παλιά της θέση. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για προβολέα και αναδιπλούμενο πανί με σκοπό να έχω το παράθυρο μου ελεύθερο όποτε θέλω. ( εντάξει πάντα μου άρεσε και η θέαση ταινιών και με ενθουσίαζε η ιδέα του προβολέα).
Διαβάζω λοιπόν ανελλιπώς τα thread για να επιλέξω αλλά έχω μια αμφιβολία:
Φαντάζομαι ένα πανί 100 ιντσών να κρέμαται και μου φαίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μαθημένος στις 32'' φοβάμαι ότι θα κουραστούν τα μάτια μου. (Στο σινεμά κάθομαι πάντα πίσω). Να σημειώσω ότι ο χώρος είναι 5Χ 10 άλλα η θέση θέασης είναι στα 4μ και είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτά καθότι σαλόνι και όχι dedicated room.
Καλά θα μου πείτε και σεις πήγαινε σε κάποιο μαγαζί να δεις και να καταλάβεις αν σου αρέσει. Σωστό... αλλά ο χρόνος που περισσεύει ελάχιστος και θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη σας μιας και όλοι περάσατε κάποτε από το στάδιο μετάβασης από tv σε προβολέα.
Α.. και κάτι άλλο που δεν διάβασα σε κάποιο thread. To ύψος (του κέντρου) της οθόνης σε σχέση με ύψος του ματιού δεν παίζει κάποιο ρόλο?

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά.

Καλώς ήρθες...

Έχεις ακούσει που λένε "Την τηλεόραση πολλοι εμίσησαν, το πανί ουδείς";

Αν δείς ταινία σε πανί δύσκολα γυρίζεις πίσω. Μόνο για τίποτα ειδήσεις και αν...

Σωστός ο Tzimisce! Επίσης, ελάχιστος κόσμος παραπονιέται ότι το πανί του είναι πολύ μεγάλο.. Το αντίθετο είναι το standard! ;)

100 ίντσες από τα 4μ μου ακούγεται μια χαρά.

Όσο για το ύψος, από όσο γνωρίζω, το σωστό είναι οι υπότιτλοι να είναι μέχρι και στο ύψος του ματιού, αλλά όχι ψηλότερα για να μην κουράζει.

Και εδώ που έφτασαν η τιμές τον προβολικών (βλέπε Epson TW-700) είναι κρίμα να μην το τολμήσει κανείς .
Ειδικά αν του δώσεις και σήμα 720p το στόμα νομίζω θα κλείσει αφού τελειώσει η ταινία!
-bye-

Και εγώ αυτό βλέπω σαν κοινή γνώμη ... "μην πάρεις μικρό πανί γιατί θα το μετανιώσεις". Σκεφτόμουνα για 92'' αλλά από όσα διάβασα ... μάλλον 100''.Βέβαια όσο μικρότερο το πανί τόσο μικρότερος και ο κίνδυνος για ζάρες ή κάνω λάθος? Και μιας και το φερε η κουβέντα κι εγώ για τον tw 700 λέω και αν το σπορ μας συνεπάρει θα πάμε και σε πιο "ποιοτικό" αργότερα...

Βέβαια όσο μικρότερο το πανί τόσο μικρότερος και ο κίνδυνος για ζάρες ή κάνω λάθος?

Οι ζάρες είναι αναγκαίο κακό στα μεγάλα πανιά για να έχουμε κάτι να γκρινιάζουμε. Κατά τα άλλα στο πανί ισχύει το "size does matter" και ας είναι και ζαρωμένο.
Εγώ έχω ένα 60'' και μου φαίνεται σαν 14άρα τηλεόραση. :)
Απλά δεν το αλλάζω αν δεν αλλάξω πρώτα προβόλι.

Δηλαδή στην περίπτωση του αναδιπλούμενου πανιού Tzimisce λες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε τις άτιμες... τώρα δενμπορώ παρά να κάνω μια ερώτηση που έχει συζητηθεί στο forum σίγουρα... ηλεκτρικό ή μηχανικό? Εγώ ηλεκτρικό έλεγα αλλά άν το μηχανικό τυλίγεται και ξετυλίγεται καλύτερα θα το προτιμήσω.

