ψαχνω για φωσφορο (ρολογιων)

warewolf

New member
6 December 2006
73
ισως σας φανει λιγο παραξενο αυτο που ερωτω εδω μεσα, αλλα υπεθεσα οτι μπορει καποιος να με βοηθησει.
ολοι σιγουρα ξερετε τον φωσφορο, το υλικο οπου επιστρωνονται οι δεικτες των ρολογιων. τα πιο παλια χρονια το βρισκαμε και σε μπουτον φωτων κλιμακοστασιου πολυκατοικιων για να φωσφοριζει στο σκοταδι ωστε να βλεπουμε που ειναι το μπουτον να το πατησουμε.
ειχα ακουσει ομως οτι αντικατασταθηκε απο led στα μπουτον, επειδη ο φωσφορος ειναι καρκινογονος οταν ερθει σε επαφη με το δερμα.
εκτοτε, δεν ξαναειδα φωσφορο, παρα μονο σε δεικτες ρολογιων οπως ολοι μας.
ζητησα απο φιλο να μου βρει και μου εφερε spray με φωσφορικη μπογια.
(οπως τα χρωματα που εχουν καποια αθλητικα ρουχα να φαινονται εντονα στο φως ημερας)
εγω ομως δεν ψαχνω αυτο. ψαχνω για τον φωσφορο (τον γνωστο) οπου αποθηκευει την ακτινοβολια ηλιου και αντανακλα. (τον κλασικο πρασινο).
οπου κι αν εχω ρωτησει, κανεις δεν ξερει τιποτα.
ουτε αν υπαρχει, ουτε που υπαρχει, ουτε καν τι μορφη εχει.
(υγρο,σκονη κ.τ.λ.)
μηπως καποιος γνωριζει επ'αυτου ?
που μπορω να τον βρω και σε τι μορφη ?
Ή τελικα καταργηθηκε, οπως θα καταργηθει και ο υδραργυρος στα θερμομετρα οπως λενε ?
αν υπαρχει σε διαθεση ή στοκ (σε περιπτωση που δεν ειναι απαγορευμενο υλικο) αν καποιος ξερει και τι κοστος εχει θα με βοηθουσε.
αν π.χ. εχει 100 ευρω το γραμμαριο, το ξεχναμε. αλλα για να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω ποσο τιμαται σαν υλικο (αν υπαρχει)
η ποσοτητα που ψαχνω ειναι περιπου μιας κουταλιας της σουπας.
ρωτω εδω μεσα υποθετοντας παντα οτι καποιος μπορει να εχει γενικες γνωσεις ή να εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη του περι του θεματος.
ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε βοηθεια ή απαντηση στο ερώτημά μου.

Αν εννοείς τον φώσφορο που φέγγει αυτόφωτα στο σκοτάδι, τότε εννοείς ραδιενεργό φώσφορο. Στα εργαστήρια κατασκευής ρολογιών που τον χρησιμοποιούσαν κάποτε, έβαζαν κοπέλες οι οποίες με λεπτά πινελάκια ζωγράφιζαν τα φωσφορίζοντα νούμερα στα καντράν. Κάποια στιγμή διαπιστώθηκε επιδημία καρκίνου των χειλιών στης κοπέλες αυτές!
Ο λόγος;
Έβαζαν συστηματικά το πινελάκι στο στόμα για να το στρώσουν!
Ναι. Απαγορεύεται η χρίση και εμπορία αυτού του προϊόντος.
Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Στα πλοία π.χ. για να επισημαίνουν την θέση των σωσιβίων.

Ο ραδιενεργος φώσφορος εδω και παρα πολλα χρονια απαγορευεται η χρήση του δια ροπάλου οπουδήποτε! Για την ιστορια η δοση ακτινοβολιας που επαιρνε καποιος απο το ρολόι του σε ενα χρόνο ήταν τρομακτικα μεγάλο (σαν να εκανε 100 με 500 ακτινογραφιες ενα πραγμα). Αυτο που κ
εδω και πολλα χρονια χρησιμοποιείται αντι του φωσφορου ειναι ενα μιγμα πολυαλκοολων που εχει αντιστοιχες ιδιοτητες και εσωματώνεται καλυτερα στο πλαστικο. Δεν νομιζω να μπορεις να βρεις φωσφορο εκτος και αν βρεις και πλουτωνιο χε χε

Οτι κι αν θες να κάνεις, ξέχνα το... Πρώτον δεν θα βρεις "εκεινο" το υλικό που είχαν οι διακόπτες μέχρι πριν τριάντα χρόνια (έχω στο πατρικό σπίτι μερικούς διακόπτες εν λειτουργία ακόμα)... Κι αν βρεις μέσω κυκλωμάτων και είναι μιά κουταλιά όπως λες, θα σου έρθει η αντιτρομοκρατική συνοδεία νατοικών Απάτσι πάνω από το σπίτι σου...
Ο λόγος που απαγορεύτηκε αυτό το υλικό είναι ότι "τόσες χιλιάδες διακόπτες" σε μιά πόλη, μπέρδευαν τους αμερικάνικους δορυφόρους που έψαχναν γιά διασπορά ραδιενεργών υλικών σε χέρια τρομοκρατών σε αστικά κέντρα...

οχι ρε παιδια ηρεμηστε...χαχα
τιποτε απο τα παραπανω.
απλα τα τελευταια χρονια μου ειχε καρφωθει η ιδεα να καταφερω να κανω τις ζαντες του αυτοκινητου μου να φεγγουν στο σκοταδι.
σκεφτομουν να εφτιαχνα ενα στεφανι απο φοσφωρο για την δουλεια αυτη.
τελικα μολις προχτες ανακαλυψα οτι υπαρχουν ταπες βαλβιδων αερα των οχηματων οπου βιδωνεις την συγκεκριμενη ταπα η οποια εχει ενα ultra light led με μπαταρια και φυγοκεντρικο διακοπτη.
οταν αρχισει να περιστρεφεται ο τροχος, αναβει το led και βλεπεις εναν φωτεινο δισκο στην ζαντα σου.
δεν ηξερα οτι υπαρχουν και...αυτοσχεδιαζα με τον φοσφωρο.
ευτυχως, γλυτωσα την ακτινοβολια και την...αντιτρομοκρατικη. χαχα
χτυπηστε στο google τις λεξεις, microtechnix valve caps και θα δειτε τι εννοω.
ευτυχως, τις βρηκα και στην ελλαδα.
δυστυχως, εξω κοστιζουν 7-9 δολλαρια και εδω τις πουλανε 33 ευρω.
τελος παντων,τελος καλο ολα καλα.
παντως, για μια ακομη φορα ειχα δικιο.
μην τολμησει καποιος να γραψει οτιδηποτε (ακομη και ασχετο) εδω μεσα κι αμεσως θα παρει σωστη, κατατοπιστικη απαντηση.
για αυτο σας αγαπω ρε παιδια.
οτι κι αν απορια κι αν εχω, παντα εδω μεσα παιρνω σωστες τεκμηριωμενες απαντησεις.
ευτυχως που υπαρχει και το avclub.
τελικα εχω δικιο που φωναζω στους φιλους μου:
αν θελετε να δειτε το πως πρεπει να λειτουργει ενα forum, (για το ηθος και το υφος των χρηστων του) μπειτε στο avclub.
ευχαριστω για τις απαντησεις περι φοσφωρου.
ακομη κι αν εβρισκα, δεν θα διακινδυνευα την υγεια μου, των αλλων και του περιβαλλοντος μετα απο αυτα που μου ειπατε.