Ψηφιακή μετάβαση Πάρνηθας

Πριν λίγο παρατήρησα ότι εκπέμπεται από την Πάρνηθα σε MPEG4 η μία από τις δύο συχνότητες Digea (Alpha, Alter, mtv, ANT1). Άντε να δούμε κι εμείς ψηφιακή μέρα.

Αλήθεια? Σε ποια συχνότητα? Υπάρχει ακόμα ή ηταν δοκιμαστικό?

Είδα το παλαιότερο μηνυμά σου πριν 30 λεπτά και επειδή σήμερα είμαι στο πατρικό μου στον Άγιο Στέφανο, έκανα ανίχνευση.
Ήμουν έτοιμος να ρωτήσω αν τα βλέπεις ακόμη γιατί δεν βρήκα τίποτα ... Είμαστε σε καλό δρόμο πάντως.

Η Digea κάνει προετοιμασίες για τη μετάβαση σε όλη την Ελλάδα σιγά - σιγά, ανεξάρτητα ποια θα είναι η σειρά των ASO προκειμένου να είναι έτοιμη.

Οι τελικές συχνότητες και τα Κ.Ε. στην Αττική -Αθήνα. Προσέξτε οτι η Πάρνηθα θα έχει άλλες συχνότητες (είναι σε άλλο SFN) από αυτές του Υμηττού και Αίγινας.

SWITCH OFF 4/7/14

ATTIKI (SFN-1) DIGEA 22-27-30-40, PERIF 45-52-54, ΝΕΡΙΤ 21-28
Αφορά τα Κ.Ε.:
ΥΜΗΤΤΟΣ
ΑΙΓΙΝΑ
ΟΧΘΩΝΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΑΥΛΩΝΑΣ
ΒΑΡΗ

ATHINA (SFN-2) DIGEA 24-31-34-36, PERIF 38-49-50 ΝΕΡΙΤ 23-32
Αφορά τα Κ.Ε.:
ΠΑΡΝΗΘΑ
ΣΤΥΡΑ
ΛΑΥΡΙΟ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
ΣΟΥΝΙΟ
Ν.ΜΑΚΡΗ

Παιδιά καλημέρα.Τελικά το switch off στην Πάρνηθα θα γίνει στις 4 ιουλίου η στις 11 που διάβασα στο internet?

Στις 11/7 θα γίνει, μετατοπίσθηκε μια εβδομάδα αργότερα, μετά την αναβολή της Πελοποννήσου.

Μέχρι τις 11/7 μένουν 21 μέρες και ακόμα δεν υπάρχει κανάλι mpeg4 από Πάρνηθα. Όμως, ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να εγκαταστήσει και να δοκιμάσει τον εξοπλισμό του. Ελπίζω να μην κλείσουν τα αναλογικά και ανεβάσουν τα ψηφιακά την ίδια στιγμή.

Η τακτική κατά την εφαρμογή των switch off και switch on θα φανεί από το πρώτο της Πελοποννήσου. Από εκεί θα ξέρουμε και για την Πάρνηθα. Κανονικά συμφωνα με τις προδιαγραφές πέρα από κάποιες δοκιμαστικές εκπομπές που θα γίνουν νωρίτερα, τα switch off τα αναλογικά γίνονται 2 ώρες πριν τα switch on τα ψηφιακά κάπου μεταξύ μεσάνυχτα και πρωινές ώρες. Κι αυτό για την αποφυγή του κινδύνου να πέσει ψηφιακή πάνω σε αναλογική συχνότητα. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι δέκτης Mpeg4 αφού ο Mpeg2 δεν θα δώσει εικόνα στα προγράμματα τουλάχιστον της Digea και πρέπει να έχει προμηθευτεί ο καθένας που παίρνει από Πάρνηθα και δεν έχει τηλεόραση με ενσωματωμένο. Θα υπάρχει ενημέρωση του κοινού αρκετή αμέσως μετά το switch off Πελοποννήσου και με διαφημιστικά στην τηλεόραση. Υπάρχει και μια πληροφορία ότι η ΝΕΡΙΤ μπορεί λόγω μουντιάλ να το καθυστερήσει μέχρι 14/7 οπότε θα κρατήσει τα αναλογικά της ως τότε.

