Ψηφιακη Μηχανη μεχρι 400ε ποια??

bmw318cabrio

Established Member
9 August 2007
214
Καλησπερα ...ειμαι καινουριος στο φορουμ και θα ηθελα την βοηθεια σας...

Ενδιαφερομαι για ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη μεχρι 400 ε...

Αυτα που με ενδιαφερουν ειναι :
1)Σταθεροποιητης
2)Υψηλο ζουμ
3)Καλες βραδυνες ληψεις(χωρις τριποδο κυριως)
4)βαρος και μεγεθος δεν με απασχολουν

Ειμαι αναμεσα σε fuji6500 , sony H9 , kodak z612 , Olympus 550 ....

Αν σκεφτεστε κατι αλλο να μου προτεινετε που να πληρει αυτα τα χαρακτηριστικα και κυριως εκτος απο τις καλες φωτογραφιες που θελω χωρις θορυβο στο μεγαλο ζουμ , να μπορει να τραβηξει βραδυνες καλες φωοτογραφιες ...

Ευχαριστω , Νικος...-bye-

Επειδη ειναι σημαντικη η γνωμη σας παρακαλω οσοι μπορειτε δωστε μου τα φωτα σας...ευχαριστω...Νικος!!!

Καλη η Fuji παντως..θα εξεταστει σοβαρα...

Φθηνή επιλογή η FZ7, ακριβότερη εάν όμως βρεθούν και οι δύο πλέον, η S3 is. Δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να αγοράσει κανείς τους διαδόχους τους (FZ8 - S5is αντιστοίχως).
Ωστόσο καμία τους δεν έχει σοβαρό ευρυγώνιο άκρο, οπότε οι προτάσεις της fuji, η 6500 στα περίπου 300 νομίζω και η 9600, γιατί όχι, στα περίπου 400, είναι καλές περιπτώσεις. Το 28-300 που δίνουν είναι σαφώς πιο χρήσιμο από το 36-432 που δίνουν οι σουπερζουμ.
Σε πιο μικρού μεγέθους πρόταση υπάρχουν και οι Canon 710is και G7 νομίζω στα περίπου 250 και 400-κάτι ευρώ αντίστοιχα, αμφότερες έχουν σταθεροποίηση και εύρος 35-210mm, πάλι θα θυσίαζα λίγα mm χάριν της φορητότητας, αν και πιστεύω ότι το ευρυγώνιο είναι αυτό που λείπει ιδίως.

Περιττεύει να αναφερθεί ότι στον προϋπολογισμό αυτό είναι πολύ κοντά πλέον οι ψηφιακές slr. Πχ η Pentax K100D είναι στα 500 ευρώ (κιτ με φακό), η 400D με 80 rebate μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να βρεθεί κοντά στα 650 (με το rebate) σε κιτ κλπ

ναι, δυστυχώς οι εταιρίες ένιωσαν αναγκασμένες να ακολουθήσουν το αισχρό παράδειγμα της Ολύμπους με την 550. Μακριά, παιδιά. Το να βγάζεις ένα μοντέλο που τραβάει χειρότερες φωτογραφίες από μοντέλα 5ετίας, θεωρείται δηλαδή εξέλιξη?

Tην πρώτη επιλογή σου την επικροτώ :ernaehrung004:

H Panasonic Lumix DMC-FZ8 είναι ο διάδοχος της πετυχημένης FZ-7 που τώρα πια σχεδόν εξαφανίστηκε απ' την αγορά. Ίδιες μηχανές ουσιαστικά, 1 megapixel περισσότερο σε ίδιων διαστάσεων ccd, οπότε με περισσότερο θόρυβο αλλά και με πιο εξελιγμένο αλγόριθμο αποθορυβοποίησης. Έχει δυνατότητα RAW για όποιον έχει όρεξη να ασχοληθεί.

Αναρωτιέμαι τι κάνανε στην FZ-18... Ίδιο ccd με την FZ-8, ίδιες διαστάσεις, οπότε η δουλειά έγινε στον φακό, όπου η Leica θα πρέπει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Θα δούμε τι θα κάνει στα reviews.

Όσο για την εξέλιξη που λέει κι ο send, το κοινό δεν εκπαιδεύεται να καταλαβαίνει από ποιότητα αλλά από ποσότητα. Πολλά megapixels, τεράστια zoom, μεγάλες LCD οθόνες κλπ. Οι μετρήσεις των αποτελεσμάτων που αυτά τα νέα χαρακτηριστικά υποτίθεται ότι επιφέρουν αποσιωπούνται σκοπίμως...

