Ψαχνω για compact. Προτασεις?

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,422
Athens
Ηρθε η ωρα να αντικαταστησω την ταπεινη Sony που με συνοδεψε στα ταξιδια μου τα τελευταια 5 τουλαχιστον χρονια. Ψαχνω για μια μετριου κοστους compact με τα ακολουθα χαρακτηριστικα.

Κατα το δυνατον πιο ευρυγωνιος φακος χωρις αισθητη βαρελοειδη παραμορφωση ή εστω με δυνατοτητα διορθωσης του φαινομενου.

Γρηγορη αποκριση σε νυχτερινες ληψεις, με και χωρις φλας. Η Sony σε αυτον τον τομεα επαιρνε μηδεν.

Καλη ποιοτητα κατασκευης, "μαζεμενο" μεγεθος αλλα χωρις να φτανουμε στην υπερβολη.

Kαι φυσικα...
Καλη ποιοτητα φωτογραφιας (για εκτυπωση 10x15)

Πασα προταση ευπροσδεκτη. Ευχαριστω

Συμφωνω με Βλασση. Η καλυτερη επιλογη, Βεβαια ακριβη, γυρω στα 440 ευρω.

Σιγα σιγα ερχονται παντως compact super zoom απο ολες τις εταιρειες.

πχ η sony H3
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=15&category=69975702&product=1013106

αναλογα μοντελα ερχονται και απο κανον, κοντακ κλπ.

Τωρα αν αξιζουν, θα δειξει

Δεν έχω δεί πολλές Panasonic αλλά αυτές που έχω δεί τα πάνε περίφημα στο Zoom και χάλια στα σκοτεινά και στα ψηλά ISO (πολύ κόκο).
Τα ίδια κάνει κι αυτή;
Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με την Ixus 75 εκτός από το Χ3 οπτικό Zoom.

Δεν νομίζω να ζήτησε σουπερζουμ ο φίλος μας, το αντίθετο μάλλον, αφού θέλει καλό ευρυγώνιο άκρο, και οι σουπερζούμ με πραγματικό ευρυγώνιο άκρο (πχ fuji 9600) σίγουρα δεν είναι μικρές σε μέγεθος.
Θα μπορούσε να κάνει για παράδειγμα η Canon S80, αλλά δεν ξέρω για ταχύτητα, όπως και μία από τη σειρά ixus (νομίζω η 850?) με σταθεροποιητή, γρήγορη από ό,τι λέγεται εστίαση για κόμπακτ πάντα, και καλό ευρυγώνιο άκρο (μιλάμε πάντα για μηχανές που προσφέρουν το αντίστοιχο των 28mm σε ευρυγώνιο). Και φυσικά με μεγαλύτερο εύρος (και μέγεθος) οι TZ2/TZ3 που ήδη πρότεινε ο Βλάσης. Η πρώτη έχει ένα mp λιγότερο, προσωπικώς θα την προτιμούσα από τις δύο.

γεια σας! ειμαι καινουρια στην παρεα σας οπως θα καταλαβατε... ελπιζω να με βοηθησετε να αποφασισω στην επιλογη μιας καλης compact γιατι πελαγωσα λιγακι! μετα απο αρκετο ψαξιμο κατεληξα στην canon ixus 860 is... για να ανακαλυψω οτι υπαρχει κ το παλαιοτερο μοντελο, το 850 δηλαδη, με αρκετα χαμηλοτερη τιμη, και -απο οτι μου φανηκε τουλαχιστον- πολυ μικρες διαφορες...επειδη δεν εχω και πολλες γνωσεις στον τομεα, θα μπορουσε καποιος να μου πει αν οντως αξιζει τον κοπο η αγορα του νεου μοντελου αντι του παλιου? να σημειωσω οτι κατεληξα σε αυτα τα δυο λογω του φακου στα 28mm(η μονη μου ακλονητη απαιτηση),του μικρου μεγεθους κ της ποιοτητας της canon...οποτε οποια καινουρια προταση ευπροσδεκτη! ευχαριστω!

Απάντηση: Re: Ψαχνω για compact. Προτασεις?

γεια σας! ειμαι καινουρια στην παρεα σας οπως θα καταλαβατε... ελπιζω να με βοηθησετε να αποφασισω στην επιλογη μιας καλης compact γιατι πελαγωσα λιγακι! μετα απο αρκετο ψαξιμο κατεληξα στην canon ixus 860 is... για να ανακαλυψω οτι υπαρχει κ το παλαιοτερο μοντελο, το 850 δηλαδη, με αρκετα χαμηλοτερη τιμη, και -απο οτι μου φανηκε τουλαχιστον- πολυ μικρες διαφορες...επειδη δεν εχω και πολλες γνωσεις στον τομεα, θα μπορουσε καποιος να μου πει αν οντως αξιζει τον κοπο η αγορα του νεου μοντελου αντι του παλιου? να σημειωσω οτι κατεληξα σε αυτα τα δυο λογω του φακου στα 28mm(η μονη μου ακλονητη απαιτηση),του μικρου μεγεθους κ της ποιοτητας της canon...οποτε οποια καινουρια προταση ευπροσδεκτη! ευχαριστω!

νομιζω οτι αυτη που λες η κανον 850 ειναι καλη επιλογη !!!!

και οι Πανασονικ εχουν φακους 28 ρηδες και με καλη αποδοση σε φως !

κοιτα και αυτην : Lumix DMC-FZ8

Last edited:

Σε αυτό το μέγεθος νομίζω οι Ixus είναι μονόδρομος!
Θα προτιμούσα κι εγώ την 850, ανάμεσα στις 2.
Φαντάζομαι είδες το review εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/canonsd800is/
Εύκολη και αποτελεσματική και κυρίως χωράει και σε κάθε τσεπάκι!