Από την πολύ μικρή εμπειρία μου να σου πω πως ο Epson είναι ότι πρέπει για να κάνεις την αρχή (έτσι ξεκίνησα και εγώ). Όσο για το πανί σίγουρα το ηλεκτρικό είναι καλύτερη λύση μιας και μαζεύει καλύτερα επειδή έχει σταθερή ταχύτητα και για μένα τουλάχιστον ενδείκνυται και για ποιο σταθερές καταστάσεις όπως καθιστικό-σαλόνι (εγώ για παράδειγμα έχω φτηνό χειροκίνητο επειδή το έχω στο δωμάτιο μου αλλά όταν πάω σε δικό μου χώρο θα το αλλάξω με ηλεκτρικό).

Το πανι μενει, ο προβολεας φευγει.
Δυστυχως ομως σε κανεναν δεν κανει καρδια να δωσει πχ. 800 για προβολεα και 2000 για πανι.

Δυστυχως ομως σε κανεναν δεν κανει καρδια να δωσει πχ. 800 για προβολεα και 2000 για πανι.

Πολύ σωστά!
Αλλιώς βάφεις τοίχο, αν έχεις.
Βρε παιδιά, έχω την απορία πόσο καλύτερα μπορεί να βλέπεις σε μια καλή σταθερή οθόνη από το βάψεις σωστά έναν τοίχο.
Το χει δοκιμάσει κανείς ? :ears:
Μιλάω για τοίχο αλφάδι τώρα, όχι για τα κύματα του Δουνάβεως .

Δεν είμαι τόσο πολύ Home Cinemάκιας για να απαντήσω... Οπότε πρέπει να μας λύσουν τις απορίες αυτοί που έχουν μεγάλη οθόνη.
Και εγώ έχω την απορία αν είναι πιό καλή χειροκίνητη ή ηλεκτρική. :flipout:

Πολύ σωστός ο Ντίνος! Εγώ πάντως βρήκα την τέλεια αναλογία, γιατί έδωσα 1360 ευρώ για προβολέα (τόσο έκανε ο Epson TW-600 όταν τον αγόρασα) και για το πανί ... 39 ευρώ. Μιλάμε βέβαια για DIY σταθερή οθόνη, αλλά ο φίλος Κώστας θέλει - και με το δίκιο του! - οθόνη που να μαζεύεται. Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι οι ηλεκτρικές είναι οι καλύτερες αλλά και οι ακριβότερες.

Βρε παιδιά, έχω την απορία πόσο καλύτερα μπορεί να βλέπεις σε μια καλή σταθερή οθόνη από το βάψεις σωστά έναν τοίχο.
Το χει δοκιμάσει κανείς ? :ears:
Μιλάω για τοίχο αλφάδι τώρα, όχι για τα κύματα του Δουνάβεως .

Θοδωρή, απ' ό,τι έχω διαβάσει εδώ ένας αλφάδι τοίχος, βαμμένος σωστά, αποδίδει πολύ καλά. Εγώ, πριν κατασκευάσω τη σταθερή οθόνη μου, πρόβαλλα σε τοίχο που ούτε αλφάδι ήταν ούτε σωστά βαμμένος και, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Φαντάζομαι ένα πανί 100 ιντσών να κρέμαται και μου φαίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μαθημένος στις 32'' φοβάμαι ότι θα κουραστούν τα μάτια μου. (Στο σινεμά κάθομαι πάντα πίσω). Να σημειώσω ότι ο χώρος είναι 5Χ 10 άλλα η θέση θέασης είναι στα 4μ και είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτά καθότι σαλόνι και όχι dedicated room.
Καλά θα μου πείτε και σεις πήγαινε σε κάποιο μαγαζί να δεις και να καταλάβεις αν σου αρέσει. Σωστό... αλλά ο χρόνος που περισσεύει ελάχιστος και θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη σας μιας και όλοι περάσατε κάποτε από το στάδιο μετάβασης από tv σε προβολέα.
Α.. και κάτι άλλο που δεν διάβασα σε κάποιο thread. To ύψος (του κέντρου) της οθόνης σε σχέση με ύψος του ματιού δεν παίζει κάποιο ρόλο?

Κώστα, οι 100 ίντσες είναι ιδανικές για απόσταση θέασης 4μ. Μπορεί το μέγεθος της εικόνας να σε ξενίσει λίγο στην αρχή, αλλά δεν θα σε κουράσει καθόλου τελικά. Η οθόνη πρέπει ιδανικά να τοποθετηθεί σε τέτοιο ύψος, ώστε (όπως προανέφερε και άλλος συμφορουμίτης) οι υπότιτλοι να είναι στο ύψος των ματιών (εντάξει, λίγο πιο ψηλά ή λίγο πιο χαμηλά, δεν τρέχει και τίποτα).