Όπως πάμε σε κάνα χρόνο μας βλέπω με μοντέλα με 33x zoom! ;)

Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν τέτοιου είδους μηχανές στον καταναλωτή (γιατί εκεί απευθύνονται, όχι στον χομπίστα φωτογράφο) είναι να ανακαλύψει τον παπαράτσι μέσα του. Το κακό είναι ότι από τη στιγμή που κάνει το βήμα μία εταιρία, παρασύρονται στο χορό αναγκαστικώς και οι υπόλοιπες, δεν βλέπω καμία πλέον να βγάζει σοβαρή κόμπακτ με 5mp, τα οποία θεωρώ αρκετά για τέτοιου μεγέθους αισθητήρα και τέτοιου είδους χρήση (snapshot). Μία τέτοια θα ήθελα, με εύρος 28-100 περίπου και καλή ταχύτητα.

Παντως οι πρωτες πληροροφοριες και φωτο της 18 κανουν λογο για ουσιαστικη διαφορα με μολις 100 ευρω επιπλεον,δηλ κοντα στα 400.

Τελικα χτες αγορασα την FZ8 και σαν πρωτη εντυπωση εχω να πω πολυ καλα λογια..Νομιζω οτι πηρα κατι καλυτερο απο αυτο που περιμενα...

Θα ηθελα να μου πει καποιος που μπορω να βρω πληροφοριες για τα ISO και τις ταχυτητες κλειστρου ωστε να μαθω να βγαζω καλυτερες φωτος..Εν γνωση μου πηρα μηχανη που κανεις και χειροκεινητες ρυθμισεις για να αρχισω να μαθαινω...Θελω να ασχοληθω πραγματικα με τη φωτογραφια και καπως πρεπει να ξεκινησω...

Ευχαριστω , Νικος!!!

Τελικα χτες αγορασα την FZ8 και σαν πρωτη εντυπωση εχω να πω πολυ καλα λογια..Νομιζω οτι πηρα κατι καλυτερο απο αυτο που περιμενα...

Καλορίζικη!

Θα ηθελα να μου πει καποιος που μπορω να βρω πληροφοριες για τα ISO και τις ταχυτητες κλειστρου ωστε να μαθω να βγαζω καλυτερες φωτος..

Μεγάλο το θέμα... Θα πρότεινα να κοιτάξεις για κάνα βιβλίο φωτογραφίας. Φυσικά μπορούμε να τα δούμε κι εδώ σιγά σιγά, ανάλογα με τις φωτογραφίες σου και τις σχετικές απορίες σου...

Πολύ συνοπτικά πάρε μια ιδέα:

Το ISO αναφέρεται στην ευαισθησία του film, ccd τώρα πια. Μικρό ISO 100-200 δίνει περισσότερη λεπτομέρεια αλλά θέλει περισσότερο χρόνο έκθεσης, "να δεί" περισσότερη ώρα το θέμα. Μεγάλα ISO χάνουν σε λεπτομέρεια και προσθέτουν θόρυβο αλλά το ccd μπορεί "να δει" σε ελάχιστο χρόνο το θέμα.
Δηλαδή αν έχουμε κάτι που κινείται γρήγορα, ή κάτι σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού χρειαζόμαστε μεγαλύτερο ISO, διαφορετικά προτιμάμε χαμηλά.

Το κλείστρο και το διάφραγμα είναι άλλος τρόπος ελέγχου της ποσότητας του φωτός που θα φτάσει στο ccd. Χαμηλές ταχύτητες κλείστρου π.χ. 1/30 - 1/60 περισσότερο φως, υψηλές 1/1000 λιγότερο. Παρόμοια αναλογία με τα ISO σε χρήση, χωρίς όμως προβλήματα θορύβου.

Το διάφραγμα ανοίγει ή κλείνει ένα στρογγυλό παράθυρο στον φακό, ρυθμίζοντας κι αυτό το ποσοστό φωτός. Ανοιχτό διάφραγμα π.χ. f4 πολύ φως, κλειστό π.χ. f8 λίγο φως. Επηρεάζεται το βάθος πεδίου, αν θα είναι καθαρό μόνο το θέμα μας ή και τα κοντινότερα και μακρινότερα τμήματα της φωτογραφίας.

Εν γνωση μου πηρα μηχανη που κανεις και χειροκεινητες ρυθμισεις για να αρχισω να μαθαινω...Θελω να ασχοληθω πραγματικα με τη φωτογραφια και καπως πρεπει να ξεκινησω...

