ψαχνοντας το μανιφεστο ενος χακερ

gou-tsou

Senior Member
22 August 2006
384
καποτε ενας χακερ ονοματι mentor εβγαλε στο ιντερνετ ενα ''μανιφεστο''.αυτο το μανιφεστο ψαχνω να βρω,μεταφρασμενο στα ελληνικα και δεν μπορω με τπτ.αν γνωριζει καποιος κατι ας με πληροφορησει..........

"The Conscience of a Hacker", by Mentor (8 Ιαν 1986)

Άλλος ένας συνελήφθη σήμερα, το γράφουν οι εφημερίδες. "Έφηβος Συνελλήφθη σε εγκληματικό σκάνδαλο με υπολογιστή", "Ηacker Συνελλήφθη μετά από πείραγμα σε τράπεζα." "Καταραμένα παιδιά. Είναι όλοι τους ίδιοι." Αλλά μήπως εσύ στην τρίτομη ψυχολογία σου και το τεχνολογικό μυαλό του 1950, έριξες καμιά ματιά πίσω απ' τα μάτια ενός hacker; Αναρωτήθηκες ποτέ τι τον έκανε περίεργο, τι δυνάμεις τον διαμόρφωσαν, τι μπορεί να τον φορμάρισε; Είμαι hacker, μπες στον κόσμο μου. Ο δικός μου είναι ένας κόσμος που ξεκινάει στο σχολείο. Είμαι εξυπνότερος από τα περισσότερα παιδιά, οι σαχλαμάρες που μας διδάσκουν με κάνουν να βαριέμαι. "Καταραμένε άσχετε μαθητή. Είναι όλοι τους ίδιοι." Είμαι στο γυμνάσιο ή στο λύκειο. Έχω ακούσει τους καθηγητές να εξηγούν για 15η φορά πώς στρογκυλοποιούμε μια διαίρεση. Το καταλαβαίνω. "Όχι κυρία Σμιθ, δεν έγραψα την εργασία μου. Την έκανα στο κεφάλι μου." "Καταραμένο παιδί. Πιθανότατα την αντέγραψε. Είναι όλοι τους ίδιοι." Ανακάλυψα κάτι σήμερα. Βρήκα ένα computer. Μισο λεπτό, αυτό είναι καλό. Κάνει ότι θέλω εγώ να κάνει. Αν κάνει ένα λάθος, είναι επειδή εγώ τα θαλάσσωσα. Όχι επειδη δεν με συμπαθεί, ή νοιώθει να το απειλώ, ή νομίζει ότι κάνω τον εξυπνάκια, ή δεν του αρέσει η διδασκαλία και δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Καταραμένο παιδί. Το μόνο που κάνει είναι να παίζει παιχνίδια. Είναι όλοι τους ίδιοι. Και μετά συνέβει... μιά πορτα άνοιξε σε έναν κόσμο... κυλώντας μέσα στην τηλεφωνική γραμμή όπως η ηρωίνη στις φλέβες ενός ναρκομανή, ένας ηλεκτρονικός σφυγμός αποστέλλεται, μιά διαφυγή από τις καθημερινές απλότητες επιδιόκεται... ένας πίνακας βρίσκεται. "Αυτό είναι... εδώ ανήκω..." Ξέρω τους πάντες εδώ... ακόμα και αν δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, δεν τους έχω μιλήσει ποτέ, μπορεί και ποτέ να μην τους έχω ακούσει... σας ξέρω όλους... Καταραμένο παιδί. Πάλι χρησιμοποιεί την τηλεφωνική γραμμή. Είναι όλοι τους ίδιοι. Στοιχιματίζεις τη ζωή σου ότι είμαστε όλοι ίδιοι... ταϊστήκαμε με το κουτάλι μωρουδίσιες τροφές στο σχολείο, όταν πεινάγαμε για μπριζόλα... τα κομμάτια κρέας που μας έδωσες ήταν προμασημένα και άγευστα. Εξουσιαστήκαμε από σαδιστές, ή αγνοηθήκαμε από τους απαθείς. Οι λίγοι που είχαν κάτι να μας διδάξουν μας βρήκαν πρόθυμους μαθητές, αλλά αυτοί οι λίγοι είναι σαν σταγόνες νερού στην έρημο

Άλλος ένας συνελήφθη σήμερα, το γράφουν οι εφημερίδες. "Έφηβος Συνελλήφθη σε εγκληματικό σκάνδαλο με υπολογιστή", "Ηacker Συνελλήφθη μετά από πείραγμα σε τράπεζα." "Καταραμένα παιδιά. Είναι όλοι τους ίδιοι." Αλλά μήπως εσύ στην τρίτομη ψυχολογία σου και το τεχνολογικό μυαλό του 1950, έριξες καμιά ματιά πίσω απ' τα μάτια ενός hacker; Αναρωτήθηκες ποτέ τι τον έκανε περίεργο, τι δυνάμεις τον διαμόρφωσαν, τι μπορεί να τον φορμάρισε; Είμαι hacker, μπες στον κόσμο μου. Ο δικός μου είναι ένας κόσμος που ξεκινάει στο σχολείο. Είμαι εξυπνότερος από τα περισσότερα παιδιά, οι σαχλαμάρες που μας διδάσκουν με κάνουν να βαριέμαι. "Καταραμένε άσχετε μαθητή. Είναι όλοι τους ίδιοι." Είμαι στο γυμνάσιο ή στο λύκειο. Έχω ακούσει τους καθηγητές να εξηγούν για 15η φορά πώς στρογκυλοποιούμε μια διαίρεση. Το καταλαβαίνω. "Όχι κυρία Σμιθ, δεν έγραψα την εργασία μου. Την έκανα στο κεφάλι μου." "Καταραμένο παιδί. Πιθανότατα την αντέγραψε. Είναι όλοι τους ίδιοι." Ανακάλυψα κάτι σήμερα. Βρήκα ένα computer. Μισο λεπτό, αυτό είναι καλό. Κάνει ότι θέλω εγώ να κάνει. Αν κάνει ένα λάθος, είναι επειδή εγώ τα θαλάσσωσα. Όχι επειδη δεν με συμπαθεί, ή νοιώθει να το απειλώ, ή νομίζει ότι κάνω τον εξυπνάκια, ή δεν του αρέσει η διδασκαλία και δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Καταραμένο παιδί. Το μόνο που κάνει είναι να παίζει παιχνίδια. Είναι όλοι τους ίδιοι. Και μετά συνέβει... μιά πορτα άνοιξε σε έναν κόσμο... κυλώντας μέσα στην τηλεφωνική γραμμή όπως η ηρωίνη στις φλέβες ενός ναρκομανή, ένας ηλεκτρονικός σφυγμός αποστέλλεται, μιά διαφυγή από τις καθημερινές απλότητες επιδιόκεται... ένας πίνακας βρίσκεται. "Αυτό είναι... εδώ ανήκω..." Ξέρω τους πάντες εδώ... ακόμα και αν δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, δεν τους έχω μιλήσει ποτέ, μπορεί και ποτέ να μην τους έχω ακούσει... σας ξέρω όλους... Καταραμένο παιδί. Πάλι χρησιμοποιεί την τηλεφωνική γραμμή. Είναι όλοι τους ίδιοι. Στοιχιματίζεις τη ζωή σου ότι είμαστε όλοι ίδιοι... ταϊστήκαμε με το κουτάλι μωρουδίσιες τροφές στο σχολείο, όταν πεινάγαμε για μπριζόλα... τα κομμάτια κρέας που μας έδωσες ήταν προμασημένα και άγευστα. Εξουσιαστήκαμε από σαδιστές, ή αγνοηθήκαμε από τους απαθείς. Οι λίγοι που είχαν κάτι να μας διδάξουν μας βρήκαν πρόθυμους μαθητές, αλλά αυτοί οι λίγοι είναι σαν σταγόνες νερού στην έρημο

Ωπ , ο μικρός Αλέξανδρος της "Ε" διεθνοποιήθηκε ;

Το κείμενο είναι παλιό και γνωστό στους πληροφορικαριους δημοσιεύθηκε το 1988-90 αν θυμάμαι καλά και είχε δημιουργήσει σάλο…μάλλον ο μικρός Άλεξ. το αντέγραψε... (στη φιλοσοφία…)

Αν θυμάμαι καλά το ενδιαφέρον του φίλου gou-tsou είναι ακαδημαϊκό μια και μαζεύει πληροφορίες για το θέμα σχετικά με μια εργασία…

Από το μεταφρασμένο κείμενο απουσιάζουν οι τρεις παράγραφοι του τέλους που περιέχει και το κυρίως νόημα… φίλε gou-tsou δεν είναι δύσκολο να το μεταφράσεις…
Ρίξε μια ματιά στο link με το αγγλικό κείμενο…

σας ευχαριστω..ναι για μια εργασια το χρειαζομαι..κ Ντοκατζη ευχαριστω κα ιγια την μεταφραση.θα το παλεψω.καλη χρονια να εχετε

γενικα γραφω για την ασφαλεια των πληροφοριακων συστηματων..απλα λεω να γραψω κατι συντομο για το πως αντιμετωπιζει η αλλη πλευρα το ολο θεμα..δεν θα εμβαθυνω πολυ..εχω βρει κατι ψηλα για τους χακερς...αν και θα με ενδιεφερε και για τους κρακερς..οτι εχετε ευχαριστηση καλο ειναι

σόρρυ τώρα είδα οτι ανέβηκε μόνο το μισό.Συνεχίζει :