Last edited:
Άγιος Στέφανος , προς λίμνη Μαραθωνα , οπτική επαφή με Πάρνηθα.

Σε Philips 221T και 2 αποκωδικοποιητές AMTC σε διαφορετκούς ορόφους, έβγαλα 16 κανάλια TV και 6 ραδιόφωνα.
(Τα ίδια και στις τρείς τηλεοράσεις δηλ.)

Πιάνω όλα τα εθνικής εμβέλειας καναλια -ευτυχώς- και τα δορυφορικά της πρώην ΕΡΤ.
Τα περιφεριακά όμως, Γιοκ !
Στην αρχή μάλιστα ,έπιανε μόνο το πακέτο Αλφα και τα δορυφορικά (σύνολο 8) και χρειάστηκε να γίνει νέα μικρορύθμιση της κεραίας και μία γενναία αύξηση στα db του κεντρικού ενισχυτή για να βγάλω Νεριτ και και τα υπόλοιπα 4 μεγάλα ιδιωτικά.

Με τα περιφεριακά τι γίνεται άραγε ???

Για κοίτα την εγκατάστασή σου... Ανεπίτρεπτο το θεωρώ να χρειάζεσαι ενισχυτή στη περιοχή που είσαι για να πιάσεις ψηφιακά τη Πάρνηθα! Εκτός κι αν μιλάς για ενισχυτή κεντρικής εγκατάστασης. Πόσο μάλλον να χρειαστεί να δώσεις γενναία αύξηση στα db του κεντρικού ενισχυτή. Κάπου έχεις μεγάλες απώλειες. Αναζήτησε για πρόχειρες και συνδέσεις στη καλωδίωση του σπιτιού σου, ακόμα και το τελικό καλώδιο από τη πρίζα μέχρι τη τηλεόρασή σου. Εγώ στη Σύρο τα έπιασα όλα σε ένα σπίτι με 100 %. Με το παλιό έτοιμο φιξ καλώδιο από τον τοίχο μέχρι τη τηλεόραση, η ποιότητα έπεφτε στο 43 %

Σ'ευχαριστω για τις πληροφορίες.

Θα ξανακοιταξω την εγκατάσταση όσο μου επιτρέπεται. (κεντρικη).

Πάντως και στο σπίτι του πεθερού μου στο Ιλιον, ενώ μέχρι προσφατα τα έπιαναν όλα καμπάνα απο Υμηττό, τώρα έχουν πρόβλημα με ΣΚΑΙ Mega Star και Nerit ...

Σ'ευχαριστω για τις πληροφορίες.

Θα ξανακοιταξω την εγκατάσταση όσο μου επιτρέπεται. (κεντρικη).

Πάντως και στο σπίτι του πεθερού μου στο Ιλιον, ενώ μέχρι προσφατα τα έπιαναν όλα καμπάνα απο Υμηττό, τώρα έχουν πρόβλημα με ΣΚΑΙ Mega Star και Nerit ...

Nα αναφερω και εγω ενα αντιστοιχο περιστατικο μηπως καποιον βοηθησει. Σε SAMSUNG LED TV 24'' (LT24C300/ 2013 model ) μεχρι 31/07 μεσω Υμηττου κανενα θεμα. Μετα την 01/08 , στην νεα αναζητηση για συντονισμο ,η TV δεν "εβλεπε" τις συχνοτητες 21, 22, 27 . Τελικα με manual tuning τις περασε κανονικα.... Στις αλλες τηλεορασεις του σπιτιου - SONY - και στους 2 ψηφιακους δεκτες (FERGUSON T650i & CRYSTAL AUDIO) ολα περασαν ΟΚ.

Last edited:
Απο Πάρνηθα έχετε και εσεις διακοπές σήματος σε ολα τα κανάλια ή φταίει η τηλεορασή μου; Π.χ. τωρα το πρωί δεν εχει σήμα κανένα κανάλι και γράφει ασθενές σήμα.
Αν είναι να κοιτάξω την κεραία ή αν συμβαίνει τίποτε άλλο.