Διαφορετικά περνάμε σε μοντέλα κατηγορίας μεγαλύτερου μεγέθους, που δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει τόσο...
Στα 28mm πάντως ξεκινάνε και κάποιες μικρές panasonic (σαν τις ΤΖ2 & ΤΖ3 που προτείνονται στο ίδιο θέμα) έχοντας το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν και καλύτερο τηλεφακό μέχρι τα 280mm.
http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz3/

@Μπελλος Ευαγγελος
υποθετω πως εννοεις την panasonic fz18 (στα 28 mm) κ οχι την fz8...
την ειχα δει, αλλα ειναι αρκετα ογκωδης, κ αυτο το 18χ μου φαινεται απο υπερβολικο εως αχρειαστο-για τη χρηση που θελω εγω τη μηχανη.

τη κριτικη για την ixus850 την ειχα δει στο dpreview, ειδα κ την αντιστοιχη για την 860 (την βγαζει ελαφρως καλυτερη τελικα) οπως και για την panasonic tz3, που φαινεται επισης αρκετα ενδιαφερουσα, και σε καποια σημεια νικα και την 860...αυτο που με απογοητευσε κ απο τις δυο, ειναι η ελλειψη manual χειρισμου σε διαφραγμα και κλειστρο...(θα ηθελα να αρχισω να πειραματιζομαι λιγο περισσοτερο στις ληψεις μου!) να το θεωρησω δεδομενο αυτο το "μειον" σε αυτη τη κατηγορια μηχανων?

αυτο που με απογοητευσε κ απο τις δυο, ειναι η ελλειψη manual χειρισμου σε διαφραγμα και κλειστρο...(θα ηθελα να αρχισω να πειραματιζομαι λιγο περισσοτερο στις ληψεις μου!) να το θεωρησω δεδομενο αυτο το "μειον" σε αυτη τη κατηγορια μηχανων?

Για manual (που πράγματι δεν πολυσυνηθίζεται στην κατηγορία) δες κι εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/canonsd800is/
και ακόμα καλύτερα εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/canons80/
απ' τα 28mm και οι δύο.

Άλλη μια ύποπτη εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx2/
Ίσως η μόνη με RAW δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία.
Αλλά αν βρεις την προηγούμενη LX1, ακόμα καλύτερα με λιγότερο θόρυβο και καλύτερη τιμή!
http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx1/

σ αυτην την κατηγορια δεν ειναι ευκολο να βρεις μηχανες που να ενσωματωνουν χειρισμους με προτεραιοτητες διαφραγματος ή κλειστρου.

Ισως και να υπαρχουν και να μου διαφευγουν εμενα.

Υπαρχει παντως και μι αλλη κατηγορια πριν τις ογκωδεις σουπερ ζουμ (canon s5, panasonic fz8, fz18 κλπ)

Ειναι το ενδιαμεσο σταδιο αναμεσα σε compact - superzoom και εκει βρισκεις τις canon G9, sony H3, nikon 5100 και ισως και καποιες αλλες, οι οποιες εχουν και χειρισμους με προτεραιοτητες διαφραγματος ή κλειστρου. Μπορεις να βρεις reviews στα dpreview, image resource, κ.α.

αυτη η lx2 μοιαζει μεγαλος πειρασμος οντως...με εξαιρεση την υπερβολη κατα τη γνωμη μου των 10 ΜΡ, ειναι ακριβως αυτο που εψαχνα! τα περισσσοτερα reviews βεβαια δινουν αρκετη εμφαση στο θορυβο που βγαζει, αλλα αφου θα πρεπει να κανω τουλαχιστον ΜΙΑ υποχωρηση (δεν μπορουμε να τα εχουμε και ολα!) θα προτιμισω αυτην, εχοντας ως δεδομενο οτι δε θα σπρωξω το ISO πανω απο τα 400 αν θελω να τυπωσω.(εδω που τα λεμε, ποσες περιστασεις πια απαιτουν 1600αρι?) σας ευχαριστω παρα πολυ ολους για την βοηθεια!

Δες και την ΤΖ3 ή TZ2, μπορεί να μην έχουν το design της, αλλά είναι φθηνότερες και έχουν μεγαλύτερο εύρος φακού. Bέβαια δεν έχουν προγράμματα A/S/M αλλά σε κόμπακτ αυτό δεν είναι μεγάλη έλλειψη, το να μην μπορείς να επιλέξεις f/2.8 ή f/5.6 (γιατί σε δύο θέσεις παίζει στις περισσότερες το διάφραγμα, ανοικτό-κλειστό).
Για μέρα μια χαρά είναι, άντε και σούρουπο, εάν τραβάς πολύ νύκτα δες σε slr

Καλησπέρα σας! Ψάχνω κι εγώ compact μηχανάκι με έμφαση στον ευρυγώνιο φακό και στην τιμή σαν δεύτερο κριτήριο.Σωστά έχω καταλήξει στη Canon IXUS 850; Θα ήθελα τις προτάσεις, παρατηρήσεις, σχόλια σας.Ευχαριστώ!

Καλησπέρα σας! Ψάχνω κι εγώ compact μηχανάκι με έμφαση στον ευρυγώνιο φακό και στην τιμή σαν δεύτερο κριτήριο.Σωστά έχω καταλήξει στη Canon IXUS 850; Θα ήθελα τις προτάσεις, παρατηρήσεις, σχόλια σας.Ευχαριστώ!

Να την πάρεις. Πρόκειται για καλή μηχανή. :firstprize: