PSE 807 monoblocks - παρουσίαση

analogikos

Established Member
12 October 2006
115
thessaloniki
PSE807 η ιδέα
807set.JPG

Το καλοκαίρι του 2002 αποφάσισα να κατασκευάσω ένα ζευγάρι μονομπλόκ λαμπάτων (PSE807) single ended ενισχυτών με δύο τελικές λυχνίες ανα κανάλι.
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την λιγότερο γνωστή 807 μια τέτροδο της οποίας τα χαρακτηριστικά και τον ήχο γνώριζα από συγκεκριμένη ιδιοκατασκευή (με μία λάμπα ανά κανάλι) του Χρήστου Σπαθόπουλου η οποία έπαιζε πολύ γλυκά σε όλο το φάσμα (ίσως οι καλύτερες μεσαίες που είχα ακούσει ως τότε) αλλά δυστυχώς υστερούσε σε ισχύ.
Αφου το κουβεντιασαμε τοσο με τον Γιαννη όσο και με τον Χρήστο Σπαθόπουλο προσανατολιστήκαμε στην σχεδίαση με δύο παράλληλες 807 ανα κανάλι σε τοπολογία γειωμένης καθόδου (καθαρή ταξη Α με αρνητική τάση πόλωσης στο grid) με την λυχνία να λειτουργεί ως τέτροδος σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έδινε ο κατασκευαστής (RCA - STC).
Η κατασκευή

Περίπου δύο μήνες ασχοληθήκαμε με την σχεδίαση του κυκλώματος τόσο με τον Γιάννη όσο και με τον Χρήστο εχοντας να λύσουμε δυο βασικά ζητήματα: το ένα αφορούσε την δική μου εμμονή στο να βασίσουμε την κατασκευή σε τροφοδοσία όπου οι ανορθωτικές διατάξεις θα στηριζόντουσαν σε λυχνίες και το άλλο αφορούσε στο κύκλωμα ρύθμισης (bias) των τελικών βαθμίδων εαν θα γινόταν με δύο ξεχωριστά ή ένα ενιαίο στάδιο.
Τελικά αποφασίσαμε στο να χρησιμοποιήσουμε δύο ανεξάρτητες γραμμές τροφοδοσίας ανα κανάλι με βασική ανορθώτρια την GZ34 για το τμήμα οδήγησης το οποίο θα είχε μία 12ΑΤ7 ανα κανάλι, και την την 5U4G σαν ανορθώτρια για το τελικό σταδιο με τις δύο παράλληλες 807 / κανάλι.
Για το θέμα του bias δύο spectrol 22k μικρο ρυθμιστικά ποτενσιόμετρα ανέλαβαν να ρυθμίζουν το bias ξεχωριστά σε κάθε μια λυχνία ανα κανάλι γλυτώνοντας μας έτσι και απο τον πονοκέφαλο του να ψάχνουμε κάθε φορά ματσαρισμένες 807.
Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα ήταν η κατασκευή των σασί για τα οποία αφού τα σχεδίασα με την βοήθεια AUTOCAD τα ανέλαβε ο καλός φίλος Γρηγόρης ο οποίος σκλάβωσε για μια ολόκληρη μέρα το CNC της εταιρείας του για να με εξυπηρετήσει.
Οι μετασχηματιστές εξόδου καθώς και τα chock (ένα ανά κανάλι) είναι τυλιγμένα στο χέρι και ήρθαν απο το Βελιγράδι από εργαστήριο παραγωγής μετασχηματιστών.
Το τελικό σύνολο αποτελείται απο δύο μονοπμλόκ τελικούς βάρους περίπου 20kgr το καθένα ! Ολη η κατασκευή είναι hard wired με μόνη εξαίρεση την ύπαρξη μιας μικρή πλακέτας γενικής χρήσης (του εμπορίου) ανά κανάλι η οποία φιλοξενεί τους πυκνωτές φιλτραρίσματος στις ανορθωτικές διατάξεις.
Απο άποψη υλικών τα μόνα προσεγμένα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί στο τμήμα σύζευξης οδήγησης-τελικών βαθμίδων καθώς και στο κύκλωμα της οδήγησης (αντιστάσεις metal film 1% και πυκνωτές SCR )
Την κυκλωματική διάταξη του ενισχυτή και τα tube data για την 807 μπορείτε να τα βρείτε σαν attachments και να κατεβάσετε απο εδω (χρειάζεται να έχετε κάνει προηγουμένως registration στο site )
Οδήγηση - προενίσχυση
Image_sasi.jpg

Αν και χρησιμοποίησα αρκετά ζεύγη 807 κάνοντας δοκιμές τελικά κατέληξα στην χρήση κάποιων NOS RCA 807 καθώς και στις Westing House 807 οι οποίες ομως κατά τη γνώμη μου αποδίδουν λίγο πιο "σκληρές" χροιές. Την οδήγηση τελικών σταδίων έχει αναλάβει μια 12ΑΤ7 (general electric) ανα κανάλι, ενώ την προενίσχυση έχει αναλάβει ο PV10A της conrad-jonson.