Ευχαριστω , Νικος!!!

Το τεχνικό μέρος που σε ενδιαφέρει, καλύπτεται σε πολύ καλό βαθμό απ' τους αυτοματισμούς των περισσότερων καινούργιων μηχανών. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να ασχοληθείς ρυθμίζοντας κάτι διαφορετικά.
Η ενασχόληση με το αισθητικό μέρος είναι ο τομέας που μπορεί να κάνει σχετικά εύκολα μεγαλύτερη διαφορά. Εκπαιδεύοντας το μάτι στο τι και πώς να βάλει στο "κάδρο" κάθε λήψης.
Εξαρτάται φυσικά απ' τις προτεραιότητες που έχει ο καθένας...

Σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση και το ενδιαφερον που εδειξες...τωρα εχω παρει αγκαλια το manual και προσπαθω να μαθω τιποτα...χεχε...

Σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση και το ενδιαφερον που εδειξες...τωρα εχω παρει αγκαλια το manual και προσπαθω να μαθω τιποτα...χεχε...

Καλύτερα πάρε την μηχανή, βάλ' την στο αυτόματο και βγες καμιά βόλτα! Μετά θα μπορείς να αναλύσεις στις φωτογραφίες σου τι σ' αρέσει, τι όχι και τι θα ήθελες διαφορετικό.

Θα τα μάθεις και τα τεχνικά, μην ανησυχείς, σημαντικότερο είναι να μαζεύεις λήψεις και εμπειρίες! Και μην προσπαθείς να τα μάθεις όλα μαζεμένα. Θέλει πολλές φωτογραφίες και πειράματα συνδυασμένα με τις τεχνικές γνώσεις για να απολαύσεις διαφορές των χειροκίνητων ρυθμίσεων, σε σχέση με τους αυτοματισμούς της μηχανής.

Καλύτερα πάρε την μηχανή, βάλ' την στο αυτόματο και βγες καμιά βόλτα! Μετά θα μπορείς να αναλύσεις στις φωτογραφίες σου τι σ' αρέσει, τι όχι και τι θα ήθελες διαφορετικό.

Θα τα μάθεις και τα τεχνικά, μην ανησυχείς, σημαντικότερο είναι να μαζεύεις λήψεις και εμπειρίες! Και μην προσπαθείς να τα μάθεις όλα μαζεμένα. Θέλει πολλές φωτογραφίες και πειράματα συνδυασμένα με τις τεχνικές γνώσεις για να απολαύσεις διαφορές των χειροκίνητων ρυθμίσεων, σε σχέση με τους αυτοματισμούς της μηχανής.

Εκανα ακριβως οτι ειπες...η μηχανη βγαζει απιστευτα καλες φωτογραφιες μονο που για νυχτερινες ληψεις θελει τριποδο οπωσδηποτε...τωρα με καλη θεληση και διαθεση παμε για ληψεις και εμπειριες...

Εκανα ακριβως οτι ειπες...η μηχανη βγαζει απιστευτα καλες φωτογραφιες μονο που για νυχτερινες ληψεις θελει τριποδο οπωσδηποτε...τωρα με καλη θεληση και διαθεση παμε για ληψεις και εμπειριες...

Το τρίποδο είναι πολύ καλό και για ημερήσιες λήψεις, (ιδιαίτερα με τηλεφακό), αλλά συνήθως δεν το πιστεύουμε, μέχρι να δούμε την διαφορά φυσικά!
Μια δοκιμή με τρίποδο συνήθως πείθει ότι ο φακός μας είναι ακόμη πιο καθαρός απ' ότι νομίζαμε.

Για τις νυχτερινές σου δοκίμασε να ανεβάσεις το ISO στα 400 (ή και παραπάνω αν δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα ο θόρυβος) και ξαναδοκίμασε με παρόμοιες λήψεις.
Ενεργοποίησε και το stabilizer, αν δεν είναι ήδη ενεργό.

Το τρίποδο είναι πολύ καλό και για ημερήσιες λήψεις, (ιδιαίτερα με τηλεφακό), αλλά συνήθως δεν το πιστεύουμε, μέχρι να δούμε την διαφορά φυσικά!
Μια δοκιμή με τρίποδο συνήθως πείθει ότι ο φακός μας είναι ακόμη πιο καθαρός απ' ότι νομίζαμε.