"Αυτός είναι τώρα ο κόσμος μας... ο κόσμος του ηλεκτρονίου και του διακόπτη, η ομορφιά του μπάουντ. Χρησιμοποιούμε μιά ήδη υπάρχουσα υπηρεσία χωρίς να πληρώνουμε για κάτι που θα ήταν πάνφθηνο άν δεν ελέγχονταν από άπληστους κερδοσκόπους, και μας αποκαλείτε εγκληματίες. Εξερευνούμε... και μας αποκαλείτε εγκληματίες. Αναζητούμε τη γνώση... και μας αποκαλείτε εγκληματίες. Υπάρχουμε χωρίς χρώμα δέρματος, χωρίς εθνικότητα, χωρίς θρησκευτικές διαφορές... και μας αποκαλείτε εγκληματίες. Εσείς φτιάχνετε ατομικές βόμβες, κάνετε πολέμους, δολοφονείτε, κλέβετε, μας λέτε ψέματα και προσπαθείτε να μας πείσετε πως είναι για το δικό μας καλο, παρ' όλα αυτά εμείς είμασε οι εγκληματίες. Ναι, είμαι εγκληματίας. Το έγκλημά μου είναι αυτό της περιέργειας. Το έγκλημά μου είναι ότι κρίνω τους ανθρώπους από το τι λένε και σκεύτονται, όχι από το τι φοράνε. Το έγκλημά μου είναι ότι σας κάνω τον έξυπνάκια, κάτι που ποτέ δεν θα μου συγχωρήσετε. Έιμαι hacker, και αυτό είναι το μανιφέστο μου. Μπορεί να σταματήσετε αυτό το άτομο, αλλά δεν μπορείτε να μας σταματήσετε όλους... ούτος ή άλλως, είμαστε όλοι ίδιοι. "

Η Ιθική των Hackers (όπως διατυπώθηκε από τους πρώτους hackers στο MIT):
Η πρόσβαση στους υπολογιστές - και σε οτιδήποτε μπορεί να σε διδάξει κάτι για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος - πρέπει να είναι απεριόριστη και πλήρης.
Όλες οι πληροφορίες πρέπει να είναι ελεύθερες.
Μην εμπιστεύεσθε τις αρχές - προωθήστε την αποκέντρωση.
Οι hackers πρέπει να κρίνονται από το hacking τους, και όχι από ψεύτικα κριτήρια όπως βαθμούς, ηλικία, φυλή, ή θέση.
Μπορείς να δημιουργήσεις τέχνη και ομορφιά σε έναν υπολογιστή.
Οι υπολογιστές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο.
Σαν το λυχνάρι του Αλαντίν, μπορείς να το κάνεις να κάνει το θέλημά σου.

Το Jargon Lexicon και το The New Hackers Dictionary εξηγούν τον όρο hacker ως εξής:

hacker: [αρχικά, αυτός που φτιάχνει έπιπλα πελεκώντας το ξύλο με τσεκούρι] 1. Το άτομο που αρέσκεται να εξερευνά τις λεπτομέρειες προγραμματιζόμενων συστημάτων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές τους, σε αντιδιαστολή με την πληοψηφία των χρηστών, που προτιμούν να μαθαίνουν το ελάχιστο δυνατό. 2. Το άτομο που γράφει (μανιωδώς πολλές φορές) προγράμματα ή που απολαμβάνει περισσότερο την πρακτική παρά τη θεωρήτική πλευρά του προγραμματισμού. 3. Ένα άτομο ικανό να εκτιμίσει την αξία της πειρατείας πληροφοριών. 4. Ένα άτομο ικανό να γράφει προγράμματα σε ελάχιστο χρόνο. 5. Κάποιος ειδικός στην χρήση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, ή κάποιος που δουλεύει συχνά με αυτό ή σε αυτό. Όπως πχ `Unix hacker'. 6. Ένας ειδικός ή ένας ενθουσιώδης οποιουδήποτε είδους. Μπορεί κάποιος να είναι hacker αστρονομίας, παραδείγματος χάριν. 7. Ένας που απολαμβάνει τη διανοητική πρόκληση να υπερνικήσει δημιουργικά ή να παρακάμψει τους περιορισμούς. 8.(υποτιμητικά) Ένας κακόβουλος παρείσακτος που προσπαθεί να ξεθάψει πληροφορίες ψαχουλεύοντας εδώ κι εκεί. Εξ ου και οι όροι `password hacker', `network hacker'. Ο σωστός όρος είναι cracker (=σπάστης).
Ο όρος hacker παραπέμπει επίσης στη συμμετοχή στην παγκόσμια κοινότητα που ορίζεται από το internet.
Υποδηλώνει επίσης ότι το συγκεκριμένο άτομο πεοσυπογράφει κάποιες έστω από τις αρχές ηθικής των hackers.
Είναι καλύτερα να περιγράφεται κανείς σαν hacker από άλλους παρά να συστήνεται σαν τέτοιος. Οι hackers θεωρούν τον εαυτό τους μέλη μιάς ελίτ (μιας αξιοκρατικής ομάδας που διακρίνεται για τις ικανότητες της), η οποία ωστόσο είναι πάντα ανοιχτή σε νέα μέλη. Υπάρχει λοιπόν μία ικανοποίηση όταν παρουσιάζεται κανείς σαν hacker (αλλά αν ισχυρίζεσαι ότι είσαι και δεν είσαι, σύντομα θα ονομαστείς bogus/wannabee).
Αυτός ο όρος φαίνεται να υιοθετείται πρώτα ως διακριτικό στη δεκαετία του '60 από τους hackers που περιβάλλουν το TMRC και το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Οι ίδιες πηγές, εξηγούν την ιθική των hackers (hacker ethic) ώς εξής:

hacker ethic:
1. Η πίστη ότι η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών είναι ένα δυνατό θετικό αγαθό, και είναι ηθικό καθήκον των hackers να μοιράζονται την εξειδίκευσή τους γράφοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source) και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην πληροφορία και στις υπολογιστικές πηγές οποτεδήποτε είναι δυνατόν. 2. Η πίστη ότι το σπάσιμο συστημάτων (system-cracking) για πλάκα και εξερεύνηση είναι ιθικά σωστό εφόσον ο cracker δεν διαπράττει ληστεία, βανδαλισμό ή κατάργηση του απορρήτου.
Και οι δύο από αυτούς τους κανόνες-ιθηκές αρχές είναι κοινά, αλλά όχι απαραίτητα και παγκόσμια, αποδεκτοί μεταξύ των hackers. Οι περισσότεροι hackers εννοούν σαν ηθική την πρώτη εκδοχή, και πολλοί εργάζονται γι αυτό γράφοντας και μοιράζοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open-source software). Μερικοί πάνε ακόμα μακρύτερα και βεβαιώνουν ότι η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη και κάθε ιδιοκτιτικός έλεγχος είναι κακός. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του GNU project.
Η δεύτερη εκδοχή είναι περισσότερο αμφισβητούμενη: μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η πράξη του cracking είναι εκ φύσεως ανίθικη, όπως το σπάσιμο και η είσοδος. Αλλά η πίστη ότι το "ηθικό" cracking δεν εμπεριέχει καταστροφή τουλάχιστο συγκρατεί την συμπεριφορά των ανθρώπων που βλέπουν τον εαυτό τους ως "καλοκάγαθους" crackers. Από αυτή την άποψη, μπορεί να είναι από τις υψηλότερες μορφές της hackerίστικης ευγένειας να (α) σπάνε ένα σύστημα, και μετά (β) να εξηγούν στον υπεύθυνο ασφαλείας, κατα προτίμηση με e-mail από λογαριασμό superuser, ακριβώς πως έγινε και πώς μπορεί να κλείσει η τρύπα -- ενεργόντας ως μια μη πληρωμένη(και εκούσια) tiger team.
Η ποιό έμπιστη εκδήλωση και απ' τις δύο εκδόσεις της ιθικής των hackers είναι ότι σχεδόν όλοι οι hackers είναι ανοιχτοί στο να μοιραστούν τεχνικά τρικ, λογισμικό, και (όποτε είναι δυνατό) υπολογιστικούς πόρους με άλλους hackers. Τεράστια δύκτια συνεργασίας όπως το Usenet, το FidoNet και το Internet μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κεντρικό έλεγχο χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό. Και οι δύο ορισμοί βασίζουν και ενδυναμώνουν μία αίσθηση κοινότητας που μπορεί να αποτελεί το προτέρημα με τη μεγαλύτερη αξία για τους hackers.

Ένα καλό βιβλίο που κυκλοφορεί και στα ελληνικά είναι ?Κέβιν Μίτνικ-Η τέχνη της απάτης ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Mitnick
http://www.takedown.com/bio/mitnick.html

To Takedown έχει βγει και σε ταινία. Σε καμμία περίπτωση μην δεις την ταινία Hackers με την Τζολί και κάνεις εργασία βάση αυτής.;)

Hackers και Crackers
Hλεκτρονικό Έγκλημα

gou-tsou έχεις pm.

Last edited:
μα αν εκανα εργασια βαση της τζολι θα τα πηγαινα καλυτερα...εισαστε ολοι βλεπω μεσα στο ηλεκτρονικο εγκλημα...μην ρωτησουμε κατι για παρανομια,αμεσως να απαντησετε..πλακιτσα βεβαια κανω..ευχαριστω για την μεγαλη ποικιλια απαντησεων.