Βλάση ,το ξέρω ότι είναι καλό το αποτέλεσμα σε τοίχο
και εγώ εδώ μέσα το διάβασα .
Το θέμα είναι μια οθόνη π.χ. 1 η 2 χιλιάδων
αποδίδει καλύτερα από ότι ένας τοίχος σωστά βαμμένος ?
Και αν ναι αξίζει τα λεφτά η διαφορά.
Σύγκριση έχει κάνει κανείς εδώ στο φόρουμ?

Φιλε Θοδωρε ,συγκριση δεν εχω κανει ,αλλα η λογικη λεει , τα παραπανω χρηματα να δωθουν σε καλυτερο προβολεα...
Επισης η θεαση ταινιων σε 100" ειναι δρομος χωρις επιστροφη !

Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις / συμβουλές. Μου φαίνεται ιδιαίτερα καθησυχαστικό ότι οι 100'' θεωρούνται νορμάλ επιφάνεια για μια απόσταση θέασης 4μ. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το μάτι θα συνηθίσει. Η ιστορία μου θυμίζει όταν πήρα pc monitor 21'' στο γραφείο και ενώ στην αρχή μου φαινόταν περίεργο τώρα μου κακοφαίνεται να δουλέψω σε μικρότερο.

Για το σαλόνι μου η περίπτωση αναδιπλούμενο πανί είναι μονόδρομος...και μάλλον ηλεκτρικό από όσα διαβάζω. Βέβαια μου δημιουργείται μια απορία. Το μηχανικό το οποίο τυλίγεται μάλλον με την βοήθεια κάποιας προέντασης και τυλίγεται ελεγχόμενα αν το συγκρατείς με τα χέρια δεν είναι πιο σίγουρο από ένα ηλεκτρικό το οποίο μπορεί να τυλίξει ζάρες (και άντε να το προλάβεις)? Μπορεί και να γράφω μπούρδες μιας και η επαφή μου με πανιά περιορίζεται στο Internet προς το παρόν.

Και από όσα λέτε πρέπει να πέσει χρήμα στο πανί μιας και είναι και ψιλοπάγια εγκατάσταση.

Εσύ όπως λες έβλεπες πρώτα σε τοίχο και τώρα σε οθόνη .
Είδες διαφορές εσύ?

Ναι, είδα διαφορές (όχι όμως φοβερές), γιατί, όπως είπα, ο τοίχος δεν ήταν αλφάδι και το χρώμα του (ένα πολύ ανοιχτό - άψυχο φυστικί!) δεν ήταν ό,τι καλύτερο για προβολή. Το (λευκό) πανί της οθόνης ήταν πολύ φτηνό (39 ευρώ) και το αγόρασα από κατάστημα κουρτινών στην Αθήνα. Υποθέτω λοιπόν ότι μια καλή και επώνυμη οθόνη με το σωστό χρώμα (συμφωνώ ότι για προβολείς Lcd που δεν φημίζονται για το βαθύ μαύρο τους το ενδεδειγμένο χρώμα είναι το γκρι) και το μελετημένο gain, χωρίς αμφιβολία θα αναδείξει τις αρετές του προβολέα. Δεν ξέρω όμως αν αξίζει τον κόπο να δώσει κανείς πάνω από 1000 ευρώ για μια οθόνη, όσο καλή και να ´ναι. Πόσο καλύτερη άραγε θα είναι η εικόνα που θα πάρει;

Φιλε Θοδωρε ,συγκριση δεν εχω κανει ,αλλα η λογικη λεει , τα παραπανω χρηματα να δωθουν σε καλυτερο προβολεα...

Ναι ,ενταξει, και πες οτι περνεις ενα ακριβο προβολεα, θα ενιωθες ανετα αν σου λεγανε οτι περνεις το 70% της εικονας λογο οθονης?
Φιλε Σπυρο,εγω εχω καταλαβει,γιαυτο και εκανα παρεμβαση στο θεμα,δεν πρεπει μονο να σκεφτομαστε το προβολικο.Αλλα και την οθονη, ειναι πραγματα που δενουν μαζι για ενα καλο τελικο αποτελεσμα.