Για τις νυχτερινές σου δοκίμασε να ανεβάσεις το ISO στα 400 (ή και παραπάνω αν δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα ο θόρυβος) και ξαναδοκίμασε με παρόμοιες λήψεις.
Ενεργοποίησε και το stabilizer, αν δεν είναι ήδη ενεργό.

Σημερα αγορασα ενα τριποδο απο το Πλαισιο στα 25 ευρω (με την εκπτωση σαν πρωην υπαλληλος τους ) και εβγαλα μερικες φωτογραφιες και ειδα την διαφορα ...για τις νυχτερινες ληψεις προς το παρων θα αρκεστω στο scene night portait της μηχανης γιατι εκτος απο το ΙSO πρεπει να ρυθμισω και το F και ταχυτητες κλειστρου ( που δεν εχω ιδεα) οποτε το αφηνω ...

Τωρα ψαχνω να βρω ενα καλο βιβλιο που να με βαλει στον κοσμο της φωτογραφιας..Αν εχεις κατι να μου προτεινεις θα ειναι ευπροσδεκτο..

Ευχαριστω , Νικος!!!

Ευτυχώς η μηχανή είναι ελαφριά οπότε κάθεται εύκολα σε οποιοδήποτε τρίποδο. Διαφορετικά θα έπρεπε και το τρίποδο να επιλεγεί αναλόγως... Ελπίζω οι εξελισσόμενες απαιτήσεις σου να σου δείξουν σύντομα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του τριπόδου που πήρες! ;)

Όμως για εισαγωγικό βιβλίο για την φωτογραφία δεν θυμάμαι πια τίποτα. Τα δικά μου τα διάβαζα κάπου γύρω στο 1980κάτι, οπότε καταλαβαίνεις... Δες σε κάνα τεχνικό βιβλιοπωλείο, amazon κλπ.
Αν πετύχω κάτι θα σε ενημερώσω φυσικά.

Ευτυχώς η μηχανή είναι ελαφριά οπότε κάθεται εύκολα σε οποιοδήποτε τρίποδο. Διαφορετικά θα έπρεπε και το τρίποδο να επιλεγεί αναλόγως... Ελπίζω οι εξελισσόμενες απαιτήσεις σου να σου δείξουν σύντομα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του τριπόδου που πήρες! ;)

Όμως για εισαγωγικό βιβλίο για την φωτογραφία δεν θυμάμαι πια τίποτα. Τα δικά μου τα διάβαζα κάπου γύρω στο 1980κάτι, οπότε καταλαβαίνεις... Δες σε κάνα τεχνικό βιβλιοπωλείο, amazon κλπ.
Αν πετύχω κάτι θα σε ενημερώσω φυσικά.

Ειχες δικιο..το τριποδο ειναι λιγο ελαφρυ με αποτελεσμα να το κουναει ο αερας ευκολα..δεν μπορω να πω οτι εμεινα ικανοποιημενος αλλα για αρχη καλο ειναι...Εβγαλα μερικες πολυ καλες φωτογραφιες..θα ανεβασω μια που εβγαλα χτες απο το μπαλκονι του εξοχικου μου...

Attachments

• P1000282.jpg
    P1000282.jpg
    86 KB · Views: 23
Ειχες δικιο..το τριποδο ειναι λιγο ελαφρυ με αποτελεσμα να το κουναει ο αερας ευκολα..δεν μπορω να πω οτι εμεινα ικανοποιημενος αλλα για αρχη καλο ειναι...
Ελαφρύ τρίποδο μεταφέρεται ευκολότερα πάντως!
Δες σε ποιό ύψος και με ποιά σφιξίματα γίνεται πιο σταθερό. Κάπου πρέπει να δουλεύει καλύτερα. Πιό ανοιχτό ή πιό κλειστό, σε άλλη γωνία ίσως κλπ.

Εβγαλα μερικες πολυ καλες φωτογραφιες..θα ανεβασω μια που εβγαλα χτες απο το μπαλκονι του εξοχικου μου...

Όμορφα!
Αφού εξοικειωθείς με την χρήση της μηχανής τεχνικά, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (σαν το photoshop) αν θέλεις να επεξεργάζεσαι περισσότερο την φωτογραφία και μετά την λήψη, αν και πολλοί το θεωρούν λάθος... Π.χ. θα μπορούσε να αφαιρεθεί το καλώδιο κάτω αριστερά στην φωτογραφία, ο θόρυβος στα σκοτεινά κομμάτια κλπ.

Last edited: