ψάχνω προβολέα με επαρκή φωτεινότητα

gmask

Senior Member
30 January 2008
302
διαθέτοντας χώρο μεγάλο και πανί 133" 16/9 με gain 1.0 ήδη τοποθετημένο, πρέπει να επιλέξω τον κατάλληλο προβολέα. Η καλωδίωση του είναι ήδη έτοιμη στην οροφή στα 4 μέτρα από το πανί και η απόσταση θέασης αγγίζει τα 6 μέτρα.
Πρόβλημα 1
Επειδή ο χώρος την ημέρα δεν σκοτεινιάζει εντελώς, πρέπει να πάρω κάτι με ιδιαίτερα υψηλή φωτεινότητα.

Πρόβλημα 2
επειδή προβάλλω συχνά φωτογραφίες απο το HTPC μου, και με έναν Panasonic PT-AE3000 που δούλευα δεν ήμουν ευχαριστημένος (ίσως είναι ακαλιμπράριστος για φωτογραφίες) τι θα προτείνατε?

Last edited:
αν εγκρινετε τον 3D της JVC μπορεί να προχωρήσω και εκεί. Πιστεύω ότι η στερεοσκοπική θέαση έχει νόημα μόνο σε τεράστιες οθόνες και όχι σε μια τηλεόραση ακόμα και 55άρα. Αν όμως η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ακόμα, θα συμβιβαστώ με ένα συμβατικό μοντέλο. Αλήθεια , ο Πάνυ 4000 υστερεί πολύ σε σχέση με τα μοντέλα που αναφέρατε? Το λέω γιατί δουλεύω τον 3000 σε άλλο χώρο και η φωτεινότητα του είναι πολύ καλή, το μόνο του πρόβλημα είναι η χάλια απεικόνιση φωτογραφιών. Αλήθεια , μ' αυτό το θέμα τι θα γίνει?

Απάντηση: Re: ψάχνω προβολέα με επαρκή φωτεινότητα

αν εγκρινετε τον 3D της JVC μπορεί να προχωρήσω και εκεί. Πιστεύω ότι η στερεοσκοπική θέαση έχει νόημα μόνο σε τεράστιες οθόνες και όχι σε μια τηλεόραση ακόμα και 55άρα. Αν όμως η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ακόμα, θα συμβιβαστώ με ένα συμβατικό μοντέλο. Αλήθεια , ο Πάνυ 4000 υστερεί πολύ σε σχέση με τα μοντέλα που αναφέρατε? Το λέω γιατί δουλεύω τον 3000 σε άλλο χώρο και η φωτεινότητα του είναι πολύ καλή, το μόνο του πρόβλημα είναι η χάλια απεικόνιση φωτογραφιών. Αλήθεια , μ' αυτό το θέμα τι θα γίνει?

Η JVC έχει πολλά μοντέλα 3D. Για ποιο απ' όλα μιλάς?

Τι εννοείς χάλια απεικόνιση? στα χρώματα, στην ευκρίνεια, στην φωτεινότητα?

Η χρωματική πιστότητα έρχεται εφόσον ο προβολέας διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία (cms) και το χρωματικό του τρίγωνο είναι επαρκές. Η ευκρίνεια δεν έρχεται εφόσον η σύγκλιση είναι κακή (συμβαίνει στους τρίτσιπους).

με τον JVC X3 είμαι καλυμμένος? Χρειάζεται αλλαγή στο καλώδιο ή το 1.3 με καλύπτει για θέαση τρισδιάστατη

Acer P7500 4000 ansi lumens, 40.000 contrast με δυναμικη ιριδα Full hd. Aν παιζει οπως ο μικρος [H7530D] μια χαρα εικονα θα εχεις. Eδω που τα λεμε μια εικονα 3 μετρα πλατος για να γεμισει σωστα θελει πολυ φως. Την δικια μου την 3μετρη την γεμιζει με το ζορι ο acer 7530 και να σκεφτεις πως ειναι 2000 ansi.

Απάντηση: Re: ψάχνω προβολέα με επαρκή φωτεινότητα

Acer P7500 4000 ansi lumens, 40.000 contrast με δυναμικη ιριδα Full hd. Aν παιζει οπως ο μικρος [H7530D] μια χαρα εικονα θα εχεις. Eδω που τα λεμε μια εικονα 3 μετρα πλατος για να γεμισει σωστα θελει πολυ φως. Την δικια μου την 3μετρη την γεμιζει με το ζορι ο acer 7530 και να σκεφτεις πως ειναι 2000 ansi.

Τι εννοείς με το ζόρι?? 3 μέτρα πλάτος σημαίνει 136 ίντσες. Αν τα 2000 ansi lumens είναι σωστά, μας δίνουν 400 Lux. Τεράστια φωτεινότητα για τόσο μεγάλο κάδρο...

Γιαννη και ο epson 3600 δηλωνει 2000 ansi και ρυθμισμενος για σινεμα δεν περναει τα 600 ansi. Ο acer ρυθμισμενος πρεπει να βγαζει πανω απο 1500 και παλι μου φαινοταν σκοτεινος. Σε παραλληλη θεαση με optoma HD82 o acer ειχε την διπλασια φωτεινοτητα, φαντασου τον optoma σε καδρο 136 ιντσων!

συγχωρήστε μου την ερώτηση, τι είναι το cms?

Color Management System

Σύστημα διαχείρισης χρώματος που σου επιτρέπει να ''πειράξεις'' και να ''φέρεις'' το κάθε χρώμα όσο πιο κοντά στα πρότυπα.

Γιαννη και ο epson 3600 δηλωνει 2000 ansi και ρυθμισμενος για σινεμα δεν περναει τα 600 ansi. Ο acer ρυθμισμενος πρεπει να βγαζει πανω απο 1500 και παλι μου φαινοταν σκοτεινος. Σε παραλληλη θεαση με optoma HD82 o acer ειχε την διπλασια φωτεινοτητα, φαντασου τον optoma σε καδρο 136 ιντσων!

Κώστα, και 'γω είμαι υπέρ των φωτεινών προβολέων, αλλά εδώ δεν μιλάμε για προβόλι παρά για ''φάρο''. Αν πέφτουν στο πανί 1500 Lumens δεν θα υπάρχει μυρωδιά μαύρου, όχι κόντραστ 40.000:1 (δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα) ούτε 1000:1 δεν θα δίνει. Πάντα συζητάμε για κανονικές συνθήκες οικιακής προβολής, δηλαδή με συσκότιση. Τώρα, αν κάποιος θέλει να βλέπει με τα φώτα αναμμένα, τότε μαζί σου, δεν του φθάνουν ούτε τα 1500.

Οι στάνταρντ τιμές φωτεινότητας σε οικιακή προβολή είναι 12 με 16 FtL ήτοι 129 με 172 Lux, δηλαδή στο κάδρο σου, 645 και 860 ansi lumens αντίστοιχα. Ακόμα και αν πούμε πως θέλεις να βλέπεις πιο φωτεινά στα 20 ftl φερ' ειπείν, αυτά μας δίνουν 1076 ansi lumens. Θεωρώ ότι το 1500 είναι τεράστιο νούμερο (για ρυθμισμένο προβόλι), πόσω μάλλον τα περισσότερα ''φώτα''...

Last edited:
Χωρις να μπλεκουκε τα νουμερα τα οποια οπως λες δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα μολις βαλαμε ενα φιλτρο που κοβει 50% την φωτεινοτητα μπροστα απο το acer το μηχανημα εβγαζε την ιδια εικονα με το optoma hd82 σε ολες τις παραμετρους της εικονας [φωτεινοτητα, μαυρο, ansi contrast, χρωματα εκτος βεβαια απο κινηση γιατι ο optoma εχει αυτο το μαραφετι που την βελτιωνει] σε 100αρα οθονη, μονο που οταν βγαλαμε το φιλτρο ο γερμανος μπορουσε να δειξει το ιδιο δυνατα στην 130αρα οθονη οσο ο optoma στην 100αρα, δεν παρατηρηθηκε καμια διαφορα στο μαυρο ενω ειχαν την ιδια ενταση στο λευκο. Μιλαμε οτι απο τις 100 στις 130 ιντσες εχουμε σχεδον διπλασια επιφανεια να καλυψουμε και τα τα 2000 lumens που υποσχονται οι κατασκευαστες τα μετρανε σε οθονουλες 70-80- ιντσες. Και τελος για σκεψου εναν panasonic 4000 [ομολογω πολυ καλη εικονα] σε οθονη 130 ιντσες και 600 ωρες στην λαμπα?

Ρε παιδια, καλημερα.
Συγγνωμη, που ειμαι λιγο off topic, αλλα επειδη βλεπω για Acer 7530,
μηπως ξερει κανεις ,που μπορει να βρει κανεις στην Αθηνα ,ετοιμοπαραδοτο ,Acer H7530D ή ,καλυτερα, Acer H7531D ???
O skroutz δε βοηθαει, ολοι με παραγγελια, γουρουνι στο σακι !

Ευχαριστω !!