- 6 December 2006
- 73
ισως σας φανει λιγο παραξενο αυτο που ερωτω εδω μεσα, αλλα υπεθεσα οτι μπορει καποιος να με βοηθησει.
ολοι σιγουρα ξερετε τον φωσφορο, το υλικο οπου επιστρωνονται οι δεικτες των ρολογιων. τα πιο παλια χρονια το βρισκαμε και σε μπουτον φωτων κλιμακοστασιου πολυκατοικιων για να φωσφοριζει στο σκοταδι ωστε να βλεπουμε που ειναι το μπουτον να το πατησουμε.
ειχα ακουσει ομως οτι αντικατασταθηκε απο led στα μπουτον, επειδη ο φωσφορος ειναι καρκινογονος οταν ερθει σε επαφη με το δερμα.
εκτοτε, δεν ξαναειδα φωσφορο, παρα μονο σε δεικτες ρολογιων οπως ολοι μας.
ζητησα απο φιλο να μου βρει και μου εφερε spray με φωσφορικη μπογια.
(οπως τα χρωματα που εχουν καποια αθλητικα ρουχα να φαινονται εντονα στο φως ημερας)
εγω ομως δεν ψαχνω αυτο. ψαχνω για τον φωσφορο (τον γνωστο) οπου αποθηκευει την ακτινοβολια ηλιου και αντανακλα. (τον κλασικο πρασινο).
οπου κι αν εχω ρωτησει, κανεις δεν ξερει τιποτα.
ουτε αν υπαρχει, ουτε που υπαρχει, ουτε καν τι μορφη εχει.
(υγρο,σκονη κ.τ.λ.)
μηπως καποιος γνωριζει επ'αυτου ?
που μπορω να τον βρω και σε τι μορφη ?
Ή τελικα καταργηθηκε, οπως θα καταργηθει και ο υδραργυρος στα θερμομετρα οπως λενε ?
αν υπαρχει σε διαθεση ή στοκ (σε περιπτωση που δεν ειναι απαγορευμενο υλικο) αν καποιος ξερει και τι κοστος εχει θα με βοηθουσε.
αν π.χ. εχει 100 ευρω το γραμμαριο, το ξεχναμε. αλλα για να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω ποσο τιμαται σαν υλικο (αν υπαρχει)
η ποσοτητα που ψαχνω ειναι περιπου μιας κουταλιας της σουπας.
ρωτω εδω μεσα υποθετοντας παντα οτι καποιος μπορει να εχει γενικες γνωσεις ή να εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη του περι του θεματος.
ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε βοηθεια ή απαντηση στο ερώτημά μου.
ολοι σιγουρα ξερετε τον φωσφορο, το υλικο οπου επιστρωνονται οι δεικτες των ρολογιων. τα πιο παλια χρονια το βρισκαμε και σε μπουτον φωτων κλιμακοστασιου πολυκατοικιων για να φωσφοριζει στο σκοταδι ωστε να βλεπουμε που ειναι το μπουτον να το πατησουμε.
ειχα ακουσει ομως οτι αντικατασταθηκε απο led στα μπουτον, επειδη ο φωσφορος ειναι καρκινογονος οταν ερθει σε επαφη με το δερμα.
εκτοτε, δεν ξαναειδα φωσφορο, παρα μονο σε δεικτες ρολογιων οπως ολοι μας.
ζητησα απο φιλο να μου βρει και μου εφερε spray με φωσφορικη μπογια.
(οπως τα χρωματα που εχουν καποια αθλητικα ρουχα να φαινονται εντονα στο φως ημερας)
εγω ομως δεν ψαχνω αυτο. ψαχνω για τον φωσφορο (τον γνωστο) οπου αποθηκευει την ακτινοβολια ηλιου και αντανακλα. (τον κλασικο πρασινο).
οπου κι αν εχω ρωτησει, κανεις δεν ξερει τιποτα.
ουτε αν υπαρχει, ουτε που υπαρχει, ουτε καν τι μορφη εχει.
(υγρο,σκονη κ.τ.λ.)
μηπως καποιος γνωριζει επ'αυτου ?
που μπορω να τον βρω και σε τι μορφη ?
Ή τελικα καταργηθηκε, οπως θα καταργηθει και ο υδραργυρος στα θερμομετρα οπως λενε ?
αν υπαρχει σε διαθεση ή στοκ (σε περιπτωση που δεν ειναι απαγορευμενο υλικο) αν καποιος ξερει και τι κοστος εχει θα με βοηθουσε.
αν π.χ. εχει 100 ευρω το γραμμαριο, το ξεχναμε. αλλα για να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω ποσο τιμαται σαν υλικο (αν υπαρχει)
η ποσοτητα που ψαχνω ειναι περιπου μιας κουταλιας της σουπας.
ρωτω εδω μεσα υποθετοντας παντα οτι καποιος μπορει να εχει γενικες γνωσεις ή να εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη του περι του θεματος.
ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε βοηθεια ή απαντηση στο ερώτημά μου.