κώστας

Μερικές ακόμη photos απο το σύστημα
το εργοστασιο ....
kato_opsi_807.jpg

παρέα και τα δυο κανάλια
both_chanels_conrad.jpg

left channel
left_ch_807.jpg

κώστας

Last edited:
Μπράβο!! Πολύ ωραία κατασκευή!

Μπορείς να μας πεις τι Μ/Σ εξόδου χρησιμοποίησες;

Παιδιά σας ευχαριστώ,
Για την συγκεκριμένη κατασκευή ο Μ/Σ εξόδου για τις δύο λαμπες ανα καναλι εχει αντισταση 2,48 ΚΩ και υπάρχουν δυο τυλίγματα ενα για 8Ω και ενα για 4Ω.
Η τάση ανόδου είναι 510 Volt και στο πλέγμα 220 Volt
Εάν χρησιμοποιήσεις μία λάμπα / κανάλι με 500Volt στην άνοδο και περίπου 200Volt στο πλέγμα χρειάζεται περίπου 6ΚΩ.

κώστας

Παιδιά σας ευχαριστώ,
Για την συγκεκριμένη κατασκευή ο Μ/Σ εξόδου για τις δύο λαμπες ανα καναλι εχει αντισταση 2,48 ΚΩ και υπάρχουν δυο τυλίγματα ενα για 8Ω και ενα για 4Ω.
Η τάση ανόδου είναι 510 Volt και στο πλέγμα 220 Volt
Εάν χρησιμοποιήσεις μία λάμπα / κανάλι με 500Volt στην άνοδο και περίπου 200Volt στο πλέγμα χρειάζεται περίπου 6ΚΩ.

κώστας

τα tube data για την 807 και το κύκλωμα (ενα κανάλι) μπορει οποιος θέλει να τα κατεβάσει απο εδώ

κώστας

Μπράβο!
Απίστευτος κόπος και δουλεία!

εύχομαι Καλή Διασκέδαση για πολλά χρόνια

Συγχαρητήρια για την κατασκευή και την επιλογή της 807

Τους εξόδου τους τύλιξες μόνος, τους έδωσες παραγγελία ή είναι έτοιμοι (αν και το τελευταίο μάλλον δεν παίζει ;))

εύχομαι απολαυστικές ακροάσεις :2thumb22sup:

Συγχαρητήρια για την κατασκευή και την επιλογή της 807

Τους εξόδου τους τύλιξες μόνος, τους έδωσες παραγγελία ή είναι έτοιμοι (αν και το τελευταίο μάλλον δεν παίζει ;))

εύχομαι απολαυστικές ακροάσεις :2thumb22sup:

Παιδιά σας ευχαριστώ
Οι Μ/Σ εξόδου και τα τσοκ εγιναν παραγγελία σε εργαστήριο παραγωγής μετασχηματιστών στο Βελιγράδι και τους έφερα απο εκεί.(είναι χειροποιητοι τυλιγμένοι στο χέρι) ενώ οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας παραγγελία απο τον Αντωνιάδη - Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία 17 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπι εχω κατασκευάσει αλλους δύο ενισχυτές . Είχα ξεκινήσει με μια κατασκευή push pull μονομπλόκ με EL34 (αργότερα τις αλαξα με 6550) βασισμένο στο σχέδιο του Dynaco ST70 (με αλλαγές στην οδήγηση και στο spliter - χρησιμοποίησα EF86 και ECC83).
Μετα απο λίγα χρόνια αποφάσισα να το "γυρίσω" σε SET. Είχα ακούσει καποια μηχανήματα και ο ήχος τους μου αρεσε περισότερο.. Ετσι εφτιαξα δοκιμαστικά ενα SET με μία EL84/κανάλι βασισμένο σε μια σχεδίαση της Αμερικάνικης DECWARE. Επαιζε τελεια αλλα ήταν ψόφιο - δεν είχα και κατάλληλα ηχεία.. -
Σήμερα ακουω με αυτά τα PSE807 με τα οποία είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ολα αυτά τα χρόνια εχω μαζέψει αρκετό υλικό (photos σχεδια κλπ) και πρόσφατα αποφάσισα να το μαζέψω να το ταξινομήσω και να το ανεβάσω στο web για όλους οσους εχουν την ίδια τρελα...:laugh:
Μολις περυσι τελέιωσα και με την πρωτη μου προσπάθεια να κατασκευάσω ενα ζεύγος ηχεία με φόρτιση χοάνης.
Μολις τελειώσω με το συμμάζεμα θα σας παρουσιάσω και τα υπόλοιπα μηχανήματα. Ηδη εχω αρχίσει και ανεβάζω υλικό εδώ http://sarris.info
το οποίο θα εμπλουτίσω με σχέδια, tube data κλπ ωστε οποιος θελει να μπορεί να τα κατεβάσει.

κώστας σαρρής