Θα καταθέσω την εμπειρία από τους αρκετούς επανασυντονισμούς τηλεοράσεων και αποκωδικοποιητών, συγγενών-φίλων-γνωστών κλπ, όχι μόνο της πολυκατοικίας που μένω το καλοκαίρι (Γλυφάδα) αλλά και σε άλλες οικοδομές.

Σε όλα τα διαμερίσματα της δικής μου πολυκατοικίας δεν είχα κανένα πρόβλημα συντονισμού (έχουμε κεραία προς Πάρνηθα και από το 2010 πρόσθεσα άλλη μια προς Αίγινα), εκτός από ένα αποκωδικοποιητή Turbo-X SD, σε διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου ο οποίος δεν έπιασε τη συχνότητα 27 με τα m.tv, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Σκέφτηκα το μπούκωμα αλλά στο ίδιο διαμέρισμα η Sony Bravia συντονίστηκε άψογα χωρίς προβλήματα. Επειδή μου έδειχνε ασθενές σήμα στη συγκεκριμένη συχνότητα, έψαξα το scart, το έβγαλα από το δέκτη και το ξαναέβαλα, δοκίμασα πάλι την 27 και είδα ότι το σήμα αυξήθηκε σημαντικά. Με νέα σάρωση βρήκε όλα τα κανάλια (29) και τα ραδιόφωνα. Αντίθετα, στο δικό μου διαμέρισμα, 2 ορόφους πιο κάτω, ο παλιός καλός αποκωδικωποιητής (F&U 2205, αγορά 2010) έπιασε και τα 4 του πειρατή.

Ένα ακόμη θέμα που παρατήρησα είναι ότι μερικοί αποκωδικοποιητές, μετά τη σάρωση, 1) αναγράφουν μερικά κρατικά κανάλια με αρίθμηση 08ΧΧ αντί της σωστής 00ΧΧ και 2) δεν προβάλουν ένα ή περισσότερα κανάλια από την ίδια συχνότητα, σε συνεχιζόμενη ροή, αλλά ανεξάρτητα, σε τελείως άσχετες θέσεις, όπως πχ τη Βουλή στην τελευταία θέση με αρίθμηση 08ΧΧ και όχι μετά το N HD όπως γίνεται σε όλες τις τηλεοράσεις και τους περισσότερους αποκωδικοποιητές.

Αντίθετα, στο δικό μου διαμέρισμα, 2 ορόφους πιο κάτω, ο παλιός καλός αποκωδικωποιητής (F&U 2205, αγορά 2010) έπιασε και τα 4 του πειρατή.
Ο 2205 έχει αφήσει ιστορία για την εξαιρετική ικανότητα λήψης που διαθέτει.

2) δεν προβάλουν ένα ή περισσότερα κανάλια από την ίδια συχνότητα, σε συνεχιζόμενη ροή, αλλά ανεξάρτητα, σε τελείως άσχετες θέσεις, όπως πχ τη Βουλή στην τελευταία θέση με αρίθμηση 08ΧΧ και όχι μετά το N HD όπως γίνεται σε όλες τις τηλεοράσεις και τους περισσότερους αποκωδικοποιητές.
Εγώ αντιθέτως το έχω συναντήσει σε τηλεοράσεις (Samsung, αν θυμάμαι καλά) αλλά όχι ακόμη σε δέκτη.

Ο 2205 έχει αφήσει ιστορία για την εξαιρετική ικανότητα λήψης που διαθέτει.

Εγώ αντιθέτως το έχω συναντήσει σε τηλεοράσεις (Samsung, αν θυμάμαι καλά) αλλά όχι ακόμη σε δέκτη.

Το είδα τόσο στον turbo X SD με το πρόβλημα στο scart, που περιγράφω παραπάνω, όσο και σε μια τηλεόραση LG (δεν θυμάμαι το μοντέλο).
Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση αυτού του παράδοξου;

Η Βουλή είναι στην τελευταία θέση, επειδή η ταξινόμηση είναι αλφαβητική και γράφεται Vouli. Αντίστοιχα πρώτο είναι το AB. Έτσι τουλάχιστον γίνεται σε 2 Samsung, 1 LG, και σε 2 διαφορετικούς αποκωδικοποιητές που συντόνισα πρόσφατα